Ga naar content

Jordanië

Jordanië is een bijzondere vakantiebestemming. Het grootste deel van het land bestaat uit een prachtige woestijn met warme kleuren; oranje, rood en bruin voeren hier de boventoon. Daarnaast is er ook verrassend groene natuur in Jordanië en is het land geschikt voor een actieve natuurreis, waarbij je gaat paardrijden of wandelen in het verbluffende landschap.

Natuur in Jordanie

De natuur in Jordanië kent behoorlijk wat variatie. Het bestaat voor het grootste deel uit woestijn, met bijzondere rotsformaties, wadi's en canyons. Daarnaast kan je tijdens een natuurreis ook enkele groene natuurparken verkennen, compleet verrassend voor een bestemming in het Midden-Oosten.

Populaire reizen

De Jordaanse hooglanden bijvoorbeeld, die bestaan uit een uitgestrekt bos met pijnbomen, vlinderbomen en cipressen. In de lente, als er genoeg regen valt, veranderen delen van Jordanië in een echt bloemen- en plantenparadijs. Door deze grote variaties in landschap biedt Jordanië goede mogelijkheden om te wandelen in de natuur en wilde dieren te observeren.

Onze Jordanië reistips

Het woestijnlandschap kent van oost naar west drie types: de Jordaan, het heuvelland en het Oost-Jordaanse woestijnplateau. De grote variaties in hoogte zorgen ook hier weer voor een grote diversiteit aan natuur. De winters zijn nat en koud, waardoor de bergtoppen ’s winters bedekt zijn met sneeuw, terwijl het in de zomer enorm warm is.

De Dode Zee ligt ingeklemd tussen Israël en Jordanië en leent zich voor ontspanning en wellness na afloop van een rondreis. In het zuiden grenst het land nog een klein stukje aan de Rode Zee, waar lokale bevolking en toeristen niet alleen afkoeling zoeken, maar ook komen om te snorkelen en te duiken.

Avontuurlijke reizen

Mooiste plekken in Jordanië

Wat zijn de mooiste gebieden in Jordanië? Wat zijn de mooiste plekken in Jordanië en wat mag je absoluut niet missen tijdens een natuurreis? Petra is voor velen het hoogtepunt van een rondreis door het land. De Wadi Rum woestijn is het bekendste natuurgebied. Minder bekend, maar niet minder interessant zijn de andere natuurreservaten, die vaak wel op het programma staan van een rondreis. Ook populair zijn wandelreizen in Jordanië, waarbij je de mooiste plekjes te voet verkent, vaak in groepsverband. Een overzicht van alle mooiste plekjes in Jordanië:

1. Petra

Petra is de bekendste bezienswaardigheid van Jordanië. De prachtige in rotsen gebouwde roze stad van de Nabateeërs bevindt zich in een prachtig gebied en nodigt uit om te voet verkend te worden. Lees meer over Petra in Jordanië. In de directe omgeving van Petra kun je ook heerlijk wandelen in een gebied wat "Kleine Petra" of Siq al-Barid heet. Hier voert een wandelpad via tal van kleurige handelskraampjes, nissen, graftombes en oude trappen naar de voorstad van Petra. Klein Petra wordt meestal eerst bezocht, omdat je hier de smaak al te pakken krijgt van het imposantere Petra. 

Petra
© Gonnie van Nellestijn
Deel op Pinterest

2. Wadi Rum woestijn

De Wadi Rum woestijn, een gebied in het zuidwesten van Jordanië, is een van de mooiste woestijnen die je ooit kan zien. Het woestijngebied, met haar woeste rotspartijen en grote rotsbogen, bestaat uit een reeks valleien die zich uitstrekken over ca. 130 km. Torenhoge rotsformaties, de zogenaamde jebels, zorgen voor een fascinerend landschap waar fotografen van smullen.

De rotsbogen doen denken aan Arches NP in Amerika. Naargelang de stand van de zon veranderen de kleuren van het landschap. De woestijn is een trekpleister voor wandelaars en ruiters, de Jebels van Wadi Rum voor bergbeklimmers. Tal van lokale aanbieders springen hier graag op in door het aanbieden van excursies en tours. Onervaren klimmers kunnen terecht bij Jebel Rum, de hoogste top van Jordanie. Geen zin om actief te zijn, dan biedt een 4WD toch het perfecte vertier. Maar ook op de rug van een kameel of paard door Wadi Rum is een onvergetelijke ervaring. Beste reistijd Wadi Rum: oktober.

