Ga naar content

Biesbosch bij Dordrecht

Natuur Noord-Brabant - Nabij Dordrecht bevindt zich een van de mooiste nationale parken van Nederland. De Biesbosch bij Dordrecht strekt zich uit over de provincies Noord-Brabant en Zuid-Holland en is een van de belangrijkste zoetwatergetijdengebieden van Europa.

Natuur in de Biesbosch

De natuur in de Biesbosch is verrassend mooi: het gebied bestaat uit drie delen: de Zuid-Hollandse en Dordtse Biesbosch ten noorden van de Nieuwe Merwede, en de Brabantse Biesbosch ten zuiden van deze rivier. Deze laatste is ruiger qua natuur dan het noordelijk gelegen gebied.

Het landschap van de Biesbosch bestaat uit kreken en rivieren, moerasbossen, rietvelden en graslanden. Al dat natuurschoon bevindt zich op een steenworp van Dordrecht en de Randstad. De Biesbosch is een wetland, een ideale habitat voor watervogels. Hoge dijken en open polders kenmerken het typerende Hollandse gebied. Inpoldering, aanplanting van wilgenbossen en de deltawerken hebben het zijn huidige vorm gegeven. Maar liefst 600 soorten planten gedijen in de Biesbosch. Sommige plantensoorten zoals de spindotter komen uitsluitend hier voor.

Het park kent ook een rijke dierenwereld. Sinds eind jaren ’80 bouwt de bever weer burchten. Het aantal van deze knaagdieren wordt vandaag de dag geschat op 150. Bevers laten zich meestal niet overdag zien, maar de burchten kan je wel bewonderen wanneer je gaat kanoën bijvoorbeeld.

Vogelaars bezoeken het natuurgebied omwille van de ijsvogel, de wielewaal en de blauwborst. Ook de zeearend wordt ieder jaar weer gespot in de regio. Op Belevenissen.nl kwamen we deze leuke vogelexcursie tegen!

De Brabantse Biesbosch

In de Brabantse Biesbosch heeft er afgelopen jaren veel aan natuurontwikkeling in het kader van "ruimte voor de rivier" plaatsgevonden. De Noordwaard (polder tussen Werkendam en het Biesboschmuseum Werkendam) is teruggebracht naar de situatie van voor de inpoldering.

Kreken en geulen zijn er gegraven, waardoor het water de kans gegeven wordt het land te doorstromen en te overstromen. Hiermee worden er minder hoge waterstanden verwacht voor de plaatsen langs de rivier. Deze ontwikkeling brengt nieuwe vogels naar de Biesbosch. Tevens biedt het nieuwe kreken om met de kano te varen en zijn er meer wandelpaden over de diverse polders en platen.

Biesbosch bezoeken - Kanoën, varen of wandelen

Er worden het hele jaar door allerlei activiteiten georganiseerd in de Biesbosch, zoals rondleidingen, bevertochten, wetlandtochten, kano-weekenden en tal van evenementen voor kinderen.

De Biesbosch wordt voornamelijk per boot bezocht. Uiteraard kun je ook op eigen houtje kanoën of met een bootje varen. Per kano beleef je de Biesbosch optimaal; terwijl je rustig peddelt door kreekjes heb je veel kans om vogels of een bever te spotten. De natuur is heel afwisselend en dat vergroot het plezier van het kanoën. De Biesbosch is een van de leukste plekken om te kanoën in Nederland! 

Als je zelf geen boot hebt, bestaat de mogelijkheid om ter plaatse een boot te huren. Er zijn wel 12 bootverhuurbedrijven en 9 rondvaartbedrijven te vinden rond Drimmelen en Dordrecht. Wil je je bij voorkeur niet via het water verplaatsen, dan zijn er ook voldoende mogelijkheden om te wandelen. In de Biesbosch voeren wandelpaden je langs de mooiste plekjes. Wandelkaarten zijn te koop in de bezoekerscentra en musea. Langs de buitenranden van het nationaal park kun je verder prachtige fietstochten maken langs polders, akkers en de rivier, maar in de Biesbosch zelf zijn niet echt goede fietsroutes. Ten slotte is de Biesbosch populair onder vissers, maar hier heb je uiteraard een vergunning voor nodig.

TIP: verras iemand met een rondvaart door de Biesbosch! Geef een cadeaubon van Belevenissen.nl!

Bereikbaarheid Biesbosch

De Biesbosch heeft twee bezoekerscentra en een museum: in Drimmelen, Dordrecht en Werkendam (museum). Vanaf Dordrecht Sterrenburg, te bereiken met de bus vanaf het station, vertrekken enkele wandelroutes. Er worden ook regelmatig bijzondere excursies georganiseerd: kanoën bij maanlicht, wandelen langs oude griendwerkershutten en zoektochten naar bevers.
Biesboschcentrum Drimmelen: Biesboschweg 4 - 4924BB Drimmelen - tel. 0162 682 233
Openingstijden: dinsdag t/m zondag 10.00 - 17.00 uur
Toegang: gratis.
Biesboschcentrum Dordrecht: Baanhoekweg 53 - 3313LP Dordrecht - tel. 078 630 53 53
Openingstijden: november t/m maart: dinsdag t/m zondag 10.00 -16.00 uur. April t/m oktober: dinsdag t/m zondag 9.00 - 17.00 uur. In juli, augustus en op feestdagen ook op maandag geopend. Gesloten op 1 januari en 25 december.
Biesbosch Museum Werkendam: Hilweg 2 - 4251MT Werkendam. tel. 0183 504 009

Bezoek na een tocht door het natuurgebied het Biesboschmuseum in Werkendam of het Natuur- en Cultuurhistorisch Museum Twintighoeve in De Elzen of combineer een dagje natuur met een cultureel uitstapje in Dordrecht. Ook Gorinchem, Geertruidenberg en Fort Altena kunnen prima gecombineerd worden met een bezoek aan de Biesbosch.

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Voor iedere subscriber doneren wij jaarlijks aan een natuurproject!