Ga naar content

Colombia

Colombia is een steeds populairder wordende bestemming voor een natuurreis. Wie de onontdekte natuur in wil, moet nu een reis plannen, over enkele jaren is het wellicht te laat. Nergens in Zuid-Amerika vind je meer diversiteit in één land; tropisch regenwoud, stranden, savanne, bossen en mangroven wisselen elkaar hier af.

Natuur Colombia

Colombia kan grosso modo opgedeeld worden in 4 gebieden: het Caribische deel met prachtige witte zandstranden in het noorden, het Pacifische deel in het westen. In het midden wordt het land doorkruist door de Andes. Het oosten kenmerkt zich door savannes (de Llanos) en het zuidwesten is dichtbegroeid Amazonewoud

In het zuidwesten strekt ook het onherbergzame Andesgebergte zich uit. Rivieren slingeren kriskras door het land en zorgen voor vruchtbare gebieden. De flora en fauna van Colombia is spectaculair. Wie wildlife wil spotten tijdens een natuurreis kan zich verheugen op apen, tapirs, slangen en tal van vogels in Colombia.

Top groepsreizen:

Mooiste gebieden in Colombia

Dat het land bekend staat om haar afwisselend karakter mag inmiddels duidelijk zijn. Maar wat zijn de mooiste plekken in Colombia? Welke bezienswaardigheden en hoogtepunten kan je verwachten en waar ligt de diversiteit? Een overzicht van wat je gezien wil hebben tijdens een rondreis in Colombia:

1. Nevado del Ruiz

De vulkaan Nevado del Ruiz en het omliggende Los Nevados nationaal park zijn prachtig. De vulkaan is voor het laatst tot uitbarsting gekomen in 1985, wat helaas het leven heeft gekost aan duizenden Colombianen. De 5.321 meter hoge vulkaan ligt op vrij korte afstand van de hoofdstad Bogota en is tegenwoordig een trekpleister voor avontuurlijke reizigers in Colombia. Men kan er hiken, gletsjers beklimmen, ecologische wandelingen maken en warmwaterbronnen bezoeken. Aan de uitlopers van de met sneeuw bedekte bergen van Los Nevados ligt de koffieregio van het land. Tijdens een tour door deze streek kan je met canopy tours over de koffieplantages zweven.

Maatwerk reizen

2. Ciudad Perdida

De Ciudad Perdida of "verloren stad" is uitsluitend te voet bereikbaar tijdens een wandeltocht door de jungle. Het is ongeveer drie tot vijf dagen lopen. Vertrekpunt is Santa Marta, ten noordwesten van Bogota (richting Medellín). 

Lost City Colombia
Deel op Pinterest

Na deze adembenemende trekking kom je aan bij de Lost City. Een bijna 1 kilometer lange trap rijst plotseling uit de rivier de hoogte in. Na de beklimming van 2.000 treden word je beloond met een schitterend zicht over de terrassen en de Ciudad Perdida.

Bijzondere privé reizen

3. Valle de Cocora

Vanaf Armenia of Salento is een excursie naar Valle de Cocora de moeite. In dit glooiende gebied groeit de Palma de Cera of waxpalmboom, de nationale boom van het land. Deze palmboom kan ruim 50 meter hoog worden en is heel buigzaam. Het landschap van torenhoge palmbomen is iets wat je met eigen ogen moet zien: het tart elke verbeelding. In de Valle de Cocora kan je wandelen of paardrijden en een bezoek brengen aan een forelkwekerij. 

Palmbomen Colombia
Deel op Pinterest

4. San Agustin

San Agustin, aan de andere kant van de Centrale Andes, is een beroemd archeologisch park. Hier vind je overblijfselen van een precolumbiaanse Indiaanse beschaving die er leefde van 1000 v.C. tot 1500 n.C. Het archeologisch gebied bedekt een oppervlakte van maar liefst 2000 km2, op een hoogte van 1800 meter. Je vindt er ruim 500 tombes en beelden. Het plaatsje is prachtig gelegen tussen bergen en rivieren. In de omgeving kun je paardrijden en raften.

