Ga naar content

Natuur bij Amerongen

Utrechtse Heuvelrug - Een van de mooiste dorpen in de Provincie Utrecht is Amerongen. Een deel van het dorp, met haar oude boerderijen en rijksmonumenten, is beschermd dorpsgezicht. De meeste mensen kennen het plaatsje vooral van Kasteel Amerongen.

Maar neem zeker eens de tijd om te wandelen in de omgeving en de overige bezienswaardigheden te ontdekken! In de natuur bij Amerongen is het namelijk prettig vertoeven; het dorp ligt tussen de bossen van de Utrechtse Heuvelrug en de uiterwaarden van de Nederrijn.

Mooiste plekken bij Amerongen

Uiteraard hoort een kiekje van Kasteel Amerongen tussen de foto's van een vakantie of weekendje weg in de omgeving. Daarnaast zijn de in laatgotische stijl gebouwde Andrieskerk en het Tabaksmuseum een bezoekje waard. In deze regio werd in de 17de eeuw al tabak verbouwd; de stuwwallen langs de Rijn en Nederrijn waren daar erg geschikt voor. Zo is bijvoorbeeld ook het natuurgebied Plantage Willem iii voorbij Elst een oude tabaksplantage.

Mooiste plekken bij Amerongen
Deel op Pinterest

1. Amerongse Berg en Amerongse Bos

De Amerongse Berg is een heuvel in het Amerongse Bos, een van de oudste bossen in de omgeving. Het is met 69,2 meter boven NAP het hoogste punt van de provincie Utrecht. Het is heerlijk wandelen tussen de oude bomen. De noordzijde biedt een erg steile beklimming en is hiermee ook favoriet onder wielrenners. Ook vind je hier een leemkuil. Ca. 400 meter zuidoostwaarts, in het midden van het sterrenbos, staat de "Eenzame Eik", een solitaire boom omringd door bankjes. Andere heuvels nabij de Amerongse Berg zijn de Hazenberg, de Vlakke Berg, de Zuilensteinse Berg, de Galgenberg en de Elsterberg.

2. Amerongse Bovenpolder

De Amerongse Bovenpolder is een natuurgebied in de uiterwaarden tussen de oude steenfabriek van Elst en de stuwwal van Amerongen. Het landschap wordt hier gevormd door moerassen en plassen, weilanden en de oevers van de Nederrijn. Een kwelmoeras, gevoed door ijzerrijk kwelwater van de Heuvelrug, werd aangelegd om de biodiversiteit in het gebied te vergroten.

De Amerongse Bovenpolder is onderverdeeld in het oostelijk kwelmoeras (gericht op de ontwikkeling van een rivieroeverreservaat), de rivierkwelgeul (die dwars door het hele gebied voert) en een westelijk natuurgebied, waar veel dieren voorkomen. Een vogelobservatiehut biedt uitzicht op de Amerongse Bovenpolder, de Nederrijn en Kasteel Amerongen. Je kunt hier tal van watervogels spotten, maar ook loslopende runderen en paarden.

3. Kasteel Amerongen

Het beroemde bouwwerk bevindt zich ten zuiden van Amerongen, in de uiterwaarden. Het oorspronkelijke kasteel werd eind 17de eeuw compleet vernield door de Fransen, maar later weer opgebouwd. Vandaag de dag zit er een museum in het kasteel. Minstens zo mooi is de kasteeltuin. Vanaf het kasteel voeren diverse mooie wandelroutes door de omgeving.

Kasteel Amerongen
Deel op Pinterest

4. Gravenbol

Wanneer je vanaf Kasteel Amerongen de Lekdijk verder afrijdt richting Wijk bij Duurstede kom je eerst langs het recreatiegebied en vakantiepark van Eiland van Maurik. Iets verderop, waar de Lekdijk over gaat in de Rijndijk, ligt een ander natuur- en recreatiegebied aan de Nederrijk. Ooit was dit een ontzanding, maar nu is dit een prachtig gebied voor watersport en ander vermaak. Je kunt hier surfen, heerlijk zwemmen of uitrusten op het strand of de ligweide. Honden mogen los in de vijver op het speciale hondenstrand. Tevens is een deel beschermd vogelgebied, waarbij het westpunt slechts beperkt toegankelijk is.

Wandelen bij Amerongen

Bekijk onze tips voor wandelen op de Utrechtse Heuvelrug.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!