Ga naar content

Madeira

Reis naar het Portugese bloemeneiland, met haar ruige kliffen en mooie routes langs oude irrigatiesystemen. Madeira is een van de mooiste Europese eilanden om te wandelen en al jaren favoriet onder natuurliefhebbers!

Natuur op bloemeneiland Madeira

Op 600 kilometer van de Marokkaanse kust steken de 8 vulkanische eilanden van de archipel steil op uit zee. Slechts twee zijn bewoond en de meeste toeristen komen alleen op het hoofdeiland Madeira. De voornaamste bezienswaardigheden zijn ruige bergen, sprookjesachtige laurierbossen en paden langs levada's. Het is dan ook een uitstekende vakantiebestemming voor een actieve vakantie, maar ook voor rustzoekers is het hier goed vertoeven.

Natuur van Madeira
© Naturescanner
Deel op Pinterest

De natuur op het hoofdeiland is tegelijkertijd woest en lieflijk, met zowel ruige kliffen als mysterieuze bossen. Vanuit de hoofdstad Funchal kan je bovendien excursies maken om dolfijnen te zien, waarbij garantie op waarnemingen wordt gegeven. Zie je geen dieren, dan mag je nog een keer mee!

Populaire vakanties:

Mooiste plekken op Madeira

Wat zijn mooie plekken en wat zijn de hoogtepunten om te zien tijdens een vakantie op het Portugese eiland? Fraaie natuur tref je overal op het eiland: de grillige kusten zijn schitterend om te zien, de bossen ademen de sfeer uit van een sprookje.

1. Bergen

Madeira is een bergachtig eiland, met als hoogste piek de Pico Ruivo (1.861 meter). Het pad van Pico do Arieiro naar Pico Ruivo staat garant voor schitterende vergezichten over het eiland en de kust. Bij slecht weer is voorzichtigheid geboden in de bergen, de paden kunnen dan erg glad en gevaarlijk zijn. 

Stairs to heaven bergen Madeira
Deel op Pinterest

In het noorden van het eiland, tussen Faial en Porto da Cruz, ligt de Penha d’Aguia. Rijd eens naar het uitzichtpunt in Portela voor het beste zicht hierop. Met bijna 600 meter verrijst deze Arendsrots loodrecht vanuit de oceaan. 

Arendsrots Madeira
© Janneke Kaim
Deel op Pinterest

2. Laurierbossen Madeira

In vroegere tijden waren grote delen van Europa bedekt met laurierbossen of laurisilva, tegenwoordig komen deze nog uitsluitend voor op Madeira, de Canarische eilanden en de Azoren. Waar je tijdens een vakantie ook kijkt: overal stroomt of vloeit water van de bergen door de laurierbossen, om verderop in watervallen het dal in te storten.

De laurierbossen zorgen voor verkoeling en vormen de perfecte omgeving voor een heerlijke vakantie in de natuur! In Fanal, op de hoogvlakte van het eiland, vind je het grootste oerbos. Vaak zijn de oude laurierbomen in de mist gehuld, wat een mystiek gezicht oplevert.

Laurierbos Madeira
© Naturescanner Gina
Deel op Pinterest

3. Levada's

Vroegere bewoners bouwden een vernuftig irrigatiesysteem, de zogenaamde levada's. In de laurisilvabossen kan je een tocht maken over de paden die oorspronkelijk ter controle werden aangelegd langs deze kanaaltjes. Er zijn enorm veel van dit soort wandelpaden: de totale lengte van nog begaanbare wandelpaden langs de levada's is 1.400 kilometer! Het handige van de paden is dat ze je middenin de bergen voeren, maar je toch weinig hoeft te klimmen. 

Bij Rabaçal bevindt zich de drukst bewandelde levada, naar de Risco waterval en de lager gelegen 25 fontes. Bekijk alle mooie watervallen op Madeira.

Ook vanuit Encumeada zijn er mooie wandelmogelijkheden langs de irrigatiekanalen, bijvoorbeeld naar het Folhadal. Ten zuiden van Encumeada ligt de Levada do Norte. 

