Ga naar content

Pico

Elk eiland van de Azoren is uniek. Zo is het contrast tussen Pico en het eiland Sao Miguel bijvoorbeeld enorm! Waar Sao Miguel bekendstaat als het groene eiland door de weelderige bloemen en planten, staat Pico bekend als het grijze eiland vanwege de indrukwekkende lavaplateaus. Azoreneiland Pico is een bestemming voor wie houdt van ruige natuur én avontuur! En voor wie niet bang is voor een beetje regen of storm.

Pico natuur

Hoewel Pico het grijze eiland wordt genoemd is echt niet alles grijs en grauw. De natuur op Pico is vooral erg ruig. Aan de kust vind je geen zachte stranden, maar scherpe rotskusten met zwarte lavasteen. In het binnenland vind je een groene hoogvlakte met indrukwekkende, begroeide bergkammen maar elk moment mysterieuze mistflarden doorheen kunnen trekken. De enorme Mount Pico met zijn maanachtige krater waakt over het eiland. Verder groeit en bloeit er ook van alles op Pico. Zo grijs is het dus niet! En dan hebben we het nog niet gehad over de bijzondere inwoners van de wateren rond het eiland: de walvissen. Voor de natuurliefhebber is op Pico dus van alles te bewonderen.

Pico Azoren

Pico maakt deel uit van de middelste eilanden van de Azoren archipel, midden in de Atlantische Oceaan. Samen met Faial, Sao Jorge, Terceira en Graciosa ligt het mooi gecentreerd. Vanuit Sao Miguel vlieg je er in zo’n 45 minuten naartoe met een binnenlandse vlucht. Faial bereik je vanuit Pico al in een half uurtje met de veerboot en ook Sao Jorge ligt op vaarafstand. 

Combineer Pico dan ook zeker met andere eilanden om een mooi beeld te krijgen van de archipel. Zoek je nog leuke accommodaties? Bekijk dan onze pagina over bijzonder overnachten op de Azoren.

Fly-drive Pico

We willen je alvast een tip geven: de beste manier om het eiland te verkennen is met de auto. Met de auto kom je namelijk op de meest afgelegen plekjes en heb je alle vrijheid om te gaan en staan waar je wil. Een fly-drive reis boeken is dan ook een dikke aanrader. Wij boekten zelf onze vlucht, huisjes en auto apart. Voor autohuur boeken wij altijd vertrouwd bij Sunny Cars. Voor ons de allerfijnste partij vanwege de goede verhuurvoorwaarden. Het is glashelder wat je precies huurt. Groot voordeel is de all-in verzekering waardoor je zeker weet dat je geen gedoe krijgt. Zorgeloos rondrijden dus!

Fly and drive Pico
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Ook fijn zijn de aanvullende services van Sunny Cars zoals contactloos ophalen, online check-in en de fastlane service waardoor je niet in de (soms lange) wachtrij hoeft te staan. Ga je een auto huren op de Azoren, dan raden wij absoluut Sunny Cars aan.

Bezienswaardigheden Pico

Wat zijn nou dé highlights op het eiland? Wij nemen je mee op onze rondreis waarbij we de mooiste plekjes en meest bijzondere natuur bezochten.

1. Montanha do Pico

Het hoogste punt van heel Portugal is niet te missen! De enorme Pico vulkaan piekt overal bovenuit. Met helder weer kan je helemaal tot aan de krater kijken en zie je het topje Piquinho (2351 m.) liggen. Een maanachtig kraterlandschap! Toen we arriveerden op het eiland Pico was het ontzettend slecht weer waardoor de hele vulkaan bedekt was met een dikke laag wolken en ook de dagen erna was Pico verstopt. Toen hij zich eindelijk liet zien, viel mijn mond open. Wat een machtig mooie berg! Wij kregen er geen genoeg van. Onderstaande foto is gemaakt vanuit de straat van ons huisje.

