Ga naar content

Dana natuurreservaat

Mooiste plekken Jordanië - Dana is het eerste en grootste natuurreservaat van Jordanië. Het natuurgebied is groot genoeg om er dagen in rond te wandelen. En dan zijn er nog hele delen waar geen mens komt. Gelukkig maar, want in Dana vinden zeker 25 bedreigde diersoorten een toevluchtsoord. Die stille, ontoegankelijke gebieden zijn daarin heel belangrijk.

Dana in Jordanië

Dana bevindt zich in het midden van Jordanië, ten zuidoosten van de Dode Zee. Het reservaat omspant zo’n 320 vierkante kilometer aan bergen en wadi’s (valleien), waarvan een deel uitkomt in de Grote Jordaanse Riftvallei waar de Dode Zee onderdeel van uitmaakt. Van oudsher ligt Jordanië op een kruispunt van culturen. Handelaren vanuit Mekka, Bagdad, Damascus en Cairo, kwamen op hun routes langs Petra in Jordanië, dat iets ten zuiden van Dana ligt.

Maar Jordanië was niet alleen een kruispunt van menselijke interactie. Ook dieren migreren, soms over gigantische afstanden, en daarmee transporteren ze ook zaden van planten. Wat Petra vroeger was voor culturele uitwisseling, betekent Dana vandaag de dag voor flora en fauna. Op dit kruispunt tussen Europa, Azië en Afrika komen dieren en plantleven samen uit alle windstreken.

Natuur in Dana

Nergens in Jordanië vind je zo’n diversiteit aan bijzondere planten en dieren als in Dana Natuurreservaat. Sommige soorten komen alléén hier voor. Bijzondere diersoorten zijn bijvoorbeeld de Syrische kanarie, een opvallend geel zangvogeltje, de Nubische steenbok, de caracal, ook wel woestijnlynx genoemd, en de Syrische wolf.

Dieren in Dana Jordanie
Deel op Pinterest

Bijzonder ook aan het Dana natuurreservaat is dat men er zo goed in geslaagd is om mens en natuur te laten samenwerken. Voorheen lieten Bedoeïenengemeenschappen hun kuddes geiten en schapen in het natuurgebied grazen, wat desastreus was voor de begroeiing. Om de lokale mensen een alternatief te bieden is er een coöperatief opgestart, dat mensen werk biedt in toerisme. Maar dan wel op een verantwoorde manier. Zowel natuur als mens varen hier wel bij. Het plantleven herstelt zich, de lokale bewoners verdienen een boterham en reizigers kunnen hun hart ophalen in de schitterende natuur.

Wandelen in Dana

Je dagen kun je in Dana vullen met wandelen, er zijn tal van mooie routes in het park. Voor de langere wandelingen is een lokale Bedoeïenengids onontbeerlijk, je raakt gemakkelijk de weg kwijt in het labyrint van rotsformaties. Een gids kan je ook veel vertellen over de gebruiken van de Bedoeïenen, over de planten die je tegenkomt en over de dieren.

Wandelen in Dana
Deel op Pinterest

Reizen naar Dana

Een bezoek aan Dana in Jordanië wordt meestal niet in de "standaard reizen" opgenomen. Onbegrijpelijk, want wie er geweest is rekent het tot één van de hoogtepunten van het land. Maar dit feit is zeker een gelukje voor degenen die niet voor een standaardreis kiezen, want daardoor is het er absoluut niet druk, zelfs niet in het hoogseizoen. Er zijn verschillende verblijfsmogelijkheden voor een bijzondere overnachting in Dana. Zo kun je op een bergplateau in een tent slapen. Je wordt wakker met prachtig uitzicht over een uitgestrekt doolhof aan rotsformaties.

Bijzonder overnachten in Dana natuurpark
© Booking.com
Tentenkamp met geweldig uitzicht
Deel op Pinterest

Je kunt ook verblijven in het dorpje Dana. Het is een sfeervol oud dorpje met vervallen huisjes die langzaamaan weer opgeknapt worden. Je kunt hier in een guesthouse overnachten. Vanuit het dorp Dana kijk je uit over de vallei Wadi Dana. Als je deze vallei helemaal uit zou lopen, dan kom je bij een eenzame ecolodge, diep in het reservaat. Om hier te verblijven moet je iets dieper in de buidel tasten maar dat is het meer dan waard. Je kunt hier compleet tot rust komen in de natuur. Er is geen mobiel bereik, wifi, tv of zelfs maar elektriciteit. Als de zon ondergaat worden overal door de ecolodge kaarsen aangestoken. De stilte en duisternis die je ’s nachts heersen worden door velen als een weldadige luxe ervaren. Bekijk alle bijzondere overnachtingen bij Booking.com.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!