Ga naar content

Reizen met kinderen in Namibië

Met kinderen naar Namibië? We kunnen dit idee alleen maar aanraden. In onderstaand blog lees je onze reiservaring. Namibië stond al lang op ons verlanglijstje. Eigenlijk had ik nooit gedacht dat we een reis met kind naar Afrika zouden ondernemen, tot we na veel overwegingen merkten dat het best een leuke bestemming kon zijn.

Waarom met een kind naar Namibië?

Mijn man en ik houden van verre reizen, andere culturen, andere dieren en bizarre landschappen. In 2015 zouden we op reis gaan met de ouders van mijn man. Een vakantie in Europa vinden we leuk, maar een verre vakantie heeft toch altijd de voorkeur. Al snel kwamen Zuid-Afrika en Namibië als mogelijke reisbestemmingen.

10 redenen voor een reis met kinderen naar Namibië

Wat is er aantrekkelijk aan een reis met kinderen naar Namibië? Wat is er te zien en te beleven voor kinderen, is het wel veilig, vervelen ze zich niet? Wij reisden zelf met een peuter van 3 jaar naar het land en beleefden een prachtige reis. Hieronder onze tips voor kindvriendelijk Namibië en 10 redenen waarom reizen met kids naar Namibië echt leuk is:

1. Weinig tijdsverschil

Namibië ligt in dezelfde tijdzone als Nederland en België. In de wintertijd (bij ons de zomer) valt Namibië in dezelfde tijdzone en is er geen tijdsverschil. In de zomer (onze winter) is er 1 uur tijdsverschil. Geen last van jetlags dus. 

Namibie met kinderen
Deel op Pinterest

2. Rechtstreekse vlucht

Vanaf Frankfurt kan je rechtstreeks naar Windhoek vliegen met Air Namibia. Aangezien wij niet heel ver van de Duitse grens wonen is dit voor ons net zo makkelijk. Deze vlucht duurt ca. 10 uur. Sinds kort biedt ook KLM rechtstreekse vluchten aan vanaf Amsterdam, waardoor het land voor iedereen makkelijker te bereizen is.

Reizen op maat

3. Veilige bestemming

In tegenstelling tot wat veel mensen denken is Namibië (datum van schrijven 2016) een van de veiligste bestemmingen in Afrika. Het land is 20 keer zo groot als Nederland en er wonen slechts 2 miljoen mensen, waarvan de meesten in de hoofdstad. 80-90% van de mensen is katholiek. Er is veel minder criminaliteit dan in Zuid-Afrika. Daarnaast is er helemaal geen risico op malaria (behalve in de Caprivistrook in het noordoosten, daar zijn wij niet geweest). 

Deadvlei met kind
Deadvlei met kind
Deel op Pinterest

4. Een en al avontuur

Wat is er avontuurlijker dan met een 4WD jeep door een desolaat woestijnlandschap te rijden en te overnachten in een tent op het dak? Wilde dieren die 's nachts rond het kampeerterrein lopen en lunchen onder een grote acacia?

We reisden samen met mijn schoonouders en dit bood een perfecte afwisseling tussen avontuur en comfort. Meestal sliepen wij in een daktent op de auto en de schoonouders in een comfortabel hotel met zwembad. Ons zoontje kon dan kiezen voor luxe of avontuur. Tot onze verbazing koos hij er meestal voor om mee in de daktent te slapen.

Slapen in een daktent
© Naturescanner
Deel op Pinterest

5. Wilde dieren

Namibië is een prachtig land voor kinderen die van dieren houden. Er komen heel veel verschillende diersoorten voor. Wij zagen onder meer olifanten, leeuwen, giraffen, neushoorns, zebra's, gnoes, oryxen en andere antilopen, hyena's, cheeta's, struisvogels, jakhalzen, wrattenzwijnen, secretarisvogels, gieren en veel meer.

Woestijnolifanten
© Naturescanner
Deel op Pinterest

We maakten er een spel van om telkens als we een nieuw dier zagen dit zogenaamd mee op het dak van de auto te nemen. Zo gingen we elke dag weer benoemen welke dieren we al mee hadden. De meeste dieren zie je in Etosha National Park. Ook bijzonder was een bezoek aan de tienduizenden pelsrobben in Cape Cross.  

