Ga naar content

Fietsvakantie met kinderen

Fietsvakantie - Een fietsreis met het gezin in de planning? Fietsend maak je makkelijk contact met je omgeving en met de mensen die je tegenkomt. Je stopt waar je wilt. Maar als je ergens naar toe wilt duurt het ook even. Dat vraagt wat geduld van kinderen. Zelf hebben wij vaak gefietst met onze kids, dus ik deel graag mijn tips met je! Hopelijk leuke inspiratie en tips voor jullie fietsvakantie met de familie!

Tips voor leuke fietsreizen met kinderen

Op fietsvakantie met kinderen?

Hoe fietsen met kinderen tijdens een vakantie? Het hangt van de leeftijd van kinderen af op welke wijze je op pad gaat. Hier even de mogelijkheden op een rijtje met daarbij de voor- en nadelen.

De fietskar: inmiddels bekend in ons straatbeeld. Kinderen zitten in een soort bak achter de fiets, al dan niet overdekt. Een ideale en veilige manier voor kinderen om te reizen per fiets. Ook geschikt voor de kleinsten. Nadeel: je trapt heel erg zwaar.

De aanhangfiets: kinderen zitten in een stoeltje/zitje op een aanhanger achter je fiets. Met een gordel zitten ze goed vast. Er is wat minder bewegingsvrijheid en ook wat minder steun. Voor slaapkoppen en losse kinderhandjes moet je een oplossing vinden. Ook regenkleding is hierbij noodzakelijk.

De 'Follow me': een oplossing waarbij een kinderfiets met het voorwiel in een rekje aan de fiets van de ouder hangt. Een kind kan zelf fietsen of mee ‘liften’. Een kind zit dan wel langere tijd op het fietszadel van de kinderfiets. Voor lange afstanden misschien niet zo geschikt.

Tandem: ook hierbij kan een kind, dat het leuk vindt, mee fietsen, maar het hoeft niet altijd even stevig mee te doen. Kinderen moeten langdurig op het zadel kunnen en willen zitten. 

Tandemfiets
Deel op Pinterest

Eigen fiets: voor een kind is fietsen op de eigen fietsen uiteindelijk wel het leukste. Je zult wel de afstanden moeten aanpassen als je kind alle kilometers zelf moet fietsen.

Hoe houd je fietsen leuk voor kinderen?

Zolang een kind plezier heeft is er geen probleem. Dus hoe hou je het leuk tijdens een fietsreis in het buitenland met kinderen? Fietsen is al leuk, maar mocht de motivatie er even uit zijn dan kun je allerlei spelletjes bedenken of doelen stellen. Wanneer een eigen fototoestelletje of mobieltje mogelijk is kan een kind eigen ervaringen of interesses op de foto zetten: dit levert vaak gekke inzichten van hoe een kind de fietsvakantie zelf heeft ervaren. Wel een koordje tegen verliezen bevestigen!

1. Speelgoed

Speelgoed mee op fietsreis. Kinderen kunnen best wat speelgoed meenemen. Neem niet de meest geliefde spullen mee! Ze kunnen kwijtraken of beschadigd raken door het veelvuldig in- en uitpakken. Je zult verbaasd zijn over welke materialen kinderen kiezen en hoe creatief ze zijn om zelf speelgoed te maken op het moment dat er geen felgekleurd plastic in de buurt is. Denk aan compact speelgoed: kubusje duplo of Lego, reisspelletjes, kleurpotloden, Rubix Cube.

2. Fietsknooppunten

Wanneer je fietsknooppunten fietst is het leuk om kinderen de kans te geven om als eerste de bordjes te ontdekken. Voorop fietsen met een doel voor ogen is leuker dan achter je ouders aan trappen. Een afwisselende omgeving doet wonderen. Soms kun je aan de hand van het landschap beschrijven hoe ver het nog is. Eerst een bos, dan langs een meer en dan… een dorpje waar ze ijsjes verkopen. 

