Ga naar content

Nederland natuur

Natuur in Nederland! Wil je een dagje of een weekendje weg, even helemaal uitblazen in eigen land, maar je weet nog niet waarheen? Een overzicht van prachtige natuurgebieden en de mooiste plekken in Nederland.

De natuur in Nederland

Nederland heeft prachtige natuurgebieden, vaak onbekend en onbemind bij het grote publiek. Ten onrechte. Overal in ons land zijn mooie parken en bossen waar je kan wandelen, fietsen, vogels kijken of simpelweg genieten van groene natuur, water en wind. Huur een bijzonder vakantiehuisje in de natuur, een bungalow of ga kamperen in Nederland en ontdek alle ongerepte plekjes dicht bij huis. Met of zonder kinderen, er zijn heel veel mogelijkheden om een dagje of weekend te ontspannen in de Nederlandse natuurparken. De natuur in Nederland is verrassend!

Mooiste plekken in Nederland

Je vraagt je misschien af wat de mooiste plekken en mooiste natuurgebieden in Nederland zijn. Vreemd genoeg kent bijna iedereen de namen van de nationale parken in Amerika of Zuid-Afrika, maar over de natuur in Nederland weten veel mensen bijna niets.

1. Nationale parken

Wist je dat Nederland maar liefst twintig nationale parken heeft? Ze kenmerken zich door een typisch Nederlands landschap en zijn verspreid over het hele land. Je hoeft dus nooit ver te rijden om mooie landschappen te vinden, vaak bevinden de grote natuurgebieden zich dichter bij huis dan je denkt! Stap dus af van de gewoonte om altijd naar datzelfde bos of natuurgebied te rijden en bekijk ook eens de andere mooie parken. Wil je vogels kijken, richt je dan op rustige gebieden met water, zonder al te veel activiteiten en mensen.

Wil je kinderen laten kennismaken met de natuur in Nederland, bekijk dan per natuurgebied welke activiteiten en excursies er georganiseerd worden. En een extra voordeel voor een uitstap in Nederland met de kinderen: een dagje in de natuur kost geen geld. Gratis en voor niets. Om je te oriënteren op de mooiste natuurgebieden van Nederland hebben we een lijst gemaakt van Nationale Parken. Over ieder van deze natuurgebieden hebben we uitgebreide informatie.
Bekijk een volledige lijst van Nationale Parken in Nederland.

2. Nederlandse kust

Met een kust van 451 kilometer, heeft Nederland heel wat mooie plekjes aan zee. De kustlijn wordt meestal onderverdeeld in de kust van Zeeland, de kust van Noord- en Zuid-Holland en de kust van de Waddeneilanden. Bekijk de mooiste plekken aan de Nederlandse Kust.

3. Watergebieden

Wij Nederlanders zijn opgegroeid met en op het water. Naast de kust zijn er tal van meren en waterwegen waar je rust kan vinden. Het Markermeer en het IJsselmeer zorgen voor veel vertier en zijn leuke plekken voor een weekend weg met of zonder kinderen. In het binnenland stromen beken en rivieren door het groene landschap. Watersporten en wateractiviteiten vormen dus een soort van nationale hobby en naast het water is het vaak prachtig om te fietsen of te wandelen. Adrenalinejunks kunnen gaan ribvaren op het IJsselmeer; met snelle RIBboten scheur je dan over het water. Bij goed weer worden snelheden tot 80 km per uur bereikt.

Ontdek ook eens het Waterland, ten noorden van Amsterdam, 10 pittoreske dorpjes met hun kleurrijke houten huisjes en traditionele Nederlandse boerderijen. Dorpen als Monnickendam, Broek in Waterland en Ilpendam vormen een ideaal gebied om in de buitenlucht te vertoeven. De Biesbosch bij Dordrecht wordt voornamelijk via het water bezocht en het is heerlijk om met een bootje in het Nationaal Park Weerribben-Wieden bij Giethoorn te varen. Wil je de natuur in Nederland vanaf een andere kant ervaren, dan is een tocht met een kano, boot of sloep gewoon heerlijk!

Weekendje natuur in Nederland

Wie er even tussen uit wil knijpen, kan makkelijk een weekendje weg boeken. Maar wat zijn leuke overnachtingen in Nederland? NatureScanner bekijkt alles vanuit het perspectief van de natuur, dus hebben wij voor jou allerlei bijzondere overnachtingen in Nederland uitgezocht. Ook een verblijf op een vakantiepark kan erg leuk zijn, dus neem zeker ook even een kijkje naar alle vakantieparken in Nederland.

Dagje avontuur / natuur in Nederland

Enkele aanraders voor een dagje erop uit in Nederland in de natuur. Misschien zijn er wel een aantal natuurgebieden in Nederland die je helemaal niet kende, zoals de Groote Peel met haar houten wandelpaden, de Sallandse Heuvelrug of de verrassende natuur in het Zuid-Kennemerland bij de kust. Allemaal bijzonder mooie plekjes. In het noorden liggen de Drentsche Aa, het Drents-Friese Wold en het Lauwersmeer in een kleine straal van elkaar, waardoor je ze makkelijk kunt combineren in een weekend of misschien zelfs op 1 dag. Wat je zeker gedaan moet hebben is wadlopen of zeehonden bekijken op de Waddeneilanden. Echt genieten van het buiten zijn… dat doe je tijdens een dagje de natuur in, in de Nederlandse natuurgebieden!

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Voor iedere subscriber doneren wij jaarlijks aan een natuurproject!