Ga naar content

Fietsen in de Ardennen

Ardennen - Steeds meer mensen trekken er in het weekend met de fiets op uit, om alle stress en drukte van de werkweek los te laten. Zeg nou zelf, er zijn maar weinig dingen zo ontspannend als op een comfortabel tempo de trappers laten ronddraaien en de wind door je haren voelen, terwijl je helemaal opgaat in het landschap.

Fietsweekend Ardennen

In Nederland en Vlaanderen zijn er natuurlijk een heleboel mooie plekken en routes, maar met enkele uren rijden ben je in een totaal andere omgeving om te fietsen. In dit artikel hebben we namelijk een greep gedaan uit de leukste plekken om te fietsen in de Ardennen, met de bijbehorende bezienswaardigheden!

Fietsgebieden in de Ardennen

Avontuur en ontspanning vormen een naadloos geheel in de Ardennen. De kabbelende riviertjes en uitgestrekte bossen maken dat je de drukte van je werk helemaal vergeet en één wordt met de natuur. Al dat groen zorgt voor een prachtige omgeving. De Ardennen is natuurlijk voor een groot deel gelegen in België en beslaat ook een klein stukje van Luxemburg en Frankrijk.

Ga je lekker een weekend fietsen in de Ardennen? Plan je reis van tevoren! Stippel je route alvast uit met bijvoorbeeld een van de fietsgidsen van de Zwerver en bepaal hoeveel kilometers je gaat afleggen. Ga je bijvoorbeeld alleen een dagtocht doen? Of blijf je overnachten en is het dus mogelijk om veel meer te zien?

1. RAVeL

Het RAVeL-netwerk is een verzameling van 45 fiets-, wandel- en ruiterroutes in Wallonië. Het omvat ruim 1300 km aan groene routes over of langs oude spoorwegen en jachtpaden. De RAVeL routes zijn bovendien met elkaar verbonden door kleinere regionale paden. Langs de RAVeL liggen de mooiste natuurparken, bossen, rivieren, dorpjes en kastelen.

2. Vennbahn

De bekendste fietsroute van de Ardennen is de Vennbahn. Het 125 kilometer lange fietspad loopt langs een oude spoorlijn die door 3 landen voert. In België voert de Vennbahnradweg voornamelijk door de Oostkantons, het kleine Duitstalige gedeelte. Het is een overwegend vlakke route en geschikt voor elk type fietser. Ook leuk om te fietsen met e-bike!
Etappes van de Vennbahnweg in België

- Monschau – Waimes - (26,66 km, volledig asfalt)
- Waimes – St. Vith - (17,03 km, waarvan 15,5 km grindpad en 1,5 km asfalt)
- St. Vith – Burg Reuland - (14,71 km, waarvan 8,6 km asfalt en 6,1 km grindpad)
- Burg Reuland – Troisvierges -17,59 km, waarvan 14,1 km asfalt en 3,5 km grindpad)

3. Fietsen langs de rijke historie van Bastogne

De Ardennen bestaan uit drie regio’s waarvan Bastogne de grootste is. Dit groene gebied kent een rijke historie en is daarom populair bij toeristen. Zo vind je hier nog veel sporen van de tweede wereldoorlog. Start je reis met een bezoek aan het Bastogne War Museum en ontdek het verhaal dat Bastogne - in het Vlaams Bastenaken - heeft gevormd tot wat het nu is. Ook het naastgelegen Mémorial du Mardasson is een oorlogsmonument dat een diepe indruk zal achterlaten. Daarnaast biedt de regio een heleboel leuke dorpjes vol karakter. Ook kun je een bezoek brengen aan het bos van de vrede of koers zetten naar de brouwerij van La Chouffe in Achouffe! 

Deel op Pinterest

4. Spa: meer dan mineraal bronwater!

Spa, bekend van het gelijknamige mineraal bronwater, is vandaag de dag uitgegroeid tot een bruisend stadje met ontzettend veel groen en prachtige natuur. Als je écht op zoek bent naar ontspanning en ook in de avond wat te doen wilt hebben, dan ben je hier aan het goede adres. Hier vind je de beroemde Thermen en kom je tot rust in de baden en sauna’s. Ook de Grotten van Remouchamps liggen binnen bereik. Het eerste deel van de grot leg je wandelend af, het tweede deel per boot over de ondergrondse rivier.

