Ga naar content

Yoga

Op zoek naar een yogareis en je vraagt je af wat een mooie yogabestemming is? Wellicht heb je zelf al yogalessen gevolgd of volg je ze nog steeds. Maar wat is yoga eigenlijk en waarom beoefenen zoveel mensen het? 

Yoga en natuur

Als natuurliefhebber vinden we het heerlijk om buiten aan yoga te doen. De natuur heeft een positieve impact en draagt bij om stress te reduceren. Verscheidene natuurcampings en yoga retreats geven yogalessen in de buitenlucht. De natuur is de beste plek om tot bezinning te komen. Ook in parken en bossen of op het strand kan je steeds vaker deelnemen aan yoga. Erg fijn is ook yoga op een SUP-board, waarbij je op het water aan yoga doet

Ontstaan van yoga

Yoga is een Sankrits woord. Sankrits spraken de oorspronkelijke bewoners van India. Hier is yoga ook ontstaan. In het Nederlands kun je yoga vertalen als "verenigen" of "herboren". Tijdens een kleine zoekopdracht op internet kwam ik diverse betekenissen van yoga tegen, zoals "een leer uit India die zegt hoe je met meditatie, ademhalingsoefeningen en concentratie je lichaam en geest kunt ontspannen."

Mediteren strand
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Yoga heeft te maken met spirituele ontwikkeling. Het is geen religie en ook geen sport. Het is veel meer dan alleen maar lichamelijke houdingen en het doen van oefeningen om je lichaam gezonder en sterker te maken. Yoga laat je bewust worden van hoe je lichaam en geest zich voelen door naar binnen te keren en je ademhaling te observeren. Door je bewust te worden van je ademhaling, kun je je lichaam en geest met elkaar verbinden. Het brengt je dichter bij jezelf. Dit sluit wel enigszins aan bij het oorspronkelijke doel van yoga, waarbij men dichter tot God te komen door lichaam en geest te beheersen. Veel yogahoudingen weerspiegelen dieren en natuur.

Diverse vormen van yoga

Er zijn diverse vormen van yoga, zoals:

  • Hatha yoga
  • Yin yoga
  • Bikram yoga
  • Ashtanga yoga
  • Power yoga
  • Vinyasa yoga
  • Kundalini yoga
  • Yoga nidra

Het is even uitzoeken welke vorm het beste bij jou past. Maar wellicht is een proefles nemen wel handiger, zodat je er op fysieke manier achter kunt komen welke yogavorm jou het beste ligt.

Yoga reizen

In onze drukke samenleving staan we nauwelijks meer stil bij onszelf en wat het doel is van ons leven. Dit, als gevolg van de prestatiemaatschappij waarin we leven. Ook worden we continu geconfronteerd met prikkels van buitenaf, zoals mobiele telefoons, geluid, zendmasten enzovoorts. Door yoga te beoefenen ga je weer meer naar binnen en laat je de prikkels van buitenaf voor wat ze zijn. Je komt weer meer in verbinding met jezelf. Ook word je lichaam flexibeler en geeft yoga je meer balans, energie en kracht. Verder helpt yoga bij rug- en nekklachten en bij slapeloosheid. 

Yoga reizen
Deel op Pinterest

1. Yoga retreats

Yoga kun je als les volgen, bijvoorbeeld een keer per week. Maar het is ook heerlijk om te verblijven in een yoga retreat; van een dag of weekend tot meerdere dagen of zelfs weken. Een yoga retreat is veel intensiever dan een losse les. Een losse les duurt namelijk meestal maar een uurtje of anderhalf uur per keer. Hier plan je bewust meer tijd in om aan jezelf te werken; aan je fysieke, energetische en mentale gezondheid. Je zoekt echt de verdieping op in jezelf. Tijdens een verblijf in een yoga retreat zit je in een groep van gelijkgestemden, waarbij je van elkaar kunt leren. Zo'n retreat is meestal all-inclusive. Voor je maaltijden wordt gezorgd, zodat jij meer tijd overhoudt voor jezelf. 

Yoga retreats kun je in eigen land doen, maar ook binnen en buiten Europa.

2. Yoga reizen in Nederland en Europa

Yoga weekends en meditatievakanties in Europa. Leuke tip: de regio Gastein in Oostenrijk verandert elk voor- en najaar in een yogaparadijs tijdens de yogaweken. Dankzij de combinatie met de bergen en heilzame bronnen is dit dé bestemming als je toe bent aan zen. En ook het Oostenrijkse Leogang is een geweldige plek om yoga te combineren met andere activiteiten in de bergen zoals wandelen, klimmen, fietsen en wintersporten. Lees alles over yoga en andere activiteiten in Leogang.

3. Yoga retreats buiten Europa

Yoga op Bali, of in Cambodja. Vooral in Azië worden leuke yoga reizen aangeboden, waarbij je vaak in de natuur vertoeft. Enkele voorbeelden van yoga in Azië.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Monique Hovens
Geschreven door
Monique Hovens
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!