Ga naar content

Hoenderloo

Met haar centrale ligging op de Veluwe is de gemeente Hoenderloo een walhalla voor de natuurliefhebber. Het vormt de toegangspoort tot het nationaal park de Hoge Veluwe, en ligt op een steenworp afstand van Ede, Apeldoorn en Arnhem.

Mooiste plekken bij Hoenderloo

Hoenderloo is een van de meest toeristische dorpen op de Veluwe en hierdoor heerst er het hele jaar door een gemoedelijke sfeer. Er zijn tal van leuke overnachtingsplekken, waaronder hotels, vakantieparken, Bed and Breakfasts en campings.

Het Dorpshuus vormt een spil in het gemeenschapsleven van de inwoners. Er zitten verscheidene verenigingen en regelmatig zijn er tentoonstellingen. In de zomer vindt er meerdere keren een braderie plaats rondom de muziektent bij dit gebouw.

Tips voor een leuke overnachting op een vakantiepark

Wat is er te zien in Hoenderloo

De voornaamste bezienswaardigheden in de buurt:

1. Hoge Veluwe

De Hoge Veluwe is het hoogtepunt om de natuur bij Hoenderloo te ontdekken. Tijdens een vakantie of weekendje weg moet je zeker een dag de tijd nemen om het bekendste natuurpark van Nederland te bezoeken. De entree is weliswaar niet goedkoop, maar je kunt zeker een volle dag plezier beleven in de natuur en de musea in het park.

Sint Hubertus Jachthuis
Sint Hubertus
Deel op Pinterest

De drukste ingang van de Hoge Veluwe ligt bij Otterlo. Daarom raden wij juist aan om de toegang bij Hoenderloo te kiezen. De Hoenderloose entree bevindt zich aan de Houtkampweg 13. Wanneer je daarna naar rechts gaat kom je bij Jachthuis Sint Hubertus, een kenmerkend gebouw. Rijd je op de Houtkampweg rechtdoor, dan kom je bij het centrale deel van de Hoge Veluwe, met het Museonder en het Kröller Müller Museum. Ook zijn er langs deze weg verschillende observatieplekken om wilde om dieren te spotten.

2. Deelerwoud

Veel minder bekend dat de Hoge Veluwe, maar ook bijzonder mooi én gratis, is het Deelerwoud. Als je hier bij dageraad heen rijdt, heb je veel kans op het zien van wilde dieren, zoals edelherten, reeën, damherten en zwijnen. Monique is regelmatig te vinden in het natuurgebied en deelt graag haar tips over de verborgen plekjes van het Deelerwoud

© Wil Weerd
Deel op Pinterest

3. Kootwijkerzand

Bekend van Radio Kootwijk en de bijzondere architectuur, maar tevens een schitterend gebied om in de natuur bij Hoenderloo te vertoeven. Struin over eindeloze zandverstuivingen, maak mooie foto's van de paarse heide in de zomer of geniet van een onaards landschap wanneer het sneeuwt. Onze collega Gitta groeide op in deze omgeving en vertelt je meer over het Kootwijkerzand

Deel op Pinterest

4. Loenense Waterval

De meeste mensen weten niet eens dat er een waterval bestaat in Nederland, en daarom is ook dit weer zo'n verrassend plekje. Loenen ligt ten oosten van Hoenderloo. Met de auto ben je er in 20 minuutjes, te voet doe je er wel enkele uurtjes over. 

Loenen waterval
Deel op Pinterest

Een mooie route voert vanaf de Grootte Modderkolk in Loenen naar de waterval. Bekijk de uitleg over Wandelroute Loenense Waterval op onze Veluwe site.

Wat te doen in Hoenderloo?

De natuurgebieden rond Hoenderloo zijn helemaal top voor wie actief wil zijn in de buitenlucht. Naast de vele wandel- en fietsroutes kan je deelnemen aan georganiseerde excursies in het nationale park. Maar je kunt ook paardrijden, hardlopen of een rit maken met de huifkar. De leukste activiteiten in Hoenderloo:

- Fietsen bij Hoenderloo

De omgeving rond Hoenderloo is vooral goed per fiets te verkennen. De afstanden om alles te zien zijn best groot. Met een e-bike, op een normale recreatiefiets, of op de mountainbike, het kan eigenlijk allemaal.

Wanneer je het nationale park de Hoge Veluwe bezoekt, kan je gebruik maken van gratis fietsen die verspreid over het park beschikbaar worden gesteld. Het is dan niet nodig om een fiets te huren of mee te brengen.

Op de fiets
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Wil je ook buiten het park kunnen fietsen, dan is het wel aanbevolen om je eigen fiets mee te brengen of een fiets te huren in Hoenderloo. Essie Tweewielers en Rooth66 zijn 2 lokale verhuurders. Fiets van knooppunt naar knooppunt. Een uitgebreid knooppuntennetwerk verbindt de verschillende natuurgebieden rond Hoenderloo met elkaar. 

- Wandelen bij Hoenderloo

Het plaatsje ligt langs twee Europese wandelroutes. Het is zeker leuk om hier een nachtje of meerdere dagen te overnachten terwijl je en van deze lange afstandswandelingen langs Hoenderloo loopt.

- Het Marskramerpad, dat is Europese wandelroute LAW 3, van Bad Bentheim naar Den Haag of omgekeerd. Vanaf Kootwijk voert deze langeafstandsroute via Hoog Buurlo door het centrum van Hoenderloo en gaat vervolgens naar het noorden richting Beekbergen.
- Het Trekvogelpad, of LAW 2, die vanaf Bergen aan Zee naar Enschede leidt.

Daarnaast zijn er tal van kortere wandelroutes in de omgeving.
- Vanaf restaurant De Krim in Hoenderloo vertrekt een 12 km lang klompenpad, route het Plaggenstekerspad. De route is in twee richtingen gemarkeerd met paarse klomp.  
- De donkerblauw gemarkeerde 6,2 km lange wandelroute Schenkenshul vangt aan bij het Bungalowpark op de Krimweg 140. Heide, bos en glooiend landschap wisselen hier af.

Bekijk per natuurgebied de verschillende routes of schaf een wandelgids aan: hier zal je geen spijt van hebben.

Voor gezinnen met kinderen is het Kabouterpad vanaf de Krimweg een aanrader. Deze route kan je voor een klein bedrag van ca. € 5 per kind lopen vanaf verschillende campings en vakantieparken in Hoenderloo. Je kind krijgt dan een hapje, een drankje en een verrassing. En wie weet ziet hij of zij wel een kaboutertje snel wegrennen! Alles kan in de magische bossen rond Hoenderloo...

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!