Ga naar content

Fietsvakantie tips

Een korte fietsvakantie dicht bij huis of een verre fietsreis, fietsen op vakantie is heerlijk. Als koppel, recreatief met de kids of georganiseerd in groep voel je je helemaal een met de natuur en verken je een land op een actieve manier. Maar hoe boek je een fietsvakantie? Wat zijn leuke fietslanden en de mooiste fietsbestemmingen?

Fietsvakantie - individueel of in groep

Reisorganisaties organiseren mooie fietsvakanties over de hele wereld. Sommigen zijn gespecialiseerd in fietsen in de natuur, anderen richten zich specifiek op fietsen in steden of langs rivieren. Daarnaast profileren steeds meer accommodaties zich als fietshotel.

Fietsvakanties in groep richten zich vaak op rustige routes door de natuur, vaak fiets je langs rivieren of door bergdalen. En natuurlijk zijn er ook groepsreizen voor gevorderden. Meestal geschiedt het vervoer naar de bestemming per bus. Bekijk zeker onze tips voor het vinden van een fietsbusreis in Europa.
Tijdens een individuele fietsreis kan je kiezen voor een wat pittiger niveau. Ook deze fietsvakanties kunnen volledig georganiseerd geboekt worden.

Tips voor een fietsvakantie

Wereldwijd zijn er fietsmogelijkheden voor zowel de beginnende fietser als de gevorderde, met steeds meer nieuwe speciaal ontwikkelde mountainbike- en fietsroutes. Maar je hoeft niet ver te reizen voor een mooi fietsland. Enkele tips voor het plannen van een leuke fietsvakantie:

1. Fietsen met of zonder bagage?

Stel je ook de vraag hoe je fietsvakantie er uit komt te zien. Wil je zelf kampeerspullen op de fiets dragen? Of ga je liever fietsen vanaf een vaste standplaats? Wist je dat er ook fietsreizen met bagagetransfer worden georganiseerd? Zowel individuele fietsvakanties voor gezinnen en stellen als fiets groepsreizen. Lees meer over fietsen met bagagevervoer.

2. Fietsen met kinderen

Fietsen als stel is makkelijk. Je bepaalt immers zelf in welk land je gaat fietsen en je kan de route nog wijzigen bij slecht weer of tegenvallend fietspad. Maar hoe hou je kinderen tevreden tijdens een fietsvakantie in het buitenland, en waar moet je verder nog aan denken.
Bekijk onze tips over een fietsvakantie met kinderen.

3. Fietsen met elektrische fiets

Een revolutie binnen de fietsreizen, zo kunnen we de komst van de elektrische fiets of e-bike wel noemen. Dankzij de elektrische fiets is het aantal mensen die kiezen voor een fietsvakantie fors toegenomen: ook mensen die minder fit zijn kunnen nu kiezen voor een fietsreis. Bekijk onze informatie en nuttige tips voor een fietsvakantie met e-bike.

Fietsbestemmingen

Wat zijn de mooiste landen om te fietsen? Eigenlijk kan je op de meeste bestemmingen terecht voor een actieve fietsreis, maar hieronder geven we vast een overzicht van Top 20 van populaire en mooie fietsbestemmingen in Europa en daarbuiten.

- Fietsen dicht bij huis

Dicht bij huis zijn er veel mogelijkheden om te fietsen. In België (zowel Vlaanderen als Wallonië) strekt zich een uitgebreid fietsnetwerk uit. In Nederland geldt hetzelfde en ook vlak over de Duitse grens zijn er tal van mooie bestemmingen om te fietsen, zoals de Moezel, het Zwarte Woud en de Eifel (met name de Vulkaaneifel). In Denemarken is Seeland een aanrader.

- Fietsroutes in Europa

In de Alpen en de Pyreneeën kan je zeer mooi fietsen. Maar denk ook eens aan onbekende fietsbestemmingen. Wat dacht je bijvoorbeeld van fietsen in Slowakije, met een tocht rond het Liptovska Mara meer of fietsen in de Hoge Tatra? Wij werken samen met de beste organisaties die gespecialiseerde fietsreizen aanbieden, zowel groepsreizen als individuele fietsvakanties. Klassiekers voor een meerdaagse fietsvakantie in Europa zijn: fietsen rond de Bodensee, de bekende Donauradweg en Salzkammergut in Oostenrijk, fietsen langs de Loire in Frankrijk, fietsen van Dresden naar Dessau, fietsen in de Provence, fietsen in Trentino en de Dolomieten, fietsen in de Veneto (mooi fietsgebied in Italië), fietsen van Bolzano naar Venetië en fietsen langs de Italiaanse Meren, fietsen op Mallorca. Over al deze gebieden en fietsroutes vind je hieronder meer informatie.

- Fietsen op verre bestemmingen

Populaire verre landen om te fietsen zijn Bali en andere eilanden in Indonesië, Thailand, Cuba, Marokko, Vietnam en Costa Rica. Ook Sri Lanka en Zuid-Afrika worden steeds populairder als verre fietsbestemming. SNP en Djoser organiseren leuke groepsfietsreizen in verre landen.

Mountainbike vakanties

Tijdens een fietsvakantie kun je gezellig met het gezin of met vrienden fietsen langs rivieren of over glooiende landschappen. Mountainbiken is intensiever en avontuurlijker. De bekendste mountainbikeroute is de Slickrock Trail in Utah. Deze is echter druk en een goed alternatief is Trail 401 in Colorado, of een mountainbike vakantie in het Turkse gebied Cappadocie. Ook mooi: de Freedom Trail in Zuid-Afrika verbindt Durban met Kaapstad. Je fietst langs prachtige natuurgebieden. Ben je op zoek naar de ultieme adrenaline kick? Death Road in Bolivia is een van de meest uitdagende mountainbikeroutes. Ook de Skyline Trail in Swansea is voor de echte waaghalzen!

Top 100 Fietsbestemmingen
Bekijk ons overzicht van 100 mooiste landen en streken om te fietsen.

Benodigdheden fietsvakantie

Wanneer je de natuur verkent per fiets, is goed materiaal belangrijk. Voor een fietstocht door het Nederlandse landschap volstaat comfortabele kleding en een sportieve fiets. Ga je een tocht maken met racefiets of mountainbike, dan is goede fietskleding een pre. Een fietsbroekje voorkomt zadelpijn. Daarnaast is er speciale kleding voor warm, koud, regenachtig en winderig weer. Pas de kleding tijdens een verre fietsreis aan aan het klimaat van het land waar je gaat fietsen. Daarnaast is het dragen van een fietshelm altijd wel aanbevolen, vooral wanneer je off the road gaat fietsen of in bergachtige gebieden, met steile afdalingen. In veel landen zoals Spanje, Canada, Nieuw Zeeland en Australië is een helm verplicht, hou hier rekening mee als je een fietsvakantie boekt.

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Voor iedere subscriber doneren wij jaarlijks aan een natuurproject!