Ga naar content

Algarve

De Algarve is een van de meest toeristische gebieden van Portugal en het Iberische schiereiland. Toch heeft de streek ook verrassend veel te bieden voor de natuurliefhebber en is een natuurvakantie in Zuid-Portugal een serieuze optie. Lees het reisverslag en laat je inspireren voor een natuurreis naar de mooiste plekjes in de Algarve!

Natuur Algarve

In het voorjaar vindt in de Algarve elk jaar de Algarve Nature Week plaats. Ruim 150 buitenactiviteiten voor jong en oud worden er georganiseerd, zodat iedereen op zijn of haar manier kan kennismaken met de natuur in de regio. Niet alleen wandelen en fietsen komen aan bod, ook surfen, vogels observeren, paragliden, klimmen en zelfs duiken en walvissen spotten. Uitvalsbasis voor deze "Natuurweek" is het restaurant Quatro Àguas in Tavira, ten oosten van Faro. Toegang is gratis.

Algarve aanraders

De natuur in Zuid-Portugal kan je in vier mooie gebieden opdelen: de Serra de Monchique, de Caldas de Monchique, Ria Formosa en de Costa Vicentina.

Natuurvakantie Algarve

Ben je geen vogelaar, maar slechts op zoek naar mooie stranden, een zonnige bestemming in Europa en de natuur in Zuid-Portugal? Bekijk dan zeker onze tips voor een actieve vakantie of een zonvakantie of lees meer over wandelen in de Algarve.

Best geboekte vakanties:

Mooiste plekken in de Algarve

Wat zijn de mooiste plaatsen in de Algarve? Een overzicht van mooie bezienswaardigheden en leuke plekjes in het zuiden van Portugal die een bezoek waard zijn:

1. Serra de Monchique

De Serra de Monchique is een bergketen in het westelijke deel van de Algarve, met als hoogste berg de Foia (902 m). Het pittoreske Monchique is de uitvalsbasis voor wandelingen in het gebied, dat overigens veel van streekgerechten te bieden heeft. De vallei van dit gebergte staat bekend om de thermale baden en natuurlijke bronnen (Caldas de Monchique). Rust en ontspanning staan centraal in dit rustige gebied van de Algarve.

2. Parque Natural da Ria Formosa

De Ria Formosa strekt zich uit over een lengte van 60 km langs de zuidelijke kust. Het gebied heeft een bijzondere natuur: een gevarieerde flora en fauna, vele riviertjes, eilanden, zandbanken. Het waterrijke natuurpark is een paradijs om vogels te observeren in de Algarve. 

Mooiste plekken Algarve
Deel op Pinterest

Talrijke wandeltochten zijn hier mogelijk. Het golfresort Colina Verde is een ideale uitvalsbasis voor dit deel van de Algarve. Verken, de Seven Hanging Valleys trail (Percurso dos sete vales suspensos in het westen), de Anta da Masmorra (trail langs grote rotse), ga trailrunnen op de uitdagende Barrocal Hill van North Tavira of dwaal door het kurkeikenbos in São Brás de Alportel. De mooie eilanden van Culatra, Amora & Barreta zijn allemaal dichtbij. Je kunt gebruik maken van alle faciliteiten die het resort te bieden heeft en verblijft in compleet ingerichte appartementen.

3. Costa Vicentina

Aan de westelijke kust van Zuid-Portugal bevindt zich de Costa Vicentina, met prachtige natuur, mooie stranden en kleurrijke bloemenweiden. Bij Aljezur vind je mooie zandvlakten en een ander hoogtepunt is de Cabo de Sao Vicente, het meest westelijke punt van Europa. Surfers, vogelaars en paragliders, wie in de Algarve houdt van buiten zijn houdt van de Costa Vicentina.

4. Cabo de São Vicente

Vanaf de Cabo de São Vicente, aan de uiterste zuidwestkust van de Algarve is het geweldig vogels kijken over zee. Naast Jan-van-Gent, grote jager, Kuhls pijlstormvogel, Balearische pijlstormvogel en kleine mantelmeeuw kun je er slechtvalk en bovendien gewone dolfijnen en tuimelaars zien.

