Ga naar content

Algarve

Natuur in Portugal - De Algarve is een van de meest toeristische gebieden van Portugal en het Iberische schiereiland. Toch heeft de streek ook verrassend veel te bieden voor de natuurliefhebber en is een natuurvakantie in Zuid-Portugal een serieuze optie. Lees het reisverslag en laat je inspireren voor een natuurreis naar de mooiste plekjes in de Algarve!

Natuur Algarve

In het voorjaar vindt in de Algarve elk jaar de Algarve Nature Week plaats. Ruim 150 buitenactiviteiten voor jong en oud worden er georganiseerd, zodat iedereen op zijn of haar manier kan kennismaken met de natuur in de regio. Niet alleen wandelen en fietsen komen aan bod, ook surfen, vogels observeren, paragliden, klimmen en zelfs duiken en walvissen spotten. Uitvalsbasis voor deze "Natuurweek" is het restaurant Quatro Àguas in Tavira, ten oosten van Faro. Toegang is gratis.

De natuur in Zuid-Portugal kan je in vier mooie gebieden opdelen: de Serra de Monchique, de Caldas de Monchique, Ria Formosa en de Costa Vicentina.

Natuurvakantie Algarve

Ben je geen vogelaar, maar slechts op zoek naar mooie stranden, een zonnige bestemming in Europa en de natuur in Zuid-Portugal? Bekijk dan zeker onze tips voor een actieve vakantie of een zonvakantie of lees meer over wandelen in de Algarve.

Best geboekte vakanties:

Mooiste plekken in de Algarve

Wat zijn de mooiste plaatsen in de Algarve? Een overzicht van mooie bezienswaardigheden en leuke plekjes in het zuiden van Portugal die een bezoek waard zijn:

1. Serra de Monchique

De Serra de Monchique is een bergketen in het westelijke deel van de Algarve, met als hoogste berg de Foia (902 m). Het pittoreske Monchique is de uitvalsbasis voor wandelingen in het gebied, dat overigens veel van streekgerechten te bieden heeft. De vallei van dit gebergte staat bekend om de thermale baden en natuurlijke bronnen (Caldas de Monchique). Rust en ontspanning staan centraal in dit rustige gebied van de Algarve.

2. Parque Natural da Ria Formosa

De Ria Formosa strekt zich uit over een lengte van 60 km langs de zuidelijke kust. Het gebied heeft een bijzondere natuur: een gevarieerde flora en fauna, vele riviertjes, eilanden, zandbanken. Het waterrijke natuurpark is een paradijs om vogels te observeren in de Algarve. 

Mooiste plekken Algarve
Deel op Pinterest

Talrijke wandeltochten zijn hier mogelijk. Het golfresort Colina Verde is een ideale uitvalsbasis voor dit deel van de Algarve. Verken, de Seven Hanging Valleys trail (Percurso dos sete vales suspensos in het westen), de Anta da Masmorra (trail langs grote rotse), ga trailrunnen op de uitdagende Barrocal Hill van North Tavira of dwaal door het kurkeikenbos in São Brás de Alportel. De mooie eilanden van Culatra, Amora & Barreta zijn allemaal dichtbij. Je kunt gebruik maken van alle faciliteiten die het resort te bieden heeft en verblijft in compleet ingerichte appartementen.

3. Costa Vicentina

Aan de westelijke kust van Zuid-Portugal bevindt zich de Costa Vicentina, met prachtige natuur, mooie stranden en kleurrijke bloemenweiden. Bij Aljezur vind je mooie zandvlakten en een ander hoogtepunt is de Cabo de Sao Vicente, het meest westelijke punt van Europa. Surfers, vogelaars en paragliders, wie in de Algarve houdt van buiten zijn houdt van de Costa Vicentina.

4. Cabo de São Vicente

Vanaf de Cabo de São Vicente, aan de uiterste zuidwestkust van de Algarve is het geweldig vogels kijken over zee. Naast Jan-van-Gent, grote jager, Kuhls pijlstormvogel, Balearische pijlstormvogel en kleine mantelmeeuw kun je er slechtvalk en bovendien gewone dolfijnen en tuimelaars zien.

Cabo de Sao Vicente
Deel op Pinterest

Het mooiste dat je hier kunt doen is vanuit Sagres met een boottocht de Atlantische Oceaan op gaan om zeevogels te gaan kijken. Hier heb je de beste kans in Europa om de grote pijlstormvogel te zien. Die kans is groot en daarnaast zie je er de Kuhls, grauwe en Balearische pijlstormvogels. Stormvogeltjes, soms in grote aantallen en vale stormvogeltjes passeren er vlak langs de boot. In september komen er ook grote aantallen visdiefjes en grote sterns langs die zomaar op een paar meter voor je stoppen om te vissen. Grote jager, Jan van Gent en geelpootmeeuw zijn vertrouwde soorten. Een beetje geluk en je ziet dolfijnen van dichtbij.

