Ga naar content

Bossen in Nederland

Natuur in Nederland - Het is heerlijk om in een bos rond te dwalen, te fietsen of te zitten op een kleed op de grond. In het voorjaar als lentekriebels in de lucht hangen, in de zomer, wanneer je er verkoeling zoekt, in de herfst om te genieten van de warme kleuren en in de winter, als er sneeuw op de takken ligt. Ga ook eens slapen in een boshuisje tussen de bomen en ervaar de diepste rust!

Mooiste bossen van Nederland

Er zijn heel wat bosgebieden in ons land en daarom zie je soms letterlijk door de bomen het bos niet meer. Wat zijn mooie bossen in Nederland? Wij delen graag onze tips.

1. Kaapse Bossen

Wat is het grootste bos van Nederland? Eén van de meest bosrijke gebieden is de Utrechtse Heuvelrug. De Kaapse Bossen bevinden zich bij Doorn, midden in het Nationaal Park. Kenmerkend voor het gebied zijn de majestueuze beukenlanen en het glooiende landschap, waar tal van kleinere bospaadjes over heen kronkelen.

Hoogtepunt van de Kaapse Bossen is de 25 meter hoge uitkijktoren De Kaap. Deze staat op een heuvel en biedt een fantastisch uitzicht over de bossen op de Utrechtse Heuvelrug. Even verderop ligt een zwerfkei, de Doornse Kei, en een zandafgraving, het Doornse Gat.

2. Het Amerongse Bos

Gemengd bos met loofbomen en naaldbomen op de Amerongse Berg, het hoogste punt van de Provincie Utrecht. Het hellende landschap bij Amerongen doet je haast geloven dat je in een ander land bent. Het is vooral de grote diversiteit aan bomen die dit bosgebied zo interessant maakt. Oude dennen en mooie loofbossen wisselen af met statige beukenlanen.

Bos bij Utrecht
Deel op Pinterest

Deze mix aan begroeiing zorgt voor de aanwezigheid van veel verschillende zoogdieren, vogelsoorten, vleermuizen en paddenstoelen. Het is een van de oudste bossen op de Utrechtse Heuvelrug.

3. Wodanseiken bij Wolfheze

Schitterend bos bij de plaats Wolfheze in Gelderland. De eiken langs de Wolfhezerbeek zijn heel oud; wetenschappers denken dat de wodanseiken tussen de 400 en 600 jaar oud zijn! Waarschijnlijk zijn ze geplant geweest bij de aanleg van de sprengenbeek halverwege de 16de eeuw. Het zijn de kunstenaars van de Oosterbeekse School die de naam van de eiken bedachten.

Bos in Nederland
© Wim van Schaik
Deel op Pinterest

Het betreft 5 wodanseiken, maar in de nabije omgeving staan nog vele andere even oude eiken. Spechten en andere dieren gebruiken de oude bomen als schuilplaats. Het omliggende bos is gevarieerd, met enkele historische vondsten zoals grafheuvels.

4. Renkums Beekdal

Niet ver bij Wolfheze vandaan ligt een ander mooi natuurgebied waar je prachtig kunt wandelen. Het is een van onze favoriete bossen, bij Renkum. In het Renkums Beekdal wandel je door een gevarieerd landschap van bossen met stevige bomen, drassige hooilanden en watertjes. Combineer met een wandeling bij de Noordberg, langs de Nederrijn. Hier word je verrast door een schitterend groen zicht op de uiterwaarden bij de rivier.

Bos bij Renkum
Bos Renkum
Deel op Pinterest

5. Edese Bos

De bossen rond Ede bieden veel variatie. In het Edese Bos voeren wandelroutes je door mooie afwisselende wandelbossen. Bij Landgoed Kernhem ligt de Doolhoflaan, beschermd vleermuizengebied, en even verderop ligt de Bloedsteen, een oude zwerfkei. Bekijk meer mooie plekken bij Ede.

Ede ligt aan de rand van de Veluwe, en kan makkelijk verkend worden vanaf een van de vele leuke accommodaties in bijvoorbeeld Otterlo.

6. Luntersche Buurtbosch

De omgeving van Lunteren is een bosrijk gebied, met o.a. het Luntersche Buurtbosch en het Middelpunt van Nederland. Vanaf het bos wandel je door naar de weidse zandverstuiving van het Wekeromse Zand. Wanneer je enkele dagen in deze omgeving verblijft, kan je het bos combineren met het Edese Bos of de Ginkelse Hei, die in de directe omgeving liggen.

