Ga naar content

Andalusië

Natuurvakantie in Spanje - Andalusië is een uitgestrekt gebied in Zuid-Spanje en ligt tussen Gibraltar, de Middellandse Zee, Portugal en het binnenland. De zon, de diverse landschappen, de pittoreske witte dorpen, historische steden en lange kustlijn maken het de ideale bestemming voor een fly-drive of rondreis. We geven een kort overzicht van de mooiste plekken in Andalusië. Het hele gebied is bezaaid met kleine natuurgebieden en indrukwekkende gebergtes, de natuur is hier alom aanwezig.

Tips vakantie in Andalusië

Andalusië is qua oppervlakte ongeveer even groot als Portugal en door de enorme verscheidenheid aan bezienswaardigheden kan een vakantie in het gebied aangepast worden aan ieders wensen. Zowel het binnenland als de kust hebben veel te bieden.

Zontoeristen adoreren de fraaie badplaatsen bij de Middellandse Zee, cultuurliefhebbers hebben veel te ontdekken in de historische steden Malaga, Granada, Sevilla en Córdoba en natuurliefhebbers prefereren het binnenland voor de mooie natuur. Bovengenoemde steden vormen een perfecte uitvalsbasis om het landschap van Andalusië te ontdekken, want er is veel te zien tijdens een natuurvakantie.

Mooiste plekken in Andalusië

Iedereen kent het Alhambra en andere culturele bezienswaardigheden. Maar wat zijn de mooiste plekken in Andalusië voor natuurliefhebbers?

De Sierra Nevada en de Alpujarras in het centrale oosten van Andalusië zijn een ideale bestemming voor een actieve vakantie in de natuur in Andalusië. Vruchtbare dalen en hoge bergen bepalen hier het landschap. Tussen de Montes de Malaga en de Sierra Nevada ligt Axarquia, een gebied dat vooral bekend is om de badplaatsen Nerja en Torre del Mar.

Het binnenland heeft iets meer te bieden op gebied van natuur. Het natuurgebied Sierra de Tejada en Almijara bijvoorbeeld, een van de mooiste gebieden om te wandelen. Het zuiden van Andalusië en de Costa de la Luz zijn ongerepte, minder bezochte gebieden. Bijvoorbeeld het Doñana National Park is een eldorado voor de natuurreiziger. Nabij de op kliffen gebouwde stad Ronda vind je het groene gebied van de Sierra de Grazalema en de mooie natuur van de Sierra de las Nieves.
We nemen de mooiste gebieden van Andalusië onder de loep:

1. Natuur in het zuiden van Andalusië

In het zuidwesten van Andalusië vind je de meest ongerepte natuur. De Costa de la Luz is de minst bezochte kust van Andalusie en je vindt er het prachtige natuurgebied Parque Nacional de Doñana, leefgebied van vele vogels en flamingo's.

Natuur in het zuiden van Andalusië
Deel op Pinterest

Lees meer over de Costa de la Luz en het Donana National Park. Iets noordelijker ligt de authentieke regio van de Sierra de Aracena, een dehesalandschap van caballero's, lage bergen, kurkeiken en Iberische varkens. 

2. Sierra de Grazalema en de las Nieves

Wanneer je aan bergen in Andalusië denkt, denk je wellicht vooral aan de Sierra Nevada. Toch zijn de bergen van de Sierra de Grazalema en de Sierra de las Nieves minstens zo zeer de moeite voor een natuurvakantie in Andalusië. Deze gebergtes liggen tussen Cadiz en Malaga in. Lees meer over de Sierra de Grazalema en de Sierra de las Nieves. Tussen beide natuurgebieden ligt een van de belangrijkste bezienswaardigheden in Andalusië, het kliffenstadje Ronda

Natuurgebieden Andalusie
Deel op Pinterest

3. Sierra Nevada en het oosten van Andalusië

De natuur in het oosten van Andalusië kenmerkt zich overwegend door de bergen van de Sierra Nevada. De kust (Costa del Sol - Tropical en d'Almeria) is hier voor het grootste gedeelte volgebouwd met hotels en de Costa Tropical is niet echt een natuurbestemming. Het Cabo de Gata Natural Park, in het uiterste oosten van Andalusië, voorbij Almeria, is vrijwel de enige plek bij de kust die echt de moeite waard is voor natuurliefhebbers.

