Ga naar content

Azoren

Portugal natuurvakantie - Je bent op zoek naar een natuurrijk eiland in Europa en overweegt een vakantie op de Azoren? Wie van natuurvakanties houdt, zit helemaal goed met deze vulkanische en groene landschappen, waar je mooi kan wandelen en een boottocht kan maken om dolfijnen en walvissen te zien.

Natuurreizen Azoren

De Azoren archipel bestaat uit 9 eilanden die op 1.500 km van de Portugese kust verwijderd liggen, met een reistijd van ca. 4,5 uur vanaf Amsterdam. Een natuurvakantie op de Azoren is dus goed te doen, ook met kinderen (wij zijn er zelf geweest met een baby van 6 maanden). De natuur is zeer afwisselend: ruige kusten, kratermeren, vulkanische activiteiten, bossen en zandstranden wisselen elkaar af.

Aanraders

Mooiste eiland van de Azoren

Wat is het mooiste eiland? De eilanden worden verdeeld in drie groepen: het Oosten (Santa Maria en São Miguel), de middelste eilanden (Terceira, Graciosa, São Jorge, Pico en Faial) en dan nog de eilanden Flores en Corvo. Maar wat zijn de mooiste plekken op de Azoren, welke eilanden kun je combineren wanneer je gaat eilandhoppen?

Het grootste en volgens velen het mooiste eiland van de Azoren is São Miguel. Het heeft een grote diversiteit aan landschappen en natuur te bieden voor een geslaagde natuurvakantie. Er worden ook wandelvakanties georganiseerd. Toch zijn ook de andere eilanden van de archipel bijzonder mooi, en minder bezocht. Bijvoorbeeld Flores, een groen eiland met mooie watervallen. Ook op Pico, het een na grootste eiland, staat het toerisme in de kinderschoenen. Hier zijn lavastromen van de Pico vulkaan goed zichtbaar.  

natuur op de azoren

Tips rondreizen Azoren

Wat is de beste manier om de Azoren eilanden te verkennen? Waar boek ik een vakantie? Een eerste optie is een groepsreis: we tonen hier enkele leuke reistips voor een rondreis naar de Azoren in groep. Wie individueel wil reizen heeft tal van mogelijkheden. De meeste reisorganisaties bieden rondreizen op de eilanden aan als fly-drive Azoren. Je kan echter ook een los hotel boeken als zonvakantie en er dan zelf een huurauto bij regelen. Echt goedkoper zal je dan niet uitkomen en het is ook meer geregel. Bij een reisorganisatie heb je bovendien altijd iemand om op terug te vallen als fout gaat.

Eilandhoppen Azoren

TIP: TUI fly vliegt naar de eilanden São Miguel en Terceira. Vanaf beide eilanden kan je met de boot naar de andere minder toeristische eilanden varen. De tijden waarop de boten varen kunnen verschillen naargelang het weer en de tijd van het jaar. Er is ook een lokale maatschappij die dagelijks vanaf São Miguel naar de andere eilanden vliegt. Kortom, er komt wel wat uitzoekwerk bij kijken en het kan handiger zijn om een georganiseerde "island hopping" vakantie te boeken.

TUI heeft het grootste en goedkoopste aanbod om te eilandhoppen op de Azoren (let op, vaak niet boekbaar voor het najaar) en Kras heeft regelmatig ook mooie aanbiedingen. Je kan uiteraard ook zelf losse vliegtickets en hotels boeken. Het weer op de eilanden is wisselend: blijf tijdens je vakantie vooral niet in je hotel zitten als het regent; enkele kilometers verderop kan de zon schijnen. Een huurauto is daarom ideaal om de eilanden te verkennen en je te verplaatsen als het weer even wat minder mooi is.

