Ga naar content

Sneeuwscootertocht

Een van de leukste excursies om te doen in winters Lapland is een tocht met een sneeuwscooter. In de winter kan je in Scandinavië en in IJsland niet om dit vervoersmiddel heen, sneeuwscooteren is de snelste manier om je te verplaatsen. Raas over de sneeuwvlakten en ervaar de ultieme adrenaline in het hoge Noorden!
Tegenwoordig zijn steeds meer sneeuwscooters elektrisch, en dat is ook nog eens goed voor het milieu!

Sneeuwscooter huren

Voor het huren van een sneeuwscooter moet je in het bezit zijn van een rijbewijs. Je krijgt een extra winterpak over je kleren, maar zorg zelf voor voldoende laagjes: thermokleding, daarover een shirt en een fleece trui bijvoorbeeld. Bij het verhuurcentrum kan je geitenwollen sokken krijgen, goede snowboots en een helm met gezichtsbedekking.

Verhuur benodigdheden
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Eventueel is het nog handig om zelf een zonnebril of skibril mee te brengen. Na een korte instructie over hoe sturen, gas geven en remmen mag je dan zelf gaan rijden.

1. Sneeuwscootersafari Lapland

Lapland is steeds populairder als bestemming voor een wintervakantie. De regio omvat de noordelijke delen van Finland, Zweden en Noorwegen. In de meeste grote plaatsen in Finland en Zweden kan je op verschillende plekken terecht voor de verhuur van sneeuwscooters.

Snow mobile Lapland
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Dit kan voor meerdere dagen, maar ook voor een korte excursie met een sneeuwscooter. In de winter is dit bijna de enige vorm van vervoer voor de lokale bevolking. Men verplaatst zich zo makkelijk en snel over de sneeuwvlakten. Ook voor een excursie naar het noorderlicht of het ijshotel rijd je in groep met een scooter over de enorme ijsvlakten.
Populair: sneeuwscootersafari Rovaniemi bij Get Your Guide.

2. Sneeuwscootertocht in Centraal-Finland

Je hoeft niet per se tot in het verre Noorden te reizen om deze winteractiviteit te beleven. In de centraal gelegen regio Jyväskylä kan je vanaf diverse resorts een tocht op de snowmobile maken. Zelf maakten wij een gave avondrit bij het plaatsje Himos-Jämsä.

Avondrit
© Naturescanner
Deel op Pinterest

3. Sneeuwscooter in Zweden

In de winter tovert ook een groot deel van Zweden zich om tot een wintersportbestemming. Hier geniet je van de mooiste zonsondergangen. Op meerdere plekken in Zweden kan je met de sneeuwscooter rondrijden. Het is vooral prettig dat je op deze manier ook op plekken kunt komen die tijdens een sneeuwschoenwandeling of hondensleetocht niet bereikbaar zijn. Rijd met de snow mobile tot boven op een berg en laat je betoveren door de magie van de winter in Dalarna
Je kunt een tocht met de sneeuwscooter regelen via BBI of de lokale hotels. 

4. Sneeuwscooter IJsland

Ook in winters IJsland is een sneeuwscooter het ultieme vervoersmiddel. Ontdek tijdens een dagexcursie de uitgestrekte gletsjers van IJsland, zoals de Vatnajökull, op een snowmobile. Rijd langs bevroren watervallen en over sprookjesachtige witte landschappen. Of kies voor een meerdaagse sneeuwscootersafari.

5. Sneeuwscootertocht Spitsbergen

In voor het echte avontuur? Op Spitsbergen kan je meerdaagse tochten met de sneeuwscooter maken. Trek op expeditie met Beluga Adventures en reis over de uitgestrekte ijsvlakten. De sneeuwscootersafari's vinden plaats in kleine groepen.

Rijden met de Sneeuwscooter

Op een sneeuwscooter zit je alleen of met twee personen. De meeste groepjes toeristen worden ingedeeld per stel: een bestuurder en iemand achterop. In principe mogen de scooters nergens sneller dan 60 km/uur, maar in de werkelijkheid wordt die snelheid al snel overschreden. Op grote sneeuwvlakten wordt de snelheid wel eens opgevoerd tot 100 km/uur. Wel mag je absoluut geen alcohol in je bloed hebben, in Finland geldt een zero tolerance beleid. Zorg dus dat je volledig nuchter bent.

Adrenaline excursie

Wie denkt dat een tochtje met de sneeuwscooter een rustig tochtje is heeft het mis. Een sneeuwscootertocht is één en al adrenaline. Voor de bestuurder is dit erg leuk, maar wie achterop zit moet er rekening mee houden dat het best heftig kan zijn! Je moet je heel goed vasthouden aan de handvaten aan de zijkant.

Bekijk meer hoogtepunten Lapland en de leukste activiteiten in Lapland.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!