Ga naar content

Jungle

Wie van natuur houdt, houdt van dieren en vogels. En waar en wanneer vind je de meeste dieren? Juist, tijdens een avontuurlijke reis in de jungle. De dichtbegroeide vegetatie van het oerwoud is het speelveld van een rijke dierenwereld. Hier is de natuur puur en ongerept en heeft de mens gelukkig nog niet altijd te veel invloed.

Tropische regenwouden

Vooral in tropische gebieden vind je de dicht begroeide jungle met ontelbaar veel planten en dieren. Reizen of hiken door het oerwoud is heerlijk, maar moeilijk uit te leggen aan iemand die er niet geweest is; een junglereis moet je in de meeste gevallen gewoon zelf beleven om de feeling te krijgen. De geluiden van tropische vogels, het spotten van bijzondere diersoorten, een muur van planten en kleurrijke bloemen en de luchtvochtigheid dragen bij tot dit unieke gevoel dat je ervaart tijdens een reis in het oerwoud. 

Tropische regenwouden
Deel op Pinterest

Junglereizen, met een gids de jungle in

Wil je tijdens het reizen de jungle verkennen, doe dat dan bij voorkeur met een gids of in groep, met reisbegeleiding, dat is wel zo verstandig. De lokale bevolking die in de buurt van de oerwouden leeft, kent het gebied vele malen beter dan jij. Gidsen herkennen aan het gefluit van een vogel of de roep van een aap of deze zich in gevaar voelen of bijvoorbeeld eten gespot hebben. Hierdoor weten zij zelf dan ook weer sneller waar er zich slangen of andere gevaarlijke dieren bevinden. Vaak vragen gidsen veel geld om de jungle in te gaan, maar het loont de moeite om hier extra budget aan te spenderen. Je ziet en leert meer dan je kan inbeelden. Bij een groepsreis zit dit al inbegrepen in de prijs.

Wat zijn de mooiste junglegebieden ter wereld?

Waar vind je de mooiste jungle? Naturescanner belicht junglegebieden over de hele wereld en het is moeilijk bepalen wat jij het mooiste jungleland zal vinden. Het is dus interessant om je per bestemming verder te verdiepen in wat je kan verwachten. Wil je bijvoorbeeld enkele dagen logeren in een ecolodge midden in de jungle? Bekijk dan onze reistips voor de Amazone. Wil je een trektocht maken in puur, ongerept oerwoud, dan is bijvoorbeeld Corcovado in Costa Rica een ideaal gebied. Misschien vind je de dieren die je kunt zien het meest belangrijk.

1. Mooie jungle in Latijns-Amerika

De mooiste oerwouden ter wereld vind je misschien wel in het zuidelijke deel van Amerika. Populaire bestemmingen voor een avontuurlijke jungle reis in Midden- en Zuid-Amerika zijn Costa Rica, Panama, Brazilië en Suriname. Maar ook andere landen, zoals Peru, Ecuador, Nicaragua, Honduras, Venezuela en Colombia hebben een weelderig oerwoud.

Kenmerkend aan de regenwouden in deze landen zijn dieren zoals capibara's, tapirs, ara's en meer. In onze webshop vind je tal van leuke veldgidsjes met de meest voorkomende diersoorten per land. Bekijk bijvoorbeeld onze natuurgidsen van Panama, Costa Rica, Mexico en Peru.

Een eiland dat mij heel positief verrast heeft is de bijzondere Nederlandse gemeente Saba. Hier wachten tal van hiking trails in een schitterend regenwoud. Kleinschalig, puur en onaangetast!

Wandelen in de jungle op Saba
© Naturescanner
Deel op Pinterest

2. Mooie jungle in Azië

Waar vind je de mooiste jungle in Azië? In Azië is er nog veel ongerepte natuur en er zijn uitgestrekte junglegebieden. Een rondreis in tropisch regenwoud kan je prima combineren met een vakantie op een bountystrand. De mooiste jungles vind je in Maleisië (met name Sabah is de moeite), Thailand (natuurgebieden in het binnenland) en Indonesië (Borneo en Sumatra).

Jungle Azië
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Tip: Undiscovered is gespecialiseerd in individuele reizen naar Borneo. Ga op jungle avontuur en maak wandelingen door schitterende regenwouden!

Een stad die me volledig heeft verrast is Singapore. Hier vind je gewoon oerwoud midden in het centrum. Ideaal als je even de jungle in wilt tijdens bijvoorbeeld een stopover naar andere delen van Azië. 

Oerwoud in Singapore
© Naturescanner
Deel op Pinterest

3. Mooie jungle in Afrika

Wie denkt dat Afrika alleen uit woestijn en graslanden bestaat heeft het goed mis. Rond de evenaar - en met name in het gebied rond de Kongorivier - vind je landen met mooie jungle: Oeganda, Ethiopië en Ghana worden steeds meer ontdekt als natuurreis bestemming en zijn net nog een tikkeltje avontuurlijker dan landen in Azië of Amerika. Ook Madagaskar biedt dichte bossen.

4. Jungle in Australië en Nieuw-Zeeland

Ook Down Under vind je tropische gebieden. Met name het noorden van Australië, het gebied rond Kakadu Nationaal Park is weelderig begroeid. In Nieuw-Zeeland is vooral het Noordereiland tropisch, maar ook in Abel Tasman op het zuidereiland kan je wandelen in dichte bossen.

5. Jungle in Nederland

Naar de jungle, maar dan dicht bij huis? Ook dat is mogelijk!

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!