Bos bij Lunteren
© Naturescanner
Deel op Pinterest

7. Leuvenumse Bossen

Tijdens een uitje met collega's hebben we ons laten verrassen door de Leuvenumse Bossen, schitterende natuur bij Ermelo. Een prachtig stuk natuur! Het bos kenmerkt zich door tal van heuvels en niveauverschillen, stromende beekjes en hele hoge bomen. In de herfst is het hier heel mooi wandelen. De bossen zijn getooid in een veelvoud aan kleuren, de warme najaarsstralen zorgen voor een prachtig licht.

Bos bij Ermelo
© Naturescanner
Deel op Pinterest

8. Speulderbos

Het Speulderbos is uniek in zijn soort. De beuken hier groeien met veel kronkels in een wirwar door elkaar en daardoor heerst er in het bos een sprookjesachtige sfeer. Niet gek dat de regio omhuld is in eeuwenoude legendes. Ook vandaag de dag nog noemt men dit woud "Het bos van de dansende bomen". Dat klinkt toch mooi of niet? Bezoek zelf eens dit gebied bij Ermelo en Garderen en je zult al snel de naam begrijpen!

9. Oisterwijkse Bossen en Vennen

Net buiten Tilburg liggen de Oisterwijkse Vennen, waar de natuur zich van zijn beste kant laat zien. Het gevarieerde bosgebied herbergt tal van sprookjesachtige vennen en mooie heidegebieden. De vele doorkijkjes en bankjes zorgen voor fraaie foto's. Het natuurgebied sluit aan bij een ander gebied, Kampina.

Bos bij Tilburg
Bij Tilburg
Deel op Pinterest

In vervlogen tijden werd het zand door poolwinden opgeblazen tot heuvels. De daarachter liggende kommen vulden zich met water en vormden zo vele vennetjes. De vennen dragen bijzondere namen, zoals het Goorven en het Brandven en sommigen zijn vernoemd naar mensen uit de omgeving. Zo heeft alles in het vennen- en bosgebied zijn geschiedenis en verhaal. Vanaf het bezoekerscentrum in Oisterwijk kan je een wandeling of fietsroute kiezen of een begeleide excursie reserveren. Een van de wandelroutes voert langs 14 vennen. 

10. Maasduinen

Een van de fraaiste bosgebieden in Noord-Limburg. Het bos- en heidegebied herbergt een groot aantal dieren, sommigen natuurlijke bewoners, anderen, zoals Galloways en heideschapen ingezet om het bos te verjongen. Lees meer over Nationaal Park Maasduinen.

Maasduinen
Maasduinen
Deel op Pinterest

11. Bossen bij Nijmegen

Rondom Nijmegen kan je prachtig wandelen in de bossen. Bijvoorbeeld in het prachtige Groesbeekse Bos, bij de Sint-Jansberg, op de Duivelsberg en in het Eversbos. De omgeving kenmerkt zich door haar ligging op een stuwwal, waardoor er tal van heuvels zijn in de bossen. Leuk voor kinderen, maar ook voor mensen die wat meer uitdaging en afwisseling zoeken in hun hike.

Sint-Jansberg
© Naturescanner
Deel op Pinterest

12. Het Amsterdamse Bos

Voor mensen uit de Randstad is het Amsterdamse Bos een fijne afwisseling op de drukte van de stad. Het is daarom ook een van de meest bezochte bossen in Nederland. 1000 hectare aan bos, polders en poeltjes, met zeven uitgezette routes en wel 200.000 bomen. Kinderen kunnen heerlijk spelen tussen de bomen, en er zijn ook speelweiden en 2 kinderbaden. Bekijk meer tips voor natuur in Amsterdam.

13. Zwarte Dennen

In de omgeving van de Oudhollandse dorpen Staphorst en Punthorst ligt natuurgebied de Zwarte Dennen. Een heerlijk bos om te wandelen, fietsen of te verkennen per paard.

14. Sallandse Heuvelrug

Een mooi natuurgebied in Overijssel, met - in de late zomer paarse - heide en verkoelende bossen. Een verrassend en bovendien vrij rustig natuurpark. Lees meer over de Sallandse Heuvelrug.

Bossen bij Sallandse Heuvelrug
Sallandse Heuvelrug
Deel op Pinterest

Handig! Uitklapbare gidsjes om jou de weg te wijzen in de natuur.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!