Ga naar content

Lange afstandswandelingen

Meerdaagse wandelingen zijn hot, niet alleen op verre bestemmingen, maar ook dicht bij huis. Steeds meer lange afstandspaden worden opgericht en kunnen afgelegd worden in etappes. 

Lange afstandswandelroutes in Nederland

Er zijn meerdere langeafstandspaden die Nederland doorkruisen, op het moment van schrijven telt ons land maar liefst 23 LAWs.
De meeste van deze routes zijn ingedeeld in kortere stukken, zodat je zelf kan bepalen welke etappe je loopt.
De bekendste trail is het 492 km lange Pieterpad, waar je op onze site meer over kunt lezen.
Maar er zijn nog tal van andere bekende routes. Het Nederlands Kustpad is de langste langeafstandsroute van Nederland. Maar denk ook aan het Trekvogelpad (van Bergen aan Zee naar Enschede), het Noaberpad (van Bad Nieuweschans naar Kleef), het Pelgrimspad (van Amsterdam naar Maastricht), het Zuiderzeepad (van Enkhuizen naar Stavoren) of het Waterliniepad (van Volendam naar Dordrecht).

Lange afstandswandelroutes in Europa

In Europa zijn er veel verschillende opties om een langeafstandsroute te lopen. Per land hanteert men andere benamingen en soms ook wel andere markeringen, dus het kan wel handig zijn om dit even duidelijk te hebben. De Europese routes voeren vaak ook over nationale paden en hebben daarnaast dus vaak ook nog een nationale aanduiding, zoals een E-nummer.

Lange afstandsroutes in Europa

GR paden

De GR-routes (GR staat voor Grande Randonnée of Groteroutepaden) is de Frans Belgische benaming van de LAW's die door Europa heen lopen. Ze zijn herkenbaar aan de wit / rode wegmarkeringen die in beide richtingen zijn aangebracht.

National Trails en Long Distance Routes

In Wales en Engeland spreekt men van National Trails. De wegmarkering wordt aangeduid door een eikel. De Schotten kozen voor de naam Long distance routes.

Andreaskruis

In Duitsland zijn de paden aangegeven met een witte X (Andreaskruis) en een volgnummer, bijvoorbeeld "X13" op een zwarte ondergrond.

Bijzondere langeafstandswandelingen

1. Huttentocht

Erg populair zijn de tochten waarbij je van hut naar hut gaat hiken. Lees meer over huttentochten.

2. Pelgrimstochten

Wie kent ze niet? De Jacobswegen naar Santiago de Compostela. Ook elders in Spanje en Europa zijn er tal van historische en religieuze routes uitgezet. Lees meer over pelgrimsreizen.

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Voor iedere subscriber doneren wij jaarlijks aan een natuurproject!