Ga naar content

Natuur bij Rotterdam

Groene steden - Wereldstad Rotterdam heeft veel bezienswaardigheden, zoals de Euromast, de Erasmusbrug, de Kubuswoningen en de Markthal met kunstwerk op het plafond. Wil je echter even weg van alle drukte, dan zijn er ook verrassende stukjes natuur te vinden in en dichtbij de stad. Van stadsparken en tuinen tot waterplassen, van riviertjes tot zandstranden, op zoek naar groen in en rond Rotterdam!

Mooiste plekjes in Rotterdam

Er is veel te doen in Rotterdam. Een hop-on hop-off is een leuke manier om een indruk te krijgen van wat er allemaal te zien is en er vervolgens op eigen houtje op uit te trekken.

Wat zijn mooie plekken om te wandelen in Rotterdam, en even te onthaasten in de drukke stad? Waar kan je even de natuur in trekken om te luisteren naar vogelgeluiden of het kabbelen van water?

Parken in Rotterdam
Deel op Pinterest

1. Het Park

Het bekendste stukje groen in Rotterdam is "Het Park", gelegen aan de voet van de Euromast, aan de Nieuwe Maas. Het park werd aangelegd in 1863 en is daarmee tevens het oudste park in de stad. Het is toegankelijk via diverse ingangen aan de Kievitslaan, de Parkkade en de Baden Powellweg. Vanaf het C.S. brengen Tram 7 en 8 je naar het park. Je zit hier midden in de stad, maar toch is het een fijn plekje om even tot rust te komen!

2. Kralingse Bos

Ten noorden van de Erasmusbrug bevindt zich het Kralingse Bos. Hier valt van alles te beleven! De Kralingse Plas zorgt voor vertier op en rond het water. Langs de oever staan twee oude windmolens, die het plaatje compleet maken. Voor de allerkleinsten zijn er in het Kralingse Bos diverse speeltuinen, een kinderboerderij en een klimbos. Een wandeling door het bos, een kanotocht op het water, een potje golf of een beklimming van de uitkijktoren, vervelen staat hier niet op de agenda.

Kralingse bos
Deel op Pinterest

Hou je van natuur, volg dan het pad langs het strandbad tot net voorbij de witte gebouwen. Hier ligt een grote heemtuin, met veenmoeras, een rietveld, diverse graslanden, een kruidenrand en twee bossen: een oud en een nieuw bos. In de poel komen verscheidene amfibieën voor en vogels nestelen in de kastjes. Kortom, een mooi stukje natuur, midden in Rotterdam!

3. Vroesenpark

Het Vroesenpark is een van mijn favoriete plekjes in Rotterdam; het is kleiner en verder uit het centrum dan "het park". Het ligt vlakbij Diergaarde Blijdorp in Rotterdam-Noord. Het is een heerlijk groen plekje in de stad, en een gebruikspark, waar je kunt picknicken of wandelen. Er zijn speeltoestellen en een visvijver. In de zomer komen Rotterdammers hier vooral samen om te barbecueën. In het paviljoen kan je wat te eten en te drinken kopen. Op het water aan de rand van het park ligt een leuk kunstwerk.

4. De Rotte

Rotterdam dankt haar naam aan de Rotte. Een mooi riviertje om te ontdekken vanaf een boot of kano. Huur een sloep of bootje en vaar van het ene naar het andere vaarknooppunt door diverse wijken in de stad, langs oude molens en historische gebouwen. De Willem-Alexander Baan is een bekende plek voor roeiers. Zodra je het centrum uit vaart, maakt het stadsbeeld plaats voor natuur. Hier groeien rietpluimen op de kades en weerspiegelen boomtakken in het water. Heerlijk is het ook om te suppen op de Rotte. Breng je eigen sup mee of huur er een bij een lokale verhuurder.

5. Bergse Bos

Bergse Bos, gelegen naast de woonwijk Rotterdam Hillergersberg, maar voor een groot gedeelde op grond van de gemeente Bergschenhoek, bestaat uit de Lage en de Hoge Bergse Bos. Hier zijn heuvels aangelegd uit puin van naoorlogs Rotterdam. Het is een heerlijk gebied om te wandelen, maar ook om deel te nemen aan allerhande activiteiten. Er is een golfbaan, een Outdoor valley, skibaan, survival parcours enz. Op het moment van schrijven wordt er een snelweg aangelegd, waardoor er wat geluidsoverlast kan zijn, maar dat mag de pret niet drukken.

