Ga naar content

Natuur in Nederland

Ontdek de Nederlandse natuurgebieden! Wil je een dagje of een weekendje weg, even helemaal uitblazen in eigen land, maar je weet nog niet waarheen? Wij geven je graag een overzicht van prachtige natuurparken en alle mooiste plekjes in Nederland. Ons polderland staat bekend om de uitgestrekte polders, zandverstuivingen, duinen en dichte bossen. Ook dicht bij huis is er genoeg te ontdekken!

Mooiste plekken in Nederland

Wandelen, mountainbiken, suppen of varen? Nederland heeft voor iedere activiteit een geschikt natuurgebied. Verspreid over het hele land liggen tal van mooie parken en bossen, waar je kan wandelen, fietsen, vogels kijken of simpelweg genieten van groene landschappen, water en wind.

Huur een vakantiehuisje midden in het bos of ga kamperen ver weg van de stad; ontdek alle ongerepte plekjes in eigen land. Met of zonder kinderen, er zijn heel veel mogelijkheden om te ontspannen in de natuurparken. De natuur dicht bij huis is meer dan verrassend!

Vreemd genoeg kent bijna iedereen de namen van de nationale parken in Amerika of Zuid-Afrika, maar over de natuur in Nederland weten veel mensen maar weinig te vertellen. Je vraagt je dus misschien af wat de mooiste plekken en mooiste natuurgebieden om te bezoeken zijn en daar gaan wij je nu meer over vertellen.

Ooit zei een Noorse gastvrouw tegen me "Nederland is zo mooi, jullie hebben zoveel lucht!". Dat is me altijd bijgebleven. Sindsdien geniet ik veel meer van ons vlakke land en de eindeloze luchten.

1. Natuurparken

Om je te oriënteren op de mooiste natuurgebieden, hebben we allereerst een lijst gemaakt van Nationale Parken in Nederland. Wist je dat Nederland maar liefst 21 nationale parken heeft? Ze kenmerken zich door een typisch Nederlands landschap en liggen verspreid over het hele land. Je hoeft dus nooit heel ver te rijden om een nieuw landschap te verkennen, vaak bevinden deze grote natuurgebieden zich dichter bij huis dan je denkt! Stap vooral af van de gewoonte om altijd naar datzelfde bos of natuurgebied te rijden en bekijk ook eens de andere parken.

Koekoek
Koekoek
Deel op Pinterest

Wil je jouw kinderen laten kennismaken met de natuur in Nederland, bekijk dan per natuurgebied welke excursies er georganiseerd worden of verzin gewoon zelf leuke activiteiten. Een extra voordeel voor een uitstap in Nederland met het gezin: een dagje in de natuur kost geen geld. Gratis en voor niets.

2. Bossen

Wie vindt het niet heerlijk om door het bos te struinen? Genietend van de vogelgeluiden in de lente, de koelte in de zomer, de kleurenpracht in de herfst en de met sneeuw bedekte takken in de winter? Het bos is in ieder seizoen een perfecte plek om de natuur op te zoeken. Bekijk onze tips voor mooiste bossen van Nederland.

3. Nederlandse kust

Water en wind zijn onlosmakelijk met ons verbonden. Met een kust van 451 kilometer, heeft Nederland heel wat mooie plekjes aan zee. De kustlijn wordt meestal onderverdeeld in de kust van Zeeland, de kust van Noord- en Zuid-Holland en de kust van de Waddeneilanden. Bekijk ook een overzicht van de mooiste plekken aan de Nederlandse Kust.

4. Watergebieden

Naast de kust zijn er de meren en waterwegen in het binnenland waar je rust kan vinden. Watersport en activiteiten op en rond het water vormen een soort van nationale hobby, naast het water is het vaak prachtig om te fietsen of te wandelen. Adrenalinejunks kunnen gaan ribvaren op het IJsselmeer; met snelle RIBboten scheur je dan over het water. Wie van meer rust houdt moet zeker eens gaan kajakken in Nederland.

Water natuurgebieden
Nederland op het water
Deel op Pinterest

Maar ontdek ook eens het Waterland, ten noorden van Amsterdam, 10 pittoreske dorpjes met hun kleurrijke houten huisjes en traditionele Nederlandse boerderijen. Dorpen als Monnickendam, Broek in Waterland en Ilpendam vormen een ideaal gebied om in de buitenlucht te vertoeven en de echte oer-Hollandse landschappen te ervaren.

