Ga naar content

Gletsjerwandelen

Een gletsjer is een enorme ijsmassa die bergafwaarts stroomt. De mens houdt ervan om de natuur te bedwingen en net als hoge bergpieken en onbegane paden vinden we het leuk om op een gletsjer te wandelen. Met stijgijzers aan je voeten maak je een tocht over een metersdikke ijslaag, een bijzonder avontuur!

Wandelen op een gletsjer

Hoewel het misschien makkelijk lijkt, kan een gletsjerwandeling best wel een uitdaging zijn. Het steeds veranderende landschap van scheuren en ijspieken op een gletsjertong is bijzonder ruig en onvoorspelbaar. Daarom is het een must dat je onder begeleiding van een ervaren gids een gletsjer verkent. Met helm, stijgijzers, ijsbijl, goede wandelschoenen en warme kleding maak je een tocht van enkele uren en heb je soms ook de mogelijkheid om te gaan ijsklimmen

Wandelen op de Rhônegletsjer
© G. van Nellestijn
Deel op Pinterest

Verwacht bij het gletsjerhiken geen grote afstanden af te leggen, je zal maar een klein stuk van de gletsjer zien. Het ijs is op sommige plekken bijzonder scherp, dus ook goede handschoenen niet vergeten!

Gletsjerwandelen in Europa

Wat zijn de beste plekken voor een gletsjerwandeling? Bekende gletsjers in Europa zijn de Aletschgletsjer in Zwitserland, de Jostedalsbreen in Noorwegen, de Pasterze en Stubaler Gletscher in Oostenrijk, de Vatnajökull in IJsland en de Rhônegletsjer.

1. Gletsjerwandeling in IJsland

Een van de populairste bestemmingen om te wandelen op een gletsjer is IJsland. De bekende Vatnajökull mag je niet missen tijdens een rondreis op dit prachtige eiland. De gletsjer heeft verschillende gletsjertongen, waar je onder begeleiding van een gids overheen wandelt. 

Bekende tongen zijn de Svínafellsjökull en Fjallsjökull. Combineer een gletsjerwandeling met een boottocht over een van de gletsjermeren, zoals het mooie Jokulsárlón en Fjallsárlón. Dichter bij Reykjavik, in de omgeving van het plaatsje Vik, ligt de Sólheimajökull, een uitloper van de Mýrdalsjökull. Deze gletsjer is de makkelijkste om te bewandelen.

2. Gletsjerwandelen in Noorwegen

In de regio Nordjord, in het westen van Noorwegen ligt de Jostedalsbreen, de grootste gletsjer van het Europese vasteland. Excursies met een gids boek je bij de uitlopers Nigardsbreen of Brikdalsbreen. Of verken met je stijgijzers de Tystig gletsjer bij het plaatsje Loen. Deze bevindt zich op 1.600 meter hoogte en je dient dus eerst een skilift te nemen. Een wat langere tocht maak je over de Tunbergdalsbreen uitloper. Tijdens een boottocht vaar je over het gletsjermeer, langs kletterende watervallen en steile bergwanden.

3. Gletsjerwandelen in de Alpen

Je hoeft niet altijd naar de koude landen in het Noorden om een gletsjer te beklimmen. Ook in de Alpen zijn er voldoende mogelijkheden. Beklim gletsjers in het Ötztal of de Stubaier Alpen in Oostenrijk. Bekend is ook de Rhônegletsjer in Wallis - Zwitserland. 

4. Groenland

In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden is Groenland veel minder groen dan IJsland. De Groenlandse ijskap vormt na Antarctica de grootste ijsmassa op aarde. Rond die ijskap liggen tal van uitlopers, die uitmonden in de oceaan. De bekendste gletsjer van Groenland is de Jakobshavngletsjer.

Gletsjerwandelen buiten Europa

Ook op verre bestemmingen zijn er tal van bijzondere gletsjers, waarbij men excursies en tours aanbiedt onder begeleiding van ervaren gidsen. Denk hierbij aan de Fox Glacier in Nieuw-Zeeland, de gletsjers in Patagonië of de gletsjers in Alaska.

1. Gletsjers in Argentinië

Het zuiden van Argentinië en Chili, en met name het gebied van de Andes, heeft vele uitgestrekte gletsjers. De bekendste is de Perito Moreno gletsjer, maar er zijn er veel meer die beklommen kunnen worden. 

Gletsjerwandeling Perito Moreno
Deel op Pinterest

2. Gletsjers in Alaska

Gletsjers zien hoort bij een reis in Alaska. Een wandeling op de Matanuska Glacier bijvoorbeeld (op 2,5 uur van Anchorage) is een onvergetelijke ervaring. Maar er zijn vele andere gletsjers waar je kan deelnemen aan leuke en spannende excursies. Bekijk onze tips voor een rondreis in Alaska.

3. Gletsjers in Nieuw-Zeeland

Viator biedt leuke excursies op de Franz-Josefgletsjer en de Fox-gletsjer op het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland. Een ecotour onder begeleiding van een ervaren gids, of een helikoptervlucht tot midden op de gletsjer. Een once in a life time activiteit!

Veelgestelde vragen

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!