Ga naar content

Sierra de Grazalema en Sierra de las Nieves

Andalusië natuurvakantie - Sommige mensen hebben het idee dat Spanje altijd dor en droog is. Toch klopt dit niet helemaal, sommige gebieden zijn, dankzij de wind die van de Atlantische Oceaan komt overwaaien, het hele jaar groen. Zo ook de relatief onbekende Sierra de Grazalema en de Sierra de las Nieves in Andalusië.

De sierra's in Andalusië

De meeste toeristen kiezen in Andalusië voor de Costa del Sol of cultuursteden Sevilla, Malaga en Granada. Daarnaast heb je de natuurliefhebbers die kiezen voor de Sierra Nevada. De echte reiziger die altijd op zoek is naar onbekende plekjes, die zoekt zijn heil in de Sierra de Grazalema en de Sierra de las Nieves, twee prachtige natuurparken. Grijze gors en andere vogels maken deze bergen ook erg aantrekkelijk voor vogelaars.

Olvera
Deel op Pinterest

Zowel in de Sierra de las Nieves als de Sierra de Grazalema komt de zeldzame, haast prehistorische Pinsapo naaldboom nog voor. De Sierra de Grazalema kent een grotere verscheidenheid in landschappen, en ook de Sierra de las Nieves is met haar rotsige bergen absoluut de moeite voor een natuurvakantie. Meest kenmerkend is de zogenaamde "egelvegetatie"; een vegetatie bestaande uit kleine grasbolletjes, die alleen in zuidelijk Spanje en Noord-Afrika voorkomt.

Sierra de Grazalema

De Sierra de Grazalema, ten westen van Ronda is een bijna altijd groen natuurgebied in Andalusië, omdat er - voornamelijk in de winter - meer regen valt door de winden van de Atlantische Oceaan. Wellicht ook de reden waarom de massatoerist hier wegblijft en je er nog ongerepte, groene natuur vindt en er veel vogels en andere dieren geobserveerd kunnen worden. Het gebied strekt zich deels uit over de provincie Malaga en deels over de provincie Cádiz.

Mooiste plekken Sierra de Grazalema

Merkwaardig zijn de vele biotopen in de Sierra de Grazalema. Van lieflijke landschappen tot ruige kliffen en kloven, het landschap herbergt een grote diversiteit aan ecosystemen. Bijzonder zijn de vele bloemensoorten, ca. 1300 verschillende bloemen komen er voor. Diverse zeldzame planten komen alleen in dit gebied voor. Vanaf Ronda kan je een bezoek brengen aan de Sierra de las Nieves in het oosten. Ook het Zahara meer ligt in de buurt.

1. Río Majaceite
Een mooie wandelroute van El Bosque naar Benamahoma, langs de Majaceite rivier. De rivier is de thuishaven van otters. Een bezoek aan het Molino de Banamahoma Ecomuseum is een aanrader.

2. Garganta Verde
Om deze kloof te betreden heb je toegang nodig. De indrukwekkende canyon werd gevormd door het water van de Bocaleones en eindigt in de Ermita de la Garganta grot. Hier vind je een grote kolonie vale gieren. 

Garganta Verde
Deel op Pinterest

3. El Torreón
Deze berg is de hoogste piek in de provincie Cádiz (1.648 m). De zware beklimming wordt beloond met prachtige vergezichten over de Sierra de Grazalema.

4. Witte dorpen

In de natuurrijke omgeving vind je de mooie witte dorpen van Spanje, waaronder ook Ronda. Ronda is een van de bekendste bezienswaardigheden van Andalusië, omdat het in tweeën gedeeld wordt door de diepe kloof die de Guadalevin rivier hier heeft uitgesneden.

5. Strand

Zoek je nog een plekje voor enkele dagen aan een rustig strand in Andalusië? De minder bekende kust van de Costa de la Luz is goed te bereiken vanaf de Sierra de Grazalema.

Sierra de las Nieves

Het natuurgebied Sierra de las Nieves bevindt zich op ca. 60 km van Malaga, tussen Marbella, Malaga en Ronda. De hoogste bergtop, de Torecilla, is bijna 2000 meter hoog. De bergen rijzen bijna meteen uit zee op en zorgen voor een ruig landschap en fraaie, ongerepte natuur. Er zijn tal van spelonken en mooie grotten te vinden, zoals de Hoyos del Pilar, de Hoyos de Lifa en de Cuevas del Moro. De wegen en wandelroutes in de Sierra de las Nieves zorgen voor prachtige uitzichtpunten. De hoogste bergen zijn in de winter bedekt met sneeuw. Het gebied is een nationaal park en staat op de UNESCO lijst als Erfgoed van de Biosfeer.

Tips vakantie Sierra de Grazalema en Sierra de las Nieves

Beide natuurparken in Andalusië zijn uitstekend te voet te verkennen. Tijdens een actieve vakantie kan je er wandelen, fietsen, mountainbiken. Maar we raden wel aan om dit niet in de zomermaanden juli en augustus te doen, het kan dan erg heet worden. Bekijk alvast onze tips voor leuke accommodaties en wandelvakanties in de Sierra de Grazalema en de Sierra de las Nieves. Zeker de moeite om eens te bekijken zijn de vakantiehuizen in Andalusië van Eliza was here: sfeervolle huisjes weg van de toeristenmassa.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!