Ga naar content

Bergbeklimmen

Hou je van avontuurlijke reizen en zou je graag een keer bergbeklimmen? Wat dacht je van een trektocht in Nepal, een beklimming van de Mont Blanc of de Kilimanjaro in Afrika? Tijdens een reis kan je individueel of in groep de mooiste bergen ter wereld beklimmen. Bekijk alvast even onze tips voor reizen met bergbeklimmen.

Leuke bergsporten

Bergbeklimmen, abseilen, canyoning of een klettersteig: het is allemaal weggelegd voor de echte avonturiers. Reizigers die willen genieten van de spectaculaire berglandschappen, maar ook actie zoeken: adrenaline, een ultieme kick.

1. Bergbeklimmen

Bergbeklimmen kent verschillende vormen. Een veelgebruikte naam voor bergbeklimmen is alpinisme en staat voor het beklimmen van hoge en moeilijke bergen. De twee verschillende vormen van alpinisme zijn rotsklimmen en ijsklimmen. Het beklimmen van lagere rotsen zonder touwen wordt ook wel boulderen genoemd.

In Europa zijn er diverse leuke bestemmingen waar je kan klimmen. Wanneer het gaat om avontuurlijke reizen, bedoelt men met bergbeklimmen vaak echter gewoon een pittige meerdaagse wandeltocht op een berg. In tegenstelling tot bergwandelaars maken alpinisten gebruik van zekeringsmaterialen (touw, gordel, stijgijzers, bergschoenen) en -technieken.

- Bergbeklimmen in de Alpen

De Alpen zijn de bekendste regio voor bergbeklimmen. Niet voor niets heet de sport ook alpinisme. Voor het echte alpinisme onder begeleiding van ervaren gidsen kan je terecht bij de NKBV.
1. Franse Alpen - Mont Blanc - Chamonix - Frankrijk
2. Zwitserse Alpen - Zwitserland
3. Dolomieten - Italië
4. Oost-Tirol - Oostenrijk

- Bergbeklimmen in Europa

Waar klimmen in Europa, wat zijn de beste klimgebieden? Waar sportklimmen en rotsklimmen? Wie in Europa wil bergbeklimmen heeft veel mogelijkheden. De dichtstbijzijnde klimgebieden liggen in de Ardennen en de Eifel. In de Ardennen zijn Sy en Freyr bekende klimplekken.

Top 10 bestemmingen om te klimmen in Europa:
1. Peak District - Engeland
2. Elbsandsteingebirge - Duitsland
3. Tatragebergte - Slowakije
4. Ardennen - België
5. Boheems Paradijs - Tsjechië
6. Mallorca
7. Duitse Alpen
8. Triglav park - Slovenië
9. Sierra Espuña - Spanje
10. Klimmen op Tenerife

Beste klimbestemmingen
Deel op Pinterest

Ook enkele Griekse eilanden, waaronder het eiland Kalymnos, staan bekend om de vele goede klimplekken.

- Bergbeklimmen buiten Europa

Op verre bestemmingen zijn er ook talrijke uitdagingen voor bergbeklimmers. De populairste klimgebieden en leukste landen ter wereld om een berg te beklimmen zijn:
1. Himalaya
2. Nepal trekking
3. Rockies
4. Bergen in Rusland
5. Bergen in China
6. Aconcagua in Argentinië
7. Kilimanjaro beklimmen
 

2. Abseilen

Ook goed voor adrenalinejunks: abseilen langs natte rotswanden en watervallen. In Zuid-Afrika hebben ze er zelfs hun eigen woord voor: kloofen. Ook in Europa zijn er voor jong en oud vele leuke mogelijkheden om te abseilen. Bekijk bijvoorbeeld eens de gezinsvakanties van SNP, waarbij je samen met de kids een avontuurlijke vakantie beleeft!

Goed voorbereid bergbeklimmen

Wandelen kan bijna iedereen, maar wanneer het echt op bergbeklimmen aankomt moet je goed voorbereid zijn. Allereerst is het belangrijk om goed verzekerd te zijn voor bergsport. Zorg dat je je tevens voldoende verdiept in het terrein waar je gaat klimmen en in de weersomstandigheden. Zorg dus ook dat je op de hoogte blijft van de actuele condities.

Welk niveau moet je hebben en hoe goed moet je conditie zijn voor de plek waar je heen reist? Wel of niet met een touw klimmen? Hoe bouw je een standplaats in de bergen? Wat is een Föhnwind? De meeste klimmers beschikken reeds over een goede conditie, voldoende kennis over bergbeklimmen en een goede uitrusting. Waar het echter vaak fout gaat is het overschatten van zichzelf. Geef op tijd aan als het niet goed gaat en durf te stoppen en terug te keren. Bespreek goed met de andere klimmers wat er wel en niet goed ging. Acclimatiseren is ook zeer belangrijk. Zo mag je nooit meer dan 600 meter hoger slapen dan de nacht ervoor

Tips voor bergbeklimmen
Deel op Pinterest

- Materiaal en technieken
Bergbeklimmen is een activiteit die niet helemaal zonder risico is. Het is fysiek zwaar en vergt kennis van de verschillende materialen en klimtechnieken. Zo is er kleding voor koude weersomstandigheden, maar ook voor extreme hitte. Wanneer je meerdere dagen onderweg bent, is het belangrijk de juiste en genoeg voeding mee te nemen. De keuze uit ultralichte en compacte kampeerspullen voor bergbeklimmers is enorm.

De juiste technieken beheersen is van levensbelang. Hieronder vallen onder andere het zekeren en bevestigen van de klimmaterialen, de techniek van het klimmen en abseilen en het navigeren om een goede route uit te stippelen.

Vanwege het grote risico dat bergbeklimmen met zich meeneemt, is het verstandig je vooraf goed voor te bereiden. In Nederland kan dit bijvoorbeeld in een klimhal, waar het klimmen in de bergen wordt gesimuleerd of door het volgen van een cursus bij o.a. de NKBV. Voor de juiste materialen kan je terecht bij gespecialiseerde outdoorwinkels, zoals Bever.

Ben je toch wat onzeker? Sluit je dan aan bij een groepsreis. Onder begeleiding van deskundige gidsen voel je je toch wat zekerder tijdens een bergbeklimming.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!