Ga naar content

Lapland

We kregen wel eens de vraag wat het verschil is tussen Lapland en Finland? Lapland omvat een hele regio en strekt zich uit over het noorden van Noorwegen, Zweden, Finland en Rusland.

Het is een bijzonder gebied: in de winter komt de zon er niet op en in de zomer gaat hij niet onder. Reizen naar het land van de Sami en hun rendieren werd de afgelopen jaren steeds populairder en dat valt goed te begrijpen. Het is echt een once in a lifetime ervaring om deze regio te ontdekken! De meeste mensen kiezen voor een reis in de winter, omdat je dan ook kans maakt op het noorderlicht. Toch is ook de zomer een interessante periode. Alles hierover in onderstaand artikel!

Natuur in Lapland

Verscheidene nationale parken en natuurgebieden strekken zich uit over het gebied en nodigen uit tot een actieve vakantie. Wandelen, sneeuwschoenwandelen, ijsvissen, hondensledetochten en wintersport zijn populaire activiteiten tijdens een winterreis naar Lapland.

Op avontuur!

In de zomer is het goed vertoeven in de bossen en kan je eindeloos wandelen in de ongerepte natuur. Ervaar 24 uur per dag licht en geniet dag en nacht! Lees hier meer over Lapland in de zomer

Reizen naar Lapland in de winter

Hoe reizen naar Lapland? Er zijn tal van mogelijkheden om een georganiseerde individuele- of groepsreis te boeken. De meeste aangeboden reizen zijn winterreizen.

Wintersport Lapland
© Naturescanner
Deel op Pinterest
 • Finland - De meeste aanbieders bieden vliegtickets naar Kittali, naar Ivalo en naar Kuusamo.
  Rovaniemi
  is ook vaak een uitvalsbasis voor een reis in Lapland en is goedkoop te bereiken vanaf Amsterdam en de meeste andere Europese luchthavens. Vanaf deze plaatsen wordt vervoer naar de bestemming geregeld. Finland is vooralsnog de populairste bestemming in Lapland. De vluchten zijn meestal inbegrepen in de pakketreis.
 • Zweeds Lapland - Steeds meer organisaties bieden nu ook reizen aan naar het minder toeristische deel, in Zweden. Dit is nog ongerepter dan Fins Lapland.
 • Noorwegen - Je kan een rondreis in Lapland ook beginnen in Noord-Noorwegen of de Lofoten en hiervandaan verder reizen. De bergen zijn hier hoger en het is woester.

Je bent vrijwel altijd goedkoper uit als je een pakketreis boekt. Regel je het toch graag zelf, bekijk dan onze tips voor bijzondere overnachtingen in Lapland.

Lapland specialisten

Lapland - Zweden of Finland?

In welk land vind je de mooiste plekjes van Lapland en hoe is het landschap in de verschillende delen? De natuur is in alle delen bijzonder mooi en er zijn overal mogelijkheden tot tal van excursies en dagtochten.

Fins Lapland is een populaire vakantiebestemming. De meeste reizen, zowel individuele reizen als groepsrondreizen, worden georganiseerd naar het Finse deel van Lapland. De voorzieningen zijn hier beter en meer aangepast aan het toerisme. Het vlakkere landschap biedt tevens meer mogelijkheden voor activiteiten zoals hondensleeën en sneeuwscootertochten. In het uiterste noorden is de kans op het noorderlicht het grootst.

Manou en Mischa in Lapland

Onze collega Manou 't Lam en haar man waren in de winter in Utsjoki in het uiterste noorden van Finland en namen deel aan de gaafste activiteiten. Als kers op de taart werden ze maar liefst 4 keer getrakteerd op een noorderlicht spektakel!

Zweeds Lapland is wat ongerepter en minder toeristisch. Je vindt hier zeer bijzondere accommodaties in the middle of nowhere. Doordat het toerisme er nog meer in de kinderschoenen staat, is het misschien nog iets puurder en ongerepter. Het landschap is op zich vergelijkbaar met dat in Finland, maar hoe dichter je bij de Noorse grens komt, des te meer heuvels en bergen.

