Ga naar content

Boulderen

De boulderhallen in Nederland schieten als paddenstoelen uit de grond. Van Leeuwarden tot Maastricht en alles ertussenin. Boulderen is hot! 'Boulder' betekent rots of kei en boulderen is een klimsport waarbij je in een hal of buiten op de rotsen korte routes aflegt. Aangezien wij in Nederland geen rotsen hebben om op te klimmen doen veel boulderaars dit in een hal.

Op sommige plekken in het buitenland kan je wél buiten klimmen, op rotsen midden in de natuur. We geven je eerst wat algemene informatie over wat boulderen is en hoe het werkt en vertellen je daarna wat de beste gebieden zijn voor buiten boulderen. Have fun!

Wat is boulderen?

Boulderen is een intensieve klimsport die steeds meer aan populariteit wint. Bij deze sport klim je lage routes (ook wel problemen genoemd) zonder touw. Je hebt een aangegeven start- en eindgreep en daartussen moet je zelf puzzelen hoe je strategisch je handen en voeten plaatst om boven te komen. Het leuke van boulderen vind ik dat je niet alleen je lijf maar ook je hoofd gebruikt. Sterk zijn helpt, maar het komt vooral neer op je techniek, flexibiliteit en balans.

Het is een toegankelijke sport waarbij mensen van allerlei niveaus samen kunnen klimmen. Het kan ook alleen, want door de lage wanden (hoogte tot 4,5 meter) hoef je jezelf niet te zekeren met een touw. Een mat onder de klimwand vangt je val op.

Tips voor boulderen

Wil jij ook eens gaan boulderen, lees dan onze tips. Ik (Naturescanner Manou) boulder zelf sinds 2019 en heb dus inmiddels enkele jaren ervaring met deze leuke sport. Misschien leuk om te weten: de beklimming van Mount Triglav in Slovenië heeft mij geïnspireerd om ook in Nederland te gaan klimmen! Hier leg je de laatste 400 meter af door te klimmen met via ferrata.

Niveaus bij boulderen

Bij boulderen werk je met niveaus. Deze variëren per hal, per gebied en per land. Maar als je de Nederlandse klimhallen aanhoudt variëren de routes van 1 (zeer makkelijk, kinderroute) tot 9 (extreem moeilijk). Al beginnen de niveaus vaker vanaf 2/3 en lopen ze vaak maar tot 7/8. Zo heb je bij mijn hal in Amersfoort bijvoorbeeld niveau 2 tot en met 7c. 

Wat is boulderen
© Naturescanner Mischa
Deel op Pinterest

De niveaus worden dus aangegeven met cijfers, en vaak aangevuld met letters van a tot c en bij de hogere niveaus nog met een plusje. Binnen bijvoorbeeld niveau 6 wordt gewerkt met de schakeringen 6, 6a, 6a+, 6b, 6b+, 6c en 6c+. Een heleboel tussenwaarderingen dus! Dit wil gewoon zeggen dat 6a+ net iets moeilijker is dan 6a. 

Om het overzichtelijk te houden zijn de routes in een hal gemarkeerd met kleuren die gelinkt zijn aan niveaus. Je focust je bijvoorbeeld alleen op de groene grepen om omhoog te klimmen en mag geen andere kleur gebruiken. De kleuren zijn gekoppeld aan een bepaald niveau maar dit verschilt ook weer per hal en gebied. Als geel in jouw hal eenvoudig is wil dit niet zeggen dat dit ook zo is in een andere hal. Check dus altijd welke kleur bij welk niveau hoort als je op een nieuwe plek bouldert.

Benodigdheden

Ga je in de hal klimmen dan heb je slechts een paar dingen nodig: klimschoenen, een pofzak (met magnesium voor je handen), een fijne sportoutfit én een portie durf en controle.

