Wandelen in de Dolomieten

De Dolomieten strekken zich uit over Zuid-Tirol, Trentino en Belluno in Noord-Italië. Het is een van de mooiste gebieden van Europa om te wandelen. Van hut naar hut trekken of direct met een lift naar wandelgebieden op grote hoogte!

Waarom wandelen in de Dolomieten?

De Dolomieten vormen een van de mooiste gebieden in Italië, met zeer imposante bergen en mooie wandelroutes en dat alles relatief dicht bij huis. Italianen, Oostenrijkers en Duitsers komen hier vaak op vakantie, waardoor alle routes goed gemarkeerd zijn en de accommodaties uitstekend zijn, ook op grote hoogte. De liften maken het mogelijk om - voor wie dat wil - zonder al te veel moeite te wandelen op grote hoogte. Het imposante hooggebergte kan je afwisselen met een dagje wandelen over vlakke alpenweiden met een kleurrijk bloementapijt. Het is deze variatie in landschappen die wandelen in de Dolomieten zo aantrekkelijk maakt. De wandelpaden zijn bovendien vaak erg breed, omdat ze in de eerste Wereldoorlog reeds in gebruik waren tijdens gevechten. Veel paden zijn hierdoor zelfs met kinderwagens toegankelijk.

Wandelvakantie Dolomieten

Wie houdt van bergen, moet zeker een keer een wandelvakantie in de Dolomieten maken. Omdat het een druk wandelgebied is, moet je goed geïnformeerd op reis gaan. Hutten moeten gereserveerd worden, omdat er vaak niet meer dan 20 bedden zijn. Een georganiseerde individuele wandelvakantie kan je online boeken bij bijvoorbeeld SNP (ook groepsreizen), Pharos en andere reisorganisaties hiernaast. Je kan ook zelf eropuit trekken met een goede wandelkaart (verkrijgbaar bij reisboekhandel De Zwerver), maar hou er rekening mee dat het weer snel kan omslaan.

Huttentocht Dolomieten

Het beeld wat men vroeger had bij berghutten waren de houten blokhutten met slaapzalen, waar je een kamer deelt met vreemde mannen die snurken. Afgelopen jaren is er in de Dolomieten veel veranderd. Door de toenemende vraag van welgestelde Italianen om ook in de bergen te overnachten werd er veel ontwikkeld en zien we steeds mooiere hutten met privé kamers. Op hoog niveau vind je in de Dolomieten dus kwalitatieve accommodaties en goed gemarkeerde routes.

Waar wandelen in de Dolomieten?

Wat zijn de mooiste plekken om te wandelen in de Dolomieten? En wat zijn mooie wandelroutes? Diverse gebergtes nodigen uit tot trektochten, zoals het Bindlgebergte, de Marmolada en Rosengarten. Je kent ongetwijfeld de Drei Zinnen, de bekende hoge rotspieken die je op veel foto's van de Dolomieten ziet pronken. Veel mensen willen dit natuurschoon zien tijdens een wandelvakantie. Maar er is meer: steile alpenweiden, stille meren en prachtige vergezichten zijn alom aanwezig tijdens een wandelvakantie in de Dolomieten. Hou er wel rekening mee dat wandelen er heel populair is en het dus drukker is dan bijvoorbeeld in Oostenrijk of Zwitserland.

De mooiste wandelingen in de Dolomieten

  • Wandelen naar de Drei Zinnen - De Tre Cime bevinden zich op de grens van Südtirol en de Veneto. Er zijn verschillende wandelingen rond en naar de drie karakteristieke rotstorens. Vanaf het wandelpad torenen deze enorme pieken met meer dan 500 meter boven je uit. Vertrek vanaf Sesto. Je bespaart (prijzige) tol door de bus te nemen vanaf het dorp Dobbiaco. De Drei Zinnen zijn tevens een trekpleister voor bergbeklimmers.
  • Lago di Braies - Vanaf de parkeerplaats bij het Hotel Pragser Wildsee leidt een 1 uur durende wandeling rond het Lago di Braies, een smaragdgroen meer. Op een iets hoger niveau start de Dolomiten-Höhenweg nr. 1, lees meer hieronder.
  • Adolf-Munkelweg - Vanaf Malga Zannes kan men in ongeveer 5 uur de lichte wandelroute Adolf-Munkelweg lopen. Je loopt langs de imposante 3000 m hoge Odle. Dit wandelpad is een rondweg en leidt langs steile hellingen weer naar het vertrekpunt.
  • In ongeveer 4 uur kan men de middelzware rondwandeling rond het Sassolungo – Langkofel massief lopen. Bij de Passo Sella Rifugio stijgt men met de gondelbaan. Op een hoogte van meer dan 2500 m gaat dit wandelpad door een rotsachtig landschap en langs groene hellingen naar de Hütte Emilio Comici.
  • Rosengarten - Vele mooie wandelroutes in dit gebergte. O.a. wandeling naar de Torri del Vajolet in het Rosengarten bergmassief. De berghut Rifugio Re Alberto bevindt zich op 2621 meter hoogte, aan de voet van de rotsformaties. Het ligt in Vigo di Fassa in de provincie Trente. De berghut is te bereiken vanaf de Rifugio Gardeccia, via de Rifugio Vajolet, vlakbij bevindt zich ook de Rifugio Passo Santner. Vanaf de Re Alberto hut worden beklimmingen gedaan naar de toppen van de Cima Catinaccio (Rosengartnerspitze - 2981 meter), de Croda di Re Laurino (2813 meter) en de Torri del Vajolet.

 

Meerdaagse wandelingen Dolomieten

  • Ook meerdaagse wandelingen in de Dolomieten zijn mogelijk, zoals de tocht door het Sennes en Fanes plateau. SNP Natuurreizen biedt dit aan als een 4-daagse trektocht.
  • Dolomiten-Höhenweg nr. 1 of Alta Via - De bekendste route in de Dolomieten is de Alta Via, een 150 km lang pad in het oostelijke deel van de Dolomieten. Het staat ook bekend als de Dolomite High Route 1. De wandeltoue voert vanaf de Pragser Wildsee bij Toblach naar Belluno. Dit is een klassieker in de Dolomieten en ook een van de makkelijkste wandelroutes. Naar het zuiden toe wordt het iets zwaarder. De hele route neemt 10 tot 15 dagen in beslag, met een gemiddelde van 7 uur hiken per dag en 800 meter hoogteverschil. Beste periode is juli - september.

Wandelen in de Dolomieten met kinderen

Ook met kinderen is een wandelvakantie in de Dolomieten heel leuk. Zelfs met kleine kindjes is het al mogelijk om de bergen in te trekken: in gespecialiseerde zaken of op tweedehandssites (tip) kan je speciale draagtassen kopen. Zodra je kinderen zelf kunnen lopen is het een heel avontuur voor ze. Makkelijke paden voeren vaak naar spectaculaire uitzichtpunten boven op een berg. Onderweg zie je marmotten en oude oorlogssporen.

Dolomieten
Dolomieten
Dolomieten Mooie wandelpaden Wandelen in de sneeuw Wandelen Dolomieten Drei zinnen Wandelen in de Dolomieten


Tips wandelvakantie Dolomieten