Mooiste gebieden Fins Lapland

Wat is het mooiste gebied van Fins Lapland en waar kan je de leukste activiteiten doen tijdens een vakantie?

1. Levi

Wil je genieten van Finland in de winter, reis dan naar het noordwesten van Finland. Hier kan je deelnemen aan een safari in Lapland, hondensledetochten, ijskarten, sneeuwwandelingen en noorderlicht excursies.
Niet onbelangrijk: in Levi kan je ook skiën en snowboarden. Er zijn 43 pistes.

2. Rovaniemi

Een andere optie voor een winterreis in Lapland is een reis naar Rovaniemi en daarvandaan naar de mooiste plekken in Lapland. Rovaniemi is een populaire bestemming in Lapland voor gezinnen met kinderen; hier vind je het Santa Claus Village.

Rovaniemi
Deel op Pinterest

Naast een bezoek aan de Kerstman kan je ook kennismaken mijn zijn rendieren en deelnemen aan diverse winteractiviteiten.

3. Kemi

Zelden hoor je iemand die hier is geweest, maar dit is te gaaf. Tegen de grens met Zweden, bij het plaatsje Kemi, kan je aan boord van een ijsbreker.

4. Ruka

Rukatunturi of kortweg Ruka is een skigebied in Kuusamo. Naast skiën kan je er langlaufen op 500 km aan loipes, deelnemen aan excursies met sneeuwscooter en in het hoogseizoen kan je er zelfs avondskiën. Het skiseizoen is een van de langste in Europa, van oktober tot juni. Onze reporter Jos bezocht het gebied ook in de zomer.

5. Ylläsjärvi

Verder naar het noorden bevindt zich het plaatsje Ylläsjärvi, populair om het noorderlicht te zien en een rendiersafari in de natuur te maken.

Rendierentocht Lapland
© Naturescanner
Deel op Pinterest

6. Saariselkä - Ivalo

Nog noordelijker ligt het hooggelegen gebied Saariselkä, te bereiken vanaf Ivalo. Hier worden ook tal van activiteiten aangeboden, zoals tochten met sneeuwscooters in de ongerepte natuur, hondensledetochten, ijsvissen en een tocht met rendieren. Puur avontuur.

7. Inarimeer

Het Inarimeer in het noorden van Finland is een betoverend natuurgebied; met meer dan 3.000 beboste eilanden, glinsterende meren en moerassen vormt dit gebied de biotoop van veel vissen, trek- en waadvogels, maar ook van elanden en lynxen. De oevers van het meer duiken bij het wateroppervlak 100 meter recht omlaag de diepte in, wat de locals aanzet tot de bewering dat dit meer even diep als lang is.

8. Äkäslompolo

Voigt Travel heeft spectaculaire reizen naar West-Lapland. Voor reizigers die van bijzondere plekjes houden is dit een absolute must. Men kan nu naar Äkäslompolo reizen. Ook hier kan je langlaufen en skiën (63 pistes) en deelnemen aan diverse excursies zoals een husky- of rendiersafari, sneeuwscootertocht of ijsvissen. Het dorp staat bekend om de authentieke accommodaties. Deze zijn allemaal privé eigendom en hebben daardoor allemaal een unieke uitstraling.

9. Taivalkoski

Tot slot nog het onontdekte pareltje Taivalkoski. Onze collega Manou bezocht deze bestemming op het randje van Lapland. Saija Lodge is dé plek om jouw winteravontuur te plannen. Zij bieden de leukste activiteiten zoals huskysafari's en sneeuwscootertochten en hebben sky cabins met glazen dak.