Buiten boulderen

Ben jij al een tijdje actief binnen aan het boulderen en heb je nu zin in het échte werk? Ook hier hebben wij handige tips voor. Let op: voor buitenklimmen heb je als extra materiaal een crash pad nodig. In de natuur ligt natuurlijk niet zoals in de hal een dikke mat voor je klaar. Je bent zelf verantwoordelijk voor het goed neerleggen van de mat onder de route. Deze crash pads kan je vaak huren in het klimgebied.

Het is belangrijk om samen te gaan zodat je elkaar kunt 'spotten', dat betekent dat degene die niet klimt de klimmer in de gaten houdt en zorgt dat de klimmer bij een val goed op de mat terechtkomt en niet met zijn hoofd op een rots valt. Een crash pad is handig mee te nemen op je rug als een soort rugzak. 

Klimmer met crash pad
© Naturescanner Manou
Deel op Pinterest

Wie buiten gaat boulderen moet zijn ego thuislaten. Bij buiten boulderen klim je gemiddeld twee niveaus lager. Klim je in de hal op 6a, dan klim je buiten op 4a. Ik spreek uit eigen ervaring dat het heel anders is om op een natuurlijke rots te klimmen dan met keurig gemarkeerde grepen. De stenen zijn glad, de greepjes zijn vaak klein en het risico is simpelweg groter.

Bij klimmen op de rotsen heb je nog een extra uitdaging: afklimmen. In de hal zit de route erop als je de eindgreep twee seconden vasthoudt, in de natuur klim je tot op de rots. Daarna moet je een manier vinden om eraf te komen. Dit is soms nog een flinke uitdaging!

Beste plekken voor buiten boulderen

Zie jij dat buiten boulderen wel zitten? Dan geven we je onderstaand tips voor de beste bouldergebieden dichtbij en ver weg. Te beginnen met de beste boulderplekken in Europa.

1. Boulderen in Fontainebleau

Welkom in Bleau! Hét boulderwalhalla van Europa. Een enorm gebied met maar liefst 7000 problemen geeft je genoeg uitdaging voor een leven lang boulderen. Het toffe is dat je hier midden in de bossen van Fontainebleau zit, tussen de planten en wilde dieren. Zo wordt jouw klimvakantie ook een natuurreis. Onze eerste keer buitenklimmen was in Fontainebleau en het is ons super goed bevallen. Er is voor iedereen een geschikt niveau en de verschillende gebieden zijn goed bereikbaar.

Boulderaar in Fontainebleau
© Naturescanner Manou
Deel op Pinterest

Het leuke is dat er circuits zijn uitgezet waarbij je tientallen routes van ongeveer hetzelfde niveau achter elkaar kan volgen. Geen enkele boulderlocatie kan tippen aan Fontainebleau, maar er zijn nog enkele andere fijne plekken om te boulderen in Europa die ik hieronder voor je opsom. 

2. Boulderen in de Ardennen

De Ardennen staan natuurlijk bekend als een mekka voor de outdoorliefhebber. Super dichtbij en goed bereikbaar. Ben je lekker op vakantie in de Ardennen en heb je zin om een dagje te boulderen, dan is het gebied Izier helemaal voor jou. Het is klein en geeft je ongeveer een dag plezier. Er zijn tientallen routes in de niveaus 3 tot 7b. Een leuke uitdaging voor de gevorderde klimmer. Ook andere klimsporten zijn mogelijk in de Ardennen. Lees meer over klimmen in de Ardennen.

3. Boulderen bij Ischgl

Onze reporter Arno ontdekte tijdens zijn persreis naar Ischgl dat je hier geweldig kan boulderen! Op een hoogte van 1800 meter vind je in de Oostenrijkse Alpen het Silvapark Galtür aan de voet van de Ballunspitze. Een park met bijna 450 verschillende routes in elk niveau en een speciaal gebied met kinderboulders. Lees over klimmen en andere activiteiten bij Ischgl.

