Ga naar content

Surfvakanties

Surfen, de ultieme adrenalinekick! Al is het technisch gezien best een moeilijke sport en vergt het veel oefening, wanneer je op je board staat en afstormt op de kust, op een metershoge golf, dan is er maar een gevoel dat overheerst: respect voor de krachten van de natuur. Golfsurfen is de meest traditionele vorm van boardsporten. Diverse afgeleiden zijn in de loop der jaren ontstaan, zoals windsurfen, kitesurfen, maar ook skateboarden.

Surfgebieden

Om te surfen zijn er golven nodig. Vandaar dat bekende surfgebieden aan de kust liggen, waar de golfslag van de zee een mooi surfterrein ontketent. Golven ontstaan o.a. mede door wind, maar kilometers uit de kust zorgt de wind voor stromingen en uiteindelijk vormt dit een (goede) swell. Voor een goede surfsessie is de aanwezigheid van wind vaak storend; bij de beste surfspots heb je op locatie vaak juist geen wind. Het is namelijk zo dat de wind een golf "kapot" waait.

Niet alle kustgebieden zijn even geschikt om te surfen. Gevaarlijke rotsen, onbetrouwbare onderstromen, of gewoonweg een te kort aan mooie surfgolven. Zowel in Europa als op verre bestemmingen zijn er echter vele mooie, bekende surfplekken te vinden. De beste surfbestemmingen ter wereld zijn Australië, Hawaï, Mexico, Amerika, Spanje en Frankrijk. Bekijk de lijst met beste surflanden.

1. Golfsurfen in Europa

Wie wil golfsurfen in Europa zal al snel aangewezen zijn op landen aan de Atlantische Oceaan. Vooral Frankrijk, Spanje en Portugal zijn ideale landen om te surfen in Europa. De Algarve in Portugal wordt vaak aangewezen als een goede plek om het te leren. Door de aanwezigheid van kliffen in Portugal heb je vaak golven zonder wind.

Verder zijn de Canarische Eilanden in trek, surfen op Tenerife is het hele jaar door populair en ook Lanzarote en Fuerteventura zijn goede surfbestemmingen in Europa. Op het vasteland van Spanje bevinden de meeste golfsurfers zich bij Canos de Mecca, Tarifa is een goede bestemming voor wind- en kitesurfen.

Ook in andere landen vind je minder bekende hotspots. Denk bijvoorbeeld aan Kroatië of de Thurso East in Schotland. In het Duitse München kan je bijvoorbeeld deelnemen aan het jaarlijkse Munich Surf Open: een uniek evenement waarbij gesurft wordt op een rivier. En wat denk je van surfen aan de kust in Noord-Jutland in Denemarken.

2. Surfen buiten Europa

Tijdens een verre reis surfen? Het maakt een reis meteen een stuk avontuurlijker en actiever. Er zijn mooie surfbestemmingen op de meeste continenten. De beste surflanden liggen in Amerika en Oceanië (Australië en surfen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden), maar ook Indonesië en Afrika hebben uitstekende surflocaties. 

Surfen benodigdheden

Beginnende surfers doen er verstandig aan eerst surfles te nemen om de moeilijke technieken van het surfen te leren. Bij bekende surfgebieden zijn er vaak mogelijkheden genoeg voor het volgen van lessen. Beginnende surfers starten meestal met een longboard. Deze wat langere surfplank zorgt voor meer stabiliteit ten opzichte van de kortere boarden zoals een thruster.

In de wat minder tropische gebieden, waar het water kouder is, is het verstandig om een wetsuit te dragen. Dit pak zorgt ervoor dat je lichaam warm blijft. Het is vaak dikker rond romp en dunner bij armen en benen, waardoor je meer bewegingsvrijheid hebt. Daarnaast heeft het een voordeel dat het je beschermt bij een val en enigszins bijdraagt aan drijfvolume. Surfen leer je met vallen en opstaan. Geduld en doorzettingsvermogen zijn dus wel vereist.

Surfvakantie

Een surfvakantie kan je proberen zelf te regelen. De vraag blijft dan wel waar goede surfscholen zijn en waar je kunt slapen. Een surfcamp of volledig georganiseerde surfvakantie is dan een goed alternatief. Een surfcamp is voordeliger, gemakkelijk en scheelt je veel tijd. Transport en soms zelfs de lunch zijn tijdens je vakantie geregeld en je hoeft je alleen om het surfen druk te maken! Ook als je alleen gaat reizen is het een goed alternatief, het zijn namelijk 'de' ideale omstandigheden om nieuwe contacten op te doen en internationale vrienden te maken.

Veelgestelde vragen

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!