Ga naar content

Guinee

Onbekend maakt onbemind en wellicht gaat dat op voor Guinee. Ingeklemd tussen Senegal, Guinee-Bissau, Ivoorkust, Liberia, Sierra Leone en Mali, lijkt het land ten onder te gaan aan onrust in zowel eigen als de naburige landen. Momenteel worden niet essentiële reizen afgeraden door het Ministerie van Buitenlandse zaken. Bekijk de website voor meer informatie en reisadviezen voordat je op reis wil gaan naar Guinee.

Reis naar Guinee

Als en wanneer de rust is wedergekeerd in dit West-Afrikaanse land, heeft het de ervaren reiziger met een gepaste dosis geduld en een goed gevoel voor humor genoeg te bieden.

Met een oppervlakte ter grootte van het Verenigd Koninkrijk is er een enorme diversiteit aan prachtige ongerepte natuur in Guinee en het wordt daarom ook de tuin van West-Afrika genoemd. De verscheidenheid aan landschappen is enorm: van de witte zandstranden met wuivende palmbomen aan de Atlantische oceaan tot de dichtbegroeide bergen in het binnenland. Er valt in diverse gebieden veel regen en het land is gedeeltelijk bedekt met tropische vegetatie. In de regentijd zijn de niet geasfalteerde wegen vaak moeilijk begaanbaar en is het gebruik van een 4x4 geen overbodige luxe.

1. Hoofdstad Conakry

De hoofdstad Conakry bevindt zich bij de kust van Guinee. De stad is dichtbevolkt en kenmerkt zich als een typisch West-Afrikaanse stad; vuil, getekend door armoede, chaotisch verkeer en veel leven op straat met vooral ’s avonds veel swingende straatmuziek. De weinige hotels die niet hun kamers per uur verhuren zijn erg duur en worden over het algemeen gebruikt door buitenlandse vertegenwoordigers. Op enkele kilometers van de kust ligt een kleine archipel, de Îles de Los, populair als vakantiebestemming voor de inwoners van Conakry.

Hoewel Guinee tot 1958 een Franse kolonie was, is er behalve de hoofdtaal Frans en het goed kunnen verkrijgen van stokbrood weinig wat in Conakry aan de Franse overheersing herinnert. Dit in tegenstelling tot stadjes als Dalaba en Kindia in het binnenland van Guinee, met oude koloniale huizen en sfeer van vroeger.

2. Binnenland van Guinee

Op zo’n 14 km van Kindia liggen La Voile de la Mariée, de bruidssluierwatervallen (alleen tijdens het regenseizoen). Kankan is de op 1 na grootste stad van Guinee en was vroeger de hoofdstad van het oude koninkrijk Mali en spiritueel centrum van het Malinké volk, ook wel Mandinka genoemd.

Natuur in Guinee

De natuur van Guinee kan je onderverdelen in diverse zones; het laagland, het hoogland, de vlaktes met savanne en het regenwoud in het zuiden.

1. Laagland van Guinee

Het laagland gebied of Laag Guinee, dat bestaat uit de kustvlakte en mangrovegebieden en wordt doorkruist door vele riviertjes. Het is er warm en vochtig met veel tropische begroeiing.
Het bekendste strand is het Bel Air Strand nabij Cape Verga. Ooit kon je hier ontspannen in strandhutjes, vandaag de dag staat er echter een gigantisch luxe hotel. Het nabijgelegen Sobané strand is nu meer aanbevolen.

Bij de grens met Guinée Bissau liggen een aantal interessante eilanden voor vogelaars. Op Iles Tristao broeden meer dan 5,000 flamingo's en Afrikaanse lepelaars. Het rotseiland Ile Alcatraz is een broedplaats voor de grootste zeevogelkolonies in West-Afrika.

2. Hoogland van Guinee

Fouta Djallon hoogland, ook wel Moyenne Guinee of midden Guinee genoemd, is een prachtig bergachtig gebied met groene, glooiende heuvels en heeft de bijnaam "Zwitserland van Afrika". Diverse rivieren vinden hier hun oorsprong, zoals de rivier de Niger en de Gambia rivier en in het regenseizoen zijn hier prachtige watervallen. Een leuk stadje aan de voet van het prachtige hoogland met zijn vergezichten, is Dalaba. Het heeft een sfeer van vervlogen tijden en voor wie wat verfrissing zoekt van de vochtige warmte is het er aangenaam koel.
De Fouta Djallon loopt richting Mali over in uitgestrekte vlaktes met savanne begroeiing. Dit is het droogste gedeelte van het verder zo groene Guinee.

3. Jungle in Guinee

In het zuiden van Guinee ligt een groot gebied met tropisch regenwoud, ook wel Guinee-Forestière genoemd. Hier vind je uitbundige ongerepte natuur met dichte begroeiing en er valt ook de meeste regen. De lokale bevolking maakt hier nog vaak gebruik van medicijnmannen, die de rijkdom van het woud gebruiken voor hun traditionele medicatie tegen bv ziektes zoals malaria.

Natuurreservaten in Guinee

Guinee kent officieel geen nationale parken maar er is genoeg wild te vinden. Het natuurreservaat Mount Nimba vernoemd naar de berg (1.752m) staat op de Unesco lijst van bedreigde werelderfgoederen en ligt op de grens van Guinee, Liberia en Ivoorkust. Het gebied wordt gedomineerd door een bergketen en heeft veel waterbronnen. De berghellingen zijn op de lagere plekken bedekt met dichte bossen en het reservaat kent een bijzonder rijke inheemse flora, uniek voor het hele West-Afrikaanse continent. Bedreigde diersoorten zoals de chimpansee en levendbarende pad komen hier voor maar ook nijlpaarden, olifanten en krokodillen. Het dorp Bossou op de grens met Libera is een van de beste plekken van West-Afrika om chimpansees te zien.
Ook in het savannegebied tussen de Fouta Djalon en Mali komen veel wilde dieren voor.

Beste reistijd Guinee: het droge seizoen loopt van november tot mei, waarvan de beste reismaanden november en december zijn voordat de Harmattan wind haar intrede doet.

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!