Natuur Azoren

Een vakantie op de Azoren staat vrijwel altijd in het teken van natuur; de typische zonvakantie toerist voelt zich er niet thuis, de avontuurlijke vakantieganger en natuurreiziger wel. De eilanden kenmerken zich door glooiende groene landschappen, die afwisselen met weelderige begroeiing en ruige kusten. Er is ook vulkanische activiteit waarneembaar; in verscheidene vulkanische gebieden vind je dampende putten en borrelende modderpoelen. Lees ook meer informatie over vulkanen op de Azoren.

Naast de vulkanische gebieden zijn de mooie meren het meest kenmerkend voor de natuur op de eilandengroep; azuurblauwe en groene meren vullen de vulkaankraters. Op sommige plaatsen zijn er tevens best hoge bergen te vinden. De vulkaan Pico (2.351 meter) is de hoogste berg van de Azoren én van Portugal. De witte bergtop steekt af en toe door de wolken heen.  

Indrukwekkende natuur op de Azoren

Vegetatie Azoren

Het hele jaar bloeien bloemen in diverse kleuren, maar het meest bekend zijn wel de hortensia's, die overal langs de wegen en tussen de weilanden gebruikt worden als haag. Zodra ze in bloei staan zorgen ze voor een explosie van blauwe bloemen. De vegetatie op de Azoren bestaat verder vooral uit tropische planten, zoals varens, palmbomen en bananenbomen, hoewel ook citrusvruchten, druiven en ananas gedijen in het zonnige klimaat. Laurierbossen, naaldbossen en mossen komen eveneens veelvuldig voor.

Vissersdorpen

Het prachtige landschap op de Azoren wisselt af met gezellige dorpen. Pittoreske vissersplaatsjes met witte huisjes en koloniale kerkjes liggen verscholen tussen de ruige kusten en de groene natuur. Hoewel er verder weinig culturele bezienswaardigheden zijn hebben de vissersdorpen zeker hun charme. In de lokale havens kan je de vangst van de lokale vissers proeven. Even helemaal weg van alle drukte; ontspanning en rust zijn aan de orde van de dag.

Wandelen

Het vulkanische landschap en de groene natuur op de Azoren nodigt uit voor mooie wandelingen, maar de routes zijn vaak lastig te vinden. De bekendste wandeling is de tocht naar het Lagoa de Fogo op Sao Miguel, 14 km lopen en ongeveer 900 meter stijgen. Lees meer over wandelen op de Azoren.

Walvissen op de Azoren

Op de Azoren heb je veel kans om walvissen en dolfijnen te zien! In de Atlantische Oceaan rond de eilanden worden regelmatig (naargelang het seizoen) blauwe vinvissen, vinvissen, bultruggen, orka's en potvissen gesignaleerd. De maatschappijen die de tochten organiseren geven een garantie van 75% kans om walvissen te zien en 98% kans op dolfijnen. Vanaf de meeste eilanden kun je deelnemen aan walvissafari’s, excursies zijn makkelijk ter plaatse te boeken. Hou de camera maar klaar, want wat is mooier dan een potvis, blauwe vinvis of tientallen dolfijnen in beeld? Wanneer kun je de walvissen zien bij de Azoren? De beste tijd is april tot oktober, maar sommige walvissen zie je het hele jaar door. Met name potvissen zijn het hele jaar aanwezig. Meer over walvissen op de Azoren.

Vogels Azoren

De groene eilanden zijn tevens een tussenstation voor allerlei trekvogels. Ook zijn er verscheidene mooie vogelsoorten die er het hele jaar door leven. Zodra je de deur van je hotel of huurauto opent hoor je het getjilp langs alle kanten, een heerlijk vakantiegeluid. Roodborstjes, merels, vinken, kraaien, duiven, mussen, meeuwen, buizerds, Kuhls pijlstormvogel om maar een aantal vogels te noemen. Op de Azoren komt ook een zeer zeldzame vinkensoort voor, die enkel hier leeft, de Azorengoudvink. Vogelaars van over de hele wereld reizen speciaal voor dit doel naar het eiland São Miguel, naar het plaatsje Corvo in het uiterste westen van het eiland. Lees meer over vogels op de Azoren.

Veelgestelde vragen over de Azoren

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!