Ga naar content

Jordanië

Jordanië is op alle gebied een bijzondere vakantiebestemming. Stel je maar eens voor, een land dat doorheen de geschiedenis altijd een centrale ligging heeft gehad. Waar karavanen met handelaren en reizigers uit alle windstreken passeerden. Dit continue komen en gaan van mensen is de bron van de enorme gastvrijheid van Jordaniërs. Iedereen is welkom in Jordanië en dat voel je aan alles tijdens een reis.

Natuur in Jordanië

En dan is er natuurlijk het landschap. Het grootste deel van het land bestaat uit een prachtige woestijn, met warme kleuren; oranje, rood en bruin voeren hier de boventoon. Bijzondere rotsformaties, nauwe kloven en diepe canyons strekken zich uit. Daarnaast is er ook verrassend groene natuur in Jordanië, zoals bijvoorbeeld rond de vruchtbare wadi's en in Dana Natuurreservaat.

Vogels in Jordanië
© Naturescanner Cindy
Deel op Pinterest

Als vakantiebestemming is dit gevarieerde land geschikt voor een rondreis, maar zeker ook voor een actieve natuurreis, waarbij je gaat wandelen of paardrijden in het mooie landschap. De afwisseling is uniek voor een bestemming in het Midden-Oosten.

Populaire reizen

Ook de Jordaanse hooglanden zijn uniek. Ze bestaan uit een uitgestrekt bos met pijnbomen, vlinderbomen en cipressen. In de lente, als er genoeg regen valt, veranderen delen van Jordanië in een echt bloemen- en plantenparadijs. Zelfs de woestijn van Wadi Rum wordt bedekt door een paars bloemendeken. Door deze grote variaties in landschap biedt Jordanië goede mogelijkheden om te wandelen in de natuur en wilde dieren te observeren.

Vind je dit interessant, bekijk dan zeker ook onze tips voor wandelreizen in Jordanië, waarbij je de mooiste plekjes te voet verkent, vaak in groepsverband.

Onze Jordanië reistips

Het woestijnlandschap kent van oost naar west drie types: de Jordaan, het heuvelland en het Oost-Jordaanse woestijnplateau. De grote verschillen in hoogte zorgen ook hier weer voor diversiteit aan natuur. De winters zijn nat en koud, waardoor de bergtoppen ’s winters bedekt zijn met sneeuw, terwijl het in de zomer enorm warm is.

Petra
© Naturescanner
Deel op Pinterest

En dan is er nog het water. De Dode Zee ligt ingeklemd tussen Israël en Jordanië en is met haar hoge zoutgehalte en wellness mogelijkheden de perfecte afsluiting van een vakantie. Hier kan je heerlijk ontspannen na afloop van een rondreis. In het zuiden grenst het land bij Aqaba nog een klein stukje aan de Rode Zee, waar lokale bevolking en toeristen niet alleen afkoeling zoeken, maar ook komen om te snorkelen en te duiken.

Avontuurlijke reizen

Mooiste plekken in Jordanië

Wat zijn de mooiste gebieden, de mooiste plekken in Jordanië en wat mag je absoluut niet missen tijdens een natuurreis? Petra is voor velen het hoogtepunt van een rondreis door het land, de Wadi Rum woestijn is het bekendste natuurgebied. Minder bekend, maar niet minder interessant zijn de andere natuurreservaten, die vaak wel op het programma staan van een rondreis. Een overzicht van mooie plekjes in Jordanië:

1. Petra

Petra is de bekendste bezienswaardigheid van Jordanië. Wat je meestal niet op de foto's ziet, is dat de in rotsen gebouwde roze stad van de Nabateeërs zich in een prachtig uitgestrekt gebied bevindt. De hele regio is voorzien van wandelpaden en nodigt uit om te voet verkend te worden. Lees meer over Petra in Jordanië.

Petra in Jordanië
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Wie graag meer wil zien van de omgeving kan vanaf "Klein Petra" of Siq al-Barid naar Petra wandelen. Een 14 kilometer lange route voert door een ruig landschap naar de highlights. Vanaf het moment dat je het drukkere deel nadert, kom je langs kleurige handelskraampjes, nissen, graftombes en oude trappen tot bij de voorstad van Petra.

Hiking in Petra
Hike in Petra
Deel op Pinterest

2. Wadi Rum woestijn

De Wadi Rum woestijn, een gebied in het zuidwesten van Jordanië, is een van de mooiste woestijnen die je ooit kan zien. Het woestijngebied, met haar woeste rotspartijen en grote rotsbogen, bestaat uit een reeks valleien verspreid over een lengte van 130 kilometer. Torenhoge rotsformaties, de zogenaamde jebels, zorgen voor een fascinerend landschap waar fotografen van smullen.

De rotsbogen doen denken aan Arches NP in Amerika. Naargelang de stand van de zon veranderen de kleuren van het landschap. De woestijn is een trekpleister voor wandelaars en ruiters, de Jebels van Wadi Rum voor bergbeklimmers. Tal van lokale aanbieders springen hier graag op in door het aanbieden van excursies en tours. Onervaren klimmers kunnen terecht bij Jebel Rum, de hoogste top van Jordanië. Geen zin om actief te zijn, dan biedt een 4WD toch het perfecte vertier. Maar ook op de rug van een kameel of paard door Wadi Rum is een onvergetelijke ervaring. Beste reistijd Wadi Rum: oktober.

Wadi Rum
© Naturescanner
Deel op Pinterest

3. Dana natuurreservaat

In het Dana natuurreservaat, een gebied dat ook wel eens de Grand Canyon van Jordanië wordt genoemd, kan je wandelen in prachtige natuur. De natuur is er best groen en je treft er tal van merkwaardige natuurverschijnselen zoals mooie rotsen en kloven. Er leven honderden vogels, reptielen en andere diersoorten. Slapen kan in een tentenkamp of in een lokaal hostel met zicht op de diepe vallei. De mooiste periode om Dana te bezoeken is het voorjaar, maar dan is het wel wat kouder 's nachts, maar staat de natuur in bloei.

