Ga naar content

Petra

Een van de meest fascinerende plekken die ik tijdens mijn reizen bezocht, is Petra in Jordanië. De roze stad kennen we allemaal van foto's, maar weinigen weten iets over de omgeving. Het totale gebied beslaat een oppervlakte van maar liefst 250 km² en omvat dus véél meer dan de twee in rotsen gehouwen tempels die je op alle foto's ziet. Er zijn tal van graftombes, een Romeins theater, tempels én waanzinnig mooie natuur! Dit en meer tips voor een reis naar Petra!

Historisch erfgoed

Bij Klein Petra werd de archeologische site van Bayda blootgelegd. Deze vroegste vondsten uit de regio dateren van 7000 v. Chr. - de periode waarin de eerste nederzettingen ontstonden. Vele eeuwen later, in de 8ste eeuw v. Chr. leefden de Edomieten in Petra, en nog later, vanaf de 4de eeuw v. Chr. werd het bewoond door de Nabateeërs, de boetseerders van het bekende wereldwonder.

Hadrian Gate Petra
© Naturescanner
Deel op Pinterest

De historische stad had vooral rond het begin van de jaartelling haar bloeitijd als handelsknooppunt in het Midden-Oosten. Handelaren kwamen er vanuit de vier windstreken om o.a. wierook te verhandelen. Naar schatting leefden er in die tijd 25.000 mensen in de stad, die toen dus een zeer welvarend centrum was. 

De Nabateeërs bewoonden het gebied tot 550 na Christus. Later vertel ik meer over de herontdekking in de 19de eeuw en het hedendaagse toerisme. Pas sinds 1985 figureert de Roze Stad op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Tips voor een rondreis langs Petra

Bezienswaardigheden in Petra

Waarom is Petra een bekende bezienswaardigheid in Jordanië en mag het zelfs op een site over natuurreizen ábsoluut niet ontbreken? Het wereldwonder omvat niet alleen bouwkundige meesterwerken uit de oudheid, ook het landschap in Petra is fenomenaal. Een overzicht van de hoogtepunten!

1. De Siq

Om de belangrijkste bezienswaardigheden van Petra te zien, lopen de meeste mensen vanaf het bezoekerscentrum door de hoofdingang - via een 1,2 kilometer lange kloof - naar de bekendste hoogtepunten. Deze smalle doorgang wordt "de Siq" genoemd en leidt tot pal voor de Khazneh, de Schatkamer. Op sommige plekken is de kloof slechts 3 meter breed.

Treasury Siq Petra
Doorkijk Schatkamer
Deel op Pinterest

En dan, tussen de nauwe rotswanden een reusachtige constructie. Zomaar recht in your face. Daar sta je dan. Aan de grond genageld, voor een gigantisch monument dat je zo vaak op foto's heb gezien. Het heeft een kwartier nodig om te laten bezinken, de rotswanden om je heen op te nemen, het gebouw in detail te observeren, alvorens je twee voeten weer van de aarde los kunnen komen.

Reis naar Petra
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Daarna kan je de weg vervolgen naar de andere hoogtepunten van Petra. Via trappen en paden zijn andere in de rotsen gehouwen graftomben en historische monumenten bereikbaar. Een daarvan is het Klooster. Nog zo'n hoogtepunt.

Geschiedkundig gezien is het ook interessant dat de Nabateeërs een vernuftig irrigatiesysteem hebben aangelegd. Door deze watertoevoer werd de stad een ware oase in de rotsachtige woestijn. Ze beschikten zelfs over badhuizen, en dat midden in de woestijn.

Jouw reis op maat samenstellen?

Wie overigens niet goed kan wandelen, kan meerijden met een van de golfkarretjes die op en neer rijden tussen het bezoekerscentrum en de Treasury.

2. Back Trail van Petra

De Siq is niet de enige manier om Petra te betreden. De roze stad is ook bereikbaar vanaf Klein Petra, via een wat langere route, waardoor je meer te zien krijgt van de hele omgeving en de indrukwekkende natuur. Wij bezochten het via deze weg en dat zou ik iedereen die een beetje goed te been is ook willen aanbevelen.

Back trail
© Naturescanner
Deel op Pinterest

De route vanaf Klein Petra heet de Back Trail en bestaat uit een 12,5 kilometer lange hike tot bij de Treasury. Het laatste stukje kan je nog door de nauwe kloof van de Siq wandelen om weer bij het bezoekerscentrum uit te komen. Je mist dus niets, maar loopt wel een mooie wandeling door het bergachtige landschap van Petra

De Back Trail maakt deel uit van de bekende Jordan Trail, een langeafstandswandeling die van het noorden naar het zuiden van Jordanië voert. 

3. Bezienswaardigheden van Petra

We hadden het net al over de twee hoogtepunten van Petra, de Schatkamer (Khazneh) en het Klooster (Ad Deir). Andere bekende monumenten zijn het urnengraf, de Grote tempel, de Romeinse weg, het Paleisgraf, de Kerk en de Hoge Offerplaats.

