Ga naar content

Reizen met Kinderen

Reizen met kinderen opent deuren. Tijdens een gezinsvakantie kom je sneller in contact met de lokale bevolking.

Op reis met kind

Vóór we zelf kinderen hadden, dachten we dat reizen niet meer kon zodra we de stap naar gezinsuitbreiding zouden maken. Inmiddels weten we beter; ons zoontje van 11 geniet net zoveel van reizen en heeft al aardig wat leuke en alternatieve bestemmingen gezien: de Azoren, Sri Lanka, Namibië, Ecuador, Italië, Andalusië, Gran Canaria, Noorwegen, Tsjechië, Oostenrijk, Thailand, Cambodja en Mexico.

In Europa zijn alle landen ingesteld op een vakantie met kinderen en er is een uitgebreid aanbod aan kindvriendelijke accommodaties. Voor actieve verre reizen met kids is het soms wat lastiger. Maar kinderen krijgen hoeft dus geen belemmering te zijn om avontuurlijk te reizen. Integendeel, reizen met kinderen maakt reizen boeiender!

Avontuurlijke reizen met kinderen

Hou je van verre cultuur- en natuurreizen en wil je deze interesse zoveel mogelijk meegeven aan je kinderen? Reizen is een leuk facet in de ontwikkeling van je kids. Ze ontmoeten mensen met een andere cultuur, zien bijzondere dieren, planten en bloemen; hetgeen je ziet tijdens een verre reis is niet te bevatten in een documentaire op tv. En kinderen houden van avontuur: een doe-vakantie met kinderen is dus bijzonder leuk. Tijdens een avontuurlijke vakantie met het gezin trek je op pad in de bergen, ga je kajakken op een rivier, raften, abseilen of vlotvaren.

- Leuke verre bestemmingen met kinderen

De Verenigde Staten, Canada, Zuid-Afrika, Cuba, Brazilië, Mexico en Turkije zijn avontuurlijke landen met goede faciliteiten voor een verre reis in de natuur met kinderen. In Afrika zijn de voorzieningen vaak eenvoudig, maar Afrikanen zijn dol op kinderen en dat maakt het reizen met ze leuk. Zuid-Afrika heeft de beste accommodaties op dit gebied, maar Namibië is ook een leuke reisbestemming. Ook in Azië en Zuid-Amerika kan je goed met kleine kinderen rondreizen. Australië en Nieuw-Zeeland zijn ook mogelijk, maar de reisduur is langer. Bekijk hieronder de beste bestemmingen voor reizen met kinderen. 

Reizen met kind
Deel op Pinterest

- Hoe ver reizen met kinderen?

Om een verre reis met kinderen te boeken, kan je kiezen uit diverse mogelijkheden: je reis zelf samenstellen, losse bouwstenen en individuele reizen op maat of een groepsreis met kinderen.

1. Groepsreizen met kinderen: Tegenwoordig kan je deelnemen aan talrijke kindvriendelijke groepsreizen. Een overzicht van de beste aanbieders:
Sawadee biedt familiereizen voor kinderen vanaf 7 jaar.
Djoser Family is de naam waaronder Djoser speciale groepsrondreizen voor gezinnen met kinderen aanbiedt. Deze groepsreizen bieden veel individuele vrijheid en extra aandacht voor kinderen. De reizen zijn actief en avontuurlijk, met veel cultuur en natuur. De reisroutes zijn goed uitgestippeld, de hotels zijn comfortabel en hebben meestal een zwembad, de enthousiaste en ervaren reisbegeleiding is Nederlandstalig.
Vraag een gratis brochure aan bij Djoser.

2. Bouwstenen met kinderen: Een andere manier van reizen naar verre bestemmingen met kinderen is de mogelijkheid om zelf te bepalen waar je heen wil. Dat kan met de bouwstenen van Riksja Family; je bouwt je reis op met verschillende bouwstenen en stelt zo een reis samen, waarvan je denkt dat jouw kinderen het leuk vinden. Zo kan je individueel reizen met kinderen, op een avontuurlijke manier, maar toch is alles al netjes voor je geregeld. 