Natuur Jordanie
© Gonnie van Nellestijn
Deel op Pinterest

4. Ajloun

Op de route naar het meest noordelijk deel van Jordanië kom je voorbij Ajloun. Dit is zeker een overnachting waard, al is het maar om in het gelijknamige natuurreservaat te overnachten en te genieten van een prachtige sunset, huilende jakhalzen en een bezoek aan het monumentale Ajlun Castle.

Kasteeltoren
© Naturescanner
Deel op Pinterest

5. Umm Qays

Een van de plekken die mij het meest heeft betoverd, is Umm Qays. Een dorp in het noordwesten van Jordanië. Het staat vooral bekend om de Hellenistisch-Romeinse ruïnes van Gadara. En hoewel dit zeker het hoogtepunt is van de regio, is een wandeling in de omliggende natuur zeker ook een aanrader.

Umm Qays Jordanië
© Naturescanner
Deel op Pinterest

6. Shaumari wild life Reserve bij Azraq

Het Shaumari natuurreservaat staat voornamelijk bekend om het fokprogramma van de bijna uitgestorven Arabische oryx. Het werd opgericht in de jaren '70 om wildlife te beschermen. Het is een relatief klein gebied, met ca. 190 plantensoorten. Ook vossen, wolven, hyena's, Perzische onagers, gazellen caracals, jakhalzen, Somalische struisvogels, arenden en gieren hebben er hun leefgebied.

Shaumari wild life Reserve bij Azraq
Deel op Pinterest

6. Azraq Wetland Reserve

Azraq is een stad die rond 300 na Christus gesticht werd en is gelegen naast de grootste waterbronnen in de woestijn van Jordanië. Los van Shaumari is er ook nog het Azraq Wetland Reserve. Het gebied bestaat uit moerassen, poeltjes en moddervlaktes. Duizenden trekvogels maken er jaarlijks een stop, andere vogels komen er om te broeden.

Voor vogelaars zijn er speciale observatieposten opgesteld en wandelroutes voeren naar de beste plekken om de vele duizenden vogels te observeren. Vanuit de lodge in het gebied kan je zowel het Azraq reservaat als het nabijgelegen Shaumari bezoeken.

Azraq Wetland Reserve
Deel op Pinterest

7. Dibbeen

Het Dibbeen natuurreservaat is het kleinste natuurgebied van Jordanië. De bergen zijn hier begroeid met naaldbomen, pistachebomen, olijfbomen, aardbeibomen (tot 12 meter hoog) eiken en de oudste en grootste Aleppo pijnbomen van Jordanie. Daarnaast bloeien er ook tal van orchideeën.

8. Dode Zee

Bahr Lut, beter bekend als de Dode Zee, draagt zijn naam niet ten onrechte. Het zoutgehalte in de zee en aan de stranden is zo hoog, dat er geen leven te vinden is hier. De Dode Zee ligt 400 meter onder zeeniveau. Steile rotsen omgeven de zee en zorgen voor spectaculaire beelden. De golven van deze zoute zee hebben gezorgd voor schitterende zoutafzettingen langs de kust, met de meest uiteenlopende vormen. In het zoute water kan je drijven en de modder die de bodem bedekt wordt zou helend zijn voor diverse huidziekten. 

Dode Zee Jordanie
Deel op Pinterest

9. Aqaba

In het uiterste zuiden van Jordanië kan je snorkelen en duiken bij Aqaba met haar mooie koraalriffen.

10. Amman

Wanneer we het over Jordanië hebben, kunnen we de hoofdstad Amman niet onbesproken laten. Amman is een leuke, levendige stad, met vele gezichten. Er wonen mensen van bijna alle nationaliteiten en je vindt er dus ook echt van alles. Hippe wijken, met street art en trendy cafés tot chique wijken met statige huizen en natuurlijk ook drukke souks.

Amman
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Om een goed beeld te krijgen van alle culturen is een guided tour met de gids van Through Local Eyes een aanrader. Wij woonden ook een leuke kookcursus bij van Beit Sitti. Een authentieke ervaring, in een mooi huis op Jabal Weibdeh. Jordaanse vrouwen leren je tijdens een gezellige cursus de kneepjes en geheimen van hun kookkunst. Heel gemoedelijk en zeker niet moeilijk. Maar wel met recepten die indruk zullen maken bij thuiskomst in eigen land!

Beit Sitti cooking class
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Rondreis in Jordanië

De mogelijkheden voor een reis in de natuur in Jordanië zijn veelzijdig. Zowel in de zomer als in de winter kan je een reis naar Jordanie maken en er is een groot aanbod van zowel individuele reizen als groepsreizen in Jordanië. Aan de kust verblijven voornamelijk zonvakantie toeristen, maar de echte reizigers willen ook wat zien van de natuur en de cultuur in het land.

Als je van natuur houdt, dan is het zeker aanbevolen om onze reistips hierboven aandachtig te bekijken: volledig verzorgde rondreizen en fly-drives, reizen op maat, bouwstenen in Jordanië, actieve en goedkope groepsreizen. 

Vergelijk ook groepsreizen met Nederlandse reisleiding of Engelstalige gidsen (internationale reizen). Van jongerenreizen tot woestijnreizen, we hebben alle mooiste rondreizen in Jordanië voor je samengebracht onder onze reistips.

Onze reis naar Petra werd mede mogelijk gemaakt door het Jordan Tourism Board en Royal Jordanian.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!