Ga naar content

Suriname

Klaar voor een ultiem natuurparadijs, waar alle zorgen en stress binnen no time verdwijnen?

Suriname, aan de noordoostkust van Zuid-Amerika, is een land met een tropisch regenwoudklimaat; dit betekent dat het zowel natte als droge tijden kent. De temperatuur, die continue schommelt tussen 24 en 36 graden Celsius, draagt bij aan de zeer diverse en exotische natuur. Het binnenland is een walhalla voor avontuurlijke reizigers: het bestaat bijna uitsluitend uit jungle. En de kustlijn met haar exotische zandstranden zorgt voor ontspanning na een rondreis.

Natuur in Suriname - Vogels en dieren

De natuur in Suriname is bijzonder mooi. Sterker nog: Suriname is een en al natuur. Laat je verrassen door de indrukwekkende vogelwereld; er komen ongeveer 650 verschillende vogelsoorten voor, zoals bijvoorbeeld ara’s en andere papegaaien, kolibries, tangaren, troepialen, rode ibissen, reigers en flamingo’s. Lees ook het reisverhaal over vogels in Suriname.

Dieren in Suriname
Aapje in Suriname
Deel op Pinterest

Naast deze rijkdom aan vogels, staat het land bekend om meer dan 200 verschillende zoogdieren, waaronder herten, wilde zwijnen, tapirs en capibara’s. Ook de zwarte panter en de jaguar komen er voor in het wild. Verder vindt men er zo’n 130 verschillende soorten reptielen. Bij Galibi kan je zien hoe zeeschildpadden hun eieren leggen, een onvergetelijke ervaring. En naast de veelzijdige fauna tref je in de Surinaamse jungle een indrukwekkende flora.

Gave Suriname reizen

Mooiste plekken in Suriname

Voor het uitzoeken van een mooie rondreis in Suriname is het belangrijk om eerst te weten welke gebieden je wil zien. De mooiste plekken die meestal op het reisprogramma staan zijn de hoofdstad Paramaribo, de Jodensavanna, de Raleighvallen, Brownsberg, het Brokopondo stuwmeer en Galibi.

Natuur in Suriname
Deel op Pinterest

Bekijk goed het reisprogramma van iedere rondreis, want hoewel men vaak claimt een "complete rondreis" aan te bieden, is dit niet altijd het geval.

Een overzicht van mooiste gebieden in Suriname:

1. Jodensavanna

In het midden van de jungle liggen de overblijfselen van de Beracha Ve Salom synagoge en een Joodse begraafplaats. Verderop ligt een andere begraafplaats verscholen tussen het oerwoud. Breng ook een bezoek aan Redi Doti, een indianendorp.

2. Marowijne rivier

De Marowijne stroomt tussen Suriname en Frans-Guyana. Voor vele lokale gemeenschappen is de rivier van levensbelang. In het zuidelijkere deel heet de rivier Litani en Lawa. Daar waar de rivier de Tapanahoni, met behulp van de Manbarival, samenvloeit met de rivier wordt het de Marowijne genoemd. Vanuit het stadje Albina (ten zuiden van Galibi) worden tal van tours en excursies in de jungle georganiseerd. Aan de monding van de Marowijne bevinden zich twee natuurreservaten, ter bescherming van vogels en zeeschildpadden die er broeden. 

Rivier in Suriname
Deel op Pinterest

3. Brownsberg Suriname

Het natuurreservaat Brownsberg ligt op ongeveer 110 kilometer van Paramaribo. Dit enorme reservaat beschikt over 6000 hectare land met als middelpunt de Brownsberg zelf. Vanuit het park voeren wandelpaden naar verscheidene watervallen en langs heldere beekjes in de omgeving van de berg. Tijdens de trips zie je een veelvoud aan dieren; brulapen die een enorm geluid produceren, diverse vogels en kleurrijke vlinders.

Hutje
Deel op Pinterest

Je aanschouwt een adembenemend uitzicht over de savannes, over het stuwmeer Brokopondo en het tropische regenwoud. De berg is slechts 500 meter hoog, maar biedt een ver zicht over het oerwoud.

Individuele reizen - Goed geregeld, met hart voor natuur en cultuur

4. Raleighvallen

Via een boottocht over de Corantijnrivier naar Apura kan je een bezoek brengen aan de Arowakken, een Indianenstam in de jungle van Suriname. In hetzelfde centraal Surinaams natuurreservaat bevinden zich de mooie Raleighvallen, die te bereiken zijn met een korjaal over de Saramacca. De omgeving hier is het leefgebied van talrijke apen, tapirs, jaguars en luiaards. Je kan er bovendien goed genieten van de natuur en lekker wandelen of vogels observeren. 

Deel op Pinterest

5. Braamspunt

Op een uur varen vanaf Leonsberg bij Paramaribo ligt Braamspunt. Dit is een rustig strand waar een boot gehuurd kan worden om te genieten van een ongestoorde dag op zee en aan het strand.

6. Matapica natuurreservaat

Vanaf Leonsberg kan men tevens een boot huren naar Matapica, of deelnemen aan een excursie naar het Matapica reservaat. Hier kan je tussen februari en augustus het broedseizoen van de zeeschildpadden meemaken. De bootreis naar Matapica is een beleving op zich, maar het gebied is de laatste tijd moeilijk te bereizen. 

Moerasgebied in Suriname
Deel op Pinterest

7. Galibi

Meer naar het oosten, in de monding van de Maronirivier, ligt het plaatsje Galibi. Ook hier worden nachtexcursies aangeboden om de grootste schildpadden ter wereld te zien broeden tussen februari en augustus. Verder kan je er ook heerlijk zwemmen en uitrusten.

Suriname met kinderen

Natuurreis in Suriname

Een individuele rondreis in Suriname regelen is de laatste jaren weer makkelijker geworden: hoewel een lokale gids altijd het makkelijkst is, kan je ook zelf losse vliegtickets boeken bij onder meer TUI fly. De maatschappij biedt iedere maandag rechtstreekse vluchten naar Paramaribo. Er is de mogelijkheid om terug te vliegen via Aruba of Curaçao, en daar enkele dagen strandvakantie te houden. Ook KLM biedt 3 vluchten per week aan naar Suriname.

Regenwoud Suriname
Deel op Pinterest

De meeste reizigers kiezen echter nog steeds voor een groepsreis in Suriname, omdat alles dan goed geregeld is. Groepsreizen omvatten meestal jungle- en boottochten in een korjaal naar het Tukunari-eiland op het Brokopondomeer. Ervaar de wildernis tijdens een overnachting in een hangmat en zie met eigen ogen hoe zeeschildpadden hun eieren komen leggen op de mooie stranden van Suriname. Een rondreis door het land staat voor puur natuur. Bij de meeste georganiseerde reizen zitten excursies in Suriname in het reisprogramma of zijn ze los bij te boeken: op zoek naar schildpadden bij Galibi, expeditie in de jungle en koffieplantages.

Switi Sranan, Bigi Kondre
Zoet Suriname, Groot Land - Leo Geerts 1987

Beste reistijd Suriname

Wat is de beste periode voor een rondreis in Suriname? In Suriname is de lucht het gehele jaar door warm en vochtig. De temperatuur ligt altijd rond de 30 graden. De hoeveelheid neerslag wisselt nogal. Het meest droge seizoen valt in de maanden februari en maart en in september en oktober. In mei en juni valt de meeste regen.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!