Ga naar content

Groenland

Een reis naar Groenland op de planning? Spectaculaire gletsjers, warmwaterbronnen, fjorden en walvissen… zo is een natuurreis naar het eiland kort samen te vatten.

Natuur Groenland

Het grootste eiland van de wereld is een provincie van Denemarken, met een eigen bestuur. Je vraagt je misschien af hoe de natuur in Groenland is en wat de mooiste gebieden zijn? Het is er behoorlijk bergachtig, met toppen tot ruim 4.000 meter hoogte. Meer dan 80% van de oppervlakte is bedekt met een drie kilometer dikke ijslaag, het zogenoemde binnenlandsijs.

Slechts een kuststrook van enkele kilometers breed is groen en ijsvrij, maar biedt wel een prachtige verscheidenheid aan landschappen. Schilderachtig gekleurde dorpjes contrasteren hier met de groene natuur. Gletsjers uit het binnenland proberen hun weg naar zee te vinden en zorgen voor spectaculaire aangezichten.

Planten en dieren op Groenland

Op en rond het eiland komen veel dieren voor. In de wateren rond Groenland leven ongeveer 20 soorten walvissen, waaronder de blauwe vinvis. Regelmatig worden ook potvissen en tuimelaars gezien bij de kust. Zwanen, aalscholvers, gorzen, meeuwen, eidereenden en vier grote roofvogelsoorten (de sneeuwuil, de zeearend, de slechtvalk en de giervalk) vliegen boven het groene landschap, dat in de zomer gesierd wordt door 500 verschillende plantensoorten.

Eetbare blauwe bosbessen en paddenstoelen, verschillende soorten orchideeën, kamille, boterbloemen, klaprozen en heide komen veelvuldig voor. Door het koude klimaat groeien op Groenland niet veel bomen, hoewel er tussen de fjorden her en der enkele berken staan. 

Walrussen in Groenland
Deel op Pinterest

Nationaal park Noordoost-Groenland

Het nationaal park Noordoost-Groenland is het grootste nationale park ter wereld, met een oppervlakte van 972.000 vierkante kilometer! Het is een weergaloos leefgebied voor ongeveer 10.000 muskusossen, naar schatting 1.500 ijsberen en tal van walrussen, poolvossen, rendieren en hazen. Het gebied is anders dan de meeste nationale parken, omdat vele delen niet toegankelijk zijn voor toeristen.

Om het te bezoeken moet je in het bezit zijn van een aantal vergunningen, te verkrijgen bij het Deense Ministerie. Vaak worden ook korte vluchten aangeboden om het landschap van bovenaf te zien. Zo kan je bijvoorbeeld een van de meest bizarre gletsjers ter wereld zien, de Elephant Foot Glacier, die zoals de naam al doet vermoeden, de vorm heeft van een reusachtige olifantenpoot.

Groepsreis Groenland

Op eigen houtje reizen is niet voor iedereen weggelegd, gelukkig organiseren verschillende reisbureaus mooie groepsreizen naar Groenland. Er worden ook diverse cruises naar Groenland aangeboden, vaak in combinatie met andere landen, zoals IJsland, Spitsbergen of de Faeröer eilanden. Vergelijk dus goed de verschillende reizen, want er is veel mogelijk. Wanneer je in de winter gaat, maak je grote kans het noorderlicht (Aurora Borealis) te zien. Vanaf het begin van de herfst danst deze lichtgroene gloed 's nachts door de lucht, een adembenemend schouwspel.

Actieve reis in Groenland

Er zijn allerlei leuke excursies en activiteiten te boeken in Groenland, van een walvissafari en een tocht met hondensleeën bij Disko eiland, tot andere "coole" activiteiten, zoals hiken langs groene landschappen, gletsjers en kleurrijke dorpjes, een boottocht langs ijsschotsen, kajakken op de koude wateren, met een 4WD naar de ijskap, een helikoptervlucht over het ijslandschap of een wildlife safari. Een vakantie in de ongerepte natuur op Groenland is een unieke en onvergetelijke ervaring.

Rondreis Groenland

Een vakantie in Groenland is over het algemeen zeer prijzig. Er worden reizen aangeboden met een prijskaartje van ruim €10.000 per persoon. Toch zijn er ook mogelijkheden om een korte vakantie naar Groenland te boeken, waarbij je slechts een klein deel van het land ziet, bijvoorbeeld een rondreis in Zuid-Groenland of West-Groenland.

Beste reistijd Groenland: maart t/m april (sneeuw), juni.

Veelgestelde vragen

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!