Wandelen in de Dolomieten

De Dolomieten strekken zich uit over Zuid-Tirol, Trentino en Belluno in Italië. Het is een van de mooiste gebieden in Europa om te wandelen.

Wandelvakantie Dolomieten

Wie houdt van wandelen in de bergen, moet zeker een keer een wandelvakantie in de Dolomieten maken. Een georganiseerde individuele wandelvakantie kan je online boeken bij bijvoorbeeld SNP (ook groepsreizen), Pharos, Kras en de overige reisorganisaties hiernaast. Je kan ook zelf eropuit trekken met een goede wandelkaart (verkrijgbaar bij reisboekhandel De Zwerver). Maar wat zijn de mooiste plekken om te wandelen in de Dolomieten? En wat zijn mooie wandelroutes? Je kent ongetwijfeld de Drei Zinnen, de bekende hoge rotspieken die je op veel foto's van de Dolomieten ziet pronken. Veel mensen willen dit natuurschoon zien tijdens een wandelvakantie. Maar er is meer: steile alpenweiden, stille meren en prachtige vergezichten zijn alom aanwezig tijdens een wandelvakantie in de Dolomieten. Hou er wel rekening mee dat wandelen er heel populair is en het dus drukker is dan bijvoorbeeld in Oostenrijk of Zwitserland.

Waar wandelen in de Dolomieten?

De Dolomieten vormen een verrassend mooi gebied in Italië, met imposante bergen en mooie wandelroutes en dat alles relatief dicht bij huis. Diverse gebergtes nodigen uit tot wandelen, zoals het Bindlgebergte, de Marmolada en Rosengarten. Dit imposante hooggebergte kan je afwisselen met een dagje wandelen over glooiende alpenweiden, waar een kleurrijk bloementapijt zich uitstrekt. Het is precies deze variatie in landschappen die wandelen in de Dolomieten zo aantrekkelijk maakt. De wandelpaden zijn vaak erg breed, omdat ze in de eerste Wereldoorlog reeds in gebruik waren tijdens gevechten. Veel paden zijn hierdoor zelfs met kinderwagens toegankelijk.

De mooiste wandelingen in de Dolomieten

  • Wandelen naar de Drei Zinnen / Tocht naar de Tre Cime: er zijn verschillende wandelingen rond en naar de drie karakteristieke rotstorens. Vanaf het wandelpad torenen deze enorme pieken met meer dan 500 meter boven je uit. Vertrek vanaf Sesto. Je bespaart (prijzige) tol door de bus te nemen vanaf het dorp Dobbiaco. De Drei Zinnen zijn tevens een trekpleister voor bergbeklimmers.
  • Vanaf de parkeerplaats bij het Hotel Pragser Wildsee leidt een 1 uur durende wandeling rond het Lago di Braies, een smaragdgroen meer en de parel onder de meren. Op een iets hoger niveau start de Dolomiten-Höhenweg nr. 1, een wat zwaardere bergwandeling.
  • Vanaf Malga Zannes kan men in ongeveer 5 uur de lichte wandelroute Adolf-Munkelweg lopen. Je loopt langs de imposante 3000 m hoge Odle. Dit wandelpad is een rondweg en leidt langs steile hellingen weer naar het vertrekpunt.
  • In ongeveer 4 uur kan men de middel-zware rondwandeling rond het Sassolungo – Langkofel massief lopen. Bij de Passo Sella Rifugio stijgt men met de gondelbaan. Op een hoogte van meer dan 2500 m gaat dit wandelpad door een rotsachtig landschap en langs groene hellingen naar de Hütte Emilio Comici.
  • Rosengarten: vele mooie wandelroutes. O.a. wandeling naar de Torri del Vajolet in het Rosengarten bergmassief. De berghut Rifugio Re Alberto bevindt zich op 2621 meter hoogte, aan de voet van de Torri del Vaiolet. Het ligt in Vigo di Fassa in de provincie Trente. De berghut is te bereiken vanaf de Rifugio Gardeccia, via de Rifugio Vajolet. Vlakbij bevindt zich ook de Rifugio Passo Santner. Vanaf de Re Alberto hut worden beklimmingen gedaan naar de toppen van de Cima Catinaccio (2981 meter), de Croda di Re Laurino (2813 meter) en de bijzonder mooie Torri del Vaiolet.
  • Ook meerdaagse wandelingen in de Dolomieten zijn mogelijk, zoals de tocht door het Sennes en Fanes plateau. SNP Natuurreizen biedt dit aan als een 4-daagse trektocht.

 

Wandelen in de Dolomieten met kinderen

Ook met kinderen is een wandelvakantie in de Dolomieten helemaal geweldig. Zelfs met kleine kindjes is het al mogelijk om de bergen in te trekken: in gespecialiseerde zaken of op tweedehandssites (tip) kan je speciale draagtassen kopen. Zodra je kinderen goed kunnen lopen is het een heel avontuur voor ze. Makkelijke paden voeren vaak naar spectaculaire uitzichtpunten boven op een berg. Onderweg zie je marmotten en oude oorlogssporen.

Tip: Wandelen in de Dolomieten is erg mooi, maar zoals we hierboven al aangaven moet je er rekening mee houden dat je er niet alleen zult wandelen. Net zo imposant is het landschap in Oostenrijk en het is er een stuk rustiger. Lees meer over wandelen in Oostenrijk of boek vandaag nog een onvergetelijke wandelreis in de bergen in Italië.

Dolomieten
Dolomieten
Dolomieten Mooie wandelpaden Wandelen in de sneeuw Wandelen Dolomieten Drei zinnen Wandelen in de Dolomieten


Tips wandelvakantie Dolomieten