Ga naar content

Soča vallei

Als je het hebt over de mooiste plekken in Slovenië, dan hoort de Soča vallei met zijn smaragdgroene rivier, kloven, watervallen en Triglav als backdrop daar absoluut bij. Wij bezochten deze sprookjesachtige plek in Noordwest-Slovenië zelf en geloof ons: het is in het echt nog mooier dan op de foto's!

Natuurreis Soča

Dankzij de magische landschappen en natuur die soms doet denken aan Canada, windt de Soča vallei iedere natuurliefhebber om zijn vinger. De vallei leent zich zowel voor een rustige natuurreis als voor een reis vol adrenalinekicks. Ga jij raften, ziplinen en kajakken of geniet je liever rustig van de natuurpracht? Hoe jij je reis ook indeelt, de Soča zal je betoveren!

Mooiste plekken Soča Valley

In de vallei is ontzettend veel te zien. Hieronder de highlights op een rij.

1. De Soča rivier

'The Emerald Beauty' steelt de show in deze regio van Slovenië. Zijn bijnaam dankt hij aan zijn smaragdgroene tot turquoise kleur. Deze kleur ontstaat door de mineralen in de steen rond de rivier. Deze reflecteren blauw en groen waardoor de rivier over zijn hele loop zijn karakteristieke kleur behoudt. Rond de Soča liggen zandstrandjes en enorme kalkstenen keien die mooi afsteken tegen het blauwe water.

De Soča rivier
© Naturescanner Mischa
Deel op Pinterest

De bergen van Triglav en de groene bossen rondom de rivier zorgen ervoor dat je na elke bocht een ander uitzicht hebt.

2. Kloven

De rivier heeft op meerdere plekken prachtige kloven uitgesleten, ook wel de Soča Gorges genoemd. Dit zijn enkele van de beste plekken om te genieten van de snelstromende rivier. De Great Soča Gorge en Small Soča Gorge zijn echte eye catchers. Wanneer je bovenop de kalkstenen wanden van tientallen meters hoog staat duizelt de rivier woest onder je. Binnen de kloven vergaap je je ook aan groene tot turquoise poeltjes en watervallen. De Great en Small Soča Gorge zijn pas twee van vele kloven in de vallei. Wie de rivier volgt komt vanzelf vele andere kloven tegen die geen naam hebben, maar net zo pittoresk zijn!

Kloven Soča
© Naturescanner Mischa
Deel op Pinterest

De Tolmin Gorge loopt eigenlijk net naast de Soča rivier maar is absoluut een van de mooiste plekjes in de Soča Vallei. Hier heeft een aftakking van de Soča, de Tolminka rivier, een natuurlijk kunstwerk gecreëerd! Via trappen en bruggetjes verken je deze kloof. Lees de tips van onze collega Janneke voor jouw bezoek aan de Tolmin Kloof.

3. Watervallen

Enkele van de mooiste watervallen in Slovenië liggen in de Soča Vallei. Vanuit de raft zagen wij bijvoorbeeld de 144 meter hoge Boka waterval, de hoogste van Slovenië! Na een periode van veel regen is deze waterval echt indrukwekkend.

Ook de Šunik watervallen en de omliggende natuur zijn zeer de moeite waard! Vanaf de parkeerplaats maak je een korte wandeling naar de waterval. Volg je het pad nog verder omhoog dan kom je bij een tweede, grotere waterval en een brug eroverheen. Je bevindt je midden in de groene bossen tussen met mos begroeide rotsen en kalkstenen keien. Alsof je in een sprookje stapt.

Šunik waterval
© Naturescanner Mischa
Deel op Pinterest

Slap Kozjak is een andere bekende waterval. Deze 15 meter hoge waterval ligt verscholen in een kloof en mondt uit in een groene bron. Een magisch plekje! Je bereikt hem met een wandeling van 30 minuten langs de Soča, vanuit Kobarid. Let op: je moet betalen om toegang te krijgen tot deze parel en het kan druk zijn dus ga buiten de piektijden.

4. Dorpjes

Most na Soči, Tolmin, Kobarid en Bovec zijn enkele van de leukste plaatsen in de vallei en tevens een goede uitvalsbasis voor jouw vakantie.

  • Most na Soči is een pittoresk dorpje, gelegen aan de oevers van de Soča rivier en een meer dat dezelfde betoverende kleur heeft. Een fijne plek om rustig te kajakken en wandelen. 
  • Bij Tolmin komen de Soča en de Tolminska rivieren samen. De grootste trekpleister is de Tolmin kloof.
  • Kobarid is een Alpenstadje met een prachtig historisch centrum en natuurlijk weer de beste uitzichten op de Soča rivier. Wandel naar de Napoleonbrug voor een van de mooiste viewpoints. 
  • Bovec vormt het kloppende outdoor hart van Slovenië. Wil je iets actiefs ondernemen in de vallei dan is dit the place to be!

5. Triglav National Park

De Soča vallei is onderdeel van het Triglav National Park. Het enige nationaal park van het land. Hier vind je de echte Alpennatuur met grillige kalkstenen pieken, groene weides vol bloemen, berghutten en steenbokken. Vanuit de vallei maak je gemakkelijk een uitstapje naar de bergen. Misschien heb je wel zin in een uitdaging en ga je voor een beklimming van Mount Triglav? Lees alles over de mooiste plekken in het Triglav gebergte.

