Ga naar content

Natuur op Madeira

Portugal natuur - Reis naar Madeira, het Portugese bloemeneiland, met ruige kliffen en mooie wandelroutes. Het is een van de mooiste eilanden om te wandelen en al jaren favoriet bij natuurliefhebbers!

Natuur Madeira

Op 600 km van de Marokkaanse kust steken de 5 eilanden van Madeira steil op uit zee. De vulkanische eilandengroep vormt, met haar sprookjesachtige laurierbossen en wandelpaden langs levada's, een uitstekende vakantiebestemming voor een actieve vakantie. De natuur op het eiland is tegelijkertijd woest en lieflijk, met zowel ruige kliffen als  mysterieuze bossen. Vanuit de hoofdstad Funchal kan je bovendien excursies maken om dolfijnen te zien! Wat zijn mooie plekken op Madeira en wat zijn de hoogtepunten om te zien tijdens een vakantie op het Portugese eiland?

Populaire vakanties:

Mooiste plekken op Madeira

Mooie plekken tref je overal op het eiland: de ruige kusten zijn prachtig om te zien, de bossen voelen aan als een sprookje. Enkele hoogtepunten:

1. Bergen

Madeira is een bergachtig eiland, met als hoogste piek de Pico Ruivo (1.861 meter). Deze zorgt voor schitterende vergezichten over het eiland en de kust en je kan er mooi wandelen. Bij slecht weer is voorzichtigheid geboden in de bergen, de paden kunnen dan erg glad en gevaarlijk zijn.

2. Laurierbossen Madeira

In vroegere tijden waren grote delen van Europa bedekt met laurierbossen of laurisilva bossen, tegenwoordig komen deze nog uitsluitend voor op Madeira, de Canarische eilanden en de Azoren. Waar je tijdens een vakantie ook kijkt: overal stroomt of vloeit water van de bergen, door de laurierbossen om verderop in watervallen het dal in te storten. De laurierbossen zorgen voor verkoeling en vormen de perfecte omgeving voor een heerlijke vakantie in de natuur!

3. Levada's

Vroegere bewoners bouwden een vernuftig irrigatiesysteem op Madeira, de zogenaamde levada's. In de laurisilvabossen kan je een tocht maken over de paden die oorspronkelijk ter controle werden aangelegd langs deze kanaaltjes. Er zijn enorm veel van dit soort wandelpaden: de totale lengte van nog begaanbare wandelpaden langs de levada's is maar liefst 1.400 km.

Bij Rabacal bevindt zich de drukst bewandelde levada, naar de Risco waterval. Er is echter ook een veel rustigere wandeling, naar Ribeira Grande. Ook vanuit Encumeada zijn er mooie wandelmogelijkheden langs de irrigatiekanalen bijvoorbeeld naar het Folhadal. Ten zuiden van Encumeada ligt de Levada do Norte. Wie iets meer avontuur zoekt, kan de 10 km lange bergwandeling maken van Pico do Areeiro naar Pico Ruivo.

Deze berg is, met 1.862 meter, de hoogste berg op Madeira. Ook de overige natuur op Madeira is prachtig om te hiken: wandel bijvoorbeeld langs de steile vulkanische kusten en geniet van een verbluffend uitzicht. Vulkanische stranden liggen verscholen tussen steile kliffen en vormen fraaie plaatjes om te fotograferen. Op onze pagina over wandelen op Madeira vind je een overzicht van de mooiste wandelroutes en tips voor het organiseren van een actieve vakantie in de natuur.

4. Mooie dorpen

Zonder twijfel een van de mooiste plekken op Madeira is Curral das Freiras, een afgelegen dorp in een vallei die omringd wordt door steile rotswanden. Andere mooie dorpen zijn Ponta de Sol (zonnigste plek) en Prazeres (traditioneel dorp).

5. Ponta de São Lourenço

Plan ook een trip naar het 6 km lange schiereiland Ponta de São Lourenço, in het oosten van Madeira. In dit ruige natuurreservaat komen tal van zeldzame dieren en planten voor en het zorgt voor schitterende foto's.

6. Porto Moniz

Bij Porto Moniz (noordwesten van het eiland) kan je baden in natuurlijke baden. Een heerlijk alternatief voor een standaard zwembad.

7. Porto Santo

Zeker ook de moeite is het eiland Porto Santo, waar kilometers ongerept zandstrand op je wachten. Het eiland bevindt zich op ca. 50 km ten noordoosten van Madeira met enkele kleinere eilandjes eromheen. Wie een ongerept breed zandstrand zoekt, moet hier zijn. Voor dierenliefhebbers; er komt een hagedissensoort voor, die nergens anders ter wereld leeft.

8. Bloemen op Madeira

Niet voor niets wordt Madeira het bloemeneiland genoemd. Magnolia's, orchideeën, hortensia's en azalea's... het hele jaar door staat het eiland in bloei. Maar de beste reistijd om bloemen te zien zijn april, mei en begin juni!

Bezoek zeker een van de mooie bloementuinen (Monte Gardens, Quinta Magnolia, Jardim Botanico, Jardim Orquidea). Een van de bekendste bezienswaardigheden op Madeira is de Monte Palace Tropical Garden, prachtig aangelegde tuinen met veel exotische planten en bloemen en prachtige vijvers. Het Ecologisch Park in Funchal, de bosparken Ribeiro Frio en Queimada zijn eveneens leuke plekken om te bezoeken tijdens een natuurvakantie.

||Bloemen bij de kust

9. Vogels op Madeira

Vogelliefhebbers kunnen sperwers, de Madeiragierzwaluw, de Madeiravink en de Kaapverdische donsstormvogel spotten.

Vakantie op Madeira

Wil je de mooiste reis in de natuur boeken? Bij de reisorganisaties waar wij mee samenwerken vonden wij een aantal prachtige vakanties en mooie natuurreizen naar Madeira. Bekijk onze tips voor een groepsreis of volledig verzorgde individuele reis, of stel zelf je fly-drive of privéreis samen met goedkope vliegtickets naar Funchal (zie Transavia) en een mooi hotel of natuurhuisje. Maar vergeet vooral niet te genieten van een onvergetelijke natuurreis op het Portugese bloemeneiland!

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Voor iedere subscriber doneren wij jaarlijks aan een natuurproject!