5. Stavelot

Iets zuideljiker ligt het toeristische plaatsje Stavelot. Erg populair onder fietsers, omdat de wegen in de omgeving tal van beklimmingen bieden en er vele mountainbikeroutes zijn uitgezet. Na een bezoek aan de Abdij van Stavelot kan je een fietstocht maken over de westelijke lus (30 km) langs de watervallen van Coo, het Circuit van Francorchamps en Hockai. Dit is een gemakkelijke fietstocht die ook geschikt is voor gezinnen met kinderen. Een zuidelijke lus met een lengte van 35 km is wat moeilijker. Je fiets dan door de vallei van de Amblève, met veel natuurschoon.

6. La Roche-en-Ardenne

Een erg leuke uitvalsbasis voor een fietsweekend of actieve vakantie in de Ardennen. La Roche-en-Ardenne ligt op de heuvels niet ver van Bastogne en Houffalize. Rond de Ourthe vallei vind je enkele van de zwaarste beklimmingen van België. De routes zijn goed onderhouden en de bossen zoeken voor voldoende verkoeling op warme dagen.

La Roche-en-Ardenne
Deel op Pinterest

7. Maasfietsroute

De Maasfietsroute is dé bekendste langeafstandsroute van de Ardennen. Het 147 km lange pad voert langs de Maas vanaf het Plateau van Langres in Frankrijk door België en door Nederland tot bij Rotterdam, en is geschikt voor e-bikes, recreatiefietsers en wielrenners. Vanaf de grens bij Givet volgt het fietspad de Maas langs Dinant, Namen, Hoei en Luik, op de route te vervolgen in Nederlands Limburg. Afwisselende natuur, pittoreske dorpen en tal van bezienswaardigheden liggen langs de route.

8. Fietsen bij Durbuy

Durbuy, het "kleinste stadje ter wereld", is een soort actief mekka van de Ardennen. Mooie fietscircuits volgen de heuvels van de omgeving. Vaak staan fikse beklimmingen op de agenda, maar voor getrainde fietsers of recreanten met een elektrische fiets is dit geen probleem. Fiets zeker naar Palenge waar je van een schitterend vergezicht geniet.

Deel op Pinterest

9. De Pelgrimsroute

Eurovelo NR. 3 is een 210 km lange route van Aken in Duitsland, via Herve, Luik, Huy, Namen, Charleroi en Thuin naar Maubeuge in Frankrijk.

10. Via Romea Francigena

Deze Eurovelo NR. 5 volgt een deel van de route die de Aartsbisschop van Canterbury meer dan 10 eeuwen eerder vanuit Engeland naar Rome heeft afgelegd. Vanaf Roubaix in Frankrijk, langs Ronse, Lessines, La Hulpe, Waver, Gembloux, Namen, Dinant, Ciney, Marche-en-Famenne, La Roche-en-Ardenne, Bastogne en Martelange. 

11. Bikeparks

Diverse bikeparks nodigen met uitdagende trails en tracks uit om verkend te worden. 
Het Bikepark van Ferme Libert bevindt zich in de Hoge Venen, vlakbij het plaatsje Malmedy. Dit is een van de betere bikeparks van België, met MTB trial zones, afdalingspistes, four-cross en enduro piste.
Het Bikepark van de Meren van de Eau d'Heure ligt in het gelijknamige merengebied, op het grondgebied van de Ferme de Badon. Er zijn diverse MTB-pistes, free rides pistes, een pump track en trial zone aanwezig.
Het Bikepark van Volmersberg ligt in de bossen van Volmersberg en richt zich vooral op ervaren mountainbikers.

Meer dan 500 restaurants, hotels en attracties in de Ardennen dragen het officiële label "Fiets Welkom".

Fietsvakantie Ardennen met e-bike

De Ardennen kennen natuurlijk een schat aan leuke steden en bezienswaardigheden die absoluut het bezoeken waard zijn. Zeker als je in het bezit bent van een elektrische fiets en deze mee kunt nemen ben je gegarandeerd van een hele fijne tijd met een heleboel leuke tussenstops. Als je een mini vakantie van je verblijf in de Ardennen maakt, zal je het meeste meekrijgen van dit unieke gebied. Zorg er wel voor dat je een accommodatie boekt, waar veel te doen is in de buurt. Zorg ook dat je over een goede elektrische fiets beschikt met voldoende actieradius.

TIP: download de Brochure Fietsen in de Ardennen.

Geschreven door
Cody van Beek
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!