- El Torcal
Vanaf Malaga voert een route langs Almogia en Villanueva de Concepcion naar een zeer mooi natuurgebied, dat reeds meerdere keren verkozen werd tot mooiste plek in Andalusië: El Torcal.

El Torcal
El Torcal
Deel op Pinterest

Dit is een uitgestrekt natuurpark dat zich kenmerkt door bijzondere rotsformaties. De rotsen lijken op op elkaar gestapelde pannenkoeken. Diverse wandelroutes van 2-3 uur voeren langs deze fraaie karstformaties en door de aparte natuur.

- Sierra Nevada
Wil je op vakantie naar de bergen in Andalusië om te wandelen, te fietsen of te skiën, zoek dan een vakantie in de Sierra Nevada in Spanje.

- Alpujarras
Ten zuiden van de Sierra Nevada ligt een gebied dat bekend staat als de Alpujarras in Spanje: sfeervolle witte dorpen en mooie natuur.

Deel op Pinterest

- Axarquia - Parque natural de las Sierras de Tejeda, Almijara y Alhama
Een mooie route om met de auto te rijden. Vanuit Almuñecar rijd je omhoog via Otívar en dan de weg omhoog helemaal volgen. Een eindje na Otívar begint het mooiste gedeelte van deze route. Wil je wandelen, dan kan je een mooi pad volgen bij Río Verde, daar is ook een waterval. Heel erg mooi om hier te wandelen in het voorjaar of het najaar. De meeste wandelroutes bevinden zich op een hoogte van 1000 - 2000 meter en bij goed weer is het Rifgebergte van Marokko zelfs zichtbaar.

- Nerja
Hou je van grotten en wil je een dagje gezellig kuieren in een wit dorp bij zee, dan is een bezoek aan de badplaats Nerja ook leuk. De grotten zijn zeer toeristisch, maar wel indrukwekkend om te zien.

4. Cabo de Gata Nationaal Park

Vanaf Taberanas, Almeria en Nijar kan je een woest gebied verkennen, een door erosie geschapen landschap van kale heuvels, vulkanische rotsformaties, zoutvlaktes, ruige kloven en diepe ravijnen. Op de kale rotsgrond van dit maanlandschap groeien hier en daar nog gele bremstruiken en roze oleanders.

Cabo de Gata
Deel op Pinterest

Het Parque Natural del Cabo de Gata bevindt zich bij de kust. Talrijke vogels, waaronder flamingo's, kraanvogels en purperreigers komen hier voor, maar ook reptielen en andere kleine dieren. Daarnaast heeft het park een bijzondere plantenwereld. STAP Reizen organiseert wandelvakanties in dit unieke gebied.

5. Iberische Lynx in Sierra de Cardeña

De Iberische lynx, de zeldzaamste katachtige ter wereld, leeft voornamelijk in Zuid-Spanje. Naar schatting zijn er nog slechts ca. 300 Iberische lynxen, waarmee dit dier ernstig met uitsterven bedreigd is. Ten noordoosten van Cordoba ligt de Sierra de Cardeña, waar de lynx nog regelmatig wordt gezien. Door de toename aan duurzame reizen naar dit gebied, om de dieren te zien, wordt men zich steeds meer bewust en wordt het natuurgebied beter beschermd.

Een positieve invloed van het toerisme dus. Daarnaast komen hier ook damherten, edelherten, moeflons, steenbokken en reeën voor. Vogelliefhebbers kunnen er vale gieren, monniksgieren, steenuilen, Spaanse keizerarenden, steenarenden en zwarte tapuiten spotten.
Lees meer over de Iberische lynx in Andalusië.

Actieve vakantie

Wie op zoek is naar een actieve vakantie in Andalusië, zal zeker wat vinden. Je kan kiezen voor een wandelvakantie in Andalusië om van dichtbij kennis te maken met de natuur. Ook fietsen in Andalusië is leuk. Bijvoorbeeld over de Vias Verdes.

Wil je vooral alle culturele hoogtepunten zien, boek dan een rondreis in Andalusië; de afwisseling tussen de verschillende steden en natuurgebieden is groot. De afstanden zijn groter dan ze lijken en vanuit een vaste verblijfplaats of vakantiehuis zijn de mogelijkheden beperkt. Lees meer over wat te zien in Andalusië.

Veelgestelde vragen

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!