Levada op Madeira
Deel op Pinterest

Ook elders op het eiland kun je prachtig hiken: wandel bijvoorbeeld langs de steile vulkanische kusten en geniet van een verbluffend uitzicht. Vulkanische stranden liggen verscholen tussen steile kliffen en vormen fraaie plaatjes om te fotograferen. Op onze pagina over wandelen op Madeira vind je een overzicht van de mooiste wandelroutes en tips voor het organiseren van een actieve vakantie in de natuur. 

Ribeira da Janela
Ribeira da Janela
Deel op Pinterest

4. Mooie dorpen

De dorpjes zijn bezienswaardigheden op zich. Zonder twijfel een van de mooiste plekken op Madeira is Curral das Freiras, een afgelegen dorp in een vallei die omringd wordt door steile rotswanden. Het dorp staat ook wel bekend als Nun's valley, want in de zestiende eeuw zijn nonnen hier naartoe gevlucht na een aanval van Franse zeerovers. Andere mooie dorpen zijn Ponta de Sol (zonnigste plek) en Prazeres (traditioneel dorp).

Curral das Freiras
© Janneke Kaim
Deel op Pinterest

5. Cabo Girão

Op 20 minuutjes rijden vanaf Funchal bevindt zich een van de drukst bezochte plekken. Cabo Girão heeft de hoogste kliffen van Europa. Deze zijn maar liefst 580 meter hoog! Het platform met glazen vloer is dus wel een heel bijzondere ervaring. Je kijkt recht de diepte in! Krijg jij al knikkende knieën? 

Cabo Girao glazen platform Madeira
Deel op Pinterest

De parkeerplaatsen bij het glazen platform zijn druk bezet en je kunt even goed de bus nemen vanaf Funchal. Het platform is gratis. Wil je afdalen naar de akkers dan moet je wel betalen voor de “Teleférico das Fajãs Cabo Girão”.

6. Ponta de São Lourenço

Plan ook een trip naar het schiereiland Ponta de São Lourenço, in het oosten van Madeira. In dit ruige natuurreservaat komen tal van zeldzame dieren en planten voor en het zorgt voor schitterende foto's. Bezoek het miradouro (uitzichtpunt) om uit te kijken naar de ruige kliffen en woeste golven. En maak de wandeling van 6 km om dit unieke stukje Madeira op en top te beleven.

São Lourenço Madeira
© Janneke Kaim
Deel op Pinterest

7. Porto Moniz

Bij Porto Moniz (noordwesten van het eiland) en ook in Seixal kan je baden in natuurlijke baden. Een heerlijk alternatief voor een standaard zwembad. De golven van de oceaan slaan telkens over de rand, waardoor het bassin elke keer wordt bijgevuld met het zoute water. 

Natuurlijke baden Madeira
Deel op Pinterest

8. Bloemen en tuinen op Madeira

Niet voor niets heeft men het steeds over bloemeneiland. Het hele jaar door staat het eiland in bloei. Maar de beste reistijd om bloemen te zien is april, mei en begin juni. Geniet dan van blauwe hortensia's langs de wegen en wandelpaden. 

In het wild kom je overal de oranje Paradijsvogelbloem tegen, Afrikaanse lelies langs de levada's en de Aloë Vera met meestal rode, maar soms witte of gele bloemen. Deze bloeit ook in de winter! En natuurlijk mogen we de Pride of Madeira niet ongenoemd laten. Deze plant met prachtige paarse pluimen stamt af van slangenkruid en komt alleen op dit eiland voor.

Slangenkruid
Deel op Pinterest

Bezoek ook eens de mooie bloementuinen (Monte Gardens, Quinta Magnolia, Jardim Botanico, Jardim Orquidea). Een van de bekendste bezienswaardigheden op Madeira is de Monte Palace Tropical Garden, prachtig aangelegde tuinen, met veel exotische planten en bloemen en prachtige vijvers. 

