Ga naar content

Canarische eilanden

Mooiste plekken Spanje - De Canarische eilanden zijn een populaire bestemming voor alle soorten toeristen. De 13 Spaanse eilanden van vulkanische oorsprong bevinden zich bij de zuidwestelijke kust van Marokko en bieden het hele jaar door zon en mooie natuur. Bekijk onze vakantietips voor overwinteren op de Canarische eilanden, voor een fly-drive of een wandelvakantie en de leukste en mooiste eilanden!

Natuurvakantie op de Canarische Eilanden

Waar in Europa schijnt de zon in oktober, november, december en januari? Waar heb je het hele jaar door mooie natuur en vele mooie plekjes? De Canarische eilanden: deze eilanden zijn vulkanisch en hebben een subtropisch klimaat. Zelfs in de koudste periodes van het jaar bedraagt de temperatuur nog minimaal 15 graden. De eilanden zijn altijd een geslaagde vakantiebestemming, ook voor wie houdt van mooie natuur. TUI fly en Transavia vliegen het hele jaar door meerdere keren per week naar de meeste eilanden.

Natuur op de Canarische Eilanden

Hoewel Tenerife, Gran Canaria en Lanzarote populaire eilanden zijn voor een zonvakantie, kan je er ook terecht voor een fly-drive rondreis: er is zijn vele mooie plekken te ontdekken en het binnenland biedt fraaie natuur. De minder toeristische eilanden La Palma, Fuerteventura en La Gomera trekken veel wandel- en natuurliefhebbers. El Hierro is niet toeristisch, omdat het moeilijk bereikbaar is, er weinig goede wandelpaden en geen stranden zijn. De kleinere eilandjes zijn vaak beschermd natuurgebied, hooguit bereikbaar voor een daguitstap.

Wat is het mooiste eiland van de Canarische eilanden?

Een vraag die we vaak horen is wat het mooiste eiland van de Canarische Eilanden is. Dat is moeilijk beoordelen, omdat alle eilanden veel natuurschoon hebben en ieder eiland weer zijn eigen charme heeft. Wie op zoek is naar een actieve vakantie of een natuurvakantie, zal La Palma of La Gomera waarschijnlijk als mooiste Canarisch Eiland verkiezen. Wie mooie natuur wil combineren met winkelen, dagexcursies en gezellige restaurants, kan beter kiezen voor Tenerife, Lanzarote of Gran Canaria.

1. La Palma

La Palma heeft de mooiste natuur: het is het groenste eiland van de Canarische eilanden. Het landschap is er verbluffend mooi en je vindt er tal van mooie plekken in de natuur. Mensen die op zoek zijn naar een weekje weg in de natuur, zullen hier ontspanning vinden. De wandelroutes zijn vaak niet geschikt voor kleine kinderen, met diepe afgronden. Natuur op La Palma.

2. La Gomera

La Gomera is de place to be om te wandelen op de Canarische Eilanden. In de mooie natuur vind je fraaie wandelpaden tussen de oudste laurierbomen ter wereld. Bij Alajero vind je de enige drakenbloedboom van het eiland. Op La Gomera zijn meer stranden dan op La Palma. Een veel bezocht punt is de vulkanische basaltformatie van Los Organos, met een vorm van orgelpijpen.
Tips voor een vakantie of natuurreis op La Gomera.

3. Lanzarote

Natuurvakantie op Lanzarote! Ook Lanzarote heeft veel te bieden voor liefhebbers van grotten, vulkanische gebieden en maanlandschappen. En het is een heel gezellig eiland, er is altijd wat te beleven op Lanzarote. Lees meer over de mooiste plekken op Lanzarote.

4. Fuerteventura

Het eiland Fuerteventura heeft de mooiste kust van de hele archipel: hagelwitte zandstranden en duinen contrasteren er met de helderblauwe zee. Het woeste water maakt Fuerteventura tot een walhalla voor windsurfen, surfen en andere watersporten. Je kunt tijdens een vakantie ook prima fietsen en wandelen. Het nabijgelegen Isla de los Lobos, met haar unieke fauna en flora, is een mooie plaats voor een excursie vanaf Fuerteventura.