Verder naar het zuiden is de Biesbosch bij Dordrecht een natuurparadijs. Het wordt voornamelijk via het water bezocht en is een fraai beschermd gebied.

Niet onbekend bij toeristen is de regio rond Giethoorn. Het is heerlijk om met een bootje in het Nationaal Park Weerribben-Wieden te varen. Wil je de natuur in Nederland vanaf een andere kant ervaren, dan is een tocht met een kano, boot of sloep gewoon heerlijk!

5. Zandverstuivingen

Heel anders dan al dat water zijn de stuifzanden waar ons land mee is bedeeld. Wanneer ik ga wandelen op een van de zandverstuivingen in Nederland, waan ik mezelf altijd even in het buitenland. Bij het ploeteren in stuifzand en het ronddolen in de weidsheid van een zandverstuiving lijkt het alsof je op reis bent in een woestijn of savanne in een ver Afrikaans land. Onze favoriete gebieden in Nederland zijn het Kootwijkerzand, de Loonse en Drunense Duinen, de verstuivingen op de Hoge Veluwe, het Wekeromse Zand en de Soester Duinen.
Bekijk onze top 10 zandverstuivingen in Nederland.

Mooiste plekken per Provincie

Wat zijn de mooie plekjes om te ontdekken in iedere Nederlandse Provincie? Wij trokken de afgelopen maanden de natuur in om alle fraaie plekken te vinden en geven je graag tips over bijzondere gebieden om te verkennen.

- Friesland

Friesland is prachtig. Hier heerst nog een ultieme rust en het lijkt soms of je een stapje terug in de tijd doet. Relax bij de Friese Meren of verken het nationaal park Alde Feanen

Friese landschappen
Friese natuur
Deel op Pinterest

- Groningen

Op de grens van Friesland en Groningen ligt het Lauwersmeer, een gebied met indrukwekkende biodiversiteit. Verder zijn er diverse plassen, moerassen en natuurgebieden, zoals de Lettelberterpetten, waar zilverreigers zich geregeld laten zien. Bij de Waddenzee bieden de kwelders een grote biodiversiteit. Ons lievelingsplekje is het gebied de Dollard, waar deze vogelkijkhut Kiekkaaste staat. 

Kiekkaste in Groningen
Kiekkaste
Deel op Pinterest

- Drenthe

Over de natuur in Drenthe valt veel te vertellen. Naast 3 nationale parken liggen er tal van kleinere, minder bekende natuurgebieden verspreid tussen de eeuwenoude boerderijen en uitgestrekte weilanden. Breng een bezoek aan de hunebedden en laat je meeslepen in de geschiedenis van Nederland.

Mooi Drenthe
Deel op Pinterest

- Natuur in Overijssel

Een van de mooiste plekken in Overijssel is Weerribben-Wieden bij het pittoreske Giethoorn. Met fluisterboten verken je de waterrijke omgeving. Ook bijzonder is de Sallandse Heuvelrug, waar je eindeloos kan verdwalen op de heide en in de bossen. Bij het Vechtdal liggen diverse vakantieparken, waarvandaan je direct toegang heb tot een netwerk van fiets- en wandelpaden. 

Mooiste plekken Nederland
Deel op Pinterest

En Twente is nog zo'n heerlijk rustig gebied om te verkennen. Erg leuk om hier een weekendje te genieten van de natuur. We hebben nog veel meer tips voor een vakantie in de provincie. Bekijk onze tips voor Overijssel.

- Natuur in Gelderland

De Hoge Veluwe is zonder twijfel het bekendste natuurgebied van ons land. Maar wist je dat eromheen tal van andere mooie plekjes te vinden zijn, die veel rustiger zijn? Ken je bijvoorbeeld het Deelerwoud of het Edese Bos. Verschillende heide- en stuifzandgebieden liggen verspreid over de provincie, zoals het omvattende Kootwijkerzand of het Wekeromse Zand. Naast de Veluwe bevindt ook de Achterhoek zich in de Provincie Gelderland. Wandel door de met beken en heggen omzoomde weilanden door een coulisselandschap. Bekijk al onze tips voor een natuurvakantie in Gelderland.

De Veluwe
Deel op Pinterest

- Natuur in Noord-Holland

Molens, bruggetjes en idyllische dorpjes. Toeristen weten de Zaanstreek te vinden. Maar ben jij al wel eens in dit mooie stukje Nederland geweest? Ook in Laag Holland vind je het typisch oud Hollandse landschap terug. Of verdwaal in de Schoorlse Duinen bij het gelijknamige dorp Schoorl. Trotseer jij de Klimduin? Bij Haarlem is het Zuid-Kennemerland een must voor iedere natuurliefhebber. Meer tips nodig? Bekijk dan onze inspiratiepagina over natuurgebieden in Noord-Holland.