Cabo de Sao Vicente
Deel op Pinterest

Het mooiste dat je hier kunt doen is vanuit Sagres met een boottocht de Atlantische Oceaan op gaan om zeevogels te gaan kijken. Hier heb je de beste kans in Europa om de grote pijlstormvogel te zien. Die kans is groot en daarnaast zie je er de Kuhls, grauwe en Balearische pijlstormvogels. 

Stormvogeltjes, soms in grote aantallen en vale stormvogeltjes passeren er vlak langs de boot. In september komen er ook grote aantallen visdiefjes en grote sterns langs die zomaar op een paar meter voor je stoppen om te vissen. Grote jager, Jan van Gent en geelpootmeeuw zijn vertrouwde soorten. Een beetje geluk en je ziet dolfijnen van dichtbij.

5. Fortaleza de Beliche

Het strategisch gelegen oude, maar kleine fort liggend op de rand van de rotsen buiten Sagres, kent een bijzondere historie die ver terug gaat in de tijd. Onduidelijk is wanneer het fort precies gerealiseerd is. Hoogstwaarschijnlijk is de bouw tot stand gekomen tijdens de regering van koning Manuel I of tijdens zijn zoon Johann III (1495-1557). 

De veel besproken Engelse zeevaarder Francis Drake was verantwoordelijk voor een gedeeltelijke destructie van het fort in het jaar 1587. Daarna is het weer geopend in 1632. In 1755 is het opnieuw raak: een aardbeving en een tsunami veroorzaken flinke schade aan het fort. De wederopbouw laat lang op zich wachten. 

Ter voorbereiding op de herdenking van de 500e sterfdag van Hendrik de Zeevaarder besluit men het fort te herstellen. In 1960 is het zover en kent het tijdelijk een theehuis, een restaurant en een kleine hotelruimte in opdracht en beheer van Sagres Pousada.

Fortaleza de Beliche
Naturescanner Wil
Deel op Pinterest

Helaas is er wel een bedreiging vanaf zee: erosie! Inmiddels is een universiteit ingeschakeld om een oplossing te zoeken het geleidelijk eroderen van de rotsen op te vangen.

6. Stranden

Wanneer je in de Algarve bent, wil je natuurlijk ook genieten van de zon, op een van de mooie goudgele zandstranden. De stranden in de regio zijn wereldberoemd dankzij de idyllische baaien, met rotsen bezaaide stranden en fraaie rotsformaties die soms zelfs over het strand heen lopen. Bekijk al onze tips voor mooie en rustige stranden in de Algarve.

Algarve tips

Wist je trouwens dat de Algarve en het zuiden van Portugal behoren tot de beste plekken in Europa om bijzondere vogels te zien? Niet verwonderlijk als je denkt aan de ligging en het klimaat. Onze reporter Wil Weerd trok naar de regio om het 13de Birdwatching and Nature Activities Festival en vertelt ons meer over de vogels in Zuid-Portugal

Kortom, de Algarve in Portugal is een heerlijke bestemming voor de rustzoeker, vogelaar en natuurliefhebber. Wil je actief zijn, bekijk dan ook onze tips over wat te doen in de Algarve.

Awards voor de Algarve

De Algarve was in 2023 voor het eerst genomineerd in de categorie ‘meest duurzame Europese bestemming’ voor de World Travel Awards (WTA). Jaarlijks worden deze prestigieuze awards uitgereikt om een bestemming te belonen op het gebied van reizen, toerisme en gastvrijheid. 

Deze nominatie was te danken aan het thema duurzaamheid in de evenementenkalender van deze regio. Maar ook aan projecten als het omzetten van zeewater naar drinkwater en het plaatsen van zonnepanelen voor bedrijven. Het Green Mountain Project herstelt een aantal grassoorten bij de zee om de CO2 uitstoot te compenseren.

De Algarve heeft al negen keer een WTA gewonnen voor ‘beste strandbestemming in Europa’ en zelfs twee keer voor ‘beste strandbestemming ter wereld’, dankzij de ruim 200 kilometer kustlijn met mooie zandstranden en helder water. Je hebt de keuze uit brede stranden waar je volop watersport kunt doen, maar ook geheime baaitjes waar je niemand tegenkomt. De Algarve maakte ook t in 2023 ook weer kans voor de award voor beste Europese strandbestemming.

Veelgestelde vragen Algarve

Afbeelding van Kees van Berkel
Geschreven door
Kees van Berkel
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!