Montanha do Pico
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Wil je een mooi uitzicht op Pico? Rijd dan de EN3 af, ook wel bekend als Longitudinal en de langste weg van de hele Azoren. Hij brengt je van havenplaats Madalena helemaal tot in de bergen en onderweg krijg je waanzinnige zichten op Pico. Aan deze weg zit ook Lagoa do Capitao.

Wist je dat je naar de top van Pico kan klimmen? Hierover lees je meer onder het kopje wandelen op Pico.

2. Walvissen

Zeg je Pico, dan zeg je walvissen! Een walvissafari mag je absoluut niet overslaan als je op Pico bent. Je hebt hier een kans van maar liefst 98% om potvissen te zien. Wil je je kansen op een unieke ervaring vergroten, dan raden we je aan meerdere walvistours te plannen. Soms worden tours namelijk verzet vanwege het weer. Wat je gaat zien is per dag verschillend. Het blijven wilde dieren die zich niet laten sturen. De ene dag zie je de dieren misschien heel oppervlakkig en de andere dag kan er een walvis 'breachen', ofwel uit het water springen. Dat maakt whale watchen op Pico super spannend!

Dolfijnen Pico
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Wij hadden een heel bijzondere ervaring. Vrijwel meteen nadat we de haven in Lajes do Pico uitvoeren stuitten we op een groep van 10 potvissen die interactie hadden met elkaar. Kopjes boven water en heel erg geïnteresseerd in de boot. Ze vonden onze aandacht echt leuk en kwamen zelf op de boot af. Ineens dook er zelfs een potvis met kalf op enkele meters naast me op! Kippenvel.

Walvissenn Pico
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Ook gaaf is dat de meeste touroperators een hydrofoon bij zich hebben die ze in het water steken om de geluiden van de dieren op te vangen. Daardoor heb ik kunnen horen hoe potvissen met elkaar communiceren in een soort kliktaal. En ook de dolfijnen heb ik kunnen horen, zelfs zonder hydrofoon hoorde je ze piepen.

Lees meer over walvissen spotten op de Azoren.

3. Lavakust

Wij overnachtten op Pico vlakbij de lavakust bij Santa Luzia in het noorden. Wij kwamen vrijwel elke dag even naar de Arcos Vulcânicos om te genieten van een indrukwekkend lavalandschap waar je nog precies kan zien hoe de lava ooit stroomde. Een heerlijke plek om te genieten van de zonsondergang en de woeste golven die op de kust knallen. Aan de overkant zie je bij helder weer Sao Jorge goed liggen. Van te voren had ik niks over deze plek gelezen, maar wat was het mooi!

Vulkanisch eiland Pico
© Naturescanner
Deel op Pinterest

4. Gruta das Torres

Een kijkje in het binnenste van de aarde! In deze lavagrotten kan je zien hoe een vroegere uitbarsting het ondergrondse landschap heeft gevormd. Via een mysterieuze trap daal je af tot midden in de zwarte lavagrot. Wanneer je met je zaklamp omhoog schijnt zie je zilveren en gouden glittertjes, dit zijn bacteriën die zich in het klimaat van de grot thuis voelen. In de grot zie je de oude lavastromen, enorme lavastenen, stalagmieten en stalactieten. Een bijzonder idee dat deze grot gevormd is tijdens een uitbarsting. Het maakt je bewuster van het vulkanische karakter van de Azoren. Je kan de grot alleen bezoeken tijdens een rondleiding, deze duurt zo'n 90 minuten en kost je (anno 2022) slechts 7 euro. Zeer de moeite waard!

5. Wijnvelden

Typisch Pico: een mozaïek van stenen muurtjes die de wijngaarden beschermen tegen de elementen. Over het hele eiland zie je deze typische wijngaarden, maar het meest indrukwekkend zijn ze bij Criaçao Velha in het oosten van Pico. Hier vind je de wijngaarden uitgestrekt over een enorme oppervlakte, vlak langs de kust. Maak een stop bij de rode molen en kijk uit over zee, met uitzicht op het eiland Faial aan de overkant.

Wijngaarden Pico
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Dat er wijn wordt verbouwd betekent uiteraard ook dat je er wijn kan proeven! Een lokaal wijntje op een terras hoort er in Pico dan ook zeker bij, vervelend he?

