Ga naar content

De Blauwe Kamer

Utrechtse Heuvelrug - Natuurgebied De Blauwe Kamer ligt ten zuidoosten van de stad Rhenen, op de grens van de Provincies Utrecht en Gelderland. Het rivieroeverreservaat ligt aan de noordzijde van de Nederrijn en is een oase van water, groene planten en bloemen. Dieren als Galloways en Koniks lopen hier vrij rond in de natuur.

Natuur in Rhenen

Laten we je eerst eens even meenemen naar Rhenen, mooie stad aan de Nederrijn. De hele gemeente wordt gedomineerd door de Cuneratoren, een van de fraaiste kerken in de wijde omtrek. Het centrum heb je na enkele uurtjes wel gezien, maar als je ook de natuur in de omgeving in wilt trekken, kan je beter meerdere dagen reserveren. De Blauwe Kamer mag je natuurlijk niet missen, maar zet ook Kwintelooijen en de Grebbeberg op het programma. Ook bij Landgoed Prattenburg kan je mooie wandelingen maken. Ter afwisseling is een bezoekje aan de pandaberen en andere dieren in Ouwehands Dierenpark erg leuk.

Wandelen Blauwe Kamer

Vanaf het panoramarestaurant de Blaauwe Kamer voert een wandelpad door het natuurreservaat.

Erg lange wandelingen kan je in het gebied zelf niet maken, de twee wandelroutes zijn slechts 3 km (rode markering) en 1,2 km (blauwe markering) lang. Beide routes voeren over hetzelfde pad, alleen is het rode pad iets langer en neemt het ook de oostkant van het natuurgebied mee. Tot het uitzichtpunt is het pad toegankelijk voor rolstoelen. Vanaf dit punt kan je de weg vervolgen over de wandelroute, of nog even een extra uitstap maken over het water naar de vogelkijkhut.

© Wim van Schaik
Deel op Pinterest

Om de rust voor de dieren te garanderen, zijn honden, mountainbikers en ruiters niet toegestaan in de Blauwe Kamer. 

De NS wandeling Blauwe Kamer Rhenen is wat langer. Vanaf het station in Rhenen maak je een 14 kilometer lange rondwandeling. Wist je dat je hier langs een oude grens van het Romeinse Rijk loopt? In Engeland kan je de route wandelen langs Hadrian's Wall, maar in ons eigen land kwam de historische grens tot Rhenen. Je loopt hier dus op een historisch belangrijke plek.

Bezienswaardigheden Blauwe Kamer

Tot 1975 was er een steenfabriek actief in deze uiterwaard, maar vandaag de dag is het een beschermd natuurgebied en is elke vorm van industrie verdwenen. De schoorsteenpijp bij de oude ringoven en enkele restanten verspreid over het gebied vormen de enige herinnering.

De natuur en het landschap van de Blauwe Kamer vormen een lust voor het oog. Het vele water en de drassige weilanden zijn de thuishaven van tal van dieren. Sommigen uitgezet, anderen wild. In 1992 werd de zomerdijk afgegraven, waardoor het gebied regelmatig overstroomt.

1. Vogels in de Blauwe Kamer

De Blauwe Kamer is een van de beste plekken in Nederland om vogels te observeren. Eenden, lepelaars, zilverreigers, aalscholvers, ijsvogels en tal van andere soorten laten zich hier graag zien. Soms worden ook visarenden gespot; de grootste kans om deze te zien heb je in de maanden april en september als ze op doortocht zijn. Vogelaars van heinde en ver komen hier uren kloppen in de vogelkijkhut, in de hoop iets moois te zien.

© Wim van Schaik
Deel op Pinterest

2. Galloways en Konikspaarden

Grote grazers werden hier sinds 2002 uitgezet om een meer gevarieerd landschap te creëren. De koniks en galloway runderen hebben een ruim gebied om te grazen; in datzelfde jaar werd het graasgebied uitgebreid door een verbinding te maken met de Grebbeberg. 

© Wim van Schaik
Deel op Pinterest

3. Overige dieren

Naast deze zichtbare dieren leeft er nog veel meer wild, wat wellicht niet meteen met het blote oog zichtbaar is. Bevers, vossen, hazen, konijnen en beverratten komen hier voor.

4. Grebbeberg

Ga ook een stukje wandelen over de Grebbeberg. Hier heb je mooie uitzichten op de Blauwe Kamer en de rivier. Met goed weer - of juist bij mistig weer - levert dit prachtige foto's op. 

Deel op Pinterest

Bereikbaarheid Blauwe Kamer

Er is niet heel veel parkeergelegenheid bij de Blauwe Kamer, dus als je de mogelijkheid hebt om met de fiets te komen, dan is dit zeker aanbevolen. Bij het Panorama Restaurant kan je de fiets parkeren.

Met de auto: N225 richting Wageningen: onderaan Grebbeberg rechtsaf de Grebbedijk oprijden. Eerste afslag rechts de dijk af, deze weg volgen tot het informatiecentrum.

Met het pontje naar Opheusden

Vanaf het informatiecentrum kan je een pont nemen naar Opheusden, aan de andere kant van de Nederrijn. Hier ligt ook natuur- en recreatiegebied Maneswaard.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!