Ga naar content

Noord-Noorwegen

Mooiste gebieden Noorwegen - Het lange, smalle gedeelte van Noorwegen, bestaande uit de provincies Finnmark, Troms en Nordland valt onder Nord-Norge, Noord-Noorwegen.

Mooiste plekken in Noord-Noorwegen

Wat zijn de voornaamste bezienswaardigheden en mooiste plekjes om te bezoeken tijdens een vakantie in het noorden van Noorwegen? Een overzicht van de hoogtepunten:

1. Lofoten en Vesteralen

De Lofoten en de Vesteralen zijn voor veel mensen een hoogtepunt in Noord-Noorwegen. Tijdens een vakantie in de zomer kan je hier heerlijk wandelen, fietsen en kajakken. Bekijk onze tips voor een Lofoten rondreis

Noorden van Noorwegen
Lofoten
Deel op Pinterest

In het najaar tovert het landschap zich om tot een wit landschap met grote kans tot het zien van het noorderlicht. Wil je een bijzondere winterreis maken, lees dan onze tips over de winter op de Lofoten.

2. Noordkaap

De Noordkaap in Noorwegen wordt traditioneel gezien als het noordelijkste punt van Europa, hoewel het veel zuidelijker ligt dan Frans Jozefland en op nog 2080 km van de Noordpool ligt. De Noordkaap bevindt zich op Magerøya, een eiland dat met een tunnel bereikbaar is. Het toeristisch centrum, de Noordkaaphal, bevindt zich in een beschermd natuurgebied: het gebouw is uitgehouwen in de rotsen. In de winter zijn er vaak sneeuwruimers nodig om de kaap te bereiken. Als je zelfstandig naar Noord-Noorwegen reist, moet je de weg van Honningsvag naar de Kaap dan onder begeleiding afleggen.

3. Marmorslottet

In het Fisktjonna natuurreservaat bij het plaatsje Mo i Rana bevindt zich het "Marmorslottet" of "Marble Castle": een sprookjesachtig landschap van puntige rotsformaties die gevormd zijn door de woeste Glomaga rivier, die vanaf Svartisen zijn weg baant door het landschap.

Natuur Noord-Noorwegen
Deel op Pinterest

De rotsen vertonen de gekste vormen en contrasteren met de groene bomen in het natuurgebied. Vanaf Rossvoll kan je de borden volgen naar Melfjorden, het Marmorslottet bevindt zich op een half uur wandelen van de parkeerplaats. 

4. Senja

Senja is het tweede grootste eiland van Noorwegen. De natuur is er ruig en ongerept. De westkust van het eiland vertoont talrijke kleine fjorden. In het noorden kijk je uit op de open zee. Het zuiden van het eiland ziet er lieflijker uit, met afgeronde bergen en riviertjes. Ga wandelen in het Anderdalen Nationaal Park en struin rond in de traditionele vissersdorpen.

5. Tromsø

Tromsø is de meest noordelijke stad van Noorwegen en wordt "Parijs van het Noorden" genoemd. Van eind mei tot half juli kan je er de middernachtzon zien en in de winter kan je er het noorderlicht zien. Er zijn een aantal interessante musea over de geschiedenis en natuur in Noord-Noorwegen.

Een kabelbaan voert naar een prachtig uitzichtpunt over de omgeving. Verder kan je deelnemen aan de leukste excursies, zoals een zeekajakken, of een huskytocht of wandelingen met sneeuwschoenen. Deze excursies kan je van tevoren reserveren via Get Your Guide. Zo ben je zeker van een plaats!

Walvissen

Tip voor de wildlife liefhebber! Noord-Noorwegen is een van de beste plekken om orka's en walvissen in Noorwegen te zien. Bij Tromso en Andenes worden excursies georganiseerd.

Middernachtzon in Noorwegen

Aan de zomerdagen lijkt door de middernachtzon geen einde te komen. Je kunt de tijd en energie benutten voor heel veel activiteiten of stil genieten van het veranderende licht. Excuses om niet te gaan slapen zijn er genoeg in Noord-Noorwegen.

De periode waarin de zon niet ondergaat hangt af van de plaats waar je verblijft. In Tromsø duurt dit van 20 mei tot 22 juli. Noorderlichtreizen maak je het beste van september tot en met maart. Skiën kun je vanaf november. De dagen zijn kort in de winter, dus plan geen lange trips. Vanaf april is daar, dankzij de langer wordende dagen, meer tijd voor.

Samen

Het Noorden is tevens het land van de Sami, een oud herdersvolk waarvan er nog velen leven van kuddes met rendieren. Je komt absoluut rendieren tegen op je rondreis in Noorwegen, want er leven er minstens 100.000. In april worden ze door de herder naar de kust gedreven.

Actief in Noord-Noorwegen

Zowel in de winter als in de zomer kan je goed terecht in Noord-Noorwegen voor een actieve vakantie: wandelen, fietsen, de meest Noordelijke Dierentuin in Bardu bezoeken, waar je in kleine groepjes de wolven ontmoet en natuurlijk alle andere dieren van Noorwegen. Of ga mee op een boottocht om walvissen te spotten bij Vesterålen. Doordat er heel veel voeding dichtbij de kust is voor de walvissen is je kans om ze te zien hier 95%. Je kunt je trip boeken in de plaatsen Andenes en  Stø.

1. Wandelen in Noord-Noorwegen

Er zijn oneindig veel mooie wandelpaden. Een bijzondere route is de Queens Route, van Stø and Nyksund. De gehele route is in 5-6 uur te lopen, maar je kunt ook kortere delen nemen. Bekijk ook losse wandelexcursies op de Lofoten.

2. Fietsen in Noord-Noorwegen

Fietsen in het noorden van Noorwegen is voor iedereen haalbaar, in iedere plaats zijn er fietsroutes. Er lopen wegen langs de prachtige fjorden of je gaat off-the road als je van uitdaging houdt.

3. Vissen in Noorwegen

Vissen is een fantastische ervaring voor de outdoor liefhebber. En laat Noord-Noorwegen nou net zoveel meren, vis en ruimte voor iedereen bieden om te vissen. ’s Werelds grootste forellen worden hier gevangen. Zorg wel dat je toestemming hebt om te vissen. Een bijzondere ervaring is het vissen op de enorme King’s crabs in het uiterste Noorden van Noorwegen. Alhoewel het niet een inheemse soort is gedijt hij hier goed. Het zijn imposante en ook smakelijke krabben.

4. Adrenaline

Voor de liefhebbers van avontuur: je kunt ook bungeejumpen, ijsklimmen, in ijsgrotten afdalen en (scuba)duiken in ijskoud helder water en klimmen (onder begeleiding) op de Mount Stetind (1392 m).

5. Wintersport

In de winter zijn er legio mogelijkheden voor een leuke vakantie: je kan tochten maken met sledehonden of met een sneeuwscooter. Ook in de winter kan je in de meren gaan ijsvissen. De traditionele veerdienst die velen kennen als de Hurtigruten brengt je op de mooiste plekken van Noorwegen. Een autorondreis in Noorwegen is goed te combineren met de Hurtigruten. 

In de winter van '23/'24 vliegt Transavia rechtstreeks op Tromsø. Ze vliegen van december tot april twee per per week, op maandag en vrijdag. Dat maakt jouw winter(sport) vakantie in Noord-Noorwegen nog makkelijker!

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!