Ga naar content

El Torcal in Spanje

Wie op zoek is naar mooie natuur bij Malaga of in Andalusië moet zeker dit park eens bekijken. Tussen de Spaanse steden Ronda en Antequera in Andalusië bevindt zich namelijk een merkwaardig en bijzonder mooi natuurgebied: El Torcal de Antequera. Het is een relatief onbekend natuurgebied en op rustige momenten kan je hier zomaar helemaal alleen ronddwalen. Als je van natuur houdt, is het erg leuk om te gaan wandelen in El Torcal.

El Torcal de Antequera

Voor de meeste mensen vangt de vakantie aan in Malaga. Het openbaar vervoer is niet altijd even goed geregeld, dus het kan handig zijn om minstens voor een dag een auto te huren. Wil je niet voor onaangename verrassingen komen te staan, dan zou ik willen aanbevelen om van te voren bij Sunny Cars te boeken, dan voorkom je verborgen kosten en ander gedoe. In een dikke 50 minuten vanaf Malaga rijd je hiernaartoe.

Het natuurpark El Torcal de Antequera ligt bij de A-45, op loopafstand van de dorpjes La Joya en Villanueva de la Concepción, en dichtbij de historische stad Antequera.

Het gebied wordt ook wel het "pannenkoekengebergte van Spanje" genoemd! Wat zijn de mooiste plekjes en bezienswaardigheden van El Torcal?

Tips bijzonder overnachten bij El Torcal

1. Pannenkoek gebergte bij Malaga

Torcal is één van Spanje's meest spectaculaire en mooiste natuurgebieden vanwege de merkwaardige rotsen en karstformaties. Het karstgebied staat bekend om de vreemde rotspieken, waarbij het lijkt of de stenen ooit door iemand zijn opgestapeld. Wie gaat wandelen in El Torcal begeeft zich tussen hoge, door erosie uitgesleten karstrotsen die op een zeer aparte manier als pannenkoeken op elkaar gestapeld lijken. Het park werd gevormd in de Jura. Je vindt er talrijke grotten (simas) en spelonken en er zijn resten van grotten die bewoond zijn geweest door de Romeinen en Moren of werden nog eerder als begraafplaats gebruikt.

Rotsen in El Torcal
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Ook de planten en bloemen in El Torcal zijn de moeite. Er groeien ongeveer dertig orchideeënsoorten. Verscheidene dieren, waaronder vossen, roofvogels, salamanders enz vinden hun onderkomen in het natuurgebied. Er is een zeer goed bezoekerscentrum met souvenirwinkel opgezet, waar je veel nuttige informatie krijgt over het gebied. Het bezoekerscentrum is bereikbaar via een verharde weg aan de oostelijke zijde van El Torcal en er is een grote parkeerplaats.

2. Natuur El Torcal

De natuur in El Torcal is zeer bijzonder. Er groeien talrijke bloemen, waaronder vele orchideeën, lelies en pioenrozen. Op de rotsen zal je vaak steenbokken zien. Minder vaak vertonen zich dassen, wezels, hagedissen en knaagdiertjes.

3. Wandelen in El Torcal

Je kan prachtig wandelen in El Torcal. Wandelroutes gaan van makkelijk tot moeilijk. Er zijn 3 routes van 1,5 km, 2,5 km en 4,5 km. Vanuit het bezoekerscentrum werden deze thematische wandelroutes uitgezet. Daarnaast zijn er 's avonds soms ook georganiseerde wandeltochten onder begeleiding van een gids en kan je deelnemen aan sterrenkijkexcursies. Ook het omliggende landschap is prachtig om te wandelen.

De omgeving is bezaaid met de typerende witte Andalusische dorpjes en tal van olijfbomen. Ga je richting het westen en is je plan ook het natuurgebied Desfiladero de los Gaitanes te bezoeken? In een halve tot hele dag wandel je via boerendorpjes met historische namen zoals Valle de Abdalajís (naar de grondlegger Abd al-Aziz) en La Joya naar het gebied met het beroemde Camino del Rey. Onderweg kom je veel geitenhoeders en tractoren tegen, olijvenboederijen en een relaxte Andalusische dorpssfeer.

4. Antequera

Antequera is een mooi stadje in Andalusië en bevindt zich op een half uurtje ten noorden van Malaga. De stad telt de meeste kerken per km2 van Spanje. Antequera is een goede uitvalsbasis voor een wandelvakantie in dit gebied. Binnen een paar uur wandel je van het centrum naar het begin van het Torcalgebied, dat ten zuiden van de stad ligt.

Makkelijker is het nog om met de auto via de A-45 tot bij het bezoekerscentrum van Torcal te rijden. Antequera was een handelsplaats in de tijd van de Arabieren. De regio werd één van de rijkste plaatsen van Spanje, wat, na de val van het Arabische rijk, leidde tot de bouw van talrijke kerken. Op 5 kilometer afstand liggen tevens Europa's grootste hunebedden, zeker de moeite waard om te bezoeken. Voor ons is het vooral de bijzondere natuur in de omgeving van Antequera die onze belangstelling heeft.

Rondreis door Zuid-Spanje

Wil je tijdens een vakantie in Andalusië het mooie steengebied zien, tijdens een groepsreis met voldoende individuele vrijheid? Bekijk dan zeker eens de groepsrondreis van Djoser.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!