Ga naar content

Tenerife

Met een gemiddelde temperatuur van 22 graden en het hele jaar door een aangenaam klimaat, is Tenerife - het grootste eiland van de Canarische eilanden - erg populair als vakantiebestemming. In plaatsen als Puerto de la Cruz in het noorden en delen in het zuidwesten liggen veel resorts en hotels. Dat zijn de plekken die natuurliefhebbers vermijden. De rest van het eiland bestaat uit vulkanisch gebergte, maanlandschappen en dichtbegroeide bossen: onze tips om de natuur op Tenerife te ontdekken.

Natuur op Tenerife

Tenerife is niet alleen het grootste eiland van de Canarische eilanden, het is ook het dichtstbevolkte eiland. Er is echter genoeg ruimte over voor natuurschoon. De natuur op Tenerife is overwegend grillig en ruig, het kent immers een vulkanische oorsprong die vandaag de dag nog duidelijk zichtbaar is. Het eiland profileert zich steeds meer als een actieve bestemming en weet daarmee het hart te veroveren van fietsers, wandelaars en watersport liefhebbers.

Mooiste plekjes Tenerife

Tenerife staat ook wel bekend als het eiland van de eeuwige lente. Het kent een gelijkmatig klimaat, met ’s winters een temperatuur rond 19 graden en ’s zomers een temperatuur rond 25 graden. Bij de kust kan het behoorlijk warm worden, maar het binnenland zorgt voor verkoeling. Door de vulkaan Pico del Teide blijven de wolken hangen. Het noordwesten van Tenerife is tropisch groen, het zuiden is heet, ruig en dor.

Wat zijn de mooiste plekken op Tenerife en wat zijn de leukste activiteiten om te doen op het eiland? Bekijk zeker eens de vele excursies en tours op Tenerife! Hieronder onze tips voor mooie gebieden om te zien.

Bijzonder overnachten op Tenerife

1. Pico del Teide

Tenerife is vulkanisch. Het eiland wordt gekenmerkt door vulkanische bergformaties die aan weerszijden steil aflopen naar zee. Een van deze bergformaties is de vulkaan Pico del Teide. Met zijn 3.718 meter hoogte is dit de hoogste bergtop van Spanje. De naam "Tenerife" betekent eigenlijk ook "witte berg", naar de sneeuw die altijd op de top van de vulkaan ligt. Een kabelbaan brengt je tot op 200 meter van de top van de vulkaan, en dat in maar 8 minuten tijd! Naast de Pico del Teide staat de 3.135 meter hoge vulkaan Pico Viejo, de op een na hoogste vulkaan van Spanje, met een enorme krater van 800 meter doorsnede. Nog een reden wat de Pico del Teide de moeite waard maakt is het Observatorio del Teide, de Izaña sterrenwacht. Dit internationale observatorium ligt aan de voet van de vulkaan, vanwege het goede uitzicht. Aan de voet van de Pico del Teide vindt je ook de vallei van Orotava, met een grote rijkdom aan wijngaarden waar de plaatselijke wijn vandaan komt.

2. Teide Nationaal Park

Om de vulkanen heen ligt het Teide National Park of Parque Nacional del Teide, het grootste nationaal park van Spanje en onderdeel van de UNESCO Werelderfgoedlijst. Het park is bezaaid met wijngaarden, bananengaarden en de unieke drakenbloedboom. Meest gefotografeerd zijn de Roques de Garcia, bijzondere rotsformaties aan de zuidkant van het Teide Nationaal park. De Roque Cinchado is de mooiste van al, met een fel geërodeerde onderkant. In dezelfde omgeving ligt ook de prachtige Llano de Ucanca vlakte: de rotsen hier vertonen een blauwgroene glinster, vanwege het koper dat er in zit. Onder de plantensoorten is ook nog een opvallende soort: de Tajinaste, een slangenkruid met knalrode stengel, die wel 2 meter hoog kan worden. In de ruige omgeving van het Teide natuurgebied worden tal van activiteiten georganiseerd.

Wandelen op Tenerife

3. Anaga gebergte

In het Anaga gebergte in het uiterste noordoosten van Tenerife vind je de meest ongerepte, groene natuur. De steeds groen blijvende vegetatie omvat laurierbossen, jeneverbesbossen, varens, heide en kruiden. Er liggen zelfs nog enkele weinig bezochte dorpjes, waar lokale bewoners mango's, avocado's en bananen verbouwen. Steile wandelpaden voeren in het binnenland door de weelderig begroeide dalen en bossen, langs hoge rotswanden. Boven aangekomen geniet je van een verbluffend uitzicht over de kuststrook. Vanaf het mooie dorp Chamorga bijvoorbeeld voert een steil wandelpad naar de vuurtoren boven op een berg.

