KroatiŽ natuur

De natuur in Kroatië maakt het land tot een van de mooiste van Europa. De talloze eilanden in Dalmatië, de schitterende meren van de Krka en Plitvice, de weelderige vegetatie, de prachtige bergen en de met wijnranken begroeide laagvlaktes werken immers als magneten op liefhebbers van een natuurvakantie.

Mooiste plekken in Kroatië

Kroatië is een bijzonder mooi en veelzijdig land. Van noord tot zuid strekt zich een prachtig landschap uit. De natuur in Kroatië is adembenemend mooi, zowel in het binnenland als bij de kust en op de talrijke eilanden. Aan liefhebbers van natuurreizen zouden we misschien Istrië (het hartvormige schiereiland in het noordwesten) minder aanbevelen. Dit is het drukst bezochte gebied van Kroatië, en hoewel er ook nog veel ongerepte natuur en prachtige steden te bezichtigen zijn, zijn de Kvarner, het westen en het zuiden van het land meer de moeite waard. In het binnenland liggen de meest ongerepte gebieden van Kroatië: Slavonië in het oosten en midden Kroatië met de stad Zagreb. Veel natuurliefhebbers geven echter een voorkeur aan Dalmatië, omdat de natuur hier grenst aan een prachtige kustlijn met mooie eilanden en azuurblauw water. Tijdens een rondreis in Kroatië kan je de mooiste gebieden met elkaar combineren. 

1. Natuur in Kroatië - de Kust

Meest kenmerkend aan de natuur in Kroatië is de kust. Deze heeft een totale lengte van bijna 6.000 km. Geen wonder dus dat veel activiteiten plaatsvinden op het water. Istrië (in het noorden) en Dalmatië (in het zuiden) zijn twee prachtige gebieden langs deze kust om te bezoeken tijdens een vakantie. Met meer dan 1.100 eilanden (waarvan slechts 66 bewoond), lieflijke baaien en inhammen is de kust vooral populair voor een zonvakantie in Kroatië. In de azuurblauwe zee weerspiegelen groene bossen, pittoreske vissersdorpjes en havens. Het bruisende schiereiland Istrië in het noorden is het meest toeristische en er liggen waardevolle historische bezienswaardigheden. Ten oosten van het schiereiland de prachtige Kvarner baai, met de eilanden Cres, Krk en Losinj. Dalmatië, in het zuiden, is een stuk rustiger en is de plek voor rustzoekers.

2. Natuur in Kroatië - de Eilanden

Verscheidene eilanden of eilandengroepen van Kroatië zijn benoemd tot nationaal park. Zo ook de prachtige Kornati's. 89 eilanden en mooie riffen maken deel uit van het Kornati National Park, zowel voor natuur- als cultuurliefhebbers een paradijs. De Brioni eilanden ten zuidwesten van het schiereiland Istrië zijn eveneens prachtige eilanden met veel natuur en cultuur. Mljet is ook deels een nationaal park en heeft een zeer bijzondere vegetatie. Vandaar de bijnaam "groen eiland". Hier genieten natuurliefhebbers van bossen, wandelroutes en meren. Lees meer over de eilanden van Kroatië.

3. Natuur in Kroatië - de Watervallen

De mooiste natuur in Kroatië zijn voor velen toch de watervallen. Nationaal Park de Plitvice meren bestaat uit 16 meren en eindeloos veel watervallen. Een schitterend gebied met een ongekende natuur! Tijdens een daguitstap kun je in het natuurpark wandelen langs meren, stroompjes en wonderschone watervallen. Loopbruggen, paden en roeibootjes stellen je in staat om je in Plitvice van het ene naar het andere natuurspektakel te verplaatsen. Vogelaars kunnen ruim 150 soorten vogels, zoals ijsvogels, reigers en uilen waarnemen en met een beetje geluk kun je ook otters, wolven of vosjes zien in de bossen rondom de meren. De Plitvice meren zijn bereikbaar met elektrische bussen en vanuit bijna elk hotel kun je excursies boeken. De Plitvice meren zijn de bekendste watervallen, maar er is nog meer natuurschoon. Bezoek bijvoorbeeld ook de prachtige Krka watervallen in Dalmatië.

Natuurreis Kroatië

Wat zijn de mooiste plekken in Kroatië? Wat zijn de mooiste stranden? Waar vind je mooie natuur in Kroatië? Elke streek heeft veel te bieden voor de natuurliefhebber. Om je verder te helpen in het beslissen van welk deel van Kroatië je wilt bereizen, is het aanbevolen om onze informatie per gebied te lezen: Istrië, de Kvarner baai, Dalmatië, of de eilanden. De meeste toeristen kiezen voor de prachtige stranden, maar de ruige berglandschappen in het binnenland zijn een fantastisch decor voor lange trektochten. In de beboste heuvels van Zagreb voeren wandelpaden je langs forelrivieren en ruïnes, weg van de massa. De vruchtbare vlakten van Slavonië, het minst bekende gebied van Kroatië, herbergen ook parels, zoals het moerassig natuurpark Kopacki Rit. In dit moerassig gebied kan je per boot een bijzondere fauna en flora ontdekken. De rivieren van Kroatië zijn een paradijs voor sportvissers, en vogelspotters kunnen de zeldzame zwarte ooievaar observeren in de wetlands.
Beste reistijd Kroatië: mei, juni, september (minder druk en goedkopere accommodaties).

Wandelen en fietsen in Kroatië

Ook Kroatië leent zich uitstekend voor een actieve vakantie. Reisorganisaties bieden zowel fiets- als wandelvakanties aan. Je kunt een route lans de Dalmatische kust kiezen waarbij je af en toe in het verfrissende water kunt duiken of je zoekt het hogerhop richting het binnenland en Plitvice meren.

Natuur Kroatie
Natuur Kroatie
Natuur Kroatie Krka National Park DalmatiŽ Krka Paklencia Plitvice


Mooiste gebieden in KroatiŽ

Mooiste plekken in KroatiŽ - Jouw tips?

Babs Biekart

17-05-2014 om 20:50 uur

Ga ook eens naar het eiland Lastovo, een paradijs voor rustzoekers en natuurliefhebbers, sinds 2006 officieel een natuurpark. Elke dag bootverbindigen vanuit Split. zie www. pp-lastovo.hr/en