6. Meren

Pico heeft enkele schitterende meren. Niet zo bekend als de meren van Sete Cidades op Sao Miguel, maar daardoor ook niet overladen met toeristen. De mooiste was voor ons absoluut Lagoa do Capitão, gelegen aan de EN3. Hier krijg je Pico vanuit een unieke hoek te zien, met het meer op de voorgrond. 

Lagoa do Capitão
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Ook ontzettend gaaf is de ‘weg langs de meren’. Wanneer je vanaf de ER2 de bordjes volgt en de weg naar het oosten van het eiland volgt kom je op een spannende weg dwars door de hooglanden heen. Vaak hangen hier flarden mist en rijd je over spannende wegen dwars door het kraterlandschap, met af en toe een stop bij een meer. Onderweg kom je onder andere Lagoa do Caiado, Lagoa Seca, Lagoa da Rosada en Lagoa do Peixinho tegen. Je kan vanuit hier helemaal doorrijden tot het meest oostelijke puntje van Pico: Ponta da Ilha met zijn vuurtoren.

7. Natuurlijke baden

De Azoreneilanden staan bekend om hun thermale baden. Ook op Pico kan je heerlijk relaxen in natuurlijke zwembaden aan de kust. Deze zijn afgeschermd van de woeste zee waardoor het veilig zwemmen is. Sommigen zijn zelfs verwarmd door aardwarmte, hoe lekker is dat! Relax, doe je ogen even dicht óf hou ze juist open want met een beetje geluk zwemt er een walvis of dolfijn langs. Enkele mooie natuurlijke baden liggen bij Madalena, Lajes, Santo António en São Roque.

8. Faial

De overtocht van Pico naar Faial is zo kort dat het zonde is om het buureiland niet meteen mee te pakken. Door de gunstige ferry-tijden kan je in de zomermaanden ‘s ochtends heen en ‘s avonds terug waardoor je er niet eens hoeft te overnachten. Hoogtepunten hier? De enorme caldeira vulkaankrater en het indrukwekkende vulkaanlandschap van Vulcão dos Capelinhos met zijn eenzame vuurtoren.

Mooiste plekken Faial
Deel op Pinterest

Wandelen op Pico

Wanneer je op de Azoren bent, hoort een wandeling er natuurlijk bij. Je hoeft dan niet gelijk Mount Pico te beklimmen, er zijn ook vele andere (vlakke) wandelingen op Pico. Ik gebruikte zelf de app van Azores Trails om alle officiële wandelroutes te vinden, ook voor de andere eilanden handig.

Mooie hikes op Pico

Pr13pic - Lagoa do Capitao
Een hike van 9 kilometer die ongeveer 3 uur in beslag neemt. Je wandelt eerst langs het meer en over het onverharde pad ernaast, met waanzinnig zicht op Pico aan de ene kant en de noordkust aan de andere kant. Relaxt aan deze hike is dat je bijna alleen maar afdaalt, je begint in het hoogland en daalt af naar een kustplaats in het noorden. 

Wandelen op Pico
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Pr05pic - Vinhas da Criacao Velha
Bijna 7 kilometer lang wandel je hier door de indrukwekkende wijnvelden in oost-Pico. Kijk je ogen uit in het actieve wijnlandschap van Pico!

Pr19pic - Caminho das Lagoas
Wij hebben deze 22 kilometer lange route met de auto gedaan, maar als je in bent voor een flinke uitdaging kan je hem dus ook op de wandelschoenen afleggen. Je komt langs de meren van Caiado, Seca, do Peixinho en do Paul en bewondert de meest gave kraterlandschappen. Wandel deze route niet op mistige dagen, dit is gevaarlijk en bovendien is het uitzicht ook niet mooi. Op heldere dagen kijk je tot aan de eilanden Terceira en Sao Jorge.