Huisjes in Noord-Holland
Deel op Pinterest

- Natuur in de Provincie Utrecht

Dicht bij Utrecht is het Gagelbos een favoriet plekje. Aansluitend vind je de Maarsseveense Plassen en nog wat noordelijker de Loosdrechtse Plassen. Waterplezier gegarandeerd in deze omgeving! Zoek je de verkoeling van het bos, verken dan de beboste hellingen van de Utrechtse Heuvelrug. 

Bossen op de Utrechtse Heuvelrug
Deel op Pinterest

Vogelliefhebbers kunnen hun hart ophalen bij de Blauwe Kamer bij Rhenen en Wageningen. En tussen Baarn en Hilversum ligt de Lage Vuursche, een oase van groen, waar je naast natuur ook diverse rijksmonumenten en grafheuvels kan bezoeken. Ook op de Soester Duinen is het heerlijk vertoeven. Bekijk alle parels in de natuur van Utrecht.

- Natuur in Brabant

Het bekendste natuurpark in Brabant is zonder twijfel de Biesbosch. Nooit geweest in dit drassige waterland, dan mag je dit met stip op nummer 1 van de bucket list zetten! Een reusachtige natuurlijke zandbak vind je in de Loonse en Drunense Duinen bij Oisterwijk. En wat denk je van een bezoekje aan een oergebied? In de Maashorst grazen wisenten, Taurossen en Exmoorpony's tussen de wilde natuur.

Op het water in Brabant
Deel op Pinterest

- Natuur in Limburg

Stuifzand en heide vind je in diverse natuurparken in Limburg, zoals het glooiende heidelandschap van de Brunsummerheide of de duinen van de Groote Peel. Nationale Parken de Maasduinen en de Meinweg bieden een afwisselend aanbod aan wandel- en fietsroutes. Bij Maastricht zijn de mergelgrotten en Sint-Pietersberg een bezoek waard. 

Zandverstuiving
Stuifduinen
Deel op Pinterest

- Natuur in Zeeland

Het enige nationaal park in Zeeland is N.P. Oosterschelde. Maar er zijn ook tal van kleinere mooie plekken, zoals het natuurgebied Oranjezon, de eilanden in het Grevelingenmeer of het eiland Tiengemeten. Bekijk al onze aanraders over natuurgebieden in Zeeland.

Varen in Zeeland
Zeeland
Deel op Pinterest

- Natuur in Flevoland

In de jongste provincie van Nederland ontdek je bijzondere flora en fauna. De samenwerking tussen mens en natuur is ontzettend indrukwekkend. Van Nationaal Park Nieuw Land met de Oostvaardersplassen tot de uitgestrekte bossen en tulpenvelden. Ga mee op natuurreis in Flevoland.

Bloemenvelden
Deel op Pinterest

- Natuur in Zuid-Holland

Een vakantie in Zuid-Holland staat in het teken van zowel stad als natuur. Je vindt hier de leuke combinatie tussen duinen, natuurparken, uitgestrekte graslanden maar ook man-made bezienswaardigheden zoals forten, molens en pittoreske steden. 

Mooie plekken Nederland
Deel op Pinterest

Ga er genieten van vogels bij het Haringvliet en neem de pont naar Tiengemeten, ga op verkenning in de Zuid-Hollandse Biesbosch, wandel door de Bollenstreek of waai uit aan zee. Bekijk de mooiste plekken in Zuid-Holland.

Dagje of weekend weg in de Nederlandse natuur

Wie er even tussen uit wil knijpen, kan makkelijk een weekendje weg boeken. Maar wat zijn leuke overnachtingen in Nederland? Naturescanner bekijkt alles vanuit het perspectief van de natuur, dus hebben wij voor jou allerlei bijzondere overnachtingen in Nederland uitgezocht. Wil jij jouw vakantie in het teken van duurzaamheid laten staan? Bekijk dan onze tips voor een eco-vakantie in Nederland.

Veelgestelde vragen over Nederland

Ben je op zoek naar een goedkope vakantie, dan kan je eens kijken bij sites met vakantieparken. Een verblijf op een park kan erg leuk zijn met het gezin, en Parkvakanties toont je alle vakantieparken in Nederland.

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!