5. Gran Canaria

Gran Canaria heeft de ruigste natuur. Het is, met haar langgerekte zandstranden, ruige binnenland en bijzondere duinen, een van de meest geliefde eilanden voor zonvakanties en biedt een goede toeristische infrastructuur. De stranden, de valleien met avocado’s, sinaasappels en bananen, de Cactualdea cactustuin en het vulkanische binnenland zijn allen elementen voor een geslaagde natuurvakantie. Verken de naaldbossen, het stuwmeer, de Roques basaltrots en de prachtige rotsformaties. In het noordoosten rijzen 500 meter hoge kliffen op uit de woeste zee. Sportvissen en wijnproeven zijn leuke activiteiten op Gran Canaria. Het eiland staat bekend als homovriendelijke bestemming.
Lees meer over de natuur op Gran Canaria.

6. Tenerife

Hou je van uitgaan of zonnen op het strand, dan is Tenerife een walhalla. Als je een hekel hebt aan massatoerisme en nachtclubs, dan zullen de andere eilanden je misschien meer bekoren. Op Tenerife ligt wel de vulkaan de Pico del Teide, de hoogste berg van Spanje. In het nationaal park eromheen kan men prachtig wandelen, ver weg van alle drukte. Ook in het noordoosten vormt het Anaga gebergte een fraai landschap, met pittige hikingroutes en oogverblindende vergezichten. Het tropische Loro Park is een dierentuin, waar gorilla’s, jaguars en dolfijnen in een zo natuurlijk mogelijke omgeving leven. Lees meer over de natuur op Tenerife.

7. El Hierro

Het eiland El Hierro of Ferro is het verst verwijderde en minst goed bereikbare eiland van de Canarische Eilanden, het ligt in het zuidwesten van de archipel. Het eiland is vulkanisch en bergachtig, met prachtige, torenhoge kliffen bij de kust. Slechts weinig reisorganisaties bieden een vakantie op El Hierro. Hoe kom je het best op El Hierro? Met de veerboot vanuit Los Christianos ben je in een mum van tijd op El Hierro, onderweg laten de dolfijnen zich graag zien. Geen vervelende onderneming dus! Op El Hierro kun je heerlijk fietsen en wandelen, maar je kunt er ook een auto huren om het eiland te verkennen! Op je ontdekkingstocht kom je onder andere bananenplantages, wijngaarden en lieflijke dorpjes tegen. 

Wandelen op de eilanden

Steeds meer mensen kiezen voor een wandelvakantie op de Canarische Eilanden, waardoor er ook steeds meer aanbieders zijn. Je kan kiezen voor een wandel groepsreis of een volledig verzorgde individuele wandelvakantie, waarbij alles keurig geregeld is. Regel je liever alles zelf, zorg dan voor goede wandelkaarten en wandelgids, zodat je zeker de mooiste plekjes van de Canarische Eilanden niet mist!

Eilandhoppen Canarische Eilanden

Wie meerdere eilanden wil zien kan overwegen om te eilandhoppen op de Canarische eilanden. Sommige reisorganisaties bieden dit aan als pakketreis, maar het is ook mogelijk om de reis zelf uit te zoeken, dat vergt echter wat uitzoekwerk. Als je losse tickets boekt bij Transavia heb je de optie om vanaf een andere luchthaven terug te vliegen. Om van het ene naar het andere eiland te hoppen is het meestal goedkoper om een lokale vlucht te nemen dan een overtocht per boot.

Beste reistijd Canarische eilanden. 

Zowel neerslag als temperatuur zijn op de Canarsiche eilanden vrij stabiel. Geen grote uitschieters wat betreft temperatuur of neerslag. Augustus heeft een gemiddelde temperatuur van 26 C en is daarmee de warmste maand. De minste neerslag valt van mei t/m september. De meeste neerslag valt in januari, maar dat is met 18 mm. toch slechts 1/3 van de neerslag die dan in bv. Engeland valt.

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Feedback geven