Houd er rekening mee dat de wandelroutes op Pico vaak lineair zijn, oftewel je komt op een andere plek uit dan je begint. Je moet dus vervoer terug regelen of de route nogmaals de andere kant op lopen, maar dit is vaak te ver. Een taxi pakken is de beste optie.

Montanha do Pico beklimmen

Voor ons was het beklimmen van Pico een van de dingen waar we het meest naar uitkeken tijdens onze reis. Maar helaas, wat hadden we een pech met het weer. Na meerdere keren verplaatsen kon onze beklimming alsnog niet doorgaan. Heb ik in ieder geval een reden om eens terug te keren naar Pico! Ik heb me zo goed ingelezen en voorbereid op de klim dat ik je alsnog tips kan geven voor de tocht.

Wanneer je een goede conditie hebt en van tevoren traint, kan je naar de top, samen met een gids. Je start op een hoogte van 1200 meter, bij Casa da Montanha. Vanuit hier begin je aan de tocht omhoog die ongeveer 3,5 uur duurt. Je wandelt over wisselend terrein, zeer steil omhoog. Bovendien kan het weer elk moment omslaan. Onderschat de tocht dus niet.

De route is bewegwijzerd met 47 paaltjes. Vanaf nummer 44 ben je al in de krater. Vanuit de krater is het nog zo'n 70 meter omhoog naar het échte topje, Piquinho. Vanaf een hoogte van 2351 kijk je uit over Pico en de omliggende eilanden, een ervaring om nooit te vergeten! En dan moet je nog naar beneden, een tocht van 4 uur. Zeker de afdaling is voor veel mensen zwaar. Je bent al moe van de heenreis en bovendien is het terrein heel oneven en vol losliggende stenen. Voorzichtig en rustig afdalen is dan ook een must.

Er zijn diverse opties voor het beklimmen van Pico:

  • Dagklim: de makkelijkste optie waarbij je overdag naar de top klimt. Meest aangename condities voor de klim.
  • Nachtklim: hierbij start je om half twee ‘s nachts zodat je voor zonsopkomst aan de top staat om te genieten van de eerste zonnestralen bovenop Pico, een magische ervaring. Wel uitdagender omdat je weinig slaap hebt en klimt in het donker.
  • Klim met overnachting: bij deze optie heb je de kans om te overnachten op een van de meest unieke plekken ter wereld, in de krater van Pico. Je klimt einde van de dag omhoog met je tent om ‘s avonds kamp op te zetten op de top. ‘s Avonds geniet je van de kraakheldere sterrenhemel en ‘s ochtends zie je de zon opkomen boven de krater. Dat moet magisch zijn.
Pico beklimmen
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Enkele praktische tips:

  • Ga met een gids! Het weer op de berg is werkelijk onvoorspelbaar. In het dal was het bij ons windstil en zonnig maar hoe hoger we reden hoe onheilspellender het weer werd. Dikke mist, harde windstoten en regen. Geen condities om zo'n klim te maken. Een gids houdt het weer nauwkeurig in de gaten en weet schuilplekken te vinden indien nodig.
  • Plan je activiteit ruim en zorg voor een paar bufferdagen zodat de tour verplaatst kan worden bij slecht weer.
  • Ga je de nachtklim doen? Rijd dan overdag alvast een keer de weg naar de berghut waar de klim start. Deze weg is ‘s nachts pikdonker en niet van geweldige kwaliteit. Door hem overdag alvast te verkennen rijd je veiliger en zekerder de berg op en hoef je niet te zoeken.

Pico bezoeken

Enthousiast geworden over het eiland Pico en de andere Azoren eilanden? Houd dan rekening met deze tip: leef met het weer, net als de locals! Het weer op de Azoren is onvoorspelbaar en zeker buiten de stabielere zomermaanden kan mist, regen en wind nogal eens roet in het eten gooien. Zorg daarom dat je niet te veel inplant en genoeg ruimte over laat om je activiteiten te verzetten. Zou zonde zijn als je die walvistocht of beklimming van Pico (zoals bij ons) niet kan doen omdat je te volgepland bent.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Manou Kemna
Geschreven door
Manou Kemna
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!