Ga naar content

Lapland

Lapland strekt zich uit over Noorwegen, Zweden, Finland en Rusland. Het is een bijzonder gebied: in de winter komt de zon er niet op en in de zomer gaat hij nooit onder.

Natuur in Lapland

Verscheidene nationale parken en natuurgebieden strekken zich uit over de regio en nodigen uit tot een actieve vakantie in de natuur. Wandelen, sneeuwschoenwandelen, ijsvissen, hondensledetochten en wintersport zijn populaire activiteiten tijdens een reis naar Lapland.

Reizen naar Lapland in 2021 - 2022

Hoe reizen naar Lapland? Er zijn tal van mogelijkheden om een georganiseerde individuele- of groepsreis naar Lapland te boeken. De meeste reizen zijn winterreizen, maar ook in de zomer is het gebied goed toegankelijk om te wandelen en te genieten van de natuur.

Sneeuwschoenwandelen
Deel op Pinterest

- De meeste aanbieders bieden vliegtickets naar Kittali, naar Ivalo en naar Kuusamo in Finland. Hiervandaan wordt vervoer de bestemming geregeld.
- Rovaniemi in Finland is ook vaak een uitvalsbasis voor een reis in Lapland en is goedkoop te bereiken vanaf Amsterdam en de meeste andere Europese luchthavens.
- Steeds meer organisaties bieden ook reizen aan naar het minder toeristische Zweeds Lapland.
- Je kan een rondreis in Lapland ook beginnen in de Noorse Lofoten en rondreis door Scandinavië.

Lapland - Zweden of Finland?

In welk land vind je de mooiste plekjes van Lapland en hoe is het landschap in de verschillende delen?

Vooral Fins Lapland is een populaire vakantiebestemming. De meeste reizen, zowel individuele reizen als groepsrondreizen, worden georganiseerd naar het Finse deel van Lapland. De voorzieningen zijn hier beter en meer aangepast aan het toerisme. Het vlakkere landschap biedt tevens meer mogelijkheden om actief te zijn en je kunt een winterreis combineren met skiën of snowboarden.

Zweeds Lapland is wat ongerepter en minder toeristisch. Het landschap is erg vergelijkbaar met dat in Finland, maar hoe dichter je bij de Noorse grens komt, des te meer heuvels en bergen.

De natuur is in alle delen van Lapland bijzonder mooi en er zijn mogelijkheden tot tal van excursies en dagtochten. 

Mooiste gebieden Fins Lapland

Wat is het mooiste gebied van Fins Lapland en waar kan je de leukste activiteiten doen tijdens een vakantie?

 1. Levi
  Wil je genieten van Finland in de winter, reis dan naar het noordwesten van Finland. Hier kan je deelnemen aan een safari in Lapland, hondensledetochten, ijskarten, sneeuwwandelingen en noorderlicht excursies.
  Niet onbelangrijk: in Levi kan je ook skiën en snowboarden. Er zijn 43 pistes.
 2. Rovaniemi
  Een andere optie voor een winterreis in Lapland is een reis naar Rovaniemi en daarvandaan naar de mooiste plekken in Lapland.
 3. Kemi
  Zelden hoor je iemand die hier is geweest, maar dit is te gaaf. Tegen de grens met Zweden, bij het plaatsje Kemi, kan je aan boord van een ijsbreker.
 4. Ruka
  Rukatunturi of kortweg Ruka is een skigebied in Kuusamo. Naast skiën kan je er langlaufen op 500 km aan loipes, deelnemen aan excursies met sneeuwscooter en in het hoogseizoen kan je er zelfs avondskiën. Het skiseizoen is een van de langste in Europa, van oktober tot juni.
 5. Ylläsjärvi
  Verder naar het noorden bevindt zich het plaatsje Ylläsjärvi, populair om het noorderlicht te zien en een rendiersafari in de natuur te maken.
  natuurreis laplandDeel op Pinterest
  ||Rendiertocht

