Ga naar content

Duiken en snorkelen

Snorkelen is prachtig, duiken is fascinerend! Wanneer je met snorkel voor het eerst onder water gaat in een tropische zee lijkt het alsof je een aquarium binnen stapt. Door te duiken wordt de onderwaterbeleving nog intenser. Duiken en snorkelen openen een nieuwe wereld voor je en je krijgt er nooit genoeg van. 

Tijdens duikreizen en snorkelreizen staat je hele vakantie in het teken van de onderwaterwereld, een onvergetelijke ervaring.

Duiken op vakantie

Wanneer je voor het eerst gaat duiken op vakantie is vooral de serene rust die onder het wateroppervlak heerst een unieke ervaring. Tropische, bontgekleurde vissen komen nieuwsgierig kijken wie de nieuwe bezoeker is. Sommige vissen proberen hun territorium te verdedigen door je tot bij je duikbril te benaderen, anderen schieten schichtig weg in de onbekende diepte van de donkere Oceaan. Tussen de tentakels van koralen verbergen kleurrijke visjes zich voor grotere exemplaren en overal waar je kijkt zie je weer andere soorten vissen.

In de meeste kustcentra over de hele wereld vind je PADI duikcentra waar je een duikersbrevet kunt behalen. Een duikdiploma hoef je dus niet per se te behalen voor je op vakantie vertrekt. Let echter op voor lokale duikcentra die vaak minder betrouwbaar en veilig zijn. Met PADI zit je vrijwel altijd goed. Naast het Open Water diploma kan je ook een Advanced Open Water certificaat en diploma's voor digitale fotografieduiken, wrakduiken, nachtduiken en grotduiken behalen. Bovendien zwem je als ervaren duiker vaak tussen grotere dieren, zoals reuzenmanta’s, zeeschildpadden of haaien. De adrenaline giert dan echt door je lijf!

Waar duiken?

Ieder vakantieland is anders. Duiken kan mooi zijn op verre bestemmingen, zoals de hieronder vermelde duikbestemmingen top 10, maar het is soms net zo verrassend om te duiken in België of in Zeeland, in Nederland. Om een goed overzicht te hebben van alle mooiste duikplekken en tips op jouw vakantiebestemming, raden we aan om een goede duikgidsen te bestellen (mits beschikbaar van jouw duikbestemming). Overal leven verschillende vissen en zeedieren en zijn er andere dingen te ontdekken.

Mooiste duikbestemmingen ter wereld

Wat zijn de mooiste plekken om te duiken? Hier alvast enkele tips voor mooie duikreis bestemmingen:

1. Duiken in Zuid- en Midden-Amerika

Wie denkt aan duiken, denkt al gauw aan Bonaire. Maar ook op andere plekken in Centraal-Amerika is het prachtig onder water! Zo ging Cindy met het gezin snorkelen tussen de walvishaaien in Mexico.

  Belize - Bonaire - Curaçao - Yucatan

  2. Duiken in Azië

  Zelf hebben we in Thailand leren duiken. Glashelder water, veel vissen en rustige zee kenmerken een duikvakantie in Azië. Onze topbestemmingen en tips voor leuke duikreizen.
  Filipijnen - Similan Islands - Malediven - Indonesië

  3. Duiken in Australië 

  Dé ultieme duikspot is het Great Barrier Reef.

  4. Duiken in het Midden-Oosten en Afrika

  De Rode Zee is een van de bekendste duikers hotspots op aarde.

  Duiken in de Rode Zee - Duiken in Oman

  5. Mooie duikbestemmingen in Europa

  Ver hoef je niet om een bijzondere duikreis te beleven! Denk eens aan duiken in Kroatië, Lanzarote, Zuid-Frankrijk (Port-Cros, Cerbere), Noord-Spanje (l'Estartit) en Noord-Engeland (Capernwray). Meer duikplekken in Europa.

  Wat te zien tijdens het duiken?

  Wanneer je voor het eerst gaat duiken zie je vooral kleinere vissen. De hele duikervaring is indrukwekkend, dus het zal niet tegenvallen. Meer ervaren duikers gaan tijdens een duikexcursie op zoek naar grotere zeedieren, zoals walvishaaien, mantaroggen, zeeschildpadden en zelfs haaien. Voor bepaalde gebieden hebben wij leuke duikgidsen met de meest voorkomende vissen en zeedieren, zodat je je goed kan voorbereiden op je duikvakantie.

  Bijzondere dieren tijdens het duiken:

  Welke bijzondere dieren kan je zien tijdens een duikvakantie en waar moet je gaan duiken om deze te zien?
  Zeekoeien en lamantijnen
  :
  Australië, Filipijnen, Florida, Egypte
  Schildpadden
  :
  Egypte, Costa Rica, Filipijnen, Maleisie
  Dolfijnen
  :
  Nieuw-Zeeland, Egypte, Australië, Hawaii
  Manta’s
  :
  Malediven, Mozambique, Thailand, Fiji, Indonesië
  Walvishaaien:
  Australië, Filipijnen, Indonesië, Maleisië, Mexico, Mozambique
  Haaien
  :
  Cocos Island, Bahama’s, Zuid-Afrika, Galapagoseilanden
  Wrakduiken:
  Nieuw-Zeeland, Noorwegen, Curacao, Kroatië
  Grotduiken:
  Mexico, Maleisië 

  Handige gidsjes voor het duiken of snorkelen

  Snorkeltips

  Veelgestelde vragen

  Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!