Ga naar content

Dana natuurreservaat

Dana is het eerste en grootste natuurreservaat in Jordanië. Het natuurgebied is uitgestrekt genoeg om er dagen in rond te wandelen. De aangelegde paden maken het goed toegankelijk, al zijn er grote delen waar geen mens komt. Misschien maar goed ook, want in Dana vinden zeker 25 bedreigde diersoorten hun toevluchtsoord. De stille, ontoegankelijke gebieden zijn daarin heel belangrijk voor hun kans op overleven.

Dana Biosphere Reserve in Jordanië

Dana bevindt zich in het midden van Jordanië, ten zuidoosten van de Dode Zee en het vormt een goede tussenstop voor wie van het noorden of vanaf de hoofdstad Amman naar Petra of Wadi Rum reist. Het reservaat werd opgericht in 1989 en omvat zo’n 320 vierkante kilometer aan bergen en wadi’s. Van deze valleien komt een deel uit in de Grote Jordaanse Riftvallei, waar de Dode Zee ook onderdeel van uitmaakt.

Trails in Dana
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Van oudsher ligt Jordanië op een kruispunt van culturen. Handelaren vanuit Mekka, Bagdad, Damascus en Caïro kwamen tijdens hun reizen al langs deze plekken. Maar Jordanië was niet alleen een kruispunt van menselijke interactie. Ook dieren migreren, soms over gigantische afstanden, en daarmee transporteren ze ook zaden van planten. Wat Petra vroeger was voor culturele uitwisseling, betekent Dana vandaag de dag voor flora en fauna.

Op dit kruispunt tussen Europa, Azië en Afrika komen dieren en plantleven uit alle windstreken samen. En dat maakt het een unieke plek!

Toffe reizen

Natuur in Dana

Dana is het enige reservaat in het land, waar alle vier de biogeografische regio's voorkomen. Tijdens een natuurreis in Jordanië mag dit bijzondere park dus eigenlijk niet ontbreken. Een overzichtje van hoogtepunten.

1. Planten en dieren

Er is geen andere plek in het land met een zelfde diversiteit aan bijzondere planten en dieren als Dana Biosphere Reserve. Sommigen komen alléén hier voor. Het omvat het zuidelijkste bos van Italiaanse cipressen. Er groeien ruim 830 plantensoorten, waarvan drie endemische soorten, met het woord Dana in de Latijnse benaming. En ga zo maar door.

Torenvalk
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Bijzondere diersoorten zijn bijvoorbeeld de Syrische kanarie, een opvallend geel zangvogeltje, de Nubische steenbok, de caracal, ook wel woestijnlynx genoemd, en de Syrische wolf. Deze unieke dieren laten zich niet zien tijdens onze tochten, maar we zien wel verscheidene mooie vogels, hagedissen en een aantal bijzondere insecten. 

Dieren in Dana Jordanie
Deel op Pinterest

Bijzonder ook aan Dana is dat men er zo goed in geslaagd is om mens en natuur te laten samenwerken. Voorheen lieten Bedoeïenengemeenschappen hun kuddes geiten en schapen in het natuurgebied grazen, wat desastreus was voor de begroeiing.

Om de lokale mensen een alternatief te bieden is er een coöperatief opgestart, dat mensen werk biedt in toerisme. Maar dan wel op een verantwoorde manier. Zowel natuur als mens varen hier wel bij. Het plantleven herstelt zich, de lokale bewoners verdienen een boterham en reizigers kunnen hun hart ophalen in de schitterende natuur.

Meer leuke reistips

2. Landschap van rotsen

Wat natuurlijk het meest opvalt in Dana zijn de vele rotspartijen. Een overweldigend panorama van kleurenlagen strekt zich voor ons uit. Witte zandsteen loopt over in bruine en rode lagen, om dan weer plaats te maken voor paars-blauwe tinten. Het is een raadsel hoe de natuur zoveel kleurenpracht heeft kunnen kneden. 

Dana kleurenpracht
© Naturescanner
Deel op Pinterest

3. Wandelen in Dana

Je dagen kun je in Dana vullen met hiken, er zijn tal van mooie routes in het park. Dus als jij ook van wandelen houdt, zou ik adviseren om 3 nachten te blijven, zodat je twee volle dagen kunt wandelen. Vanaf het bezoekerscentrum in Dana Village en vanaf Feynan zijn trails in verschillende moeilijkheidsgraad bereikbaar.

