Azoren natuurvakantie

Azoren natuurvakantie

Direct naar onze reistips

Portugal natuurvakantie - Je bent op zoek naar een groen eiland in Europa en overweegt een vakantie op de Azoren? Wie van natuurvakanties houdt, zit helemaal goed met deze vulkanische en groene landschappen, waar je mooi kan wandelen en een boottocht maken om dolfijnen en walvissen te zien.

Natuurreizen Azoren

De Azoren archipel bestaat uit 9 eilanden die op 1.500 km van de Portugese kust verwijderd liggen, met een reistijd van ca. 4,5 uur vanaf Amsterdam. Een natuurvakantie op de Azoren is dus goed te doen, ook met kinderen (wij zijn er zelf geweest met een baby van 6 maanden). De natuur is zeer afwisselend: ruige kusten, kratermeren, vulkanische activiteiten, bossen en zandstranden wisselen elkaar af.

1. Mooiste eiland van de Azoren

Wat is het mooiste eiland van de Azoren? De eilanden worden verdeeld in drie groepen: het oosten (Santa Maria en São Miguel), de middelste eilanden (Terceira, Graciosa, São Jorge, Pico en Faial) en dan nog de eilanden Flores en Corvo. Maar wat zijn de mooiste plekken op de Azoren, welke eilanden best zien als je gaat eilandhoppen? Het grootste en volgens velen het mooiste eiland van de Azoren is São Miguel. Het heeft een grote diversiteit aan landschappen en natuur te bieden voor een geslaagde natuurvakantie. Er worden ook wandelvakanties georganiseerd. Toch zijn ook de andere eilanden van de Azoren bijzonder mooi, en minder bezocht. Bijvoorbeeld Flores, een groen eiland met mooie watervallen.
TIP: sinds kort biedt TUI fly meer vertrekmogelijkheden naar de Azoren: naast de eilanden São Miguel en Terceira, wordt dan ook het groene eiland Pico aangevlogen. De Azoren zijn de ideale bestemming om te eilandhoppen en met deze nieuwe vlucht wordt dat nog gemakkelijker.

2. Wandelen op de Azoren
Het vulkanische landschap en de groene natuur op de Azoren nodigt uit voor mooie wandelingen, maar de routes zijn vaak lastig te vinden. De bekendste wandeling op de Azoren is de tocht naar het Lagoa de Fogo op Sao Miguel, 14 km lopen en ongeveer 900 meter stijgen. Lees meer over wandelen op de Azoren.

3. Natuur Azoren

Een vakantie op de Azoren staat vrijwel altijd in het teken van natuur; de typische zonvakantietoerist voelt zich er niet thuis, de avontuurlijke vakantieganger en natuurreiziger wel. De natuur van de Azoren kenmerkt zich door glooiende groene landschappen, die afwisselen met weelderige begroeiing en ruige kusten. Er is ook vulkanische activiteit waarneembaar; in verscheidene vulkanische gebieden vind je dampende putten en borrelende modderpoelen. Lees ook meer informatie over vulkanen op de Azoren. Naast de vulkanische gebieden zijn de mooie meren het meest kenmerkend voor de natuur op de eilandengroep; azuurblauwe en groene meren vullen de vulkaankraters. Op sommige plaatsen zijn er tevens best hoge bergen te vinden. De vulkaan Pico (2.351 meter) is de hoogste berg van de Azoren én van Portugal. De witte bergtop steekt af en toe door de wolken heen.

4. Vegetatie Azoren
Het hele jaar bloeien bloemen in diverse kleuren, maar het meest bekend zijn wel de hortensia's, die overal langs de wegen en tussen de weilanden gebruikt worden als haag. Zodra ze in bloei staan zorgen ze voor een explosie van blauwe bloemen. De vegetatie op de Azoren bestaat verder vooral uit tropische planten, zoals varens, palmbomen en bananenbomen, hoewel ook citrusvruchten, druiven en ananas gedijen in het zonnige klimaat. Laurierbossen, naaldbossen en mossen komen eveneens veelvuldig voor.

De prachtige natuur op de Azoren wisselt af met gezellige dorpen. Pittoreske vissersplaatsjes met witte huisjes en koloniale kerkjes liggen verscholen tussen de ruige kusten en de groene natuur. Hoewel er verder weinig culturele bezienswaardigheden zijn hebben de vissersdorpen zeker hun charme. In de vissershavens kan je de vangst van de lokale vissers proeven. Even helemaal weg van alle drukte; ontspanning en rust zijn aan de orde van de dag.

