Ga naar content

Duiken in het Midden-Oosten

Duikvakantie Midden-Oosten

Wie een prachtige onderwaterwereld wil ontdekken moet eens gaan duiken in het Midden-Oosten. De Rode Zee is een van de mooiste plekken op aarde om te duiken. De zee grenst aan Israël, Jordanië, Saoudi-Arabië, Eritrea, Jemen, Soedan en Egypte. Vooral Israël, Egypte en Jordanië bieden goede mogelijkheden om te duiken.

Mooiste plekken om te duiken in het Midden-Oosten

Wat zijn de mooiste duikbestemmingen in het Midden-Oosten? In welke landen kan je mooi snorkelen en duiken?

1. Duiken in Jordanië

In Jordanië zijn er zowel duikvakanties vanaf de kust als live aboard jachten in de Rode Zee. Een van de beste plekken om te duiken in Jordanië is de badplaats en haven Aqaba. Duiken in Aqaba is een aanrader voor elke duiker. Hier vind je slechts weinig andere toeristen uit het Westen en duiken is er makkelijk vanwege het goede zicht en ontbreken van stroming. Er zijn 9 duikcentra. De 20 km lange kust heeft 24 duikspots, met een helder zicht van 20 meter, aangename watertemperatuur, mooie koraaltuinen, drop-offs en zeer veel kleine vissoorten. 

Hoogtepunten bij het duiken bij Aqaba zijn de wrakken: het wrak van de Cedar Pride boot met een weelderig begroeid kraainest, een begroeide legertank en nog twee andere wrakken. Bij de grens met Saoudi-Arabië bevinden zich steile duikwanden. De meeste duiken kunnen vanaf de kust, hoewel deelname aan een boottocht met duik ook een optie is.

2. Duiken in Oman

Ook Oman biedt bijzondere mogelijkheden om te duiken, zowel voor beginners als gevorderde duikers. De kustlijn is meer dan 3.000 km lang en de onderwaterwereld is zeer gevarieerd. Er komen ruim 9000 diverse vissorten, haaien, zeeschildpadden, murenes en roggen voor. 

Enkele duiklocaties staan zelfs op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Er zijn drie regio's waar je kan duiken in Oman: Musandam (noorden, fjordduiken, barracuda's schildpadden, roggen, dolfijnen), Dhofar (zuiden, kustduiken, snorkelen, Halaniyat archipel, weinig stroming, ver zicht), kust bij Muscat, (mooie koraalriffen, steile drop-offs, wrakduiken).

3. Duiken in Israël

Ook Israël is een top duikbestemming. Eilat is het onderwatercentrum bij uitstek; deze plaats ligt in het uiterste zuiden van Israël aan de Golf van Aqaba. Ook snorkelen met dolfijnen is hier mogelijk, maar houd aub wel de nodige afstand van de dieren. Net buiten Eilat ligt Taba (Egypte), en dat is een stuk rustiger dan Eilat en de onderwaterwereld is mooier. Een goed hotel om te overnachten is het Hilton in Taba, te boeken via Booking.com. Je kunt hier duiktrips boeken bij hun eigen duikcentrum. Je ziet er zeer veel zeedieren, zelfs vlak bij de kust.

Op verscheidene plekken in het Midden-Oosten zijn er uiteraard ook mogelijkheden om een duikbrevet te halen (PADI cursus).

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!