Ga naar content

Vakantie bij meer of rivier

De waterkant geeft altijd een extra vakantiegevoel! Een vakantie bij het water hoeft niet altijd een vakantie aan zee te zijn. In Nederland en ook in de rest van Europa zijn er tal van mooie vakantiebestemmingen bij een meer of rivier. Bekijk onze tips voor een vakantie aan het water.

Vakantie aan het water

Nederland is een waterrijk land en genieten van het water is van jongs af aan met de paplepel ingegoten. Wie een dagje weg wil, kan genieten van de natuur en rust van het water, bijvoorbeeld bij een van de vele plassen, het IJsselmeer of bij de Rijn. 

Wil je tijdens je vakantie in het buitenland ook aan het water verblijven, zoek dan naar een mooie vakantiebestemming bij een meer of een rivier. Vaak zijn meren en rivieren nog leuker dan de zee, vooral voor kinderen. Zij kunnen hier onbezorgd spelen in het water, zoals het bouwen van dammetjes, zwemmen of varen in een roeibootje. 

Op warme dagen is een vakantie aan het water heerlijk verfrissend. Je hoeft bovendien niet ver te reizen, in Europa zijn er tal van mooie plekken aan het water.

Leuke accommodaties aan de waterkant

Vakantie bij een meer

In Europa zijn er tal van mooie meren om een onbezorgde vakantie door te brengen. De bekendste meren zijn de Italiaanse meren (Comomeer, Lago Maggiore en het Gardameer). Kroatië heeft ook een belangrijk trekpleister, de adembenemend mooie Plitvice Meren. Maar je hoeft het niet altijd zo ver van huis te zoeken.

1. Leuke plekken bij het water in Nederland

Bij heet weer willen we allemaal verkoeling zoeken. Heb je geen plek voor een zwembad in de tuin, of zoek je de gezelligheid van andere mensen op, ga dan lekker zwemmen in een meer. Er zijn in ons waterlandje tal van mooie plekken om te zwemmen. Onze tips:

- Loosdrechtse Plassen
- Het IJsselmeer
- Het Markermeer
- Veerse Meer
- Grevelingenmeer
- Het Henschotermeer
- Kralingse Plas bij Rotterdam
Reeuwijkse Plassen
- Vinkeveense Plassen
- Weerribben-Wieden NP.

Glamping bij het water

2. Europese meren

Ook in Scandinavië en Oost-Europa kan je leuke huisjes boeken bij meren; een vakantie in Letland, Litouwen, Finland, Noorwegen of Zweden is een stuk rustiger dan een vakantie in Italië of Frankrijk. In Engeland is Lake District een zeer mooi merengebied. Tot slot mag je natuurlijk de meren van Schotland niet vergeten! Wie houdt van natuur, zal genieten van een actieve vakantie rond de meren.

Waar vind je de mooiste meren in Europa? Wanneer je denkt aan een vakantie bij een meer in Europa kom je al snel bij Italië; een land met prachtige meren, voorzien van alle faciliteiten voor een vakantie, en natuurlijk ook veel zon! Een overzicht van onze favoriete meren:

- Bodensee (Duitsland - Oostenrijk)
- Mooiste meren Oostenrijk
- Comomeer (Italië)
- Gardameer (Italië)
- Lago Maggiore (Italië)
Mazurië Merengebied (Polen)
- Lake District (Engeland)
- Ohridmeer (Macedonië)
- Plitvice Meren (Kroatië)
- Schotse Meren (Groot-Brittanië)
- Balatonmeer (Hongarije)
- Bledmeer (Slovenië)
- Königssee (Duitsland)

Vakantie bij de rivier

Heb je al wel eens nagedacht over een vakantie bij een rivier? Fietsen of een leuke vakantiebestemming voor de kinderen. In Frankrijk zijn de Ardèche en de Drôme schitterende bestemmingen voor een vakantie met de kids, maar je kunt er ook prachtig wandelen en kajakken. In Duitsland heb je natuurlijk de Moezel, waar wijn drinken, wandelen en fietsen centraal staan. Maak zeker ook een boottocht op de rivier. Wie houdt van puur natuur en vogels spotten moet eens een vakantie bij de Donaudelta overwegen.

1. Overnachten op of bij de rivier

  Er zijn heel wat leuke accommodaties bij een rivier in Nederland. Van de Rijn tot de IJssel, van de Regge tot de Vecht. Hieronder vind je onze aanbevelingen voor een heerlijke relax vakantie aan een riviertje. Had je al eens gehoord van een riviercruise, waarbij je meerdere dagen over de rivieren van Nederland, Duitsland of België vaart en aanmeert bij de leukste plaatsjes?

  2. Mooiste rivieren in Europa

  Wat is de mooiste rivier in Europa? Frankrijk is een rivierenland: je kan er prachtig logeren bij het water en tal van rivieren lenen zich uitstekend voor wateractiviteiten: zwemmen, kajakken, raften. Er zijn echter nog andere landen in Europa waar je een vakantie bij een rivier kunt doorbrengen. Een top 10 mooie rivieren voor een vakantie:

  - Ardèche (Frankrijk)
  - Donau (Duitsland, Oostenrijk, Roemenië, Slowakije,...)
  - Dordogne (Frankrijk)
  - Drôme (Frankrijk)
  - Elbe (Tsjechië, Duitsland)
  - IJssel
  - Loire (Frankrijk)
  - Moezel (Duitsland)

  Fietsen langs een rivier of meer

  Bijzonder populair is het in Europa om te fietsen langs een meer of een rivier. Fietsen langs de Donau, de Drau, de Inn, de Elbe of de Loire: langs bijna alle rivieren en meren liggen prachtige fietsroutes. ANWB groepeerde alle fietsvakanties langs het water: ruime keuze dus om te fietsen langs meren of rivieren.

  Veelgestelde vragen

  Afbeelding van Cindy Theunissen
  Geschreven door
  Cindy Theunissen
  Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!