Ga naar content

Spitsbergen

Ten noorden van Noorwegen bevindt zich een prachtige eilandengroep, die op het lijstje staat van menig natuurliefhebber, Spitsbergen. De ongerepte natuur, de dieren en het beperkte aantal toeristen maken dit tot een ultieme bestemming voor een natuurreis of een onvergetelijke cruise.

Natuur Spitsbergen

Tijden veranderen, maar Spitsbergen blijft er koud onder. Was het eerst een eldorado voor walvisjagers en mijnwerkers, nu is het een walhalla voor natuurliefhebbers. Nergens ter wereld kun je zo gemakkelijk vanuit het vliegtuig de arctische toendra bereiken. Vanaf Amsterdam en Oslo (Noorwegen) via Tromsø is het mogelijk om 's zomers dagelijks naar de hoofdstad Longyearbyen te reizen.

Reistip

Diverse touroperators bieden mooie reizen naar de eilandengroep. Wil je de mooiste gebieden van Spitsbergen niet missen, neem dan deel aan een georganiseerde groepsreis langs alle hoogtepunten. Wil je een goedkope reis naar Spitsbergen vinden, pak dan je tent mee en ga kamperen op de camping vlak bij de luchthaven. Verder een prima uitvalsbasis om veel vogels en natuur te zien.

Mooie reizen

Landschap en flora

Het landschap van Spitsbergen kan beschreven worden als een Noors fjordenlandschap, langs de randen zomers groen gedrapeerd met een Lapse toendra en in die tijd bewoond door deels Nederlandse ganzen. Kleine rietgans en brandgans bezoeken elke winter onze streken om ons uit te nodigen samen met hun terug te vliegen naar de toendra van Andøya.

Wetenschappers van de Rijksuniversiteit Groningen geven hier graag gehoor aan en bewonen elke zomer een klein onderzoeksstation bij Ny Alesund in het noordwesten van Spitsbergen. Bijna tamme paarse strandlopers en sneeuwgorzen laten zich in hun mooiste broedkleed zien, toch heel wat anders dan de wat saaie beestjes op een winterse waddendijk. Maar grootste verrassing blijft toch de rijkdom aan bloemen in de korte zomerperiode. Witte Spitsbergen papavers en achtsterren, paars bloeiende soorten kartelblad en het blauwe pooljacobsladder zijn maar enkele planten die profiteren van de warme Golfstroom.

© Erwin Vissers
Deel op Pinterest

Dieren en vogels Spitsbergen

De adventfjorden en adventdalen vormen een bijzonder mooi gebied om vogels te observeren. Wie vogels kan zien kan zich best begeven in de buurt van hondenkennels. Waar honden zijn, zijn namelijk geen vossen en daardoor dus meer vogels.

Veel geziene vogels op Spitsbergen zijn jan-van-genten, zwarte zeekoeten, papegaaiduikers, ivoormeeuwen, alken, grote en kleine jagers, Noordse pijlstormvogels en dikbekzeekoeten. Op het land kan je walrussen, ijsberen en poolvosjes zien. Tijdens een boottocht maak je kans op blauwe vinvissen, bultruggen, butskoppen, gewone vinvissen, dwergvinvissen, tuimelaars, witsnuitdolfijnen en bruinvissen. 

Vogels Spitsbergen
Vogels Spitsbergen
Deel op Pinterest

Must have

Cruise Spitsbergen

Een vakantie op Spitsbergen vindt vaak plaats als cruise, in combinatie met andere bestemmingen, zoals Noorwegen, Fair Isle, Jan Mayen en IJsland. Spitsbergen laat zich vanaf zee uitstekend verkennen. Diep ingesneden fjorden zoals de Raudfjord boden beschutting aan Nederlandse walvisvaarders. Graven op het kleine eilandje Ytre Norskøya herinneren nog aan de traankokerij die hier vanaf de 17e eeuw in bedrijf was. Nu is het domein van kleine alk, papegaaiduiker en zwarte zeekoet, die op de klippen veilig zijn voor rondzwervende poolvossen.

Wildlife Spitsbergen
Wildlife Spitsbergen
Deel op Pinterest

Gletsjers als de Monacogletsjer en de 14e juli gletsjer steken hun ijzige vingers ver naar de kust uit. Voortdurend in beweging kruipt het landijs ver het water in totdat de zee aangeeft dat het genoeg geweest is. Luid protesterend breken enorme stukken ijs af, een mooi platform biedend voor baardrobben, maar ook voor rondzwervende ijsberen.

Wandelen op Spitsbergen

Tegenwoordig is het ook mogelijk om, onder begeleiding van ervaren gidsen, op Spitsbergen te hiken. Het landschap ervaren zoals het was in de vierde ijstijd. Geen paden, ruige toendra met een permafrost die in de zomer net zo ver ontdooit dat het op allerlei plaatsen nat is. Bergpieken die voortdurend bijgeslepen worden door sneeuw en ijs. En overal de mysterieuze roep van ijsduikers, herinnerend aan het Myvatn gebied op IJsland. Een trektocht op Spitsbergen staat voor veel avontuur.

Spitsbergen, de ultieme natuurbeleving op slechts 700 kilometer van de Noordpool. Niet alleen meer een zomerse bestemming maar ook een bijzondere locatie voor een midwinterreis. Poollicht boven de kerstboom van Longyearbyen, een onvergetelijke ervaring voor wie op zoek is naar een bijzondere natuurreis.

Beste reistijd

De beste periode om naar Spitsbergen te reizen zijn de maanden juni en juli. Vanaf juni kan je een zeer bijzondere periode meemaken. In twee weken tijd wordt het dan lente. Het dooien gaat ontzettend snel, in 14 dagen van -2 tot +10 graden.

Toch is het het hele jaar door mogelijk. Het voorjaar is een tijd waarin de dagen weer langer worden en men weer kan deelnemen aan huskytochten en sneeuwscootertochten. In de zomer kan je walrussen, zeehonden, walvissen en ijsberen zien. Het is dan een optie om te wandelen naar het binnenland, wat in koudere seizoenen lastiger is.

24 uur daglicht betekent dat het reizen dan zeer makkelijk is. Beste periode voor vogelreizen is juni en juli. In juli bloeien de meeste planten. In september zijn zonsopgang en zonsondergang prachtig. In oktober is het land gehuld in paarse tinten. Het noorderlicht zorgt dan voor een spektakel. In de winter is het landschap gehuld in sneeuw, een zeer bijzondere ervaring.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!