Ga naar content

Reizen naar Lapland

Lapland strekt zich uit over Noorwegen, Zweden, Finland en Rusland. Het is een bijzonder gebied: in de winter komt de zon er niet op en in de zomer gaat hij nooit onder.

Natuur in Lapland

Verscheidene nationale parken en natuurgebieden strekken zich uit over de regio en nodigen uit tot een actieve vakantie in de natuur van Lapland: wandelen, sneeuwschoenwandelen, ijsvissen, hondensledetochten en wintersport zijn populaire activiteiten tijdens reizen naar Lapland. Met name Fins Lapland is een populaire vakantiebestemming.

Reizen naar Lapland in 2019 - 2020

Hoe reizen naar Lapland?
- TUI fly biedt vliegtickets naar Kittali, naar Ivalo en naar Kuusamo in Finland.
- Ook Rovaniemi is vaak een uitvalsbasis voor een reis in Lapland en is goedkoop te bereiken vanaf Amsterdam en de meeste andere Europese luchthavens.
- Je kan een rondreis in Lapland ook beginnen in de Noorse Lofoten en er een rondreis door Scandinavië van maken. Er zijn tal van mogelijkheden om een georganiseerde individuele- of groepsreis naar Lapland te boeken. De meeste reizen zijn winterreizen, maar ook in de zomer is het gebied goed toegankelijk om te wandelen en te genieten van de natuur. Bekijk dus snel onze Lapland reistips voor volledig verzorgde Lapland reizen.

Mooiste plekken in Lapland

Hoe is het landschap van Lapland? En in welk land vind je de mooiste plekjes van Lapland? In Zweden en Noorwegen heeft Lapland meer bergen en is de natuur ruiger dan in Fins Lapland. De meeste reizen, zowel individuele reizen als groepsrondreizen, worden echter georganiseerd naar Fins Lapland. Het vlakkere landschap biedt veel meer mogelijkheden om actief te zijn. De natuur is er bijzonder mooi en er zijn mogelijkheden tot tal van excursies en dagtochten.

Mooiste gebieden Fins Lapland

Wat is het mooiste gebied van Fins Lapland en waar kan je de leukste activiteiten doen tijdens een vakantie?

 1. Levi
  Wil je genieten van Finland in de winter, reis dan naar Levi, in het noordwesten van Finland. Hier kan je deelnemen aan een safari in Lapland, hondensledetochten, ijskarten, sneeuwwandelingen en noorderlichtreizen.
 2. Rovaniemi
  Wil je een echte winterreis in Lapland ervaren, reis dan naar Rovaniemi en daarvandaan naar de mooiste plekken in Lapland.
 3. Kemi
  Tegen de grens met Zweden, bij het plaatsje Kemi, kan je aan boord van een ijsbreker. Een te gave ervaring!
 4. Ruka
  Rukatunturi of kortweg Ruka is een skigebied in Kuusamo. Naast skiën kan je er langlaufen op 500 km aan loipes. Tal van excursies met sneeuwscooter en in het hoogseizoen ook avondskiën. Het skiseizoen is een van de langste in Europa, van oktober tot juni.
 5. Ylläsjärvi
  Verder naar het noorden bevindt zich het plaatsje Ylläsjärvi, populair voor het noorderlicht en een rendiersafari in de natuur.
 6. Saariselkä
  Nog noordelijker ligt Saariselkä, waar je met sneeuwscooters kunt rondrijden in de ongerepte natuur en gaat ijsvissen. Puur avontuur.
 7. Inarimeer
  Het Inarimeer in het noorden van Finland is een betoverend natuurgebied; met meer dan 3.000 beboste eilanden, glinsterende meren en moerassen vormt dit gebied de biotoop van veel vissen, trek- en waadvogels, maar ook van elanden en lynxen. De oevers van het meer duiken bij het wateroppervlak 100 meter recht omlaag de diepte in, wat de locals aanzet tot de bewering dat dit meer even diep als lang is.
 8. Äkäslompolo
  Voigt Travel heeft spectaculaire nieuwe reizen naar West-Lapland. Voor reizigers die van bijzondere plekjes houden is dit een absolute must. Men kan nu naar Äkäslompolo reizen.
  Naast langlaufen en skiën kan je er deelnemen aan diverse excursies zoals een husky- of rendiersafari, sneeuwscootertocht of ijsvissen.

Winterexcursies Lapland

In de winter kleuren de groene naaldwouden en blauwe meren van Lapland geheel wit. Het besneeuwde landschap is een walhalla voor wintersporters en liefhebbers van avontuurlijke excursies.

Noorderlicht: Een van de hoogtepunten voor veel reizigers is een excursie naar de aurora borealis. Vanaf een afgelegen plek maak je meer kans op het zien van het noorderlicht.
Sneeuwscootertocht: Tijdens een sneeuwscootertocht scheur je over de ijspaden en uitgestrekte vlakten.
Sneeuwwandelen: In verschillende delen van Lapland, zoals het Pallas-Yllästunturi nationaal park, zijn er prachtige wandelpaden, die ook toegankelijk zijn in de winter. Met sneeuwschoenen kan je makkelijk lopen over de witte vlakten.
Wintersport: er zijn uiteraard voldoende mogelijkheden tot skiën, snowboarden en langlaufen in de uitgestrekte gebieden van het Noorden.
Huskytochten: Tochten met huskyhonden in Lapland zijn een fenomenaal en onvergetelijk avontuur. Met je eigen slee en een groep honden rijd je over witte sneeuwvlakten.
Rendierentocht: Op safari in Lapland. Minder bekend dan een sledetocht, maar minstens zo leuk is een tocht met rendieren.
Snow village: Bezoek zeker ook een snow village met ijshotel.
Na een zware sneeuwscootertocht of een huskysafari kenmerkt een knapperend haardvuur de winterse gezelligheid van Lapland.
Lees meer tips over wat te doen in Lapland

Aanbevolen winterreizen in Lapland:

Samen of Sami

We kunnen de natuur in Lapland niet bespreken zonder ook de inwoners te vermelden. De Laplandse bevolking, Samen of Sami genoemd, leeft in perfecte harmonie met de natuur. In verspreide nederzettingen staan hun bekende Lavvu’s, een soort van indianententen. In de winter drijven ze miljoenen rendieren. Met behulp van sneeuwscooters trekken ze de rendierkuddes achterna en verblijven in afbreekbare tenten die lijken op Indiaanse tipi. De Sami-cultuur is verweven met de natuur van Lapland, het een kan niet zonder het ander.

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Feedback geven