Beste bouldergebieden Europa
© Naturescanner Arno
Deel op Pinterest

4. Boulderen in de Eifel

De Duitse Eifel biedt enkele mooie klimgebieden waar je klimt op vulkanisch basaltgesteente. Een bekende boulderspot vind je bij Glees. Hier zijn zo'n 300 routes uitgezet in niveau 2 tot 8b, met de meeste tussen 5 en 6. Super leuk om een wandel- of fietsreis af te wisselen met boulderen in de schitterende Vulkaaneifel.

5. Boulderen in Magic Wood

Boulderen in Zwitserland? Reis dan naar bouldergebied Magic Wood bij de plaats Ausserferrera en je komt echt in een magisch gebied terecht. Hier boulder je op gneiss in een bosgebied met een kraakheldere blauwe rivier, omgeven door bergtoppen. Als dat geen rustgevende omgeving is voor een klimsessie...

Boulderen in Magic Wood
Deel op Pinterest

Het is een fijne locatie om te klimmen in de zomermaanden door de hoge ligging in de bossen. De routes in het gebied zijn wel moeilijk, met voornamelijk niveau 6 en 7. Voor beginnende boulderaars is Magic Wood dus minder geschikt.

6. Boulderen in de VS

Ook buiten Europa vind je geweldige bouldergebieden. Bij ruige rotsgebieden waar je goed kan klimmen denk je waarschijnlijk al snel aan Amerika. Hier vind je inderdaad topgebieden voor de boulderaar. Horse Pens 40 in Alabama is voor de USA dé plek om te boulderen. Lekker klimmen op de bizarre rotsformaties van de zandsteenrotsen.

In Texas klim je op woestijngraniet bij Hueco Tanks, een unieke ervaring om te klimmen in een desolaat woestijnlandschap. Klim hier van november tot maart om de hitte te vermijden. Er zijn eindeloos veel boulderspots in de VS, maar de laatste die we tippen is Joshua Tree in Californië. Een ware speeltuin voor klimmers met zijn duizenden routes. Én een geweldig mooie omgeving!

Boulderen in de VS
Deel op Pinterest

7. Boulderen in Zuid-Afrika

Op zoek naar een leuke afwisseling met de safari's? Denk dan eens aan klimmen bij Rocklands, in de Cederberg Mountains op zo'n twee uur rijden van Kaapstad. Hier vind je honderden zandsteenformaties die populair zijn onder boulderaars. Bij Rocklands geniet elke klimmer, beginner tot gevorderd, van de 2000 routes in het prachtige gebied!

8. Boulderen in Australië

Tot slot, klimmen aan de andere kant van de wereld. Australië is een walhalla voor liefhebbers van actieve reizen en dus ook voor klimmers. Het nationaal park Grampians in Victoria is een bekend gebied met honderden locaties om te klimmen op zandsteenrotsen. Het is vooral leuk voor boulderaars met ervaring, omdat er weinig lage niveaus te vinden zijn.

Duurzaam boulderen in de natuur

Zoals bij elke natuuractiviteit heb je een eigen verantwoordelijk om de gebieden net zo mooi achter te laten als ze waren. Helaas kan niet iedereen even goed omgaan met die verantwoordelijkheid en slijten sommige gebieden door verkeerde omgang met de boulders en overlast. Lees je altijd goed in op de regels van een gebied. 

In Fontainebleau wordt bijvoorbeeld aangeraden om je schoenen voor elke route schoon te maken zodat er geen zand of ander materiaal onder je schoenen zit wat de zandsteenrotsen beschadigt. Ook is het altijd goed om weinig pof te gebruiken en alleen te klimmen op droge rotsen om te voorkomen dat de rotsen slijten. En natuurlijk willen we je vragen om je afval mee te nemen, geen herrie te maken en respect te hebben voor de lokale flora en fauna. Zo blijft buiten boulderen voor iedereen mogelijk in de toekomst!

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Manou Kemna
Geschreven door
Manou Kemna
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!