Het Ecologisch Park in Funchal en de bosparken Ribeiro Frio en Queimadas zijn eveneens leuke plekken om te bezoeken tijdens je vakantie. In de hoofdstad vind je een aantal parken, waar allerlei soorten palmen staan, mooie bomen als de magnolia en veel tropische bloemen, die het in het milde klimaat prima doen.

Bloemen op Madeira
Deel op Pinterest

9. Monte - in een mand de berg af

Een van de populairste toeristische excursies op Madeira is een ritje van de berg. Het bergdorp Monte ligt bij Funchal. Neem de kabelbaan in het centrum van Funchal (Parque Almirante Reis) en geniet onderweg van een schitterend vergezicht. In Monte kan je de tropische tuin en bedevaartkerk bezoeken, alvorens je de afdaling in een rieten mand maakt. Let wel, de afdaling met de manden is maar twee kilometer tot in Livramento en dus niet tot in het centrum van Funchal! Een busje voert verder naar het centrum. Je kunt ook te voet gaan, maar dat is wel een fikse wandeling.

Rieten manden afdaling Madeira
Deel op Pinterest

Voor het ritje met de toboggan neem je plaats in een rieten mand. Twee ‘carreiros’, meelopende mannen met speciale laarzen, besturen de mand tijdens de spannende afdaling op de straat. Het is iets wat al ruim 150 jaar bestaat, de manden werden aanvankelijk ingezet om wijnvaten naar beneden te voeren.

10. Dolfijnen

Walvissen komen zelden voor bij het eiland, maar dolfijnen kan je in grote aantallen zien. Maak dus zeker ook een dolfijnenexcursie op Madeira, het is een leuke afwisseling om een dagje op het water te vertoeven. Het is zo prachtig om tientallen dolfijnen naast de boot te zien zwemmen! 

Dolfijn
Deel op Pinterest

11. Vogels op Madeira

Vogelliefhebbers kunnen sperwers, de Madeiragierzwaluw, de Kaapverdische donsstormvogel en de de Madeiravink spotten. De Madeiraanse vink lijkt erg op de Europese vink, maar deze ondersoort is groen in plaats van bruin. 

Madeiravink
De Madeiraanse vink
Deel op Pinterest

12. Porto Santo

Vooralsnog hadden we het alleen over het hoofdeiland. Maar ook het het eiland Porto Santo, waar kilometers ongerept zandstrand op je wachten. is de moeite. Porto Santo en enkele kleine eilandjes eromheen bevinden zich op ca. 50 kilometer ten noordoosten van het grote eiland. Wie een ongerept breed zandstrand zoekt, moet hier zijn. Voor dierenliefhebbers; er komt een hagedissensoort voor, die nergens anders ter wereld leeft.

13. Porto da Cruz

Misschien weet je het niet, maar Madeira is een fijne bestemming om te leren surfen. In Noordoost-Madeira ligt dit laid back surfersparadijs. Voor beginners is de rustige en voorspelbare baai van Porto da Cruz ideaal voor een surfles. Riksja heeft een leuke bouwsteen waarbij je surfen kan combineren met andere activiteiten zoals wandelen, walvissen spotten of canyoning.

Madeira, een wereld van ervaringen

Vakantie op Madeira

Wil je de mooiste reis in de natuur boeken? Bij de reisorganisaties waar wij mee samenwerken, vonden wij een aantal prachtige vakanties en mooie natuurreizen. Bekijk onze tips voor een groepsreis of volledig verzorgde individuele reis.

Of stel zelf je fly-drive of privéreis samen met goedkope vliegtickets naar Funchal (zie Transavia) en een mooi hotel, natuurhuisje, appartement aan zee of glamping. Bekijk onze tips voor bijzonder overnachten op Madeira. En vergeet vooral niet te genieten van een onvergetelijke natuurreis op het Portugese bloemeneiland!

Natuurvakantie Madeira
© Naturescanner Gina
Deel op Pinterest

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Janneke Kaim
Geschreven door
Janneke Kaim
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!