Ga naar content

El Hierro

El Hierro is het kleinste en laatste eiland van de Canarische eilanden. Het kontje van Europa! Het is het meest authentiek van alle Canarische eilanden en leeft niet van toerisme. Kom je op El Hierro dan geniet je van rust, natuur en authentieke eilandbewoners. Het eiland heeft zijn naam te danken aan de roestkleurige kust. Scheepvaarders zagen deze roestkleuren en noemden het daarom Hierro (ijzer). 

IJzerkleur bij de kust
Deel op Pinterest

Het weer op dit kleine eiland heeft 4 seizoenen. Zo kan het in het zuiden 30 graden zijn terwijl het 10 km verderop bewolkt, koud, winderig en regenachtig is. Ook de natuur is zeer gevarieerd en bestaat uit verschillende elementen. Kale vulkaanvlaktes die overgaan in ruw landschap om vervolgens uit te lopen in dennen- en jeneverbossen. Laat je verrassen door de variatie van El Hierro!

Natuur El Hierro

De natuur op dit kleine vulkanische eiland is het meest ongerept en afwisselend van alle Canarisch eilanden. El Hierro bestaat uit een half cirkelvormige vallei. Er loopt een enorme klif van Oost naar West over het eiland. Het westen is bedekt met dennenbos. Het oosten is droog en ruig met jeneverbesbomen.

Bossen op El Hierro
Deel op Pinterest

Het zuiden van El Hierro is voornamelijk vulkanisch lavagebied. Stranden zijn er niet. Overal zie je mooie aangelegde houten steigers met trapjes waarmee je je in de natuurlijke zeebaden kan laten glijden. 

Mooiste plekken El Hierro

De highlights van het eiland op een rij. Mooie plaatsen met daaromheen betoverende natuur.

1. Valverde

Valverde is de noordelijke gemeente en de hoofdstad van El Hierro. De enige hoofdstad van de Canarische eilanden die niet aan zee is gelegen. Valverde is een verrassend leuke stad met als hoogtepunt de kerk van Santa María de la Concepción. Op een paar kilometer afstand ligt de kustplaats Tamaduste met zijn natuurlijke zwembaden

Natuurlijke zwembaden
Deel op Pinterest

2. El Golfo

Een gemeente aan de westkust met een rijke historie. Hier bewonder je een enorme klif die 1000 meter boven de zeespiegel reikt. Geweldige uitkijkpunten over deze vallei zijn Mirador de la Peña en Mirador de Jinama in het noordoostelijk deel en Mirador de Bascos in het noordwestelijk deel. El Golfo staat bekend om de wijnen, ananas en bananenplantages. Leuke plekjes in El Golfo zijn bijvoorbeeld Guinea, la Frontera, Charco Azul en Las Puntas. En natuurlijk Iglesia Nostra Senora De La Candelaria in Frontera, het kleine kerkje boven op een heuvel.

3. La Sabinosa

Sabinosa ligt afgelegen in het westen van El Hierro. De tradities van dit dorp zijn hier het meest intact gebleven. Niet te missen is het beroemde bos El Sabinar met zijn kenmerkende kromme jeneverbesbomen, die door de wind gevormd zijn. Ook ligt hier het Sanctuarium van Nuestra Señora de los Reyes, beschermheilige van El Hierro. 

Sabinosa
Deel op Pinterest

4. El Pinar

De gemeente El Pinar telt slechts 1800 inwoners. Een kleine gemeente waar je doorheen rijdt op weg naar het zuidelijke, vulkanische gedeelte van El Hierro. Het centrum van El Pinar is klein en gezellig. 

5. La Restinga

La Restinga is het uiterste zuiden van Europa. Een klein vissersdorp met een knusse haven en kleine Spaanse restaurantjes maken La Restinga uniek, weg van het massatoerisme. La Restinga is bekend bij duikers door de variatie van de zeebodem. Een perfecte plek voor iedereen die wil ontspannen ver van de grote toeristische resorts. 

La Restinga
© Canary-Hiking
Deel op Pinterest

Cultuur

Naast natuur kom je ook naar El Hierro om cultuur te snuiven. Je ervaart meteen de ontspannen sfeer op dit kleine eiland. De mensen hebben geen haast en leven van de landbouw, visserij, de wijnbodegas en leven in harmonie met de natuur. Je ziet de cultuur terug in de kleine plaatsjes zoals La Restinga, Pozo de las Calcosas, Isora, Tiñor, Fronterea en Tamaduste. 

Cultuur El Hierro
Deel op Pinterest

La Bajada de la Virgen 
La Bajada is het belangrijkste evenement onder de eilandbewoners. Het religieuze feest vindt eens per 4 jaar plaats en heeft grote waarde voor de inwoners van El Hierro, of ze nu gelovig zijn of niet. La Bajada is een pelgrimstocht van ongeveer 29 km lang die dwars over het eiland loopt van het Sanctuarium van Nuestra Señora de los Reyes naar Valverde Santa María de la Concepción. Deze pelgrimstocht is ook bekend als het laatste stuk van de GR131. Misschien leuk om zelf ook een stuk te lopen!

Wandelen op El Hierro

Over wandelen gesproken, El Hierro is een eiland bij uitstek voor een mooie wandelvakantie. Prachtige trails zijn uitgezet langs de ruige kust, over bergkammen en door de mooie bossen. Enkele ideeën voor wandelroutes op El Hierro:

  • Camino de Jinama - Pittige tocht van 8 kilometer waarbij je een klif in het noorden van het eiland beklimt. Je overbrugt in korte tijd maar liefst 885 hoogtemeters. Daardoor ben je al gauw drie uur onderweg door prachtige bossen en over bergweggetjes.
  • La Llania - Een populaire route van 7 kilometer die je in twee uur kan wandelen. Je komt door wouden met varens maar loopt ook over zwarte vulkaanstranden en naar een krater. Ook maak je kennis met Valle del Golfo. Een must do hike op El Hierro!
  • Camino de La Virgen - Een 27 kilometer lange hike waarbij je de bergrug van El Hierro bewandelt over oude paadjes waar vroeger herders overheen wandelden met hun vee. Een grandioze route met fantastische panoramische uitzichten. De route kan in één dag gelopen worden, maar relaxter is wellicht om hem in tweeën te splitsen.

Wil je graag met een expert op reis zodat je zeker weet dat het goed zit? Boek dan een wandelvakantie bij Canary-Hiking. Je hebt de keuze uit individuele reizen, groepsreizen, begeleid door een gids of op eigen houtje. Allemaal door de mooiste gebieden van El Hierro! 

Wandelen
Deel op Pinterest

Fietsen op El Hierro

El Hierro is klein, maar biedt de fietser toch een enorme variëteit in routes! Hier trap je door vulkaanlandschappen, bossen en heb je schitterende vergezichten over de kust. De wegen zijn van goede kwaliteit en het is er over het algemeen rustig. Samen met de heerlijke temperaturen maakt dit El Hierro tot een fijne fietsbestemming. Lees alles over fietsen op de Canarische Eilanden.

Hoe kom je op El Hierro? El Hierro is te bereiken via Tenerife. Vanaf Tenerife kan je per boot of per vliegtuig naar El Hierro. Ben je ook benieuwd naar de overige eilanden, bekijk dan zeker de Canarische eilanden tips van de Naturescanner reporters.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Jeanne van den Reek
Geschreven door
Jeanne van den Reek
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!