Schatkamer
De Khazneh is de bekende graftempel die op de meeste foto's van Petra staat. De 40 meter hoge tempel werd rond 85 v. Chr. uitgehouwen in de rotsen. De Korinthische voorgevel is 40 meter hoog en 25 meter breed. Het is volledig omgeven door steile hoge rotswanden.

Schatkamer Petra
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Klooster
Verderop op een berg kan je een andere bekende bezienswaardigheid bezoeken, Ad Deir, dat the Monastery of het klooster betekent: dit is het grootste monument van Petra. Hier kan je mooie foto's maken met een strakblauwe lucht.

De Great Temple is het grootste gebouw van Petra. Het omvat drie rijen van kolommen, waarvan sommigen gerestaureerd zijn. Het originele gebouw dateert ook van rond het begin van de jaartelling.

Great Temple Petra
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Kom je vanaf de back trail, dan verleent een imposante poort - Hadrian Gate - de toegang naar het gigantisch complex van uitgehouwen gebouwen, de graftomben.

Urn Tomb Petra
© Naturescanner
Deel op Pinterest

De Street of Facades is een indrukwekkende weg waarbij je façades in de loodrechte wanden zijn gehouwen. Kom je zoals de meeste bezoekers vanaf de Siq, dan zal je hier eerder voorbij komen.

Street of Facades Petra
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Boek een losse bouwsteen!

Qasr al-Bint is het enige gebouw in Petra dat niet uit de rotsen werd gehouwen. Omdat men - in tegenstelling tot alle andere bouwwerken - gebruik maakte van hout in de constructie, heeft dit voor een groot deel de tand des tijds doorstaan. 

Qasr al-Bint Petra Jordanië
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Bayda is een archeologische vindplaats dicht bij Klein Petra. Voor het begrijpen van de geschiedenis van de mensheid is deze opgraving van groot belang geweest, omdat de eerdere jager-verzamelaars zich hier voor het eerst gingen vestigen in een gemeenschap en landbouw bedrijven op een vaste plek. 

Bayda Petra
© Naturescanner
Deel op Pinterest

4. Omgeving van Petra

Het is altijd een beetje lastig inschatten hoe groot zo'n complex als Petra nou in werkelijkheid is. Daarom had ik vanaf de weg wat foto's gemaakt om een idee te geven. Je hebt de moderne stad, die aan de rand van het gebied ligt. De hoofdingang ligt hier letterlijk tegenover de hotels.

Stad Petra
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Een skyline van hoge bergen vormt het decor van de stad. Ver hoef je zeker niet te rijden om bergen en kloven te vinden. Naast het entreegebouw vind je een hobbelig landschap van rotsen, en je wandelt zo vanaf het hotel tussen de rotsformaties. Let - vooral met kinderen - goed op tijdens een wandeling, want overal tussen de rotsen liggen hier glasscherven verspreid. Het is wel een mooie plek om de zon onder te zien gaan.

Een autoweg voert om het ruige rotslandschap heen richting Klein Petra. 

Overzicht
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Petra omvat een gebied, met overal losstaande rotsgroepen. Daarachter liggen telkens nog hogere bergen. Verscholen tussen al die wanden zijn veel verschillende grotwoningen en rotssculpturen te vinden. Wandelpaden kronkelen tussen al die rotsgebieden heen. Je kunt er makkelijk een week hiken naar verschillende plekken, maar de bekendste bezienswaardigheden van Petra kan je in een volle dag zien.

Van bovenaf
Ingezoomd op een rotsgebied
Deel op Pinterest

(Her)ontdekking van Petra

Het is pas in 1812 dat een Zwitserse aardrijkskundige, Johann Louis Burckhardt, de welvarende stad van de Nabateeërs herontdekte. Er gaat een mooi verhaal dat de beste man op weg was naar Afrika, toen Bedoeïen hem de weg wezen naar de historische verborgen parel. Hij maakte er uitgebreid notitie van in zijn dagboeken en trok verder om het de wereld te laten weten. Onderweg overleed hij en het is pas 10 jaar na datum dat men erover las in zijn dagboeken.

Petra bezoeken
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Het duurde nog een hele tijd, tot de jaren '20 van vorige eeuw, alvorens men verder ging met opgravingen. Pas sinds de jaren '50 is de stad een toeristisch trekpleister. De meeste gebouwen die nog overbleven waren toen tot ruïnes geworden, als gevolg van aardbevingen en andere factoren.

De laatste decennia was het druk, heel druk in Petra. Want iedere reiziger die Jordanië bezoekt, wil natuurlijk ook dit werelderfgoed zien. Pas ten tijde van corona slinkte het aantal bezoekers, en enkele jaren later weer, tijdens de oorlog tussen Israël en Hamas. Mijn reis naar Petra vond plaats ten tijde van deze oorlog. Ik vond het erg veilig in Jordanië en heb niks gemerkt van de oorlog. Behalve dat het dus heel rustig was qua toerisme, ook in Petra. 

Onze reis naar Petra werd mede mogelijk gemaakt door het Jordan Tourism Board en Royal Jordanian.

Veelgestelde vragen

Tip. Bezoek ook eens de Schrijn van Aaron in de omgeving van Petra. Dit is volgens de overdracht de plaats waar Mozes' broer begraven zou liggen.

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!