Ga naar content

Madeira

Portugal natuur - Reis naar het Portugese bloemeneiland, met ruige kliffen en mooie wandelroutes. Het is een van de mooiste Europese eilanden om te wandelen en al jaren favoriet onder natuurliefhebbers!

Natuur Madeira

Op 600 km van de Marokkaanse kust steken de 5 eilanden van Madeira steil op uit zee. De vulkanische eilandengroep vormt, met haar sprookjesachtige laurierbossen en levada's, een uitstekende vakantiebestemming voor een actieve vakantie, maar ook voor rustzoekers is het hier goed vertoeven.

De natuur op het eiland is tegelijkertijd woest en lieflijk, met zowel ruige kliffen als mysterieuze bossen. Vanuit de hoofdstad Funchal kan je bovendien excursies maken om dolfijnen te zien, waarbij er garantie wordt gegeven. Zie je geen dieren, dan mag je nog een keer mee!

Wat zijn mooie plekken op Madeira en wat zijn de hoogtepunten om te zien tijdens een vakantie op het Portugese eiland?

Populaire vakanties:

Mooiste plekken op Madeira

Mooie plekken tref je overal op het eiland: de grillige kusten zijn prachtig om te zien, de bossen ademen de sfeer uit van een sprookje. Enkele hoogtepunten:

1. Bergen

Madeira is een bergachtig eiland, met als hoogste piek de Pico Ruivo (1.861 meter). Het pad van Pico do Arieiro naar Pico Ruivo staat garant voor schitterende vergezichten over het eiland en de kust. Bij slecht weer is voorzichtigheid geboden in de bergen, de paden kunnen dan erg glad en gevaarlijk zijn. 

Stairs to heaven bergen Madeira
Deel op Pinterest

2. Laurierbossen Madeira

In vroegere tijden waren grote delen van Europa bedekt met laurierbossen of laurisilva bossen, tegenwoordig komen deze nog uitsluitend voor op Madeira, de Canarische eilanden en de Azoren. Waar je tijdens een vakantie ook kijkt: overal stroomt of vloeit water van de bergen door de laurierbossen, om verderop in watervallen het dal in te storten. De laurierbossen zorgen voor verkoeling en vormen de perfecte omgeving voor een heerlijke vakantie in de natuur!

3. Levada's

Vroegere bewoners bouwden een vernuftig irrigatiesysteem, de zogenaamde levada's. In de laurisilvabossen kan je een tocht maken over de paden die oorspronkelijk ter controle werden aangelegd langs deze kanaaltjes. Er zijn enorm veel van dit soort wandelpaden: de totale lengte van nog begaanbare wandelpaden langs de levada's is maar liefst 1.400 km.

Bij Rabacal bevindt zich de drukst bewandelde levada, naar de Risco waterval. Er is echter ook een veel rustigere wandeling, naar Ribeira Grande. Ook vanuit Encumeada zijn er mooie wandelmogelijkheden langs de irrigatiekanalen bijvoorbeeld naar het Folhadal. Ten zuiden van Encumeada ligt de Levada do Norte. Wie iets meer avontuur zoekt, kan de 10 km lange bergwandeling maken van Pico do Areeiro naar Pico Ruivo. Deze berg is, met 1.862 meter, de hoogste berg van het eiland.

Levada
Deel op Pinterest

Ook de overige natuur op Madeira is prachtig om te hiken: wandel bijvoorbeeld langs de steile vulkanische kusten en geniet van een verbluffend uitzicht. Vulkanische stranden liggen verscholen tussen steile kliffen en vormen fraaie plaatjes om te fotograferen. Op onze pagina over wandelen op Madeira vind je een overzicht van de mooiste wandelroutes en tips voor het organiseren van een actieve vakantie in de natuur.

4. Mooie dorpen

Zonder twijfel een van de mooiste plekken op Madeira is Curral das Freiras, een afgelegen dorp in een vallei die omringd wordt door steile rotswanden. Andere mooie dorpen zijn Ponta de Sol (zonnigste plek) en Prazeres (traditioneel dorp).

5. Cabo Girão

Op 20 minuutjes rijden vanaf Funchal bevindt zich een van de drukst bezochte plekken op Madeira. Cabo Girão heeft de hoogste kliffen van Europa. Deze zijn maar liefst 580 meter hoog! Het platform met glazen vloer is dus wel een heel bijzondere ervaring. Je kijkt recht de diepte in! Krijg jij al knikkende knieën? 