Reis met kinderen samenstellen
Deel op Pinterest

3. Individuele reizen op maat met kinderen: Better Places heeft een uniek concept. Stel je individuele rondreis samen met hulp van een lokale reisspecialist. De reisexpert kent het land als geen ander en helpt je bij het uitstippelen van een reis naar jouw wensen.
Undiscovered biedt familiereizen op maat naar bijzondere verre bestemmingen waarbij rekening wordt gehouden met korte reisafstanden en voldoende rustdagen. Samen avonturen beleven en bijzondere herinneringen creëren staan centraal tijdens de familiereizen.

4. Reizen met kinderen zelf samenstellen: Mocht je toch kiezen om zelf een avontuurlijke reis met kinderen helemaal uit te stippelen, denk dan goed na over welke aanbieders de beste reis bieden. De meeste hotels hebben kamers met kinderbed, sommige boekingssites hebben een speciale rubriek voor kindvriendelijke hotels, lees meer informatie en boek online een kindvriendelijk hotel.

Bepaalde bed and breakfasts laten geen kinderen toe, om een rustige sfeer te garanderen aan de gasten, let hier op bij je reservering. De meeste autoverhuurbedrijven hebben speciale kinderzitjes, maar vraag er voor de zekerheid naar. De meeste airlines staan wel toe dat je een maxi cosi meeneemt in het vliegtuig. Luchtvaartmaatschappijen bieden wel eens gratis vluchten aan voor kinderen, voor baby's betaal je over het algemeen niet.

- Natuurvakantie met kinderen in Europa

De meeste mensen met kleine kinderen kiezen voor een gezinsvakantie in het zuiden van Europa, in kindvriendelijke landen zoals Frankrijk, Spanje of Portugal. De zon is een belangrijke vereiste en liefst heb je ook een zwembad bij het appartement of hotel.

Maar ook koudere bestemmingen zijn erg plezierig voor een kindervakantie. Zo zijn Zweden en Finland verrassend leuke vakantiebestemmingen voor reizen met oudere kinderen: je kan er actief zijn en met het hele gezin vissen, wandelen, kanoën of huskytochten maken. Ook een doe-vakantie met de kids in Engeland of Schotland kan heel avontuurlijk zijn. Onze top 10 vakantiebestemmingen in Europa met kinderen:
Ardennen - Finland - Andalusië - met kind naar Noorwegen - Zuid-Frankrijk - Zweden - Algarve - Griekenland - Denemarken - Kroatië

- Op vakantie met een baby'tje

Op vakantie met de allerkleinsten, baby's van 1 maand, 2 maanden, 3 maanden of een half jaar oud? Een leuke, kindvriendelijke bestemming in Europa? Lees onze nuttige informatie over een vakantie met baby.

- Vakantie met kleine kinderen

Met kleine kinderen zijn de meeste landen in Europa goed te bereizen. Maar welke verre bestemmingen zijn leuk voor kinderen van 3, 4 of 5 jaar oud? De veiligste en leukste bestemmingen zijn Canada, Zuid-Afrika, Mexico, Thailand, Costa Rica en de Verenigde Staten. Zelf hebben we ook veel gereisd met ons zoontje. Toen hij nog geen twee jaar oud was hebben we hem meegenomen naar Sri Lanka en toen hij drie jaar oud was hebben we een rondreis van 3 weken in Namibië gemaakt.

Het belangrijkste is dat je de reis afstemt op de kinderen. Combineer natuur en cultuur met plaatsen waar leuke dingen te doen zijn voor de kids: schelpen zoeken op het strand, geocaching, wilde dieren spotten... Selecteer hotels met een zwembad, zodat je altijd enkele uren per dag kunt plonsen in het water. Voor onderweg kan je compacte spelletjes en speelgoed meenemen, maar denk ook aan de mogelijkheden die tablets bieden.

- Vakantie met oudere kinderen

Kinderen van 6 tot 18 jaar willen op vakantie vooral actief zijn. Goedkope vakantiebestemmingen zijn Slovenië, Bulgarije, Macedonië, Turkije. Wat duurder avontuur vind je in Zweden, IJsland, Noorwegen, Schotland, Marokko. Voor verre reizen blijven landen als de USA, Canada, Indonesië, Zuid-Afrika, Thailand en Costa Rica toppers. Met tieners van 10 - 19 jaar zijn de mogelijkheden bijna onbeperkt. Populaire bestemmingen zijn Zuid-Afrika, Thailand, Costa Rica, Indonesië en Tanzania. Maar er zijn tal van andere leuke alternatieve vakanties met kinderen te vinden.

Bekijk alle kindvriendelijke bestemmingen.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!