5. Stranden

Wanneer je in de Algarve bent, wil je natuurlijk ook genieten van de zon, op een van de mooie goudgele zandstranden. De stranden in de regio zijn wereldberoemd dankzij de idyllische baaien, met rotsen bezaaide stranden en fraaie rotsformaties die soms zelfs over het strand heen lopen. Bekijk al onze tips voor mooie en rustige stranden in de Algarve.

Algarve tips

Vogels in de Algarve

De Algarve, daar kan je het hele jaar door vogels kijken. Eigenlijk is de hele Algarvekust een aaneenschakeling van topgebieden om ze te observeren. De combinatie van mediterraan warm en zacht klimaat met de nabijheid van de Atlantische Oceaan biedt unieke mogelijkheden om vogels te zien. Combineer dit met het weer en de mooie natuur van de Algarve en je vakantie is compleet.

Vakantie Algarve voorjaar
Hoewel de zee bij de Algarve - de Atlantische Oceaan - nog koud is, warmt het land in het voorjaar snel op. Waar de rotsige kust onderbroken wordt door duinen vinden we lagunes, omzoomd door strandjes en rietkragen. De lucht is er vol vogelzang, zingend in golvende vluchten boven riet en biezen geven de graszangers hun territoria aan. In het water speuren steltkluten en kleine zilverreigers naar visjes en schaaldieren. Strandplevieren maken hun nesten op kale zandvlakten, grielen staan doodstil tussen de schaarse vegetatie. De hop hoor je voortdurend roepen. De mooiste plekken in de Algarve om dit allemaal te zien zijn het uitgestrekte estuarium van de Ria Formosa en de Castro Marim moerassen. Flamingo’s en audouins meeuwen zie je hier niet zelden. Er zijn ook zoetwaterplassen, zoals Quinta do Lago, waar je purperkoeten kunt zien, witoogeenden, purperreigers, ralreigers, woudaapjes en ijsvogels.

Meer in het binnenland is het landschap vaak nog idyllisch. Het hele gebied is de moeite waard, maar bijzondere plekken hier zijn Serra do Caldeirão en Foz de Odeleite, waar je ook de oehoe kunt vinden. Langs smalle weggetjes zie je roodkopklauwier, de zuidelijke vorm van de klapekster, cirlgors, grijze gors, orpheusgrasmus, Provençaalse grasmus, baardgrasmus, vooral kleine zwartkop, blauwe ekster en blauwe rotslijster. Bijeneters zijn nooit ver. Als je ze niet ergens ziet hoor je wel hun kenmerkende roep. Overal roodstuitzwaluwen tussen de boeren- en huiszwaluwen, slangenarend en dwergarend en met een beetje geluk af en toe een havikarend.

Vogels kijken in de algarve
Deel op Pinterest

De nazomer en het najaar in de Algarve
Veel vogelsoorten zijn standvogels en gaan niet weg in de nazomer, maar ze zijn wel stiller en vallen dan minder op. Zuid-Portugal raakt dan echter vol met trekvogels en zwervende vogels uit Spanje. Je kunt er vele trekkende roofvogels zien, vooral slangenarenden maar ook havikarend, dwergarend, vale gieren. Waarnemingen van rondzwervende grijze wouwen en keizerarenden maken een dag helemaal compleet. De beste plekken hiervoor zijn de Serra de Monchique en Sagres schiereiland. De laatste plek is ook heel goed voor de trek van kleine zangvogels. Het is een uitgestrekt open en grazig gebied waar de kleine trap niet moeilijk te vinden is. Raaf, zwarte spreeuw, tapuit, kuifleeuwerik, Thekla leeuwerik en Alpenkraai kun je hier gemakkelijk zien.

De eerder genoemde lagunes, het Ria Formosa estuarium en vooral de zoutpannen krijgen bezoek van groepen flamingo’s, vele ooievaars en lepelaars die op trek zijn. In augustus begint het al maar september is de topmaand voor de vogeltrek hier. Naast de al eerder genoemde plaatsen kun je bij de Laguna Salgados heel goed trekkende regenwulpen en strandlopers zien, naast witkopeend en knobbelmeerkoet.

Kortom, de Algarve in Portugal is een heerlijke bestemming voor de rustzoeker en natuurliefhebber. Wil je actief zijn, bekijk dan ook onze tips over wat te doen in de Algarve.

Veelgestelde vragen Algarve

Afbeelding van Kees van Berkel
Geschreven door
Kees van Berkel
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!