6. Rottemeren

Vaar je verder over de Rotte, dan kom je langs de Rottemeren, een enorm outdoor paradijs en natuurgebied, met bossen en meren.  Er zijn verschillende waterplassen, waar zeilen en kanoën populaire activiteiten zijn. Bij Bootverhuur van Vliet kan je boten en waterfietsen huren. In het gebied kan je tevens hardlopen, mountainbiken, klimmen en survivalen, of genieten van een rustige wandeling of fietstocht.

Rottemeren
Deel op Pinterest

7. Zevenhuizerplas

Aan de Zevenhuizerplas liggen 2 stranden, een direct bij de woonwijk van Nesselande en een bij de Strandweg bij Oud Verlaat. Om dit strand ligt veel natuur. Tussen De plas en de roeibaan is een bekend gebied voor vogelspotters. Ook op de eilandjes in de Zevenhuizerplas zijn veel vogels aanwezig.

8. Ackerdijkse plassen van Natuurmonumenten

Net ten noorden van Rotterdam ligt vogelgebied de Ackerdijkse Plassen. Het is een beschermd gebied en is dus niet vrij toegankelijk, maar er is wel een fiets- en wandelroute rond het gebied uitgezet, die de mogelijkheid biedt om de vele vogelsoorten die hier voorkomen te observeren. Daarnaast worden er excursies met boswachters aangeboden.

Natuur bij Rotterdam
Deel op Pinterest

Het hele jaar door komen hier verschillende vogels voor. In de Ackerdijkse Plassen broedt bijvoorbeeld een aalscholverkolonie en komen de grutto en andere weidevogels nog veel voor. In het voorjaar en najaar kan je trekvogels als groenpootruiter en kemphaan zien. Pijlstaarten overwinteren bij de plassen.

9. Zuidpolder bij Barendrecht

De Zuidpolder is een vrij recent aangelegd natuur- en recreatiegebied, ten zuiden van Rotterdam. Voorheen was dit landbouwgrond, die men heeft omgezet naar natuurgebied.

Zuidpolder bij Barendrecht
Deel op Pinterest

In het bos kan je wandelend en fietsend de natuur verkennen. Er zijn vlonders aangelegd om over het water te wandelen en vogelaars kunnen terecht bij een observatiepost.

10. Eiland Tiengemeten

Eiland in de Haringvliet, ten zuiden van Rotterdam. Het is pas in de laatste decennia dat het eiland Tiengemeten terug is gegeven aan de natuur. Nu bloeien hier de mooiste bloemen, broeden er tal van watervogels en staan er tal van grazers in het sompige gras.

Eiland Tiengemeten
Deel op Pinterest

11. Rockanje

Wat verder weg, maar wel een vermelding waard. Ten westen van Hellevoetsluis ligt het plaatsje Rockanje. Interessant zijn de natuurgebieden langs de N57, zoals het Quackjeswater, en Voornes Duin.

vogels bij Quackjeswater
Deel op Pinterest

Vogelaars weten het Quackjeswater maar al te goed te vinden. Dit duinmeer wordt omgeven door een afwisselend duingebied, met zandduinen, natte valleien, moeras, stille meren en bos. Een 3 kilometer lang pad voert om het meer heen, langs een schitterend observatiepunt vanwaar je zicht hebt op broedkolonies van lepelaar, aalscholver en kleine zilverreiger.

12. Het Polderpad

Fiets van de stad de natuur in over het Polderpad. Vanaf Rotterdam Centraal Station voert de 30 km lange fietsroute van de Rotte naar de Schie. Trap door het Lage Bergse Bos, langs karakteristieke boerderijen en weilanden met grazers. Diverse polders vormen het landschap rond de metropool. Uiteindelijk voert de route richting Midden-Delfland, een fraai landschap ingesloten tussen Rotterdam, Delft en Den Haag. Er zijn ook kortere routes mogelijk, bekijk de verschillende mogelijkheden op Polderpad.

13. Uitstapje naar Nationaal Park de Biesbosch

Tip voor een uitstapje vanaf Rotterdam! Net voorbij Dordrecht ligt een van de bekendste natuurgebieden in het land. Schitterende vaarwatertjes, moerassige gebieden. Geniet van een prachtig plekje natuur in de Biesbosch.

Fietsen en wandelen in Rotterdam

Met al die parken en omliggende natuurgebieden is er veel te doen voor fietsers en wandelaars! Trek dus de wandelschoenen aan of huur een fiets om de schitterende omgeving en hoogtepunten van Rotterdam te verkennen! Je hoeft geen parkeerplaats of openbaar vervoer te betalen en je bent ook nog eens actief!

Nog meer inspiratie voor overnachtingstips? Bekijk dan de tips van waar overnachten in Rotterdam

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!