Nauw contact met de locals

5. Tatacoa woestijn

Tussen San Augustin en Bogota, bij Villavieja, bevindt zich een bijzonder gebied: de Tatacoa woestijn. In dit gebied wandel je tussen metershoge cactussen en bijzondere zandformaties. Je kunt zwemmen in zwembaden die aangelegd werden vanuit een natuurlijke bron. 

Mooiste plekken van Colombia
Deel op Pinterest

6. Kust - Duiken en snorkelen in Colombia

Bij de witte stranden van de Caribische kust zijn er vele snorkelmogelijkheden. De onderwaterwereld is even indrukwekkend als wat je boven water ziet en in Colombia kun je duiken in grotten. Een tip voor de specialistische duikers: op ongeveer 500 km van de kust in de Stille Oceaan liggen de Malpelo eilanden, paradijselijke eilanden met een zeldzame planten- en dierenwereld. De Malpelo eilanden behoren tot een van de meest geliefde plaatsen ter wereld om te duiken. Haaien, manta’s, hamerhaaien en zandhaaien zwemmen er langs steile rotswanden. Bekijk de mooiste stranden in Colombia.

7. Tayrona Nationaal Park Colombia

Tayrona is zonder meer een van de mooiste gebieden van Colombia! Het Nationaal park bij de Caribische Zee ligt nabij Santa Marta en Rodadero. Hier vindt men de mooiste kustlijn van Latijns-Amerika, met prachtige witte zandstranden. De nabijgelegen bergen van de Sierra Nevada de Santa Marta National Park zijn de hoogste bergen ter wereld die direct in zee eindigen.

Tayrona
Deel op Pinterest

Het Tayrona park is het leefgebied van brulapen, iguana’s, jaguars en spechten. Via Cañaveral is het natuurgebied met een huurauto bereikbaar, maar er zijn ook bussen vanaf Santa Marta. Bij de El Zaino entree vertrekken verscheidene korte wandelpaden door de overweldigende natuur. In het park kun je kamperen. Het staat op het reisprogramma van de meeste groepsreizen en bij Better Places kan je een reis op maat aanvragen om dit natuurschoon te aanschouwen.

8. Guatapé

Guatapé nabij Medellín ligt bij een meer. Het gebied wordt steeds toeristischer, met tal van nieuwe resorts en vakantiehuizen rond het meer.

Guatapé Colombia
Deel op Pinterest

Voornaamste bezienswaardigheid is de steil oprijzende berg, de "Peñol Rock" (La piedra del Peñol); een 200 meter hoge rotsformatie langs de rand van het meer. Aan een kant van de rots kan je met een 649 treden tellende trap naar boven. Hiervandaan geniet je van een schitterend vergezicht over de omgeving. Daarnaast kan je twee Benedictijnse kloosters bezoeken.

9. Caño Cristales

Caño Cristales, de "rivier van de 5 kleuren" is een van meest bijzondere bezienswaardigheden in Colombia. De waterplanten in de Caño Cristales zorgen voor prachtige kleuren, waardoor de rivier soms helemaal roze lijkt te kleuren. 

Colombia natuur
Deel op Pinterest

10. Los Katios Nationaal Park

Nog een onbekend pareltje: Los Katios. Het Los Katios National Park bij de grens met Panama staat, net als de Malpelo eilanden, op de UNESCO werelderfgoed lijst. In dit noordwestelijk gelegen Colombiaanse park vind je een bijzondere biologische diversiteit. Ruim 25% van alle vogelsoorten van Colombia zijn hier te observeren. Het toch wel kleine park bestaat voornamelijk uit lage heuvels, wouden en wetlands en ontbreekt helaas meestal op het programma van rondreizen.

Beste reistijd Colombia

De beste periode om naar Colombia te reizen is van december t/m februari, juli en augustus, hoewel het land tegenwoordig het hele jaar door bereisd kan worden.

Het meest populair is een fly-drive in Colombia, maar ook groepsreizen worden veel geboekt. Ben je avontuurlijk ingesteld en ga je met de rugzak op reis? Mirre op Reis deelt op haar blog leuke tips voor backpacken in Colombia!

Veelgestelde vragen over Colombia

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!