Fietsen in de natuur
Deel op Pinterest

3. Fietsen en kamperen met kinderen

Een kampeervakantie op de fiets gaat prima wanneer je de juiste spullen hebt en de juiste spullen inpakt. Kleine tentjes zijn prima, maar wanneer je wel eens genoodzaakt bent om binnen te blijven met kinderen omdat het steeds regent dan trap je graag een tikje zwaarder vanwege een wat grotere tent. Keuzes maken dus. Hoe dunner je slaapmatjes en slaapzakken zijn, hoe beter. Helaas kosten deze spullen vaak meer dan de dikkere materialen.

Hoe lang kun je fietsen met een kind? 

Stel je niet voor dat je tijdens een fietsvakantie met het gezin hele dagen op de fiets zit. Wat haalbaar is voor jou en je kind is wisselend. Je kunt denken aan gemiddeld 50 kilometer per dag fietsen. Daar doe je dan de hele dag over. Je houdt meer pauzes en die pauzes zijn lang genoeg voor je kind om zich weer op te laden of juist lekker rond te rennen. Een vooraf geplande route is natuurlijk prettig omdat je zelf weet waar je die avond zult slapen.

Wanneer je niet boekt van te voren heb je nog de mogelijkheid om eerder te stoppen met je tocht die dag. Dat kan veel kinderleed voorkomen. Iedere dag weer inpakken en fietsen kan ook vervelen. Doorbreek of voorkom de sleur door een dag of wat te blijven staan op een plaats waar de kinderen het fijn hebben. Zo test je je eigen zitvlees ook eens. Boekje erbij: vakantie!

Wat neem je mee voor kinderen op fietsvakantie? 

Een kind dat niet mee fietst heeft warmere kleding nodig dan jij. Hou daar rekening mee. Als de zon onder is koelt het snel af voor een stilzittend kind, ook in de zomer. Regenkleding is voor alle kinderen belangrijk. Omdat je weinig kleding per persoon mee kunt nemen, kies je kleding die gemakkelijk te wassen is, snel droogt en niet veel weegt. Het is het waard om te investeren in outdoor shirts en broeken. Deze kleding is ook prima tweedehands aan te schaffen en weer door te verkopen wanneer je kind er uit is gegroeid.

Waarheen fietsen met kinderen?

Wat is een kindvriendelijk land om te fietsen? Zoals genoemd is afwisseling op je fietsbestemming het belangrijkst. Wanneer je eindeloze wegen fietst zonder langs iets bijzonders tegen te komen zullen kinderen zich sneller vervelen. Te heuvelachtig is voor jou, met een aanhanger en voor je kinderen snel te zwaar. Nederland is dus eigenlijk een prachtig land om te fietsen. Kijk maar eens op de kaart hoever je kunt komen als je 50 km per dag fietst! Ook de fietsknooppunten routes in ons land zijn een pré. Fietsen met kinderen in Nederland is een goede keus!

1. Met kinderen fietsen in Europa

Fietsen met kids is binnen Europa bijna overal goed mogelijk. Je kunt alle kilometers zelf fietsen maar ook de hele fiets met bagage en al meenemen in de trein. Conducteurs weten niet altijd goed raad met een fietskar. Maar daar kom je vast samen wel uit. Een makkelijk te fietsen route is de Vennbahn, een fietsroute langs de voormalige spoorlijn die loopt van Aken in Duitsland naar Vierge in Luxemburg. Een vrijliggend fietspad van 125 km lang.

Ook leuk is fietsen met kids in een stad. Bekijk stedentrips met fietstocht bij Baja Bikes.

2. Fietsen met kinderen in Azië

Azië is een populaire fietsbestemming. Ook met kinderen kun je er fietsen. Je dient wel het meest noodzakelijke mee te nemen in het vliegtuig. Een goede voorbereiding is echt een noodzaak. Voor jonge kinderen heb je namelijk nogal wat nodig. Kinderzitjes zijn niet overal beschikbaar of voldoen niet aan de veiligheidseisen die wij hebben. Lees verder voor algemene adviezen over reizen met kinderen en reizen met kinderen in Azië.

Tip: als je op zoek bent naar een leuke overnachting onderweg, bekijk dan eens onze tips voor een bijzondere overnachting met kind.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Jeanine Brinkhuis
Geschreven door
Jeanine Brinkhuis
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!