Ga naar content

Tolmin Kloof

Slovenië - De Tolmin Kloof is absoluut een highlight om te bezoeken tijdens jouw natuurreis door Slovenië. Met helderblauw water, watervallen, met mos begroeide steile wanden, grotten en spannende bruggen is de Tolmin Gorge een prachtige bezienswaardigheid.

Bezoek Tolmin Gorge

De kloof is gelegen vlakbij Tolmin, in het zuiden aan de rand van het Triglav Nationaal Park. De officiële naam van de kloof is Tolminka and Zadlaščica Gorges, dit geeft aan dat twee kloven hier samenkomen. De rivier Tolminska en zijrivier Zadlaščice hebben beide canyons uitgeslepen. De Tolmin Gorge is het laagstgelegen deel van het Triglav NP; het diepste punt bevindt zich 180 meter onder zeeniveau!

Brug over Tolminska rivier
© Janneke Kaim
Deel op Pinterest

Wil je de Tolminksa Korita (Sloveens voor Tolmin Kloof) bezoeken? Dan is het handig om een aantal dingen van te voren te weten. Verblijf je bijvoorbeeld in de buurt van het Meer van Bled (waar je ook de Vintgar kloof vindt) of het Meer van Bohinj? Reken dan op twee uur rijden via zigzagweggetjes over de bergen. 

Tip: vanuit de grote plaats Bohinjska Bistrica rijdt een autotrein naar Most na Soči, die via een tunnel dwars door de berg gaat. Hiermee ben je aanmerkelijk korter onderweg. Fijn als je lekker vroeg bij de Tolmin Gorge wilt zijn. De Motorail autotrein vertrekt om 9.13 uur vanaf het station op Bohinjska Bistrica en dan ben je rond 10 uur al in de buurt van Tolmin.

Tolminska rivier
© Janneke Kaim
Deel op Pinterest

De Tolmin Kloof is, afhankelijk van het seizoen, geopend vanaf 8.00 of 9.00 uur en sluit tussen 15.00 en 19.00 uur. Er wordt aangeraden vooraf alvast online tickets te kopen. Je hoeft dan niet in de rij bij de kassa te wachten én je reserveert direct een tijdslot. Fijn, want hiermee wordt de grootste drukte verspreid over de dag. Je kunt zelf bepalen hoe lang je in de kloof blijft.

Het parkeren op het dichtstbijzijnde parkeerterrein (P1) kost geld in het hoogseizoen, terwijl iets verderop parkeren op P2, aan de rand van het dorp Tolmin, gratis is. Het is dan nog wel 20 minuten lopen naar de ingang van de kloof, of neem de gratis shuttlebus (tussen 14 juni en 1 oktober). In het voorjaar en de herfst kun je wel gratis dichtbij parkeren. De kloof is gesloten van eind december tot midden maart.

Wandeling Tolmin Kloof

Door de kloof bij Tolmin is een wandelpad aangelegd van ongeveer 2 kilometer lang, die start bij de kassa. Het gaat om een rondwandeling, die je één kant op kunt lopen. Hou rekening met vele trappetjes, waardoor je langer onderweg bent dan je denkt. Met al die mooie uitzichtpunten deden wij er zelfs tweeëneenhalf uur over!

Trek goede wandelschoenen aan, want de trappen kunnen (vooral na regenval) glad zijn. De wandeling is ook geschikt voor wat grotere kinderen. Neem kleine kinderen mee in een drager, want met een wandelwagen is het niet te doen. De hond mag mee, maar wel aangelijnd.

Tolmin kloof uitzicht
© Janneke Kaim
Deel op Pinterest

Onderweg geniet je van de prachtige turquoise rivier (behalve na een flinke bui, dan kleurt deze bruin) met vele watervalletjes en stroomversnellingen, nauwe rotsspleten, hoge wanden begroeid met mos en grotten. Je raakt echt niet uitgekeken en het lopen over een aantal wiebelige hangbruggen maakt het ook nog een beetje spannend! 

Hangbrug Tolmin gorge
© Janneke Kaim
Deel op Pinterest

Enkele highlights langs de wandelroute door de Tolminksa Korita:

1. Thermal Spring

Aan het begin van de rondwandeling loop je een stuk bovenlangs de rivier Tolminska en via enkele tunnels kom je uit bij de Thermal Spring. Je verwacht het misschien niet, maar de temperatuur van het water ligt hier tussen 18.8 en 20.8°C, terwijl de rivier normaal slechts 5 - 9 graden is. Het warme water komt omhoog vanuit een bron in de bodem.

Tunnels langs Tolminska rivier
© Janneke Kaim
Deel op Pinterest

Het pad loopt hier verder dood, dus je moet nu een stukje terug om de rondwandeling te vervolgen. Het tweede stuk van de wandeling komt langs de zijrivier Zadlaščice, waar de kloof steeds smaller wordt.

2. Bear's Head

Tussen de wanden van de zijrivier ligt een flinke rots ingeklemd, de Medvedova Glava of ook wel Bear's Head of Berenkop, die ooit naar beneden is gevallen. Je vraagt je bij het zien hiervan af hoe deze al die tijd al blijft zitten! Je ziet de rots veilig vanaf een afstandje en deze is in al die jaren helemaal met mos begroeid. Een mooi plaatje met het watervalletje dat erachter naar beneden stort.

Medvedova Glava
© Janneke Kaim
Deel op Pinterest

3. Dante's Cave

Deze grot bevindt zich in de steile rotswanden van de rivier Zadlascice. De grot is vernoemd naar de Italiaanse dichter Dante Alighieri, die hier in ballingschap leefde en inspiratie opdeed voor een van zijn boeken.

Dantes Cave
Deel op Pinterest

4. Devil's Bridge

Heb je de wandelroute door de kloof voltooid? Dan moet je nog buitenom teruglopen. Dit gaat via een asfaltweg, maar je moet hier nog behoorlijk voor klimmen. Vanuit de kloof zie je deze weg al lopen over de hoge Devil's Bridge / Duivelsbrug, waar jij aan het eind van de wandeling ook overheen komt. Wat een diepte!

Devil's Bridge
Deel op Pinterest

Je vervolgt de wandeling via een landweggetje en enkele huizen, om vervolgens terug te keren bij de kassa's en eerste parkeerplaats.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Janneke Kaim
Geschreven door
Janneke Kaim
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!