5. Walvissen op de Azoren
Op de Azoren heb je veel kans om walvissen en dolfijnen te zien! In de Atlantische Oceaan rond de eilanden worden regelmatig (naargelang het seizoen) blauwe vinvissen, vinvissen, bultruggen, orka's en potvissen gesignaleerd. De maatschappijen die de tochten organiseren geven een garantie van 75% kans om walvissen te zien en 98% kans op dolfijnen. Vanaf de meeste eilanden kun je deelnemen aan walvissafari’s, excursies zijn makkelijk ter plaatse te boeken. Hou de camera maar klaar, want wat is mooier dan een potvis, blauwe vinvis of tientallen dolfijnen in beeld? Wanneer kun je de walvissen zien bij de Azoren? De beste tijd is april tot oktober, maar sommige walvissen zie je het hele jaar door. Met name potvissen zijn het hele jaar aanwezig. Meer over walvissen op de Azoren.

6. Vogels Azoren
De groene eilanden zijn tevens een tussenstation voor allerlei trekvogels. Ook zijn er verscheidene mooie vogelsoorten die het hele jaar door op de Azoren leven. Zodra je de deur van je hotel of huurauto opent hoor je het getjielp langs alle kanten, een heerlijk vakantiegeluid. Roodborstjes, merels, vinken, kraaien, duiven, mussen, meeuwen, buizerds, Kuhls pijlstormvogel om maar een aantal vogels te noemen. Op de Azoren komt ook een zeer zeldzame vinkensoort voor, die enkel hier leeft, de Azorengoudvink. Vogelaars van over de hele wereld reizen speciaal voor dit doel naar het eiland São Miguel, naar het plaatsje Corvo in het uiterste westen van het eiland. Lees meer over vogels op de Azoren.

7. Tips rondreizen Azoren
Wat is de beste manier om de Azoren eilanden te verkennen? Wat is het mooiste eiland en waar boek ik een vakantie? Een eerste optie is een Azoren groepsreis: hiernaast vind je enkele leuke reistips voor een rondreis naar de Azoren in groep. Wie individueel wil reizen heeft tal van mogelijkheden. De meeste reisorganisaties bieden rondreizen op de eilanden aan als fly-drive Azoren. Je kan echter ook een los hotel boeken als zonvakantie en er dan zelf een huurauto bij regelen. Echt goedkoper zal je dan niet uitkomen en het is ook meer geregel. Bij een reisorganisatie heb je bovendien altijd iemand om op terug te vallen als fout gaat.

8. Eilandhoppen Azoren

Het eiland Sao Miguel is een goede uitvalsbasis om te eilandhoppen. Dagelijks vliegt een lokale maatschappij vanaf dit eiland naar de andere eilanden. Er zijn bootverbindingen, maar de tijden waarop de boten varen kunnen verschillen naargelang het weer en de tijd van het jaar. Kijk voor eilandhoppen op de Azoren en de mooiste natuurreizen bij de reisorganisaties hiernaast, er zijn diverse opties. TUI en KRAS hebben het grootste en goedkoopste aanbod om te eilandhoppen op de Azoren (vaak niet boekbaar in augustus en september). Je kan ook zelf losse vliegtickets en hotels boeken. Het weer op de eilanden is wisselend: blijf tijdens je vakantie vooral niet in je hotel zitten als het regent; enkele kilometers verderop kan de zon schijnen. Een huurauto is daarom ideaal om de eilanden te verkennen en je te verplaatsen als het weer even wat minder mooi is.

9. Beste reistijd Azoren

De beste periode om te reizen naar de Azoren zijn de maanden juni, juli en augustus (maar eigenlijk kun je het hele jaar door naar de Azoren op vakantie, het is er immers nooit echt druk). Voorjaar voor bloemenliefhebbers.

Natuur Azoren
Natuur Azoren
Natuur Azoren noordkust Sao Miguel Flores De Azoren Azoren binnenland Architectuur Azoren Vulkanische activiteit (Furnas) Vink Sete Cidades Walvistour Ferraria Dolfijnen


Reistips Azoren

Eilandhoppen Azoren en andere mooie bestemmingen

Natuurvakantie op de Azoren, jouw tips?

T. Bueno Bibaz

22-01-2018 om 18:47 uur

Veel gebladderd.

Natuur

Wandelen

Rust

Dieren

Bevolking

Weer en klimaat

Totale beleving

Ervaring
Ik dacht dat het over de informatie van hierboven ging. En dat vond ik nogal erg "fladderig". Dat over de vogels geschreven wordt begrijp ik, maar wat meer info over bijv. dorpjes, met een foto, zodat we ook daar een indruk van krijgen.

