Ga naar content

Kootwijkerzand en Radio Kootwijk

Natuur in Nederland - De boswachterij Kootwijk (ca. 3600 ha) kent het grootste stuifzandgebied van West-Europa. Het natuurreservaat Kootwijkerzand strekt zich uit over het westelijke gedeelte van de Veluwe en is in één oogopslag direct uniek te noemen: grillige vliegdennen spatten uit een bijna post-apocalyptisch zandlandschap, dat door flinke windstoten golvend en geribbeld gevormd is. Het kleine dorpje Kootwijk ligt te midden van al het zand en het gelijknamige dorpje Radio Kootwijk, bekend om de bijzondere architectuur, ligt aan de oostkant van het zandgebied.

Natuur Kootwijkerzand

Het landschap rondom Radio Kootwijk is maar een klein voorproefje van alle mooiste plekken in Kootwijkerzand. Overal in het natuurreservaat vind je eeuwenoude bossen, glooiende heidevelden en door wind gevormde zandduinen: een prachtige omgeving die typerend is voor de Veluwe in Gelderland. Zo ver als het oog reikt is een aaneenschakeling van zandduinen te zien, gesierd met ribbels en laagjes dankzij het opstuivende zand dat dagelijks dat dagelijks nieuwe vormen aanneemt.

De grillige bomen die uit het zandlandschap steken zijn vliegdennen, een grove den die zijn naam te danken heeft aan de manier waarop het zaad verspreid wordt. Deze zaadjes worden namelijk meegevoerd door de wind. Maar,  ook de bijzondere planten in de omgeving mogen niet ontbreken: buntgras, heidespurrie, zandzegge en haarmos komen in de omliggende heidevelden en bossen voor en zijn ook typisch voor de natuur bij het Kootwijkerzand.

In dit ruige stukje Nederland heb je ook de mogelijkheid om wild zoals edelherten, wilde zwijnen, damherten en reeën te spotten. Trek zo vroeg- of zo laat mogelijk de natuur in, want rond schemering maak je het meeste kans om ze te zien.

Kootwijkerzand boom
Dwalen over het Kootwijkerzand

Wandelen over het Kootwijkerzand

Het bijzondere zandgebied kent geen paden en wegen, je kunt hier het hele jaar door naar hartenlust ploeteren, struinen en dwalen. Vooral dat laatste schijnt een ding te zijn, want op een mistige dag kan je hier verrassend snel je gevoel voor oriëntatie kwijtraken, waardoor je verward raakt over welke richting je op moet. Het landschap van Kootwijkerzand is dan ook geliefde plek onder mensen die "willen verdwalen", aangezien dat in Nederland steeds moeilijker wordt met een overvloed aan bewegwijzerde paden. Je kan hier eindeloos rondjes lopen, zonder dat je het daadwerkelijk beseft, dat is voor vele wandelaars precies de charme van het altijd veranderende Kootwijkerzand.

Maar wees gerust: in de omliggende bossen en heidevelden wandel je wel prachtig over smalle, meanderende bospaadjes en brede zandwegen. Beleef de Veluwe en ontdek de natuur bij Kootwijk.  

Een overzicht van wandelroutes:

1. Wandelroute Kootwijkerzand

Voor een bewegwijzerde route kan je vanaf parkeerplaats Houtvester aan de van 't Hoffweg in Kootwijk een wandeling maken door de bossen van Kootwijk, langs het zand en voorbij een uitkijktoren. Klim om hoog en geniet van prachtige uitzichten over de immens grote zandverstuiving. De kleur van de wandelroute is oranje en de totale lengte is zo'n 3 kilometer.

Wandelroute Kootwijkerzand

2. Wandelroute Radio Kootwijk

Een aanrader is de Heidewandeling bij Radio Kootwijk, onze persoonlijke favoriet onder de wandeltochten op de Veluwse zandverstuivingen. De totale tocht is zo'n 12,5 kilometer lang en neemt je mee langs de sierlijke bossen van Hoog Buurlo, de iconische architectuur van Radio Kootwijk en over de uitgestrekte Hoog Buurlose Heide. Het startpunt van de route is bij de schaapskooi van Hoog Buurlo, je herkent de route aan de rode markering.

3. Boswachterspad Kootwijk

Van oude eikenbossen, de uitgestrekte stuifzanden tot immense heidevelden? Beleef het tijdens het bewandelen van het Boswachterspad: een lange gevarieerde wandeltocht van zo'n 18,5 kilometer. In het voorjaar de ideale plek om wild te spotten en te genieten van vogelzang en al het boeiends wat de Veluwse natuur te bieden heeft. Het startpunt is bij parkeerplaats Grevenhout in Uddel en de route is te herkennen aan de oranje markering. 

Wild spotten? Bewandel dan het boswachterspad bij Kootwijk.

Wat vind jij van de natuur bij Kootwijk?

Wij zijn ook heel benieuwd naar wat jij van Natuurreservaat 't Kootwijkerzand vindt. Deel ons je persoonlijke aanbevelingen en vertel wat jouw favoriete landschap rondom Kootwijk is. Is dat de natuur bij Radio Kootwijk? Of vind je de omgeving bij het Kootwijkerveen mooier? Wat zijn jouw favoriete wandelingen? Laat het ons weten op de tips en ervaringen pagina en lees ook de verhalen van andere natuurliefhebbers.

Afbeelding van Gitta Schermer
Geschreven door
Gitta Schermer
Onontdekte plekjes en de leukste aanbiedingen voor vakanties in de natuur!