De route naar La Laguna, de zogenaamde toegangspoort tot het Anaga gebergte, voert van de Pico del Ingles over het plateau van Las Mercedes. Tijdens het wandelen op Tenerife zie je vele vogelsoorten en bijzondere planten en bloemen. Niet te missen is ook het schilderachtige plaatsje Taganana, dat mooi gelegen is tegen de hellingen van de noordelijke bergen, tussen de palmbomen. Maak ook een excursie met een boot, langs de fraaie kliffen, ten westen van Taganana, is een aanrader. Ook de vissersplaatsjes Almaciga en Benijo bieden fraaie uitzichten en de baai Roque de las Bodegas is erg in trek bij surfers. Playa de Benijo is bereikbaar via een moeilijk begaanbaar wandelpad. Wie geen ruig, maar paradijselijk strand zoekt, kan terecht op het Playa de las Teresitas, een 2 km lang kunstmatig aangelegd zandstrand met zand uit de Sahara.

Playa de las Teresitas||

4. Kloof van Masca

Een van de bekendste wandeltochten op Tenerife is die door de kloof van Masca, de Barranco de Masca. Het startpunt is het prachtige dorp Masca, in het uiterste westen van Tenerife. De route loopt zo’n 5,5 kilometer lang door het ravijn tot aan de zee. Een wandeling om met stevige bergschoenen aan te doen, vanwege de rotsachtige omgeving. Terwijl je langs rotswanden over stenen heen klimt, krijg je te maken met hoogteverschillen tot 600 meter. Aan het einde van de wandeltocht door ongerepte, en vooral ruige stukken natuur, kun je de boot naar Los Gigantes nemen, een plaats bij de westkust van Tenerife, of omdraaien en per voet weer terug.

De wandeltocht door de kloof van Masca is met recht heel populair: je wandelt tussen loodrechte rotswanden, de vegetatie verandert van dichtbegroeid naar kale vlaktes en er is een heel scala aan flora en fauna die het de moeite waard maken. Als het tijdens de wintermaanden voldoende heeft geregend, loopt er een kabbelend beekje door de kloof, om het geheel af te maken. Wie met de boot terugvaart kan genieten van een fraai zicht op de imponerende rotswanden van Los Gigantes, die tot wel 800 meter loodrecht uit het water steken!

5. Stranden Tenerife

Het strand op Tenerife bestaat niet uit gewoon parelwit zand, maar op vele plaatsen uit zwart lavazand. De zonvakantie toerist vond dit maar niets en om hem tevreden te stellen wist men niet beter dan licht zand te verschepen vanaf de Sahara en de meeste stranden van Tenerife hiermee te bedekken! Populaire badplaatsen zijn van west naar oost: Playa de las Americas, Los Cristianos, Costa del Silencio, Playa San Blas (bij de grootste golfbaan van Tenerife), Los Abrigos (rustig en rotsachtig), Playa del Confital (watersport), Playa de la Tejita (naturisten) en Playa de el Medano. Dit zandstrand is een van de favorieten van de lokale bevolking. Het water is er ondiep en de golfslag matig. Kite- en windsurfen zijn hier heel populair.

6. Loro Parque

Het Loro Parque is een leuke bezienswaardigheid op Tenerife: het tropische park is een dierentuin, maar biedt ook tal van bijzondere planten en bomen. Het pinguïnhuis, het dolfinarium en het haaienaquarium maken een grote indruk op kinderen en volwassenen.

7. Daguitstap La Gomera

Vanaf Tenerife maak je makkelijk een excursie naar het nabijgelegen eiland La Gomera. Groene sprookjesbossen, ongerepte natuur en kans op het zien van dolfijnen. Lees meer over de natuur op La Gomera.

Actieve vakantie op Tenerife

Na het bekijken van deze video wil jij Tenerife ook op een actieve manier ervaren, van paragliding met zicht op de Teide tot een duik in de Atlantische Oceaan. Waar wacht je nog op?

Vliegen naar Tenerife

Wat is de gemiddelde vliegtijd voor Tenerife? Voor reizen naar Tenerife moet je rekenen op 4 tot 4,5 uur vliegen. TUI Fly vliegt meerdere keren per week vanaf Amsterdam en Eindhoven naar Tenerife.

Tenerife is bereikbaar via twee luchthavens: Reina Sofia vlieghaven in het zuiden van het eiland en de Los Rodeos luchthaven in het noorden. Je kan het eventueel combineren met La Gomera of La Palma. In dat geval raden we aan om vliegtickets met verschillende vertrek- en eindluchthaven te boeken bij Transavia. Bekijk ook onze vakantietips voor Tenerife.

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Feedback geven