Wadi Dana Trail is een populaire lijnwandeling en voert helemaal vanaf het dorp Dana, door de vallei, naar Feynan. Er is weinig beschutting, dus ga vroeg op pad en neem voldoende water en zonbescherming mee. Regel een taxi voor het vervoer terug.

Wadi Dana
© Naturescanner
Deel op Pinterest

White Dome Trail is een andere hike vanaf het dorp. Hij is 6 kilometer lang, redelijk pittig, maar relatief rustig.
Shaq Al Reesh Trail is een korte rondwandeling (3 km) langs mooie uitzichtpunten op verschillende soorten rotspartijen.

Wandelroutes Dana
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Nawatef Trail ligt wat zuidelijker en leidt naar de ruïnes en bronnen van Nawatef.
Wadi Dathneh Trail
is een van de zwaarste trails, 16 kilometer lang.

Tot slot de iconische Jordan Trail. Want ook de bekendste wandelroute van het Midden-Oosten voert door Dana. Bekijk de etappes van de Jordan Trail.

Voor de langere wandelingen is een lokale Bedoeïenengids onontbeerlijk, je raakt gemakkelijk de weg kwijt in het labyrint van rotsformaties. De gids kan je ook veel vertellen over de gebruiken van de Bedoeïenen, over de planten die je tegenkomt en over de dieren.

Natuurgids Dana
Gids Khaled
Deel op Pinterest

Onze gids Khaled is een gepassioneerd man en vertelt niet alleen uitgebreid over de natuur in Dana Biosfeerreservaat, maar ook over de lokale gebruiken en tradities. Hij laat zien hoe vrouwen de kleuren van de stenen als make up gebruikten en vertelt over het medicinale gebruik van kruiden en vruchten. Halverwege de hike nemen we de tijd voor een goede rustpauze, waarbij hij op een vuurtje van stenen en hout thee maakt van kruiden uit Dana.

Thee op het vuur
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Later op de dag neem ik in het winkeltje bij het bezoekerscentrum enkele dozen van deze heerlijke kruidenthee mee. Terwijl ik deze tekst zit te typen, geniet ik zo nog na van een stukje Dana dat ik mee naar huis bracht.

Dana village

Het dorpje Dana bestaat uit enkele bouwvallige huizen en wat nieuwere huizen met stenen bogen. De meeste woningen doen dienst als hotel of hostel. Een jongen op een in verhouding veel te kleine ezel hobbelt en zwaait ons toe. Een andere man nodigt ons uit om een kopje thee te drinken voor zijn kruidenierszaak. Het leven oogt hier rustig en eenvoudig.

Reizen naar Dana

Een bezoek aan Dana in Jordanië wordt meestal niet in de "standaard reizen" opgenomen. Onbegrijpelijk, want wie er geweest is rekent het tot één van de hoogtepunten van het land. Maar dit feit is zeker een gelukje voor degenen die niet voor een standaardreis kiezen, want daardoor is het er absoluut niet druk, zelfs niet in het hoogseizoen.

Bijzonder overnachten

Er zijn verschillende verblijfsmogelijkheden voor een bijzondere overnachting in Dana. Zo kun je op een bergplateau in een tent slapen. Je wordt wakker met prachtig uitzicht over een uitgestrekt doolhof aan rotsformaties.

Bijzonder overnachten in Dana natuurpark
© Booking.com
Tentenkamp met geweldig uitzicht
Deel op Pinterest

Je kunt ook verblijven in het dorpje Dana. Het is een sfeervol oud dorpje met vervallen huisjes die langzaamaan weer opgeknapt worden. Je kunt hier in een guesthouse overnachten.

Vanuit het dorp Dana kijk je uit over de vallei Wadi Dana. Als je deze vallei helemaal uit zou lopen, dan kom je bij een eenzame ecolodge, diep in het reservaat. Om hier te verblijven moet je iets dieper in de buidel tasten maar dat is het waard. Je kunt hier compleet tot rust komen in de natuur. Er is geen mobiel bereik, wifi, tv of zelfs maar elektriciteit. Als de zon ondergaat worden overal door de ecolodge kaarsen aangestoken. De stilte en duisternis die er ’s nachts heersen worden door velen als een weldadige luxe ervaren.

Accommodatie Tips Dana

Bekijk alle bijzondere overnachtingen bij Booking.com.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!