 6. Saariselkä
  Nog noordelijker ligt Saariselkä, waar je met sneeuwscooters kunt rondrijden in de ongerepte natuur en gaat ijsvissen. Puur avontuur.
 7. Inarimeer
  Het Inarimeer in het noorden van Finland is een betoverend natuurgebied; met meer dan 3.000 beboste eilanden, glinsterende meren en moerassen vormt dit gebied de biotoop van veel vissen, trek- en waadvogels, maar ook van elanden en lynxen. De oevers van het meer duiken bij het wateroppervlak 100 meter recht omlaag de diepte in, wat de locals aanzet tot de bewering dat dit meer even diep als lang is.
 8. Äkäslompolo
  Voigt Travel heeft spectaculaire nieuwe reizen naar West-Lapland. Voor reizigers die van bijzondere plekjes houden is dit een absolute must. Men kan nu naar Äkäslompolo reizen. Ook hier kan je langlaufen en skiën (63 pistes) en deelnemen aan diverse excursies zoals een husky- of rendiersafari, sneeuwscootertocht of ijsvissen.
  Het dorp staat bekend om de authentieke accommodaties. Deze zijn allemaal privé eigendom en hebben daardoor allemaal een unieke uitstraling.

Mooiste gebieden Zweeds Lapland

Lees alles over de natuur in Zweeds Lapland.

Beste tijd om naar Lapland te gaan

In de eerste maanden van de winter - van november tot januari - kleuren de groene naaldwouden en blauwe meren van Lapland geheel wit. Er ligt dan een dik pak sneeuw en de temperatuur kan dalen tot -35 °C. In het landschap verschijnen dan de kenmerkende "marshmallow bomen" zoals op onderstaande foto.

Schitterend sneeuwlandschap
Deel op Pinterest

Vanaf februari tot en met april ligt er nog steeds sneeuw, maar de bomen kleuren al wel groen. De temperatuur is dan ook aangenamer en deze periode is meer geschikt als je meerdaagse tochten wilt ondernemen in de natuur.

In maart heb je statistisch gezien het meeste kans op het zien van het Noorderlicht. 

Winterexcursies Lapland

Het besneeuwde landschap is een walhalla voor wintersporters en liefhebbers van avontuurlijke excursies.

 • Noorderlicht: Een van de hoogtepunten voor veel reizigers is een excursie naar de aurora borealis. Meestal is het niet zo dat je het hotel uitstapt en je dit meteen ziet. Men gaat echt wel op zoek met een sneeuwscooter naar een donkere en afgelegen plek, waar meer kans bestaat op het zien van het noorderlicht.
 • Sneeuwscootertocht: Tijdens een sneeuwscootertocht scheur je over de ijspaden en uitgestrekte vlakten. 
 • Sneeuwwandelen: In verschillende delen van Lapland, zoals het Pallas-Yllästunturi nationaal park, zijn er prachtige wandelpaden, die ook toegankelijk zijn in de winter. Met sneeuwschoenen kan je makkelijk lopen over de witte vlakten.
 • Wintersport: er zijn uiteraard voldoende mogelijkheden tot skiën, snowboarden en langlaufen in de uitgestrekte gebieden van het Noorden.
 • Huskytochten: Tochten met huskyhonden in Lapland zijn een fenomenaal en onvergetelijk avontuur. Met je eigen slee en een groep honden rijd je over witte sneeuwvlakten. 
 • Rendieren tocht: Op safari in Lapland. Minder bekend dan een sledetocht, maar minstens zo leuk is een tocht met rendieren. 
 • Snow village: Bezoek zeker ook een snow village met ijshotel.
  Na een zware sneeuwscootertocht of een huskysafari kenmerkt een knapperend haardvuur de winterse gezelligheid van Lapland. 
 • > Lees meer tips over wat te doen in Lapland

Aanbevolen winterreizen in Lapland:

Op bezoek bij de Kerstman!

Met kinderen naar Lapland? Dan kan een bezoek aan de Kerstman niet ontbreken! Hij woont net buiten Rovaniemi, boven de Poolcirkel. In Santa Claus Holiday Village kan je zijn huis bezoeken en met hem op de foto. Daarnaast worden er tal van leuke activiteiten georganiseerd in de Finse wildernis.

Samen of Sami

We kunnen de natuur in Lapland niet bespreken zonder ook de inwoners te vermelden. De Laplandse bevolking, Samen of Sami genoemd, leeft in perfecte harmonie met de natuur. In verspreide nederzettingen staan hun bekende Lavvu’s, een soort van indianententen. In de winter drijven ze miljoenen rendieren. Met behulp van sneeuwscooters trekken ze de rendierkuddes achterna en verblijven in afbreekbare tenten die lijken op Indiaanse tipi. De Sami-cultuur is verweven met de natuur van Lapland, het een kan niet zonder het ander.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!