Ga naar content

Fietsvakantie tips

Een korte fietsvakantie dicht bij huis of een verre fietsreis, fietsen op vakantie is heerlijk. Als koppel, recreatief met de kids of georganiseerd in groep voel je je helemaal een met de natuur en verken je een land op een actieve manier. Maar hoe boek je een fietsvakantie? Wat zijn leuke fietslanden en de mooiste fietsbestemmingen?

Fietsvakantie - individueel of in groep

Reisorganisaties organiseren mooie fietsvakanties over de hele wereld. Sommigen zijn gespecialiseerd in fietsen in de natuur, anderen richten zich specifiek op fietsen in steden of langs rivieren. Daarnaast profileren steeds meer accommodaties zich als fietshotel.

Fietsvakanties in groep richten zich vaak op rustige routes door de natuur, vaak fiets je langs rivieren of door bergdalen. En natuurlijk zijn er ook groepsreizen voor gevorderden. Meestal geschiedt het vervoer naar de bestemming per bus. Bekijk zeker onze tips voor het vinden van een fietsbusreis in Europa.

Tijdens een individuele fietsreis kan je kiezen voor een wat pittiger niveau. Ook deze fietsvakanties kunnen volledig georganiseerd geboekt worden. En wat denk je van een fietsvakantie met de camper? Je reist op eigen tempo met je huis op wielen maar neemt de fietsen mee om zo flexibel de omgeving te verkennen, ideaal!

Tips voor een fietsvakantie

Wereldwijd zijn er fietsmogelijkheden voor zowel de beginnende fietser als de gevorderde, met steeds meer nieuwe speciaal ontwikkelde mountainbike- en fietsroutes. Maar je hoeft niet ver te reizen voor een mooi fietsland. Enkele tips voor het plannen van een leuke fietsvakantie:

1. Fietsen met of zonder bagage?

Stel je ook de vraag hoe je fietsvakantie er uit komt te zien. Wil je zelf kampeerspullen op de fiets dragen? Of ga je liever fietsen vanaf een vaste standplaats? Wist je dat er ook reizen met bagagetransfer worden georganiseerd? Zowel individuele vakanties voor gezinnen en stellen als groepsreizen. Lees meer over fietsen met bagagevervoer

Fietsvakantie tips
Deel op Pinterest

2. Fietsen met kinderen

Fietsen als stel is makkelijk. Je bepaalt immers zelf in welk land je gaat fietsen en je kan de route nog wijzigen bij slecht weer of tegenvallend fietspad. Maar hoe hou je kinderen tevreden tijdens een fietsvakantie in het buitenland, en waar moet je verder nog aan denken. Bekijk onze tips over een fietsvakantie met kinderen

Fietsreis met kinderen
Deel op Pinterest

3. Op reis met elektrische fiets

Een revolutie binnen de fietsreizen, zo kunnen we de komst van de elektrische fiets of e-bike wel noemen. Dankzij deze uitvinding is het aantal mensen dat kiest voor een fietsvakantie fors toegenomen: ook mensen die minder fit zijn kunnen nu kiezen voor een reis op het zadel. Nu ook de e-mountainbike steeds meer zijn intrede doet, spreekt dit nog meer mensen aan. Bekijk onze informatie en nuttige tips voor een fietsvakantie met e-bike.

4. Fietsen met eigen fiets

Wil je op vakantie met je eigen fiets, dan is dat voor de meeste reisorganisaties geen probleem. De keuze valt dan wel vaker op eigen land of een buurland, zoals Duitsland of Frankrijk. 

Fietsvakanties
Deel op Pinterest

Waarheen op fietsvakantie?

En dan de belangrijkste fietsvakantie tips. Wat zijn de mooiste landen om te fietsen? Eigenlijk kan je op de meeste bestemmingen terecht voor een actieve fietsreis, maar via ons fietsbestemmingen overzicht geven we je ideeën voor de Top 50 van populaire bestemmingen in Europa en daarbuiten.

- Fietsen dicht bij huis

Dicht bij huis zijn er veel mogelijkheden om vanaf het zadel te genieten. In België (zowel Vlaanderen als Wallonië) strekt zich een uitgebreid fietsnetwerk uit. In Nederland geldt hetzelfde en ook vlak over de Duitse grens zijn er tal van mooie bestemmingen om te fietsen, zoals de Moezel, het Zwarte Woud en de Eifel (met name de Vulkaaneifel). In Denemarken is Seeland een aanrader. 

Fietsvakantie tips
Deel op Pinterest

- Fietsroutes in Europa

In de Alpen en de Pyreneeën kan je zeer mooi fietsen. Maar denk ook eens aan onbekende fietsbestemmingen. Wat dacht je bijvoorbeeld van fietsen in Slowakije, met een tocht rond het Liptovska Mara meer of fietsen in de Hoge Tatra? Wij werken samen met de beste organisaties die gespecialiseerde fietsreizen aanbieden, zowel groepsreizen als individuele fietsvakanties.

Klassiekers voor een meerdaagse fietsvakantie in Europa zijn: fietsen rond de Bodensee, de bekende Donauradweg en Salzkammergut in Oostenrijk, fietsen langs de Loire in Frankrijk, fietsen van Dresden naar Dessau, fietsen in de Provence, fietsen in Trentino en de Dolomieten, fietsen in de Veneto (mooi fietsgebied in Italië), fietsen van Bolzano naar Venetië en fietsen langs de Italiaanse Meren, fietsen op Mallorca. Over al deze gebieden en fietsroutes vind je hieronder meer informatie.

- Fietsen op verre bestemmingen

Populaire verre landen om te fietsen zijn Bali en andere eilanden in Indonesië, Thailand, Cuba, Marokko, Vietnam en Costa Rica. Ook Sri Lanka en Zuid-Afrika worden steeds populairder als verre fietsbestemming. Djoser organiseert leuke groepsfietsreizen in verre landen.

Mountainbike vakanties

Tijdens een fietsvakantie kun je gezellig met het gezin of met vrienden fietsen langs rivieren of over glooiende landschappen. Mountainbiken is intensiever en avontuurlijker. De bekendste mountainbikeroute is de Slickrock Trail in Utah. Deze is echter druk en een goed alternatief is Trail 401 in Colorado, of een mountainbike vakantie in het Turkse gebied Cappadocië.

Mountainbike vakantie
Deel op Pinterest

Ook mooi: de Freedom Trail in Zuid-Afrika verbindt Durban met Kaapstad. Je fietst langs prachtige natuurgebieden. Ben je op zoek naar de ultieme adrenaline kick? Death Road in Bolivia is een van de meest uitdagende mountainbikeroutes. Ook de Skyline Trail in Swansea is voor de echte waaghalzen! 

Top 50 Fietsbestemmingen
Bekijk ons overzicht van 50 mooiste landen en streken om te fietsen.

Veelgestelde vragen

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!