Triglav National Park
© Naturescanner Manou
Deel op Pinterest

6. Vršič bergpas

Roadtrippen langs de rivier? Dan mag je de 24 km lange Vršič pass niet missen! Deze weg vol haarspeldbochten neemt je mee van Kranjska Gora tot aan Bovec in de Soča vallei. Het is een van de mooiste bergpassen van Slovenië. Eerst geniet je van de uitzichten op de pieken van Triglav. Na zo'n vijftig haarspeldbochten kom je aan in de vallei, waar de weg vlakker is en parallel loopt aan The Emerald Beauty!

Activiteiten in de Soča Vallei

Zin om de vallei echt te beleven? Trek dan de wandelschoenen aan of boek een bloedstollende activiteit op het water.

The Soča Trail

Wie de vallei wandelend wil leren kennen, kan niet om de Soča Trail heen; een wandelroute van zo'n 25 kilometer die een deel van de rivier volgt. De route is bewegwijzerd en heet in het Sloveens Soška Pot. Onderweg kom je langs de mooiste plekken in de vallei. Je volgt de rivier van zijn oorsprong bij Trenta tot aan Bovec en onderweg geniet je telkens van een ander zicht op de Soča en het Triglav Park op de achtergrond. Je wandelt soms over bospaadjes, dan weer over grote keien of over een wiebelende hangbrug. Super divers!

The Soča Trail
© Naturescanner Mischa
Deel op Pinterest

Wie een volledige wandelreis wil maken kan ook (een deel van) de Juliana Trail lopen. Dit 290 km lange wandelpad neemt je wandelend mee rond Triglav National Park en loopt ook deels langs de Soča.

Watersport

De Soča rivier is toegankelijk voor diverse watersporten. Meest populair is raften. Je stapt samen met een gids en maximaal zeven anderen aan boord van een grote raft om samen de woeste Soča te bedwingen. Een fijne manier om onder begeleiding kennis te maken met de kracht van het water. Je kan ook kiezen voor een kajaktour als je het helemaal op eigen kracht wil doen.

Kajakken Soča
© Naturescanner Manou
Deel op Pinterest

Wil jij graag een actieve reis maken waarbij je zowel gaat wandelen als peddelen? Dan hebben wij een hele leuke tip voor jou: The Packraft Trail van reisorganisatie Travelbase. Tijdens deze groepsreis trek je met gelijkgestemden en getrainde gidsen wandelend en peddelend Triglav en de Soča Vallei in. Je wisselt het wandelen af met packraften (in een opblaasbare eenperoons raft) en slaapt elke avond in een tentje onder de sterren. Tijdens The Packraft Trail ontdek je de natuur van Slovenië optimaal!

Packrafting Soča rivier
© Naturescanner Mischa
Deel op Pinterest

Travelbase is een avontuurlijke reisorganisatie die mensen op laagdrempelige en duurzame manier wil laten kennismaken met actieve reizen. Zo hebben zij diverse Trails waarbij je gaat hiken of de combinatie van wandelen en packraften ontdekt. De Nomads reizen staan in het teken van roadtrippen, bijvoorbeeld met een 4x4 door de Balkan of IJsland. En dan zijn er nog de verschillende kanotrips, micro-avonturen en gezinsreizen. Travelbase ontfermt zich over de logistiek zodat jij je kan concentreren op genieten en ervaren! Ontdek alle reizen van Travelbase.

Canyoning is ook zeer goed mogelijk in de zijrivieren van de Soča. Spring van hoge rotsen, glij van natuurlijke watervallen en ga abseilen van glibberige watervallen. Een avontuur voor jong en oud!

Fietsen langs de Soča

Ook op de fiets kan je genieten van de pracht van de rivier. Er lopen genoeg mooie fietsroutes langs de rivier, zowel voor rustige tochtjes (met het gezin) als voor mountainbikers.

Voor de mountainbikers is de Juliana Bike Mountain Biking Loop geweldig! Dit is de fietsvariant van de net genoemde Juliana Trail. Gemiddeld genomen doe je er zeven dagen over om de trail af te leggen. Een leuke focus voor een fietsreis.

Zipline

Vanuit Bovec kan je mee op een excursie vol adrenaline! In de bergen boven de Soča rivier zijn vijf lijnen van totaal 3200 meter aangelegd waardoor je meerdere keren geniet van een indrukwekkende vlucht én fenomenaal uitzicht op de Soča en de vallei. Durf jij? 

Paragliden

Een andere manier om de vallei van boven te bewonderen is met paragliding. Voel je vrij als een vogel terwijl je samen met een gecertificeerde gids door de bergen en over de meanderende Soča vliegt. Je kan opstappen in bijvoorbeeld Bovec, Kobarid of Tolmin.

Overnachten in de Soča Vallei

Waar slaap je in de Soča Vallei? Het leukste is natuurlijk om direct aan de rivier te slapen op een mooie camping of glamping. Kijk eens naar onze tips voor glampings in Slovenië, hier vind je enkele mooie plekjes in de vallei zoals Camp Korita en Godza Jasa. Kijk ook eens bij Booking.com voor de leukste hotels, pensions en vakantiehuizen.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Manou Kemna
Geschreven door
Manou Kemna
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!