Mooiste gebieden in Zweeds Lapland

Veel minder toeristisch is de Zweedse kant. Het voordeel is dat het hier nog een stuk rustiger en dus authentieker is. Het nadeel is dat er minder accommodaties zijn en het reisaanbod ook minder gevarieerd is. Lees alles over de natuur in Zweeds Lapland.

Beste tijd om naar Lapland te gaan

Wat is de beste periode voor reizen naar Lapland? In de eerste maanden van de winter - van november tot januari - kleuren de groene naaldwouden en blauwe meren geheel wit. Er ligt dan een dik pak sneeuw en de temperatuur kan dalen tot -35 °C. In het landschap verschijnen dan de kenmerkende "marshmallow bomen" zoals op onderstaande foto.

Landschap Lapland
Deel op Pinterest

Vanaf februari tot en met april ligt er nog steeds sneeuw, maar de bomen kleuren vaak al wel groen. De temperatuur is dan ook aangenamer en deze periode is meer geschikt als je meerdaagse tochten wilt ondernemen in de natuur.

In maart heb je statistisch gezien het meeste kans op het zien van het Noorderlicht. 

Winterexcursies Lapland

Het besneeuwde landschap is een walhalla voor wintersporters en liefhebbers van avontuurlijke excursies.

 • Noorderlicht: Een van de hoogtepunten voor veel reizigers is een excursie naar de aurora borealis. Meestal is het niet zo dat je het hotel uitstapt en je dit meteen ziet. Men gaat echt wel op zoek met een sneeuwscooter naar een donkere en afgelegen plek, waar meer kans bestaat op het zien van het noorderlicht. Waar je wel vanaf je voordeur het noorderlicht kan zien is bij de Nuorgam Lodge, in het aller noordelijkste puntje van Finland. Hier zag collega Manou maar liefst 4 avonden in één week het noorderlicht, zonder excursie.
 • Sneeuwscootertocht: Tijdens een sneeuwscootertocht scheur je over de ijspaden en uitgestrekte vlakten. Er worden steeds meer elektrische scooters ingezet om de impact op de natuur te verminderen.
 • Sneeuwwandelen: In verschillende delen van Lapland, zoals het Pallas-Yllästunturi nationaal park, zijn er prachtige wandelpaden, die ook toegankelijk zijn in de winter. Met sneeuwschoenen kan je makkelijk lopen over de witte vlakten.
 • Huskytochten: Tochten met huskyhonden in Lapland zijn een fenomenaal en onvergetelijk avontuur. Met je eigen slee en een groep honden rijd je over witte sneeuwvlakten. 
 • Rendieren tocht: Op safari in Lapland. Minder bekend dan een sledetocht, maar minstens zo leuk is een tocht met rendieren.
 • Santa Claus Holiday Village - Op bezoek bij de Kerstman! Met kinderen naar Lapland? Dan kan een bezoek aan de Kerstman niet ontbreken! Hij woont net buiten Rovaniemi, boven de Poolcirkel. Hier kan je zijn huis bezoeken en met hem op de foto. Daarnaast worden er tal van leuke activiteiten georganiseerd in de Finse wildernis.
 • Wintersport: er zijn uiteraard voldoende mogelijkheden tot skiën, snowboarden en langlaufen in de uitgestrekte gebieden van het Noorden.
 • Check meer tips over wat te doen in Lapland.

Aanbevolen winterreizen in Lapland:

Samen of Sami

We kunnen de natuur in Lapland niet bespreken zonder ook de inwoners te vermelden. De Laplandse bevolking, Samen of Sami genoemd, leeft in perfecte harmonie met de natuur. In verspreide nederzettingen staan hun bekende Lavvu’s, een soort van indianententen. In de winter drijven ze miljoenen rendieren. Met behulp van sneeuwscooters trekken ze de rendierkuddes achterna en verblijven in afbreekbare tenten die lijken op Indiaanse tipi. De Sami-cultuur is verweven met de natuur van Lapland, het een kan niet zonder het ander. 

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!