Reisperiode
januari 2018

Reisduur
1 week


Yvonne

04-11-2016 om 15:06 uur

Ervaring
@edwin, sorry zie je bericht nu pas. Wij hebben geen gebruik gemaakt van een veerboot. We dachten dat het zo simpel was als een busverbinding maar dat bleek niet het geval. Wij hebben uiteindelijk binnenlandse vluchten gemaakt.


edwin van den eynde

11-09-2016 om 21:41 uur

Ervaring
Hallo Yvonne,Wij hebben al een vlucht en hotel voor 1week op sao miguel Hoe moeten we een veerboot nemen naar de andere eilanden en hoe hebben jullie dit gedaan ? bedankt en tot wederhoren edwin


Eveline Philipse

26-06-2016 om 16:28 uur

Ervaring
Hi Yvonne, Mijn vriend en ik denken er ook aan om te gaan eilandhoppen in de Azoren. Ik ben erg benieuwd naar je ervaringen en je hebt vast ook leuke tips. Waarschijnlijk ben je daar nu, heel veel plezier! Lieve groet, Eveline


Maarten Hartog

14-03-2013 om 09:47 uur

Ervaring
Heerlijke bestemming, ook in de maanden januari, februari, maart: mooi voorjaarsweer met veel zon.

* Natuur
Wandelen
Rust
Dieren
Bevolking
Weer en klimaat
* Totale beleving
Sandra

14-02-2017 om 15:44 uur

Ervaring
Hoi Yvonne, wat fijn om al je tips te lezen!! Thanx! Iemand anders nog tips om op Sao Miguel te doen? We willen 10 dagen vertoeven op het eiland :)


Irene

04-11-2016 om 06:43 uur

Ervaring
@Yvonne Wij gaan in 2017 naar de Azoren. Inderdaad hebben we ook de vluchten en overnachtingen los geboekt. Heb jij tips voor autoverhuurbedrijven? Heb jij die van tevoren gereserveerd of pas bij aankomst? En op elk eiland hetzelfde bedrijf? Welke tips heb je voor Terceira en Pico? Groetjes Irene


Yvonne

29-06-2016 om 17:02 uur

Ervaring
@Eveline, we zijn gisteren thuis gekomen. Het is er zo ongelooflijk mooi! Zeker doen! We hebben drie eilanden bezocht, maar als ik het nog zou moeten doen zou ik liever meerdere eilanden gedaan hebben en minder lang op de (kleinere) eilanden Pico en Terceira verblijven hebben. Wij waren 1 week op Sao Miguel, 1 week op Pico en 1 week op Terceira. Vergis je niet de eilanden, op Sao Miguel na, zijn echt klein. Wij hadden op elk eiland een huurauto genomen. Wil je wat zien is dit wel een must. Zeker op de kleine eilanden rijd de bus maar 2X per dag het eiland rond. Met de auto kom je op de mooiste plekken. De wandeltrails zijn super mooi en zijn hier te downloaden. http://trails.visitazores.com/en/islands/terceira Verder is een walvis-dolfijn watching een must, ook al hadden wij niet zoveel geluk toch super leuk om mee te maken. De meren op Sao Miguel zijn adembenemend mooi en de stad Angra op Terceira is de meest bruisende, ook 's avonds veel te beleven. Op de andere eilanden was het erg stil 's avonds. Verder waren de geboekte air bnb's erg leuk. Wij hadden gepland om met de boot van Pico naar Terceira te gaan maar dat was wel een hele onderneming. 6 uur onderweg en de boot ging maar een keer in de week dus hebben we alsnog vliegtickets geboekt. Vast veel plezier met uitzoeken voorbereiden. Heb je nog vragen mail me maar. Emailadres te verkrijgen via contact naturescanner. Groetjes Yvonne


Yvonne

13-05-2016 om 23:31 uur

Ervaring
Wij gaan in juni (2016) drie weken naar de Azoren. We hebben losse tickets (TAP) geboekt A'dam - Lissabon-Sao Miguel, Sao Miguel -Pico Terciera -Lissabon-A'dam, van Pico naar Terciera gaan we per boot en we verblijven in Air bnb's. We gaan drie weken eilandhoppen. We zijn hiervoor ongeveer 800,- pp kwijt. Het loont dus echt de moeite om het zelf uit te zoeken ipv door een reisorganisatie. En daarbij vind ik een air bnb altijd veel leuker dan een hotel. Nog drie weken geduld....


Naturescanner.nl maakt gebruik van cookies om bezoekers de beste gebruikservaring te bieden. Wij verzamelen geen persoonsgegevens. Onze adverteerders kunnen cookies gebruiken om Naturescanner te belonen voor mensen die zij via ons hebben bereikt. Daarnaast gebruiken wij cookies voor analyse van webbezoek. Meer informatie over de cookies kunt u vinden in onze privacy verklaring. Bij akkoord geeft u Naturescanner toestemming voor het gebruik van cookies. Ik ga akkoord