Cabo Girao glazen platform Madeira
Deel op Pinterest

De parkeerplaatsen bij het glazen platform zijn druk bezet en je kunt even goed de bus nemen vanaf Funchal. Het platform is gratis. Wil je afdalen naar de akkers dan moet je wel betalen voor de “Teleférico das Fajãs Cabo Girão”.

6. Ponta de São Lourenço

Plan ook een trip naar het 6 km lange schiereiland Ponta de São Lourenço, in het oosten van Madeira. In dit ruige natuurreservaat komen tal van zeldzame dieren en planten voor en het zorgt voor schitterende foto's.

7. Porto Moniz

Bij Porto Moniz (noordwesten van het eiland) kan je baden in natuurlijke baden. Een heerlijk alternatief voor een standaard zwembad. 

Baden in zee bij Madeira
Deel op Pinterest

8. Bloemen op Madeira

Niet voor niets heeft men het steeds over bloemeneiland. Magnolia's, orchideeën, hortensia's en azalea's, het hele jaar door staat het eiland in bloei. Maar de beste reistijd om bloemen te zien zijn april, mei en begin juni!

Bezoek ook eens de mooie bloementuinen (Monte Gardens, Quinta Magnolia, Jardim Botanico, Jardim Orquidea). Een van de bekendste bezienswaardigheden op Madeira is de Monte Palace Tropical Garden, prachtig aangelegde tuinen met veel exotische planten en bloemen en prachtige vijvers. Het Ecologisch Park in Funchal, de bosparken Ribeiro Frio en Queimada zijn eveneens leuke plekken om te bezoeken tijdens een natuurvakantie.

Bloemen op Madeira
Deel op Pinterest

9. Monte - in een mand de berg af

Een van de populairste toeristische excursies op Madeira is een ritje van de berg. Het bergdorp Monte ligt bij Funchal. Neem de kabelbaan in het centrum van Funchal (Parque Almirante Reis) en geniet onderweg van een schitterend vergezicht. In Monte kan je de tropische tuin en bedevaartskerk bezoeken, alvorens je de afdaling in een rieten mand maakt. Let wel, de afdaling met de manden is maar twee kilometer tot in Livramento en dus niet tot in het centrum van Funchal! Een busje voert verder naar het centrum. Je kunt ook te voet gaan, maar dat is wel een fikse wandeling.

Rieten manden afdaling Madeira
Deel op Pinterest

Voor het ritje met de toboggan neem je plaats in een rieten mand. Twee ‘carreiros’, meelopende mannen met speciale laarzen, besturen de mand tijdens de spannende afdaling op de straat. Het is iets wat al ruim 150 jaar bestaat, de manden werden aanvankelijk ingezet om wijnvaten naar beneden te voeren.

10. Dolfijnen

Walvissen komen slechts zelden voor bij Madeira, maar dolfijnen kan je in grote aantallen zien. Maak dus zeker ook een dolfijnenexcursie tijdens je vakantie. Het is zo prachtig om tientallen dolfijnen naast de boot te zien zwemmen! 

11. Vogels op Madeira

Vogelliefhebbers kunnen sperwers, de madeiragierzwaluw, de madeiravink en de Kaapverdische donsstormvogel spotten.

12. Porto Santo

Zeker ook de moeite is het eiland Porto Santo, waar kilometers ongerept zandstrand op je wachten. Porto Santo en enkele kleine eilandjes eromheen bevinden zich op ca. 50 km ten noordoosten van Madeira. Wie een ongerept breed zandstrand zoekt, moet hier zijn. Voor dierenliefhebbers; er komt een hagedissensoort voor, die nergens anders ter wereld leeft.

Madeira, een wereld van ervaringen

Vakantie op Madeira

Wil je de mooiste reis in de natuur boeken? Bij de reisorganisaties waar wij mee samenwerken vonden wij een aantal prachtige vakanties en mooie natuurreizen. Bekijk onze tips voor een groepsreis of volledig verzorgde individuele reis, of stel zelf je fly-drive of privéreis samen met goedkope vliegtickets naar Funchal (zie Transavia) en een mooi hotel of natuurhuisje. Maar vergeet vooral niet te genieten van een onvergetelijke natuurreis op het Portugese bloemeneiland!

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!