Ga naar content

Nationale parken in Nederland

Natuur in Nederland - In een druk bevolkt land als dat van ons is nog weinig plaats over voor de natuur. Dat is wat veel mensen - misschien wel terecht - denken. Toch zijn er wel 21 nationale parken in Nederland, die stuk voor stuk het bezoeken waard zijn.

Beschermde gebieden met typerende landschappen, hun karakteristieke fauna en flora en bijzonder veel mogelijkheden om ze te verkennen. Wat is het mooiste nationaal park van Nederland? Alle streken in Nederland hebben hun eigen charme, laat je verrassen door de veelzijdigheid van de natuur dicht bij huis!

21 bijzondere Nationale Parken in Nederland

Naturescanner heeft tijdens uitstapjes in eigen land heel veel informatie verzameld over alle Nationale Parken in Nederland en de meeste parken hebben we dus ook zelf bezocht. We kunnen maar een ding zeggen: we waren zeer enthousiast én verrast over de vele mooie gebieden die er op korte afstand te vinden zijn. Voeg daar de prachtige oude steden en Hollandse dorpjes aan toe en je ontdekt een legio aan opties voor een dichtbij vakantie.

Nationale Parken in Nederland
© Erwin Vissers
Deel op Pinterest

Op onderstaande pagina's geven we beknopte informatie over een aantal nationale parken in Nederland, over de planten en dieren, de bereikbaarheid en bezoekerscentra en natuurlijk ook leuke natuurfoto's. Daarbij tonen we ook nog tips voor arrangementen, uitstapjes en weekendjes weg, om de natuur in de omgeving optimaal te beleven: sfeervolle hotels en vakantiehuizen of excursies in de natuur, zoals meerdaagse fietstochten en wandelarrangementen in de Nederlandse nationale parken.

Klik op onderstaande links om meer te lezen over de mooiste parken:

Wat te doen in de Nationale Parken in Nederland?

Fietsen, wandelen, kanoën, mountainbiken, paardrijden en vogelexcursies, dit zijn slechts een aantal van de vele activiteiten die je kunt ondernemen om de grote verscheidenheid aan natuur en diersoorten in de nationale parken van Nederland te ontdekken. De meeste mensen kiezen er voor om te wandelen, want er is een uitgebreid netwerk aan mooie paden in de natuurgebieden.

Bekijk zeker onze reistips, want er worden leuke uitstapjes en excursies georganiseerd in Nederland. Of je kan natuurlijk ook op zoek naar een huisje midden in de natuur, om eens even helemaal niets te doen!

Bekijk ook onze tips voor Bijzondere overnachtingen in Nederland.

Toetreding Nederlandse gemeenten

En met de toetreding van de gemeenten Bonaire, St. Eustatius en Saba kreeg Nederland er indrukwekkende natuurgebieden bij. De natuur op de eilanden is uniek. Door deze wijzigingen neemt de Nederlandse biodiversiteit met zo'n tienduizend soorten toe: 200 soorten zijn uniek in de wereld, waarvan er helaas 100 soorten met uitsterven worden bedreigd.

De grootste nationale parken van Nederland

De vijf grootste parken zijn de Oosterschelde, Drentsche Aa, Weerribben-Wieden, de Utrechtse Heuvelrug en de Biesbosch.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!