Woestijn in Jordanië
Deel op Pinterest

3. Dana natuurreservaat

In het Dana natuurreservaat, een gebied dat ook wel eens de Grand Canyon van Jordanië wordt genoemd, kan je wandelen in prachtige natuur. De natuur is er best groen en je treft er tal van merkwaardige natuurverschijnselen zoals mooie rotsen en kloven. Er leven honderden vogels, reptielen en andere diersoorten. Je kunt er slapen in een tentenkamp. De mooiste periode om Dana te bezoeken is het voorjaar, maar dan is het wel wat kouder 's nachts.

Natuur Jordanie
© Gonnie van Nellestijn
Deel op Pinterest

4. Shaumari wild life Reserve bij Azraq

Het Shaumari natuurreservaat staat voornamelijk bekend om het fokprogramma van de bijna uitgestorven Arabische oryx. Het werd opgericht in de jaren '70 om wildlife te beschermen. Het is een relatief klein gebied, met ca. 190 plantensoorten. Ook vossen, wolven, hyena's, Perzische onagers, gazellen caracals, jakhalzen, Somalische struisvogels, arenden en gieren hebben er hun leefgebied.

Shaumari wild life Reserve bij Azraq
Deel op Pinterest

5. Azraq Wetland Reserve

Azraq is een stad die rond 300 na Christus gesticht werd en is gelegen naast de grootste waterbronnen in de woestijn van Jordanië. Los van Shaumari is er ook nog het Azraq Wetland Reserve. Het gebied bestaat uit moerassen, poeltjes en moddervlaktes. Duizenden trekvogels maken er jaarlijks een stop, andere vogels komen er om te broeden.

Voor vogelaars zijn er speciale observatieposten opgesteld en wandelroutes voeren naar de beste plekken om de vele duizenden vogels te observeren. Vanuit de lodge in het gebied kan je zowel het Azraq reservaat als het nabijgelegen Shaumari bezoeken.

Azraq Wetland Reserve
Deel op Pinterest

6. Dibeen

Het Dibeen natuurreservaat is het kleinste natuurgebied van Jordanië. De bergen zijn hier begroeid met naaldbomen, pistachebomen, olijfbomen, aardbeibomen (tot 12 meter hoog) eiken en de oudste en grootste Aleppo pijnbomen van Jordanie. Daarnaast bloeien er ook tal van orchideeën.

7. Dode Zee

Bahr Lut, beter bekend als de Dode Zee, draagt zijn naam niet ten onrechte. Het zoutgehalte in de zee en aan de stranden is zo hoog, dat er geen leven te vinden is hier. De Dode Zee ligt 400 meter onder zeeniveau. Steile rotsen omgeven de zee en zorgen voor spectaculaire beelden. De golven van deze zoute zee hebben gezorgd voor schitterende zoutafzettingen langs de kust, met de meest uiteenlopende vormen. In het zoute water kan je drijven en de modder die de bodem bedekt wordt zou helend zijn voor diverse huidziekten. 

Dode Zee Jordanie
Deel op Pinterest

8. Aqaba

In het uiterste zuiden van Jordanië kan je snorkelen en duiken bij Aqaba met haar mooie koraalriffen.

Rondreis in Jordanië

De mogelijkheden voor een reis in de natuur in Jordanië zijn veelzijdig. Zowel in de zomer als in de winter kan je een reis naar Jordanie maken en er is een groot aanbod van zowel individuele reizen als groepsreizen in Jordanië. Aan de kust verblijven voornamelijk zonvakantie toeristen, maar de echte reizigers willen ook wat zien van de natuur en de cultuur in het land.

Als je van natuur houdt, dan is het zeker aanbevolen om onze reistips hierboven aandachtig te bekijken: volledig verzorgde rondreizen en fly-drives, reizen op maat, bouwstenen in Jordanië, actieve en goedkope groepsreizen. 

Vergelijk ook groepsreizen met Nederlandse reisleiding of Engelstalige gidsen (internationale reizen). Van jongerenreizen tot woestijnreizen, we hebben alle mooiste rondreizen in Jordanië voor je samengebracht onder onze reistips.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!