Dieren kijken met kind
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Privé gezinsreizen

6. Andere culturen

Namibië heeft een grote verscheidenheid aan bevolkingsgroepen en je komt de meest waanzinnige contradicties tegen. Een man in pak naast een traditioneel gekleed stamlid, dat is niet vreemd om te zien. De himba's bevolken vooral het noorden van het land. Ze bedekken zichzelf met zand en lopen half naakt rond, getooid in wat leren doeken. Ook in de supermarkt.

Lokale kinderen
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Mooi om te zien ook zijn de Herero-vrouwen, met hun bontgekleurde klederdracht en een haaks geplaatste hoed op het hoofd. In de woestijn worden vaak excursies aangeboden, waarbij je kennis maakt met de gebruiken van een lokale stam. Zo laten ze hun jachttechnieken zien en spreken ze de kliktaal. Bekijk bijvoorbeeld de losse bouwsteen van Riksja Namibie, waarbij je een bezoek brengt aan een himba stam. Ook bijzonder is dat de meeste mensen Nederlands, Engels en een eigen andere taal spreken. 

San mensen Namibië
© Naturescanner
Deel op Pinterest

7. Zwembaden en ijsjes

Wij probeerden de dag steeds als volgt in te delen: rijden in de ochtend, zwemmen bij een hotel of camping na de middag (op het heetst van de dag), excursie of wild kijken bij een waterhole na het eten. Bij het zwembad hoort natuurlijk een lekker ijsje! Dat was prima te doen zo. Tijdens een safari moet je vaak erg stil zijn en dat kan nog wel eens moeilijk zijn voor een klein kind.

Hotel met zwembad Namibie
© Naturescanner
Deel op Pinterest

De eerste minuten is er volle aandacht voor de olifant of giraf die bij de waterhole staat te drinken, maar die aandacht zwakt snel af. Een tablet met kinderspelletjes is dan een geweldige uitvinding. Ook tijdens de - soms lange - autoritten kwamen de filmpjes op mobiele devices goed van pas. Onze zoon heeft eigenlijk van de hele vakantie niet gemopperd.

8. Een reusachtige zandbak

Tijdens een rondreis met kinderen in Namibië mag Sossusvlei niet op het programma ontbreken. Hier vind je de hoogste duinen van de wereld: enorme oranje zandduinen. Kinderen kunnen er heerlijk op spelen. Ga vroeg in de ochtend, dan is het nog niet te warm. En breng natuurlijk voldoende water en zonnebrand mee, maar dat geldt tijdens de hele reis.

Zandbak woestijn
© Naturescanner
Deel op Pinterest

9. Leerzame ervaring

Wie denkt dat een kind van drie nog niets meekrijgt van een dergelijke verre reis heeft het echt mis. Een half jaar later had ons kind het er nog steeds over. "Toen we in Afrika waren hadden we ook dit en dat gezien...", zo praat hij er vaak over. Hij kan dieren benoemen als tok tokkies en springbokken en ook op cultureel gebied is het erg leerzaam. Toen hij enkele jaren ouder was, hoorde ik hem tegen schoolvriendjes vertellen dat hij wel eens een dode olifant heeft gezien. Dat had blijkbaar veel indruk gemaakt. 

Tok
© Naturescanner
Deel op Pinterest

10. Onvergetelijke foto's

Stel je voor dat jij een fotoalbum zou hebben van jezelf als klein kind, tussen de wilde olifanten en struisvogels. Zou je dat niet onvoorstelbaar stoer vinden? Ons Ciske vraagt nu nog steeds om filmpjes van zichzelf te bekijken, terwijl hij een zandduin beklimt of achter het stuur van die enorme safari auto zit.

Reistips

Er worden veel georganiseerde reizen met kinderen in Namibië aangeboden, bekijk onze reistips voor alle mogelijkheden. Wil je meer inspiratie, vraag dan de gratis brochure van Djoser aan.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!