Ga naar content

Zuid-Kennemerland

Natuur in Noord-Holland – Nationaal Park Zuid-Kennemerland is een typisch duingebied in Noord-Holland. De oorsprong van het natuurgebied ligt in wind en stuivend zand.

Natuur bij Haarlem

Het Nationaal Park bevindt zich ten westen van Haarlem. Het natuurgebied is ongeveer 5 kilometer breed en is een verzameling van verschillende landgoederen en parken. Het zowel door de natuur als door mensenhanden gevormde landschap is uiterst gevarieerd en herbergt een grote variatie aan planten- en diersoorten. Deze "achtertuin" van de Randstad is daardoor zeker een bezoek waard. Leuk om te combineren met een weekendje in Haarlem, of om heerlijk uit te waaien in een mooi stuk natuur bij de Nederlandse kust.

1. Landschap Kennemerland

De rol van de mens in de vorming van het landschap is erg groot geweest. Hierdoor is een enorme verscheidenheid ontstaan in de flora en fauna van het gebied. Zo vind je in het park bijvoorbeeld oude duineikenbossen, open duin en steile boshellingen.

Een grote diversiteit aan boomsoorten als de taxusboom en fijnspar komen er voor. Doordat het gebied niet meer wordt gebruikt voor waterwinning, zijn plantensoorten als duizendguldenkruid, gentianen en de orchidee weer teruggekeerd. Aangezien het Kennemerland aan de kust ligt, zijn er zoutminnende en zoetwaterplanten naast elkaar te vinden.

2. Dieren Zuid-Kennemerland

In het Nationaal park Zuid-Kennemerland vind je ook een grote verscheidenheid aan diersoorten. In de open duingebieden grazen Shetlandpony’s en Schotse Hooglanders. Sinds 2007 leeft een kudde wisenten (Europese bizons) in het Kraansvlak, een afgesloten gebied in het nationaal park. In de oude bunkers en koelgrotten overwinteren nu vleermuizen. Verder is er de kans om vossen, reeën en konijnen te spotten. 

Dieren Zuid-Kennemerland
Wisent in Zuid-Kennemerland
Deel op Pinterest

Ook voor vogelliefhebbers is er genoeg te zien in het Kennemerland. Zo broedt de dodaar hier en in de winter bestaat de kans om een ijsvogel te zien. Het Vogelmeer in het Nationaal Park biedt een gevarieerd landschap. In en rond het meer tref je vele verschillende vogelsoorten, waaronder een groot aantal eendensoorten. Maar het is ook een goede plek om de kluut, bontbekplevier, kleine plevier en geoorde fuut te observeren. Naast deze vogels, komen in het park blauwborst, nachtegaal, beflijster en klapekster voor. 

Vogels Zuid-Kennemerland
Deel op Pinterest

Wandelen, fietsen, surfen en paardrijden

Wat kan je zoal doen in de natuur van het Zuid-Kennemerland? Het nationaal park biedt mogelijkheden voor zowel fietsers, wandelaars als ruiters. Er zijn voor al deze activiteiten speciale routes uitgezet.

- Wandelen

Er zijn tal van korte routes die je op de mooiste plekken van het Zuid-Kennemerland brengen. Zowel korte als lange rondwandelingen, van 1 tot 16 kilometer lang door de Kennemerduinen en zelfs een meerdaagse IVN-Trektocht Zuid-Kennemerland. Zoek van tevoren goed uit welke wandeling je wil doen, want elke wandelroute heeft een eigen startpunt. Een handig overzicht zie je op de wandel- en fietskaart van het park zelf.

Verblijf je langere tijd in de regio, dan biedt het Netwerkwandelingen gidsje Kennemerland 15 mooie wandelroutes in de omgeving.

- Fietsen

Ook zijn er mooie fietspaden aangelegd. Deze fietsroutes zijn op een routekaart zichtbaar gemaakt. Bestel de gids bij De Zwerver.

- Surfen

Ook voor surfers is dit een leuk gebied. Ten zuiden van Zuid-Kennemerland bevindt zich de badplaats Zandvoort. Bij de surfschool kunnen jong en oud leren surfen en ook groepsevenementen zijn een optie.

Wil je graag wat meer te weten komen over het landschap en de natuur, dan is het mogelijk om deel te nemen aan een van de georganiseerde excursies. Zo kan je op pad met een vrijwillige excursieleider, of een natuurgids.

Het bezoekerscentrum van Zuid-Kennemerland ligt midden in het nationaal park. Het is per openbaar vervoer bereikbaar. Het NS station van Overveen ligt op loopafstand.

Veelgestelde vragen

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!